kjiimikjis ([info]kjiimikjis) rakstīja,
Papriekš sociālista cienīgas bažas par darbaļaužiem, pēc tam burtisks frāzes "so you're saying" lietojums... Drīz sāksi propagandēt saules baterijas/propellerus varavīksnes krāsās? :P

Bet ja nopietni, a kāpēc ne? Ko, šobrīd visi amatnieki ir sadzīti dvēseli grauzošos cehos pie konveijeriem un CNC aparātu displejiem? Taču nē.

Manā profesijā gan jau eventuāli varēs robotizēt lielu daļu darba, taču cik pašam nācies saskarties ar tipa "state of the art" centieniem šajā jomā, es varu mierīgi nesatraukties, paspēšu aiziet pensijā krietni pirms pirmās beep boop kastītes uzvilks baltos halātus.
Darbā regulāri varu lietot šādus-tādus prediktorus, visparastākajā variantā - dažiem spektrometrijas veidiem ir opcija uzzīmēt formulu, dators sarēķina (balstoties uz empīrisku datubāzi, btw), kā tādas formulas spektram būtu jāizskatās, un tad vari salīdzināt ar savējo praktiski iegūto. Līdz šim ko precīzāku par vispārīgām tendencēm dators nav spējis piedāvāt. Tobiš, ar pašreizējā datora "interpretācijas spējām" ir bišku par īsu pat šai salīdzināšanas operācijai.
Tad bija opcija pamēģināt kaut kādu sintēzes ceļa plānotāju. Doma tāda: uzzīmē kaut kādu formulu, un dators, jau atkal caur datubāzi muļļājot, piedāvās variantus, kā šo savienojumu uzsintezēt no komerciālām izejvielām. Pie kam jakobi varot tikt galā arī ar līdz šim nepazīstamiem savienojumiem, pēc analoģijām, vispārīgām reakcijām utt. Šito arī paprovēju, ar kaut ko, ko biju ieguvis, bet dati nebija publiski pieejami, t.i., kompim bija pašam "jādomā", nevarēja vnk no datubāzes dabūt gatavu rezultātu.
Nu, vienā gadījumā ilgi domāja, kamēr piedāvāja kaut kādas muļķības, otrā - uzkārās nafig. Značit, ar šito robotiem arī iet galīgi ne spīdoši.

Vienīgais variants, kas dzirdēts kā reāli pilnvērtīgi strādājošs, ir sintēzes automatizācija. Proti, aparāts, kuram pieslēgtas da figa reaģentu pudelītes un iedota programma, ko ar ko un kādos daudzumos maisīt kopā, spēj to izdarīt precīzāk un nesalīdzināmi ātrāk par cilvēku. Pats arī paņem paraugu un aizdzen uz analītisko aparatūru. Tiesa, tas ir tāds "brute force" piegājiens, lai īsā laikā veiktu čupu ar reakcijām, un gan darba plānošanu, gan arī rezultātu analīzi veic cilvēks. Tā kā tā.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?