extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2023-06-20 07:30:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Es neesmu psihologs, bet iespējams, ka bērnības traumas vai bērnībā saņemtā attieksme tomēr var ietekmēt cilvēkus visu mūžu.

Kad lasu, kā tviterī cilvēki raksta, cik ļoti viņus trigerē, kad kāds DUS rindas priekšā tūļājas un nevar izvēlēties kebaba mērcīti vai kāds ar auto neapdzenamā vietā velkas ar 80 km/h, es dažreiz aizdomājos, vai šie cilvēki to stāsta pašterapijas nolūkos, apzinoties, ka šāda trigerēšanās ir slikta un ka tieši viņiem ir jāmēģina kļūt mierīgākiem, vai arī viņi joprojām par 100% savā nemierā vaino tos citus? Pēc diskusijām, kas turpinās pie šādiem ierakstiem, šķiet, ka vairāk tiek aizstāvēts pēdējais uzskats.

Tas arī mani visvairāk biedē no atgriešanās Latvijā, jo es esmu tas tūļīgais, kurš reizēm ir lēnāks situācijas izvērtēšanā, tāpēc sanāk ilgāk pētīt produktu piedāvājumu veikalā vai DUSā vai būt mazāk drošam, braucot pa jaunu ceļu, tāpēc tiek izvēlēts mazāks ātrums. Un es no tā Latvijā cietu diezgan bieži, jo daudzi cilvēki nepavisam nav laipni un atbalstoši un reizēm pat tieši brēca virsū – tu, kverpli, kusties ātrāk, citādi sadosim pa muti utt. Tas bija ļoti nepatīkami.

Dzīve rietumvalstīs šajā ziņā bija milzīgs atvieglojums, jo šeit cilvēkiem ir daudz lielāka pieklājība. Take your time (esi bez steigas) ir viņu parastā replika. Ir reti izņēmumi, bet kopumā viss dzīves ritms ir tāds, ka cilvēki netrigerējas par nelielām aizkavēm. Lasīju, ka cilvēki trigerējušies, ka dažviet Rīgā autobusos tagad laiž iekšā tikai pa priekšējām durvīm, tāpēc var nākties kavēties līdz pat 10 minūtēm. Jā, šāda prakse ir lēnāka, bet normāli cilvēki jau arī nemēģina saskaņot ierašanos ar autobusu ar minūtes precizitāti, bet atvēl zināmu laika intervālu. Man šķiet, ka labāk plānojot un mazāk stresojot par šīm mazajām lietām, kopumā viss notiek raitāk.

Es parasti cenšos ierasties uz darbu jaunā aptiekā kā aizvietotājs kādas 10-15 pirms darba laika sākuma. Reiz gadījās nokavēties tik un tā, un šāda kavēšanās UK tiek uzskatīta par ļoti nopietnu, it īpaši jau tāpēc, ka, kamēr farmaceits nav ieradies, darbinieki stāv aptiekas priekšā un sūta prom apmeklētājus, jo bez farmaceita klātbūtnes viņi neko nedrīkst darīt. Es kādreiz būtu par to ļoti stresojis, bet tagad es vienkārši sev piezīmēju – jā, tā ir nevēlama situācija, bet diemžēl tā ir sanācis. Man nav jāsāk sodīt sevi par to, bet vairāk jādomā, kā organizēt lietas, lai tā vairs negadītos.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]zazis
2023-06-20 17:44 (saite)
apdzīšana jebkurā vietā ir izteikti bīstams pasākums. tāpēc arī likumā ir noteikts, ka jāiekļaujas plūsmā.

tik pat labi var teikt - ja tev ir bail, tad labāk nesēdies pie stūres.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-06-20 17:50 (saite)
To jau tu arī gribi teikt – ja nejūties droši braukt ar 90 km/h, tad nesēdies pie stūres.

Redzi, es esmu aktīvi braucis kādus 10 gadus, turklāt dažādās valstīs. Bet reizēm ir ceļu, kur nejūtos īpaši droši. Ko man tagad darīt? Nesēsties pie stūres, vai? Instruktors (kurš arī bija mans kursabiedrs) reiz pabrauca ar mani un pateica, ka es braucu normāli, ir dažas nenozīmīgas kļūdas, bet neviens nav perfekts.

Tātad, ko man tagad darīt, ja tu uzskati, ka tomēr jābrauc ar 90 km/h, pat ja es nejūtos ka kādā vietā būtu droši braukt ar tādu ātrumu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zazis
2023-06-20 18:00 (saite)
es gribu teikt, ka tev jāpalasa CSN, varbūt vairāki jautājumi atkritīs paši no sevis. nevajag, lūdzu, apgalvot, ko es gribu teikt. es pats varu pateikt to, ko gribu. braukt vienmērīgi pa šoseju ar 90km/h, ir viena no pirmajām lietām, ko iemāca autoskolā, jo tas skaitās vienkārši.
ja tev ir bail, tad noteikti tas rada papildus bīstamību, jo tu nespēj koncentrēties uz notiekošo, bet koncentrējies uz bailēm. vislabāk būtu, ja neviens nesēstos pie stūres, jā.

atkārtošos, ja tu bez iemesla brauc lēnāk kā pārējie satiksmes dalībnieki, tad tu radi bīstamību.

ja tu brauc normāli, tad kur ir problēma iekļauties satiksmē?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-06-20 18:12 (saite)
Tātad tu saki, ka man Latvijā nevajag sēsties pie stūres. Man arī nevajag pirkt DUSā kebabus, pat ja esmu izsalcis un nav bijis laika paēst, jo aiz manis būs rinda, kura trigerēsies un dusmās rūks uz mani.

