extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2017-10-14 10:42:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
globālisma paradoksi
Ķīna tiecas kļūt par uzvarētājiem zaļās enerģijas attīstībā. Šis vēlreiz parāda, cik bezjēdzīgas ir Kjoto vai Parīzes vienošanās, kas ir tendētas uz biznesa (arī zaļā biznesa) bremzēšana, kamēr pasauli izglābs tieši pretējais – inovācijas un konkurence par vislabākajiem risinājumiem.

Tas vēlreiz liek aizdomāties, ka globālismu visbiežāk piesauc megakorporācijas, kuras patiesībā cenšas ierobežot cilvēku brīvības. Vislabākais piemērs ir izklaides industrija, kas lobē autortiesību un patentu likumus, lai ierobežu cilvēku iespējas brīvi patērēt saturu. Es atceros vēl tos labos laikus, kad Netflix bija DVD piegāde pa pastu (ASV teritorijā). DVD formātā parasti bija izvēle starp vairākām ieskaņotām valodā un subtitriem. Eiropiešiem jau patīk skatīties filmas oriģinālvalodā un lasīt subtitrus. Pieļauju, ka nepatika pret anime dauziem ir tikai tāpēc, ka viņi nekad nav klausījušies anime japāņu valodā. Pat subtitru oficiālie tulkojumi vienmēr ir bijuši tik pliekani un nebaudāmi salīdzinājumā ar fantranslations.

Tagad Netflix ir pieejams internetā, bet.. un Tas ir ļoti liels BET.. Parasti tikai vienā valodā un pat bez subtitriem. Sanāk, ka interneta attīstība un legālas filmas internetā ir ierobežojusi mūsu iespējas. Nesen pamanīju youtube ļoti jauku Kolumbiešu seriāla 1. sēriju – La Hipocondriaca. Tas ir viss, kas vajadzīgs – spāņu valoda, medicīnas kļūdas, cilvēku reakcija uz tām, komēdija utt. Bet Netflix to piedāvā tikai Meksikā! Ir pat īpaši proksi serveri, kas piedāvā apiet ierobežojumus, taču galu galā tas ir pārāk sarežģīti, un interneta pirātisms ir vēl aktuālāks kā nekad agrāk.

Šis nedaudz saskan ar gnidrologa rakstu, ka nevajag ticēt, ka globālisms vienmēr ir mūsu labā.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2017-10-14 17:02 (saite)
Problēma ir tā, ka daži cilvēki (tipiski piemēri Ctulhu vai Gedymin) domā par globālismu ideālistiski. Viņi domā par globālo ciematu, par to kā pasaule ar laiku integrēsies vienā, draudzīgā veselumā. Tas ir naivisms. Tā nekad nebūs, jo cilvēku daba. Šie cilvēki nesaprot cilvēku dabu. Utopistu ģenerālā doma ir, ka mēs spēsim pārveidot cilvēku dabu, šeipot sevi par kaut kādiem lego klucīšiem un ar laiku uzvarēs universālims. Tā nebūs. Būs kārtē4jais sabrukušais Bābeles tornis.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]criticalthinker
2017-10-14 17:44 (saite)
Nē, tā nebūs, bet nebūs arī Tavi Straumēni. bite it

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-10-14 19:50 (saite)
Jā, tavs salmuvīrs par mani nebūs. No šit.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krishjaanis2
2017-10-18 15:18 (saite)
Sāksim ar to, ka "Straumēni" ar dažādām fluktuācijām joprojām IR (nevis nebūs nākotnes vēlamības izteismē), galvenokārt tāpēc, ka straumēnisms sakrīt ar cilvēka dabisko un vēsturisko stāvokli - cilvēkiem patīk mājas, pat klejotājiem lopkopjiem. Savukārt global village un total connection joprojām NAV, t.i., ir utopija vēlamības izteiksmē ar mērķi pārradīt cilvēka dabu un ierastās dispozīcijas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2017-10-14 21:38 (saite)
skaidrs, ka nebūs ne mūsu, ne mūsu bērnu dzīves laikā. vai nebūs vispār nekad, tas ir ārpus mūsu pareģošanas spējām tomēr. nav pat teikts, ka obligāti cilvēka dabai priekš tā būs jāmainās, varbūt pietiks mainīties tikai iespējām sublimēt.

