extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2023-03-07 19:37:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kāda ir ideāla mājas aptieciņa?
Tā ir tāda, kurā nav nekādu zāļu. Ja tu dzīvo valstī, kur vienmēr pieejama medicīniskā aprūpe un krānā ir tekošs ūdens, tad vienīgais, ko ir jēga glabāt mājās, ir plāksteri nelielām skrambām un marles saite lielākām traumām, kamēr tiek pie ārsta.

Manuprāt, ideāla ir autovadītājiem paredzētā aptieciņa. Tur būs dažādi plāksteri, pārsienamie materiāli, šķēres, pincete, folija, saspraudes.

Neko citu glabāt īsti nav jēgas, ja šobrīd konkrētu vajadzību nevar paredzēt, un jebkura lieta būs izšķērdība. Protams, ja konkrētam cilvēkam jau ir zināmas medicīniskas problēmas un zināmas konkrētas zāles, kas var ievajadzēties, tad ir jēga tās glabāt vajadzībai, lai nav nakts vidū jāskrien uz aptieku. Bet tās jau katrs zinās personīgi, un vispārīgi neko ieteikt nav vajadzīgs.

Nevajag arī nekādus brūču sterilizējamos (jodu vai briljantzaļo), jo ar tiem var apdedzināt audus, kas tikai kavēs dzīšanu. Ja ir bažas par brūces piesārņojumu, tad var skalot ar tekošu ūdeni no krāna.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]iokaste
2023-03-07 21:54 (saite)
oglīte un ibumetīns

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-07 22:01 (saite)
Oglīte nav efektīva vairumā gadījumu. Tas ir līdzeklis pret ļoti specifiskiem saindēšanās gadījumiem, kurus tāpat mājās nav iespējams diagnosticēt. Ja kaut kāda smaga saindēšanās dodies pie ārsta vai izsauc ātros.

Bet tā tiem, kam no ēdiena ir caureja, iesaka vienkārši turpināt dzert daudz šķidruma ar sāļiem, un pamazām tā pāries. Ja ir gremošanas problēmas, tad jāiet pie ārsta skatīt vai nav gremošanas problēmas utt.

Ibuprofēns arī vispārīgi nav vajadzīgs, jo to lieto vieglu sāpju gadījumā, kuras cilvēks parasti var paciest, līdz atbrauc ātrā palīdzība. Bet ļoti smagu sāpju gadījumā (trauma utt.), tas nav efektīvs. Ar drudzi (augstu temperatūru) ir tas pats. Neliels drudzis vai iekaisums īpaši nepalīdzēs. Ja būs nopietns un dzīvību apdraudošs, tad labāk uzreiz doties pie ārsta, jo varbūt ir vajadzīga daudz nopietnāka ārstēšana.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]iokaste
2023-03-07 22:13 (saite)
Nav jau tādu viegli pieejamu ārstu/feldšeru punktu. Ir jāpierakstās divas nedēļas iepriekš, ja tu dzīvo pilsētā. Ārsts tevi nosūtīs uz analīzēm, kur arī jāpierakstās 2 ned. iepriekš. Ja laukos, tad tas atkrīt, jo tur ārstu nav vispār, nav arī sabiedriskā transporta.
Tā kā - iegūst tas, kurš iemanās pašārstēties. Youtubā ir pat pamācības, kā ārstēt zobus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-07 22:18 (saite)
Parasti tuvākajā pilsētā vai nedaudz tālāk ir traumu punkts, kur var griezties 24 stundas diennaktī. Ja to apmeklēt nav iespējams, tad var izsaukt ātro palīdzību.

Ja tā ir kāda akūta problēma, piemēram, sāpošs zobs ar pierakstu pie zobārsta pēc 2 nedēļām, tad aptiekās var nopirkt paracetamolu, ibuprofēnu vai lidokaīna gēlu, ko uzsmērē uz zoba, lai to atsāpinātu.

Dzīve mazattīstītās valstīs, ilgi ceļojumi ar kuģi vai pārgājieni pa neskarto dabu ir cits gadījums, kur tiešām ir jēga nodrošināties ar dažādiem līdzekļiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]iokaste
2023-03-08 09:42 (saite)
Kaut kādu pašārstēšanos, elementāru pašpalīdzību būtu jāmāca bērniem higiēnas ietvaros - ar pūderi, sodu, kumelīšu vai melno tēju, plāksteriem, to pašu ibumetīnu un ogli. Arī lietot kontracepciju vai kalendāro izsargāšanos, vienkāršu masāžu/vingrinājumus sapulētiem muskuļiem.

