cits ([info]garamgajejs) rakstīja,
@ 2012-05-07 14:52:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:lv, power

Es te, laikam, esmu attapies, ko pa acu galam biju manījis dažos cibas draugu ierakstos, ka rakstnieki un Kultūras alianse, un kultūras ministre cīnās.
"Ministres uzvedība un sacītais lika šaubīties par viņas izpratni par nozari un tās nozīmi latviešu valodas, literatūras un nacionālās identitātes saglabāšanā, kompetenci un atbilstību amatam", paziņojumā viedokli pauž rakstnieki. Citi rakstnieki un kultūras darbinieki tomēr uzskata, ka fēleris noticis komunikācijā  un pārrunu prasmē.
Neesmu iedziļinājies, bet, kas pievērš manu uzmanību, ir izteikums rakstnieku paziņojumā medijiem "...par nozari un tās nozīmi latviešu valodas, literatūras un nacionālās identitātes saglabāšanā". Latviešu valoda, literatūra, tas ir labi. Un atkal nacionālā identitāte. Tā ir kā latviešu dimanta oliņa, kas jāsargā, jāspodrina un kaut kā speciāli jālolo, ar mērķtiecīgām programmām un plāniem. Un, ja tas tiks pareizi darīts, tad izšķilsies kaut kas patiesi latvisks. Tagadnē tai pastāv apdraudējums, tāpēc to vajag saglabāt. Tā ir kā projekcija nākotnē, identitātes šķietamība ap kuru tiek organizēts birokrātisks un funkcionāls aparāts. Atsauce uz nacionālo identitāti ir pievienotā vertība jebkādam projektam un aktivitātei; uz nacionālo identitāti nevis kā abstrakciju, bet gan kā konkrētu objektu, jeb veidni.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]antons_v
2012-05-07 17:49 (saite)
Tas teksts par dimanta oliņu - tas ir tik pārliecinoši, ka vairāk neko arī nevajag. Tas, starp citu, arī izskaidro, kāpēc viņu teksti ir tādi, kādi ir. Paldies par atklātību, dāmas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]_re_
2012-05-07 17:55 (saite)
tas jau garamgajeja teksts. par oliņu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antons_v
2012-05-07 17:59 (saite)
Viņš tur vienkārši ir novedis implicēto domu līdz konsekvencei. Un es piekrītu, ka aptuveni tā tas varētu izklausīties, ja to mēģinātu pateikt skaļi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]garamgajejs
2012-05-07 19:00 (saite)
Tā jau ir, first things first.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]polkovnik
2012-05-07 18:44 (saite)
uz mani tas strīds laikam attiecas tikai kā uz lasītāju, jo kā rakstnieks esmu izspļauts gan pie tādas, gan pie šādas varas. un kā lasītājs esmu pie šī strīda samulsis, jo nesaprotu, kāda tāda laba literatūra te netiek atbalstīta, jo nekādu labu literatūru ne atbalstītu, ne neatbalstītu, no mūsu rakstniekiem neesmu lasījis. tāpēc manis pēc, var arī neatbalstīt. un ne jau tikai priekš grāmatu izdošanas viņi tur brēc pēc naudas. tur ir vesela infrastuktūra ap to finansējumu, kaut kādas organizācijas ar saviem funkcionāriem, braucieni, konferences, semināri un prezentācijas, kur paši sanāk, pļumpē vīnu un sit viens otram pa plecu. tautai, kas ārpus šī loka no tādas nacionālās identitātes saglabāšanas ne silts ne auksts. tāds mans lumpena viedoklis.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]garamgajejs
2012-05-07 18:58 (saite)
To infrastruktūru arī iedomājos, kad rakstīju. Īsak sakot, būtu tā labā literatūra, nevajadzētu modelēt latvisko identitāti tik ļoti, tā pati attīstītos. Bet, kad nav, tad tā identitāte ir kā tirgus vienība. Laikam, arī vienīgais jēdzīgais arguments, lai izsistu piķi tādā tautsaimniecības kontekstā, un pret ko nevienam it kā nav, ko iebilst ("kā, jums nav svarīga latviskā identitāte un skroderdienas silmačos?!!!").

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]polkovnik
2012-05-07 19:16 (saite)
un tas baisais sieviešu īpatsvars tajās sarunās arī - tas visu pārvērš tādā bābiskā kladzināšanā. tāpat kā tā literatūra, ko viņas lobē - reāla sieviešu literatūra, kaut kādi pārpoetizēti izgudrojumi - nez vai to var nosaukt par nacionālās identitātes sargāšanu. manuprāt, tikai tukša gaisa tricināšana, lai vai cik "izsmalcināta". un tā infrastruktūra - tās "dāmu komitejas" tās viņi domā, ka ir tas balsts un tā augsne, no kuras tā viņu literatūra barojas. kādās drausmīgās ilūzijās par savu svarīgumu tie mūsu rakstnieki dzīvo. es vispār uzskatu, kamēr rakstnieks vārdu uzskata par apzīmējošu un nevis esošu, viss, ko viņš raksta, lai vai cik šķietami labi, vienalga ir sūds. un es nezinu nevienu rakstnieku latvijā, kura tekstos vārdi būtu paši par sevi ESOŠI.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]garamgajejs
2012-05-07 19:41 (saite)
Labi pateici par rakstniekam esošiem vārdiem un apzīmējošiem.
Bet tādām komitejām vienmēr sava rūpe, kas zināmā veidā, kā šajā gadījumā, labi korespondē ar politisku populismu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

(balss no aizkadra_offt.)
[info]helvetica
2012-05-07 21:12 (saite)
(vīri runā par lietu, sievas bābiski kladzina, lol. un droši vien arī literatūru viņas sūdīgu raksta, jo nav 40 cm krāna ar ko klavieri daudzīt)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: (balss no aizkadra_offt.)
[info]polkovnik
2012-05-07 21:31 (saite)
sieviete baznīcā lai klusē!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: (balss no aizkadra_offt.)
[info]polkovnik
2012-05-07 22:14 (saite)
aizdomājos par to krānu. pareizi jau tu saki, ir tās atšķirības starp vīrieti un sievieti, neko nepadarīsi. ar pupiem pa klavieri nepasitīsi. ja nu vienīgi uzgulsies virsū un nospiedīsi visus taustiņus uzreiz.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?