gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2016-05-24 19:19:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ir cilvēki, kuri uzskata, ka jebkuri valsts piešķirtie budžeta līdzekļi kādam pasākumam jātērē tikai šo kādu cilvēku interesēs. Jo 'citi' cilvēki laikam nodokļus nemaksā vai arī viņu viedoklis par lietām ir pārāk stulbs, lai to intereses tiktu ar šīs naudas līdzdalību pārstāvēts. Būtu interesanti noskaidrot pēc kādas metodoloģijas tad jānosaka kurām sabiedrības grupām drīkst tērēt no obščaka, kuras jāignorē.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]scaramouche
2016-05-25 00:16 (saite)
Plaši teikts. Ja tā rūpīgāk paskatās, valsts maksā par stipri daudzām un dažādām lietām. Kamēr nesākam apskatīt konkrētus variantus - katram maksājuma iemeslam ir kaut kāda mērķauditorija, un tās mēdz stipri variēt.

Kas Tev izraisīja šo sāpi?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2016-05-25 07:02 (saite)
Šāda un tamlīdzīga veida pukstēšana no dažiem ļautiņiem, jo viņiem nespēj aiziet, ka budžetu finansē arī cilvēki, kuru pasaules uzskatiem tie nepiekrīt.
Te laikam arī vēl viena problēma - daudzi karojoši ateisti nesaprot ko nozīmē sekulārisms. Jauc to ar padumjā tipa antireliģismu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]heda
2016-05-25 08:04 (saite)
ha-ha, Pūce uztraucas par naudas izsaimniekošanu, lai nu kurš auns būtu blējis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]scaramouche
2016-05-25 09:29 (saite)
Man šķiet, ka vispār arguments ir valīds, bet nav paplašināti paskaidrots.

Parasti jau valsts budžetā nav atvēlēta nauda konkrētām studiju programmām, bet izglītības ministrijai kā tādai.

Jā, zinu, ka ministrija joprojām ir valsts. Bet šajā tuvinājumā jau ir iespējams runāt konkrēti par naudas sadali dažādām programmām, neiesaistot ar izglītību nesaistītas lietas.

Nu lūk. Izglītības jomā, cik pēdējo reizi dzirdēju, mums joprojām trūkst naudas. STEM lauciņi, paldies dievam (heh), tiek pie pieklājīga finansējuma, jo to atdevi var diezgan taustāmi izmērīt. Bet izglītībā kopumā gan skolu pedagogiem algas ir daudz par zemu, gan augstskolām nākas cīnīties par kapeikām. Un šī pēdējā teikuma kontekstā man arī šķiet nesaprātīgi atvērt katedru kādai vienai konkrētai reliģijai.

Turklāt mums jau ir teoloģijas studijas pieejamas, kuru mērķis ir ļoti līdzīgs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2016-05-25 18:36 (saite)
Nu jā, pagaidām vispār ir tikai priekšlikumi un diskusijas par top visu. Nav tā, ka ministrija vai LU par varītēm grib šo fakultāti. Bet kā redzams, dažus uztrauc pats fakts, ka tāda diskusijas Latvijā vispār var būt. Až ļaunie teokrāti grib visiem piespiest skaitīt tēvreizi pirms semināra un krustīties, kāpjot pāri alma mater slieksnim. Ņemot vērā, ka Latvijā kristīgā kopiena ir pietiekami liela, neredzu iemeslu šādam overreaction. Tāpat jāpatur prātā, ka eksistē lērums citu studiju plānu, kas nav eksakti un vispār robežojas ar pseidozinātni/nezinātni, teiksim, psiholoģija, vēsture, liela daļa socioloģijas/antropoloģijas/kultūrpētīšanas vai tā pati filozofija. Nekādu taustāmu rezultātu tur it kā nav, bet redz, mācās cilvēki, maksā par to.

Tad jau labāk neliekuļot un pateikt, ka valsts drīkst finansēt tikai eksaktas zinātnes, kuras var dot tehnoloģiskus vai IKP vairojošus rezultātus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]scaramouche
2016-05-25 19:16 (saite)
Ir kas dzirdēts, kādus grādus un ar kādiem tituliem rosina piešķirt absolventiem?

Redz, kopiena varbūt arī ir liela. Bet universitāte ir vieta, kur iegūt zināšanas, nevis vieta, kur taisīt tusiņu. Tāpēc arī prasu, par kādām zināšanām te runā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2016-05-25 19:39 (saite)
Neesmu pagaidām lasījis par šo garus rakstus un viedokļus. Ja tīri no intuitīvā viedokļa, tad droši vien tos pašus bakalaurus vai profesionālo izglītību/sertifikātu kā citās neeksaktajās zinātnēs - ''esmu pabeidzis šito''.
Daļa iestājas teoloģijas faķī, jo tiešām vēlas saistīt savu dzīvi ar klerģiju un tur gūst pamatzināšanas par sevis pārstāvēto reliģiju + bonusā iemācās lasīt Bībeli, Korānu vai vēl kaut ko oriģinālajās, mirušajās valodās utml. perkus. Tālāk droši vien dodas papildus semināros konkrēti savu konfesiju ietvaros.

Ir cilvēki, kuri to uzskata par labu faķi dēļ samērā plašā zināšanu klāsta, ko var iegūt. Jau pieminētas senvalodas. Viens mans bijušais klasesbiedrs nez kāda ponta pēc iestājās un tagad strādā kaut kādā diezgan augstā ierēdniecības amatā.:) (to uzzināju kaut kad televīzijā, jo viņa vārds/uzvārds tika pieminēts - neesmu ar viņu kontaktējies kopš pirmā kursa).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ulvs
2016-05-25 12:34 (saite)
džīzzz, es saprastu, ja kaut kas tāds notiktu ASV, bet tēvzemītē - uh. then again, lasīju, ka Miami atvērs ateistu katedru (vai ko tādu; jā, ziņas lasu ļoti pavirši).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2016-05-26 12:34 (saite)
Nu kā, no obščaka pilnīgi noteikti jātērē konkrēto pacanu vajadzībām, nu tur džipi, zelta ķēdes pahaniem un tā. Tetovēšanas saloni. Dzertuves, citādas izklaides vietas, spēļu zāles, kas finansētas no budžeta. Jo visa tā lietotāji tak ir sabiedrības daļa.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2016-05-26 20:17 (saite)
Tava loģika kā vienmēr Grat Old One dziļumos. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?