helmsdeep ([info]helmsdeep) rakstīja,
@ 2021-04-18 15:33:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
to shrink or not to shrink
Lai arī dzīves gaitā esmu ticies ar dažādiem garīgās veselības aprūpes speciālistiem, tāda kārtīga, ilgstoša psihoterapija man ir bijusi tikai vienreiz, mazliet ilgāk kā divu gadu garumā. Es to pārtraucu 2017. gada vasarā, jo bija acīmredzami iestājusies stagnācija un arī ar naudu bija dirsā.

Tagad, kad ar katru dienu tuvojas brīdis, kad paņemšu telefonu un pie kāda pieteikšos, lielākā dilemma ir: vai atgriezties pie tā paša vecā vai meklēt jaunu? Pros vecajam: nebūs viss jāstāsta no jauna, vajadzēs tikai pastāstīt, kas jauns noticis pa gandrīz 4 gadiem (protams, es varbūt pārāk augstu vērtēju viņa atmiņu). Cons vecajam: nevarētu teikt, ka tie divi gadi man izteikti palīdzēja. Palīdzēja drusciņ. Bet ne apmierinoši. Varbūt viņš nav mans īstais. Bet varbūt esmu pārāk prasīgs.

Un viņš ir zināms, tas būtu kā atgriezties studiju laika koju istabā. Jauna šrinka meklējumi vienmēr ir laimes spēle -- vari salasīties cik atsauksmes gribi, bet nekad nevar paredzēt, vai jums būs kontakts, bet to arī nevar īsti secināt, kamēr neesi reizes piecas aizgājis, un tad jau esi ieguldījies gan garīgi, gan finansiāli, un neceļas roka vairs pārtraukt, arī ja ir šaubas, ka šis ir tas "īstais".


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]antiprojekcija
2021-04-18 17:50 (saite)
Vai esi mēģinājis CBT? Protams, vai ir panākumi, tāpat atkarīgs no personīgā kontakta, utt, bet tur vismaz neiet runa par gadiem, lai to noskaidrotu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]helmsdeep
2021-04-18 18:26 (saite)
es actaully tālajā 2015. pie minētā terapeita gāju tieši tāpēc, ka viņa dosjē viņu aprakstīja kā KBT speciālistu, un pēc pašdiagnozes man tieši KBT arī vajadzēja, bet viņš ātri vien paziņoja, ka man vajag psihodinamisko, nevis KBT, so we went there

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-04-18 18:49 (saite)
Nu tad gan, varbūt, ir vērts pamēģināt citu, ja pašam pēc apraksta likās, ka varētu atbilst. Īpaši, ja tā psihodinamiskā īpaši nepalīdzēja. CBT, protams, ir vairāk tā kā simptomu apārstēšana, bet toties iemāca labus ieradumus, ko var vēlāk lietot arī ārpus terapijas. Nu un dažreiz tas vien, ka paliek vieglāk, palīdz kaut kā arī vairāk no malas paskatīties uz tām dziļajām lietām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2021-04-18 20:24 (saite)
Tīri praktiski, noskaidro, vai iecerētais cilvēks vispār ņem klātienes vizītes, it īpaši ar jauniem klientiem. Ja ne, tad es laikam ietu pie vecā tīri tāpēc, ka iepazīties zūmiņā ar psih* izklausās diezgan šausminošs pasākums.

Bet man jau vispār liekas, ka psih* uzdevums ir stāvēt pie ratiem un smagi pūst, kamēr klients izdara sava mūža tizlākās izvēles, mana psih* būtu bijusi laimīga, ja kādā brīdī varētu secināt, ka "iestājusies stagnācija" :D

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]helmsdeep
2021-04-18 21:08 (saite)
haha, jauki

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]asiize
2021-04-18 22:48 (saite)
Man stipri līdzīgas pārdomas šobrīd, plus - vai tas, ka viss toreiz nenostrādāja ideāli, bija mana pretestība pārmaiņām vai kaut kāda konkrētā terapeita prasmju ierobežotība.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]helmsdeep
2021-04-19 00:51 (saite)
+++

jā, man arī šis ir nezināmais. tomēr simptomātiski, ka tajā divu gadu periodā bieži it kā nejauši uz seansiem ierados ar nokavēšanos (vienreiz atnācu uz pēdējām 5 no 45 min)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]klusums
2021-05-12 15:00 (saite)
Ok, šis ir vecs jautājums, bet man par šādām tēmām mūždien gribas muldēt.

Es personīgi eju prom, ja jūtu stagnāciju. Tā gan ir mana situācija un man ir problēmas ar attiecību veidošanu, bet nu es labāk esmu bez attiecībām, nekā tādās, kurās viss velkas kā gumija. Arī terapeitiskās. Jo sevišķi terapeitiskās, jo vispār lēti nav, ja!

Ieteiktu pamēģināt kādas konkrētas metodes - man ir palīdzējuši helingera izkārtojumi (erm, robežojas ar ezotēriku, bet nu paldzēja), emdr, smilšu terapija (bet te es pati daudz strādāju paralēli). Drāmas terapija atstāja labu iespaidu, bet nevaru tā dikti izvērtēt, man liekas arī der pamēģināt. Es vispār iesaku mēģināt daudz ko. Ja gribēji/gribi KBT, ļoti iesaku. Dod labus rīkus kā dzīvē darboties, kā smadzeni iekruķīt pareizākās sliedēs.

Pie terapeita meklējumiem, mani personīgie aizspriedumi ir, ka pamata izglītībai jābūt psiholoģijai. Jo tā vairāk spēj apskatīt prātu un psiholoģisko pusi plašāk un dziļāk. Ārstam-psihoterapeitam, protams, ir iespēja izrakstīt zāles, bet kamēr psihologi mācās par cilvēka psihi no 101 aspekta, ārsti mācījās par pirkstu kaulu nosaukumiem.

Dārgāk, bet vienmēr labs variants ir aiziet pie diviem uzreiz, kad meklējies. Man ir palīdzējis izvēlēties ļoti. Tiesa, tagad daudzi ir pilniem pierakstiem, raksti daudziem, pie kura maz tiksi, nez....

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?