gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2017-03-25 16:52:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Lai abstrahētos no ņigu ņagu par Veļikovski, par kura ideju promoutēšanu man pārmeta, lai gan es vismaz vairākas reizes teicu, ka runa iet par pavisam ko citu, gribu mūsu lokālajiem zinātnes gaismekļiem uzdot puzzli. Atrisiniet kā ar bronzas laikmeta instrumentiem izgrebt šāda veida klucīšus no ekstra cietiem iežiem (granīts, baazalts etc.). Varbūt esmu palaidis garām kādus nesenus atklājumus par seno civilizāciju tehnoloģijām. Apgaismojiet, jel>



Es labprāt mājās ko tādu uztaisītu. Alumīnija, sudraba karotītes man ir. Ir pat atsevišķi tērauda instrumenti. Vēlos tikai padomu.:)


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2017-03-25 20:36 (saite)
Es varu derēt, ka lielākā daļa akadēmiķu neprot izslaukt govi vai nomedīt meža zvēru. Neviens cilvēks ar veselo saprātu no tā neizsecinās govs slaukšanas vai medīšanas neiespējamību.
Attiecībā uz līdz perfekcijai izfrezētiem reljefiem bazaltā un granītā, kuru manufaktūra pat ar mūsdienu advancētākajiem stanokiem nav nieka lieta, nevar aprobežoties ar ''ai nu viņi vienkāŗsi pacietīgi strādāja''. Šāda veida postulāts ir ekstraordinārs, tāpēc prasa ekstraordināras evidences. Pie tam neviens taču neliek pašiem arheologiem nodarboties ar eksperimentēšanu. Parasti šādam nolūkam pieaicina inženierus, ģeologus u.c.jomu speciālistus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2017-03-25 20:51 (saite)
"Šāda veida postulāts ir ekstraordinārs, tāpēc prasa ekstraordināras evidences"

you know it, when you see it...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2017-03-25 21:18 (saite)
"kuru manufaktūra pat ar mūsdienu advancētākajiem stanokiem nav nieka lieta"

Lūk, tās ir muļķības, kuras tu esi nekritiski pārņēmis no aizraujošiem pseido stāstiem. Nav tur nekā tāda, ko ar mūsdienu tehnoloģijām nevarētu viegli izdarīt.

"Parasti šādam nolūkam pieaicina inženierus, ģeologus u.c.jomu speciālistus."

Ok, tūlīt, iedod tikai naudiņu, ko šiem speciālistiem samaksāt. (Jebšu tu domā, ka zinātnes pasaule esksistē ārpus mūsu kapitālisma realitātes?)

"Šāda veida postulāts ir ekstraordinārs, tāpēc prasa ekstraordināras evidences."

Tas postulāts ir infomēta spekulācija, tā nav pat hipotēze. Aheo zinātnē hipotēze var sākties tad, ja ir kaut viens (kaut gadījuma rakstura) taustāms pierādījums.

Respektīvi, kāda info mums ir pieejama:
-) kruta līmeņa akmens apstrāde senajā pasaulē;
-) arheo izrakumos iegūtais info par tā laika tehno iespējām.

Tālāk zinātne un pseido-zin aiziet pa atšķirīgiem ceļiem:

Zinātne: ok, kā viņi tik lieliskus apstrādes darbus paveica ar tik neattīstītām tehno iespējām, to mēs nezinām. Gaidām, kad nākotnē iegūsim papildus datus.

Pseido-zin: te noteikti vajag izdomāt kaut kādas fantāzijas kā šito izskaidrot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-03-25 21:42 (saite)
''Lūk, tās ir muļķības, kuras tu esi nekritiski pārņēmis no aizraujošiem pseido stāstiem. Nav tur nekā tāda, ko ar mūsdienu tehnoloģijām nevarētu viegli izdarīt. ''


Jā, ar stanokiem, kas maksā tūkstošus un aizņem veselas telpas. Points ir tāds, ka mūsdienās es pat ar puslīdz advancētiem mājas līmeņa instrumentiem nevarētu panākt tādas precizitātes un mērogu frēzējumus. Vajadzētu akmeņkaļu aprīkojumus. Bet man tajā pašā laikā jāņem par pilnu apgalvojums, ka tos varēja izdarīt ar mietiem, akmeņiem un bronzas/vara štrumentiem.