Tā es tiešām trauksmē dzīvoju Latvijā, ka es baidījos sēsties pie stūres vai reizēm baidījos paprasīt kādu papildu lietu pie letes veikalā, jo uztraucos, ka rindā stāvošajiem tas varētu nepatikt. Un simtiem dažādu citu situāciju, jo cilvēkus Latvijā aizkaitināt ir tik viegli.

Kad es strādāju aptiekā, uz mani visu apmeklētāju priekšā kolēģe bļāva, kad es viņai pajautāju, kurā veikala plauktā ir zobu pasta (jo pircējam vajadzēja un es nezināju).

Es zinu, ka es esmu tūļa, bet dīvaini, ka citā valstī cilvēki itin labi sadzīvo ar manu tūļāšanos. Braukšanas instruktors saka – tu brauc labi, veikalā saka – nesatraucies, vari izvēlies, cik ilgi tu vēlies. Ja nu kas, tad tikmēr apkalpošu citu personu. (Es nesen uzzināju, ka aptiekas kases aparātiem ir tāda fīča, ka var vienlaicīgi izsist divus čekus. Es gan vēl nemāku to atrast, bet gan jau kādreiz iemācīšos :)

Vai arī aptiekas apmeklētāji pilnīgi normāli uztver to, ka es pasaku, ka man ir jāieskatās informācijas avotos, lai atbildētu uz šo jautājumu. Es domāju, ka viņi uzticas vairāk nekā tam, kuram ir gatava atbilde uz katru jautājumu, jo varbūt viņa atmiņa pieviļ.

Acīmredzot, problēma tomēr nav tik daudz manī, kā pašā sabiedrībā. Latvijas sabiedrība savā pieņemšanā tomēr nav tāda pati kā UK sabiedrība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zazis
2023-06-20 18:19 (saite)
kurā vietā piedalīšanās satiksmē, kas ir viens no izplatītākajiem nāves veidiem ir tas pats, kas rindā kaut ko jautāt? tavi salīdzinājumi ir neadekvāti. kaut kur ir ar likumu noteikts, ka stāvot DUS rindā nedrīkst jautāt lietas?
nezinu, ko tev vajag.

jā, es jau tev iepriekš norādīju, ka Latvijā cilvēki nav iecietīgi un empātiski. izjūtu to uz sevis ar zināmu regularitāti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-06-20 18:29 (saite)
Es gribu teikt, ka ir pilnīgi normāli braukt ar 80 km/h pa Latvijas ceļiem, jo tāds ātrums vairumā atbilst to kvalitātei. Man ir divi brāļi, kuri gadiem strādā uz kravas auto, un viņi man saka, ka lai katrs brauc ar ātrumu, ar kādu jūtas droši. Protams, darbā laiks dzen un viņi pat ar smago apdzīs kādu tūļu, bet kad viņi paši sēž pie vieglā auto stūres, tad viņi nekur neskrien un brauc arī ar 80 km/h, ja uzskata to par pamatotu, un nesatraucas par tiem, kuri skrien viņiem garām.

Bet acīmredzot Latvijā ir kaut kādi maldīgi priekšstati, ka tiem, kas nespēj turēties uz 90 km/h, uz ceļa nav ko darīt, tāpēc mans piemērs, ka šī attieksme ir ļoti traucējoša, palika nesaprasts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zazis
2023-06-20 18:35 (saite)
likums nevis priekšstats. forši, ka var uzskatīt likumu par nepamatotu un nesatraukties, prieks par jums.
tad tev šķiet, ka attieksme ir traucējoša nevis tie, kas neiekļaujas satiksmes plūsmā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-06-20 18:55 (saite)
Likums skaidri nosaka, ka jābrauc ar ātrumu, kas ir drošs un atbilstošs ceļa apstākļiem.

Plūsmā tieši neprot iekļauties tie, kurus trigerē nedaudz lēnāki braucēji.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zazis
2023-06-20 22:53 (saite)
jā es arī esmu par 30km/h apdzīvotā vietā, nav ko nekur nevienam jāskrien pa galvu pa kaklu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-06-20 22:58 (saite)
Tas ir normāli.

Svarīgi, ka ir jāveido ceļu sistēma tā, lai ātrāki ceļi ir kā artērijas, kas atdalītas no dzīvojamiem masīviem.

UK braukšana ir pilnīgi citāda, jo šeit ir ātrgaitas ceļi ar vismaz 3 joslām katrā virzienā. Tajos vari skriet un palīdz ātrāk nokļūt galā. Tad ir mazākas nozīmes ceļi, bet joprojām ātrie. Tajos bieži mēdz būt sastrēgumi, tāpēc neviens necepas par kādu lēno braucēju, jo ietaupījums uz ātrumu tiks pilnīgā zaudēts nākamajā sastrēgumā. Un pēdējais ceļa posms jau ir pa dzīvojamiem rajoniem, un tur tiešām brauc lēnām un uzmanīgi.

Ne jau visur un ir vietas ar čakariem, bet kaut kā tā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mapats
2023-06-21 10:05 (saite)
Nu re, lai jau angļiem ir šādi, mums ir sava sistēma, savi cilveki, savas tradīcijas un savs attīstības virziens. Paldies angļiem par apļu izgudrošanu, bet nu ar to arī pietiek.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?