making sense - Vīzijas un frustrācijas kristāla lodē [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

Vīzijas un frustrācijas kristāla lodē [9. Jan 2018|23:48]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:10. Janvāris 2018 - 21:57
(Link)
Gnidrologs izdomāja mest galdā šo jēdzienu, viņš lai arī definē. Gribas zināt, vai tur maz bija kāda definīcija, vai arī vārdiņš "genuine" tika piemests kā lēta izeja uz "no true Scotsman".

Un ja meklē piemērus mazinformētībai vai - jo sevišķi - ierobežotam skatījumam, tālāk par spoguli iesaku neiet. Savus teksta blāķus cibā gan esi izdzēsis, taču komentāri joprojām pa veco līniju.
From:[info]krishjaanis2
Date:10. Janvāris 2018 - 22:02
(Link)
Šo jēdzienu galda iemetu arī es, vienlaikus implicēti miedzot ar aci, ka skotuvīra fallācija gana daudz gadījumos pati ir visnotaļ fallācioza.
Pagaidām no cibas scientistiem/"ateistiem"/robotu pielūdzējiem neesmu redzējis kaut ko informētu, ja vien par informētību var nosaukt pikseļu skaitīšanu, kādas ķīmijas formulas izmešanu no piedurknes vai kārtējo redukcionistisko augstā zirga spekulāciju.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:10. Janvāris 2018 - 22:10
(Link)
Nu, ja attiecīgā "genuīnā kristieša" pazīme ir "nekad nepametīs kristietību", tad tas ir "no true Scotsman", ar acīmredzamu nolūku vieglu roku diskreditēt cilvēku grupas pasaules uzskatus, lai tikai nebūtu jāpiepūl smadzenes, cenšoties no malas paskatīties uz saviem uzskatiem.

Informētu salīdzinot ar ko? Ko tu pats liec pretī, kas būtu "informētāks"?
From:[info]krishjaanis2
Date:10. Janvāris 2018 - 22:24
(Link)
Viena no pazīmēm. Cik daudz piemērus man tev pievest? Ja man politiķis x saka, ka "tic un cīnās par ģimenes vērtībām", bet pēc kāda laika pamet sievu un sataisa paralēlos bērnus, man taču uzreiz ir skaidrs, ka šis cilvēks nekad nav ticējis un cīnījies par ģimenes vērtībām, viņš varbūt ir tikai ceļā uz to, un process vēl nav noslēdzies. Bet vari nešaubīties, kristietības teksti jau nemaz necenšas nodarboties ar falsifikacionismu (kristietība nav zinātniska teorija, nav nekāds pasaules skaidrošanas teorētiskais vai hipotētiskais modelis), vēl jo vairāk, tā savos tekstos nemitīgi "diskreditē cilvēku grupas pasaules uzskatus", ne brīdi pat nemēģinot palūkoties uz sevi no malas. Ja tas tev šķiet gana, lai uzkarinātu skotuvīru veselai reliģijai, nu neko, es tev nevaru palīdzēt paskatīties uz saviem uzskatiem un skotuvīriem no malas.
[User Picture]
From:[info]chrono
Date:10. Janvāris 2018 - 23:03
(Link)
Vēl viens piemērs, kurš pats par sevi jau ir problemātisks, jo ja cilvēks rīkojas citādāk, nekā pirms tam ir ticējis, nenozīmē, ka viņš tam pirms tam nav ticējis. Cilvēki un to ticības mainās, ne pārāk sarežģīta doma.
From:[info]krishjaanis2
Date:10. Janvāris 2018 - 23:21
(Link)
Ir cilvēki, kas maina ticības un uzskatus, un ir cilvēki, kuri saka vienu, bet domā citu, vai saka x, bet dara y.
Nav taču pārāk grūti iedomāties lielumu x, ko raksturo parametri y,z,c,p, no kuriem visi fundamentāli definē x, un ja cilvēks, ticot x, domā, uzskata vai dara y,z,c, bet nedara p, un ar laiku vairs nedara arī y,z,c - tad mierīgi var teikt, ka viņš nekad nav pilnībā uzskatījis x par patiesu vai pilnībā piederējis tam, jo piederību x nosaka tikai pilns noteiktu parametru komplektss. Es nesaprotu, kāpēc to ir tik grūti iedomāties? Es tiešām, tajā brīdī, kad man kāds skots saka "Neviens īsts skots tā nekad nedarītu" tiešām ticu tam, ko viņš saka, nevis pamanu kaut kādu mistisku kļūdu, vēl jo vairāk tāpēc, ka es pats neesmu skots, esmu svešinieks, un gan jau tas skots zina, ko saka. Tikai skota gadījums ir viens, bet kristietības vēl pavisam kas cits, jo viens ir etniskās pašidentifikācijas marķieris (kuri, jā, dzīvē mēdz būt neviennozīmīgi), bet otrs ir noteikta reliģiska kategorija ar savu konkrētu, objektīvu saturu un parametriem. Protams, ka būs tonna īpatņu LV, kuri galvos, ka ir kristieši (t.i., luterāņi), bet kad pajautāsi tuvāk, izrādās, ka visa viņu kristietība aprobežojas ar Ziemassvētku dievkalpojumu. Vai tas tiešām ir tik grūti saprotams? Vai tiešām diskusija jāpavērš tik tālu, lai iesaistītu Rudzīti ("Rudzītis nemaz nav ĪSTS psihoterapeits") vai profesionālos ķīmiķus ("x nav īsts ķīmiķis, jo..") vai "tā nav ĪSTA ZINĀTNE, jo x, y, z"
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:10. Janvāris 2018 - 23:48
(Link)
"Nav taču pārāk grūti iedomāties lielumu x, ko raksturo parametri y,z,c,p, no kuriem visi fundamentāli definē x, un ja cilvēks, ticot x, domā, uzskata vai dara y,z,c, bet nedara p, un ar laiku vairs nedara arī y,z,c - tad mierīgi var teikt, ka viņš nekad nav pilnībā uzskatījis x par patiesu vai pilnībā piederējis tam, jo piederību x nosaka tikai pilns noteiktu parametru komplektss."