galu galā, pirms 600+ gadiem vispār nespēja iedomāties, kā tas ir, dzīvot bez karaļa. vai, teiksim, runāt viņam pretī, ja tev nav aiz muguras konkurējošas armijas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2017-10-15 11:05 (saite)
Tādu gadījumu, kad cilvēkiem bija gribējies runāt pretī karalim, nebija īpaši daudz. Vairums no tiesas ticēja viņam kā gudrākajam no līderiem (un bieži viņš tāds arī bija). Demokrātija bija solis uz priekšu, tomēr mūsdienās cilvēki tieši tikpat nekritiski uzticas līderiem. Savukārt runāt pretī var būt tikpat bīstami kā agrāk. Nu labi, galvu varbūt nenocirtīs, bet piespriedīs pilnīgu sociālo izolāciju un sabiedrības nosodījumu (kas pēc psihologu vērtējuma varbūt pat vēl sāpīgāk nekā fiziskas sāpes). Pat cibā pret pretī runātājiem izrēķinās diezgan nežēlīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2017-10-15 11:14 (saite)
Nopietni? Tu nopietni salīdzini, piemēram, mēles izraušanu ar cibu? :DDDDDD

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2017-10-15 11:17 (saite)
Es nesalīdzinu. Interesanti, kāpēc cibā vienmēr tiek izdarīti visdažādākie pieņēmumi par mani???? Kaut kas notiek cilvēku galvās, kad viņi vienmēr cenšas uzskatīt divas pieminētas lietas par salīdzinājumiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2017-10-15 12:04 (saite)
Es pat neisaistīšos diskusijā par to.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2017-10-15 12:27 (saite)
Tu jau pats uzrakstīji ļoti jauku postu par normalizāciju. Tas ir nedaudz par to, kas notiek cilvēku galvās :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krishjaanis2
2017-10-18 15:24 (saite)
es teiktu, ka cilvēki pirms 600+, t.i., vēlīnajā feodālismā pat ļoti labi varēja iedomāties, kā tas ir, dzīvot bez karaļa. tāpat kā, teiksim, Romas laikā daudzos impērijas pakļautajos apvidos daudzas tautas (piemēram, jūdi) mierīgi varēja iedomāties, kā tas ir, dzīvot bez imperatora. tu laikam drīzāk biji domājis absolūtos monarhus, t.i., kādi 300 gadi atpakaļ - un pat tur, teiksim, tautai bija pajāt (neviena absolūtās monarhijas zeme VALSTS visaptverošajā iesaistē, klātbūtnē un intervencē nevar pat ne tuvu līdzināties pēckara labklājības totālajai sociālajai valstij), bet muižniecība vai dažbrīd garīdzniecība pat ļoti labi varēja iedomāties, kā tas ir, dzīvot bez karaļa.

mazāk spekulācijas un prezentisma, lūdzu. pasaule neradās vakar.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gedymin
2017-10-15 00:42 (saite)
Tas ir nevis naivisms, bet "mums burtiski nav citas izejas".

Naivi ir tehnoutopisti, kuriem tehnoloģiju attīstība = labais, un tie, kuri ir ar augstu varbūtību pārliecināti par pozitīvu iznākumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-10-15 13:10 (saite)
Tu tieši to pašu teici (''nav izejas'') par mežonīgu trešās pasaules migrantu obligātu importu Eiropā, lai saglabātu cerības uz velns zin ko, tā kā piedod, ja neuztveru tavu kategorismu nopietni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?