Anglijas variants, kur visi sēž uz supermārketu painkilleriem arī nav variants. Aptiekas ieinteresētas peļņā. Izsaukt ātros katrā niekā arī nevar, pie tam laukos tādu nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2023-03-07 23:12 (saite)
No vienas puses tu saki neko nevajag turēt mājās, no otras, pie katra mazākā sūda sauc ātros vai pis pie daktera lmao. Oglīte un ibumetīns/paracetamols mājās kā reiz ir priekš tā, lai ar slakteriem būtu pēc iespējas mazāk darīšanu. Man vismaz ogle palīdz pret uzpūtušos vēderu, samazina gāzes. Ibu/para noņem īslaicīgas galvas, muguras utml. sāpes. Ļoti noderīgi, ja vien neesi hipohondrisks penzis, kam vnk patīk tusēt poliklīnikā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-07 23:44 (saite)
Tas nav domāts, ka par katru sīkumu jāiet pie ārsta. Sīkākos gadījumos var aiziet arī uz aptieku.

Es arī turu mājās paracetamolu, jo man reizēm uznāk galvassāpes un šīs zāles palīdz. Bet tas nav ieteikums ikvienam turēt to mājās, jo vairumam cilvēku nav regulāras galvassāpes. Ja viņiem kādreiz iesāpēsies galva, viņi aizies uz aptieku un tur viņus izvērtēs un ieteiks vislabāko līdzekli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-03-08 00:15 (saite)
Kā apriekā var kaut ko izvērtēt un kāpēc, lai cilvēks tērētu savu un aptiekāra laiku, ja ir zināms, ka par/ibu/aspirīns palīdz. Jā kādam ir kādas unikālas sāpes, pret, ko tas viss nepalīdz, tad jāiet pie ārsta un jātaisa analīzes, nevis uz aptieku, kur kaut kādas cacas izvērtēs.
Nu un, protams, ja ir vajadzība noņemt drudzi, tad atkal - priekš kam sasvīdušam, slimam iet uz aptieku, tā vietā, lai būtu jau iepriekš sagatavotam.
Tie tavi padomi dažbrīd liekas right in line with pharmacorps - labāk nekad pašam neārstēties, visu laiku iet pie ārstiem un vēl "konsultēties ar aptiekāriem". Un turpini šillot par gēnu šprici, kas ir čūsku eļļa vissliktākajā nozīmē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-08 00:28 (saite)
paracetamolu/ibuprofēnu UK var nopirkt arī lielveikalos, tāpēc uz aptieku nav obligāti jāiet.

Bet sarežģītākos gadījumos cilvēki var nezināt, kādas zāles lietot, un aptiekā var palīdzēt. Es ļoti labi saprotu aizdomas pret aptiekām Latvijā, kur cenšas vairot big pharma peļņu, bet UK tā nav. Farmaceits šeit ir ļoti neatkarīga profesija.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-03-08 07:11 (saite)
Sure sure. Tāpēc Uk bija pati pirmā, kas pa galvu pa kaklu neatkarīgi sašpricēja visus ar eksperimentālo čūsku eļļu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dombrava
2023-03-08 07:20 (saite)
Ir jau LV arī godprātīgi farmaceiti, kas no šīs spēles atsakās. Vnk nesaņem piemaksas par to, ja papildus pārdos un reklamēs ieteiktis uztura bagātinātājus utml. Bet nu tāda problēma diemžēl te ir, jo man ir pazīstama viena farmaceite, kas no darba aptiekā ir aizgājusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]formica
2023-03-07 22:34 (saite)
Betadine der kam citam

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36530869/

(Atbildēt uz šo)


[info]ctulhu
2023-03-08 09:41 (saite)
Niknais peinkilleris laik diklofenaks, caurejas/ vēdera sāpju apturētājs un kaut kas pretvīrusu tipa remantadīns ko uzēst ērcei.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-03-08 09:46 (saite)
Nu un kādas niknās plaša spektra antibiotikas vrb, also aspirīns nav labi jo sīkie var noraut Reja sindromu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]unknown_entity
2023-03-08 12:51 (saite)
Man ir plāksteri, dezinfekcijas līdzekļi, marle, vate, magnēzija tabletes, mitrinošs/dzesējošs pretapdegumu līdzeklis. Skalpeļi/adatas/diegi/etanōls atrodams mājās tāpat. Kodolkaru gaidot, var arī iepirkt jōda tabletes kvantumā

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?