Šeit gan ir gadījums, kad cilvēks dara arī p, līdz kādam brīdim, kad pārstāj darīt. T.i., ir laika nogrieznis, kad pēc visiem parametriem cilvēks pieder x uzskatu sistēmai, savukārt pēc šī nogriežņa atvelkas kaut kāds krišjānis, un apgalvo, ka nē, šis cilvēks nekad nav piederējis x.
From:[info]krishjaanis2
Date:11. Janvāris 2018 - 01:00
(Link)
Nu, pierādi, ka cilvēks dara arī p, man izskatās, ka vismaz šajā konkrētajā gadījumā nav darījis gan.
proti, atvelkas kāds krišjānis, kas, ielūkojoties visiem pieejamā un skaidri izlasāmā x uzskatu sistēmas defīcijā, pamana, ka iztrūkstot vienam no fundamentāliem parametriem un novērtējot attiecīgā cilvēka izteikumus pēc iztecējušā laika nogriežņa - kuri turklāt atceļ arī pāris citus parametrus, ir pilnīgi skaidrs, ka šis cilvēks "pa īstam" nekad nav piederējis x, jo tas paredz tieši to p vai d, kuri - izvērtējot tieši retroaktīvi, no sekām - acīmredzot nekad nav bijuši tajā laikposmā, kad cilvēks škietami piederējis x.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:11. Janvāris 2018 - 00:17
(Link)
"Bet vari nešaubīties, kristietības teksti jau nemaz necenšas nodarboties ar falsifikacionismu (kristietība nav zinātniska teorija, nav nekāds pasaules skaidrošanas teorētiskais vai hipotētiskais modelis), vēl jo vairāk, tā savos tekstos nemitīgi "diskreditē cilvēku grupas pasaules uzskatus", ne brīdi pat nemēģinot palūkoties uz sevi no malas."