''Ok, tūlīt, iedod tikai naudiņu, ko šiem speciālistiem samaksāt. (Jebšu tu domā, ka zinātnes pasaule esksistē ārpus mūsu kapitālisma realitātes?)''

Okej, ja nav naudiņas, tad vajag atzīt, ka nav naudiņas un tālākie pētījumi tiek atcelti, nevis sacerēt nepamatotus ''skaidrojumus'', kurus neviens netaisās verificēt.

Respektīvi, kāda info mums ir pieejama:''
-) kruta līmeņa akmens apstrāde senajā pasaulē;
-) arheo izrakumos iegūtais info par tā laika tehno iespējām.''

Tieši tāpēc arī apgalvojumi par minētajiem eksemplāriem neiztur kritiku. Tas tā kā bija viss points. Arī spekulatīviem, educated minējumiem ir savas robežas. Rupji aptēsti bluķi ir viena lieta. Līdz milimetru precizitātei nogriezti, noēvelēti daudzpakāpju profili granītā, pavisam kas cits.

''Zinātne: ok, kā viņi tik lieliskus apstrādes darbus paveica ar tik neattīstītām tehno iespējām, to mēs nezinām. Gaidām, kad nākotnē iegūsim papildus datus. ''

Tieši tā. Bet diemžēl tāds jau nav defoltais modus operandi, kas labi redzamā veidā ir pārnesies arī uz ierindas džo kā redzams komentāros. Pareizi ir pateikt - mēs nezinām. Jāpēta. Nevis - hei, čupu ar bronzas skrāpjiem, daudz pacietības un s pivkom poņjaņet.:))
Šobrīd gan izskatās, ka meinstrīm zinātne tomēr vēlas izlikties, ka šie visnotaļ vājie spekulatīvie pieņēmumi ir kā āmen baznīcā. Tas ir vai nu intelektuāls slinkums/negodīgums + iesēdētas vietas/laivas nešūpošanas efekts, kas ir pamatīgs mind killers.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2017-03-25 21:46 (saite)
atkal --- kur ir minēts granīts???????????????????????

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Anonīms)
2017-03-25 21:57 (saite)
Vai tev kā cilvēkam, kurš darbojas zinātnes lauciņā nav neērti šeit, kur ir absolūti skaidrs, ka bronzas laikmeta cilvēki ar tiem līdzekļiem un paņēmieniem, kuri bija viņu rīcībā, nu nekādi nevarēja būt šajā diskusijā demonstrēto artefaktu autori, godīgi atzīt, ka tās formācijas cilvēki tiešām nevarēja neko tādu paveikt?
Vai tad (pat idiotam) nav skaidrs, ka pašreizējā meinstrīma civilizācijas vēstures paradigmā tas viss neierakstās?
Nu tad vajag publiski atzīt, ka vēstures zinātnei ir FUNDAMENTĀLI viss jāpārskata.
Bet ir vērojama labākajā gadījumā klusēšana, sliktākajā - visu šādu artefaktu un to atklājēju diskreditēšana un noliegšana.
Vai tā ir ZINĀTNES cienīga rīcība?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2017-03-25 22:06 (saite)
kas ir šeit un kur ir 'absolūti skaidrs'???

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Anonīms)
2017-03-25 21:45 (saite)
avotiņu uz kādu ekstraordināru evidenci :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-03-25 22:03 (saite)
Es tā kā laikam devu avotiņus. Ja netici tiem, var vieglu aizgūglēt līdz detalizētām grāmatām par šo tēmu. Protams, ja ir a priora ticība tam, ka pie vainas ir kaut kādi sazvērnieki, kas uzdod kaļķakmeni par bazaltu vai tādā garā, tad no avotiņiem diez vai būs kāds labums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2017-03-25 22:07 (saite)
kur ir avotiņi? kaut kur iepriekšējā ierakstā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-03-25 23:18 (saite)
Ja nav spējas lasīt, nevaru palīdzēt.
Ja tomēr jautājums nopietns, tad labāk par dotajām saitēm palasīt kaut vai to pašu ''Aizliegto arheoloģiju'', kur visam apskatītajam ir dotas atsauces uz avotiem un ekspertu slēdzieniem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?