gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2019-07-10 22:18:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Tiem, kas bez komunizma sapņo arī par visas pasaules elektri.. oi robotizāciju - vai kāds ir padomājis kas notiks ar cilvēku tipu, kam primārais iedzimtais talants ir kaut ko taisīt ar rokām un par to domāt? Vai tā robotizācija vienlaikus iezīmēs utopiju, kur visi varēs atļauties nekur nestrādāt, izņemot savā hobijiskajā mājas darbnīciņā? Kas un kādā veidā finansēs robotu nepārtrauktu darbību?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2019-07-11 23:53 (saite)
Tad tu saki, ka visus rokdarbus robotizējot, tie cilvēki, kas iepriekš būtu visādi amatmeistari, varēs nestrādāt dvēseli grauzošā robotu rūpnīcā vai sēdēt pie displejiem poka glaza ņeosļepnut, bet čillot savā mājas darbnīciņā, strādājot tikai sev par prieku?
Kā ar tavu profesiju. Vai roboti tāpat nevarēs manipulēt ar menzūrām un krančot datus par reakcijām, taisīt serumus?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kjiimikjis
2019-07-12 09:43 (saite)
Papriekš sociālista cienīgas bažas par darbaļaužiem, pēc tam burtisks frāzes "so you're saying" lietojums... Drīz sāksi propagandēt saules baterijas/propellerus varavīksnes krāsās? :P

Bet ja nopietni, a kāpēc ne? Ko, šobrīd visi amatnieki ir sadzīti dvēseli grauzošos cehos pie konveijeriem un CNC aparātu displejiem? Taču nē.

Manā profesijā gan jau eventuāli varēs robotizēt lielu daļu darba, taču cik pašam nācies saskarties ar tipa "state of the art" centieniem šajā jomā, es varu mierīgi nesatraukties, paspēšu aiziet pensijā krietni pirms pirmās beep boop kastītes uzvilks baltos halātus.
Darbā regulāri varu lietot šādus-tādus prediktorus, visparastākajā variantā - dažiem spektrometrijas veidiem ir opcija uzzīmēt formulu, dators sarēķina (balstoties uz empīrisku datubāzi, btw), kā tādas formulas spektram būtu jāizskatās, un tad vari salīdzināt ar savējo praktiski iegūto. Līdz šim ko precīzāku par vispārīgām tendencēm dators nav spējis piedāvāt. Tobiš, ar pašreizējā datora "interpretācijas spējām" ir bišku par īsu pat šai salīdzināšanas operācijai.
Tad bija opcija pamēģināt kaut kādu sintēzes ceļa plānotāju. Doma tāda: uzzīmē kaut kādu formulu, un dators, jau atkal caur datubāzi muļļājot, piedāvās variantus, kā šo savienojumu uzsintezēt no komerciālām izejvielām. Pie kam jakobi varot tikt galā arī ar līdz šim nepazīstamiem savienojumiem, pēc analoģijām, vispārīgām reakcijām utt. Šito arī paprovēju, ar kaut ko, ko biju ieguvis, bet dati nebija publiski pieejami, t.i., kompim bija pašam "jādomā", nevarēja vnk no datubāzes dabūt gatavu rezultātu.
Nu, vienā gadījumā ilgi domāja, kamēr piedāvāja kaut kādas muļķības, otrā - uzkārās nafig. Značit, ar šito robotiem arī iet galīgi ne spīdoši.

Vienīgais variants, kas dzirdēts kā reāli pilnvērtīgi strādājošs, ir sintēzes automatizācija. Proti, aparāts, kuram pieslēgtas da figa reaģentu pudelītes un iedota programma, ko ar ko un kādos daudzumos maisīt kopā, spēj to izdarīt precīzāk un nesalīdzināmi ātrāk par cilvēku. Pats arī paņem paraugu un aizdzen uz analītisko aparatūru. Tiesa, tas ir tāds "brute force" piegājiens, lai īsā laikā veiktu čupu ar reakcijām, un gan darba plānošanu, gan arī rezultātu analīzi veic cilvēks. Tā kā tā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2019-07-12 14:20 (saite)
Nu jā tas strādā uz tipveida reakcijām parastos apstākļos nu tur bibliotēkas caur click chemistry un tml.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2019-07-13 00:32 (saite)
Tātd tu priekrīti tajā, ka roboti ne sūda nevarēs no tā, ko spēj tavs aukstais kolbu tiurinošais entelekts. Tad vai vispār starp mums ir domstarpības šajā tēmā?
Poirmkārt AI mūsu dzīves laikā nespēs pa lielam ne sūda daļu no tā ko protam mēs. Otrkārt, pat ja spētu, nahjam? Kāpēc jāpārbīda mūsu personīgās profesijas uz kaut kādu Universālo Profesionāli, tajā pašā laikā pašiem kļūstot par tā apkalpotājiem. Kā keksiem kas uzliek obejktu uz CNC plarformas un noslauka no tā putekļus. Gribi tādu darbu? Jo nahuj tādi vidēja ranga ķīmiķi, ja mašīna to izdarīs 500 reiz ātrāk un efektīvāk?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kjiimikjis
2019-07-13 11:17 (saite)
Vienīgā reālā domstarpība par to "nahujam". Es tiešām nesaskatu kaut ko inherenti sliktu tajā, ka daļu profesiju eventuāli varēs robotizēt. Tas nav sevišķi traģiskāk par "tante Oļa tagad raud, jo viņu aizvietojis slaucamais aparāts" vai "suka traktors atņēma zirdziņam darbu". Kaut kādi emocionālie argumenti par dvēseli izsūcošajiem darbiem un dzīves piepildīšanu ir visai naivi - būsim reāli, pelnīt iztiku, darot to, kas tev pašam sagādā prieku, ir baigā veiksme, nevis garantēts variants. Lielākajai daļai diemžēl nākas sakost zobus un darīt to, ko vajag. Tu taču nedomā, ka lielveikalos preču pīkstināšana pie kases, vai n stundu dirnēšana kaut kāda objekta apsarga būdā ir tur iesaistīto ļaužu dzīves mērķis, vai ne?

Tas, ka darbā pieņem to darbinieku, kurš labāk spēj veikt darba uzdevumus par tādām pašām izmaksām, ir normāli. Neredzu iemeslu, kāpēc lai tas piepeši nebūtu normāli, ja "labākais darbinieks" sastāv no bleķa un mikroshēmām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2019-07-13 15:11 (saite)
Fair enough.
Man vnk ir aizdomas, ka robotizācija veicinās ar vien lielāku šīs civilizācijas slīkšanu masveida mentālā depresijā un apātijā (ko jau tagad redzam advancētajos Rietumos), jo šaubos, ka cilvēciskotas vides iztrūkums ikdienā tiks aizvietots ar kaut kādu zaibis alternatīvu narkatu. Imo mēs prosta iesim matrixa virzienā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?