Nešaubos ne mirkli, tieši tāpēc uzskatu reliģiju par muļķīgu echo chamber. Ar konkrēto skotuvīru tam gan tieša sakara nav.
From:[info]krishjaanis2
Date:11. Janvāris 2018 - 01:03
(Link)
Tāpat kā mīlestību, mākslasdarba skaistumu vai spriedumu par otra cilvēka apziņu, kā arī veselu lērumu citu fenomenu arī gluži mierīgi vari norakstīt kā atbalss kambarus. Visos minētajos piemēros skotuvīrs arī darbosies diezgan miglaini.
From:[info]axsys
Date:11. Janvāris 2018 - 04:23
(Link)
Tikai nevajag, spriedumi par apziņu ir 100% zinātnes kompetencē. Aber pārējais nosauktais arī ir tikai personiskās gaumes atrādīšana, vienam patīk māte otram meita trešam kleita.
[User Picture]
From:[info]chrono
Date:10. Janvāris 2018 - 22:15
(Link)
Ar četru pikseļu izšķirtspēju pasaules uztverē gan Tev nevar pārmest to, ka neesi ko pamanījis, tai skaitā ko nozīmē tas, uz ko pats miedz aci un to, ka "kristietis" nav stingri definēts vārds ar vienu interpretāciju.
From:[info]krishjaanis2
Date:10. Janvāris 2018 - 22:18
(Link)
Kristietis ir stingri definēts vārds (definē stingri definēts) ar vienu interpretāciju. Tas ir tieši tik vienkārši.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:10. Janvāris 2018 - 22:31
(Link)
"Gnidrologs izdomāja mest galdā šo jēdzienu, viņš lai arī definē."

Kaut ko "definēt" šāda tipa diskusijās ir neiespējami, pats zini. Lai būtu mazāk pretenciozi, pateikšu, ka 'trū' kristietis nav cilvēks, kas reliģijai pievērsies kā fadam, pēdējam modes brēcienam (aļa ņū eidž hinu-budist-džainist-sinto-daoisti Rietumos) vai aiz "tas ir inčīgi" infantīlas ziņkārības/vēlmes kaut kam piederēt, kā tas šķiet ir gadījumā ar lietotāju nr 217. Pati atzina, ka 17 gados it kā pievērsās - tas nav nopietns vecums, lai saprastu jebko par jebko, vismaz intelektuālā līmenī. Ja būtu kāda atklāsme, tad nekad nenovērstos. Ja fada/jaunības aizraušanās, tad skaidrs. Nebrīnīšos, ja šis cilvēks vēl pēc 10 gadiem atklās sevi kā vēl kaut ko citu.

Mazinformētība parasti saistās ar cilvēku nespēju domāt abstrakti hence nespēju uztvert daudzu doktrīnu/tekstu ne vien teoloģisko, bet arī teleoloģisko jēgu. Var būt ateists un spēt uztvert. Posterchild Nīče. Un var būt reliģiozais, kas neuztver - posterčildi parasti ir ticīgas lauku večiņas (tiesa arī viņas ir krutākas par kaut kādiem :smug: davkinsiem).
From:[info]krishjaanis2
Date:10. Janvāris 2018 - 22:45
(Link)
Lūk, man bieži šķiet, ka ar Nīči būtu stundām ko runāties un es viņu vismaz dziļi respektēju, jo viņš kristietībai oponē on the point, t.i., viņš vismaz saprot, ko viņš grib pārvarēt. Šī iemesla dēļ 19.gs. "ateisti" ir daudz vērtīgāka un pamācošāka lasāmviela, ar ko strīdēties, nekā jaunā viļņa ateisti, jo 90% gadījumu viņi vispār nesaprot, par ko un pret ko runā. Lai gan temps bija straujš - jau paaudzi vēlāk pēc Nīčes Betrāns Rasels par kristietību drīzāk gvelž muļķības un shadowboksojas, un diemžēl mūsdienu censoņi ir mantinieki tieši šim virzienam.