extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2023-02-03 12:22:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Interesanti, ka alkoholismam nav skaidras definīcijas: https://en.wikipedia.org/wiki/Alcoholism

Atkarība jeb nespēja atteikties no lietošanas noteikti ir noteicošā iezīme un princips pēc kā nosaka citu vielu atkarības.

Ļoti interesanti, kāpēc vieniem ātri rodas atkarība, bet citiem tā nenotiek. Ar opioīdiem to mēģina skaidrot, ka ir cilvēki, kuriem ir piepildīta dzīve, attiecības, darbs utt., atkarības nerodas vai varbūt viņi vieglāk tiek tām pāri. Iespējams, ka tā ir, tikai jāskatās, vai tas nav pārāk vienkāršs atpakaļskata izskaidrojums.

Bet ir cits aspekts – arī bez atkarības alkohols nodara lielu postu veselībai. Agrāk bija izvērtēti limiti, cik daudz alkohola var nedēļā dzert, lai tas nekaitētu, bet tagad uzskati pamazām sliecas uz domu, ka nav tādas robežas. Jebkurš alkohola daudzums ir kaitējošs, protams, jo vairāk lieto, jo kaitējums ir lielāks. Tas nenozīmē, ka kādam, kas tikai pa svinībām iedzer kādu glāzi alus vai vīna, tagad būtu jāsatraucas. Bet tehniski visveselīgāk tomēr ir nedzert nemaz.

Tiem, kas apzinās savu atkarību, un tiem, kas apzinās, ka atkarīgs var kļūt praktiski ikviens, ir pamats iebilst pret alkohola kultūru sabiedrībā. Zazim šajā jautājumā ir pilnīga taisnība. Alkohola glorifikācija ir jāizbeidz.

Papildinājums: Alkoholisms ir problēma arī UK un Spānijā. Varbūt mazāka nekā Latvijā, bet nevar par visu spriest no ārišķībām sabiedrībās, kuras cenšas paturēt nesmukās lietas ģimenē. Reiz es sadraudzējos ar vienu spāni, un viņš ar nožēlu reiz pastāstīja, ka viņam brālis ir alkoholiķis. Bija aizgājis tik tālu, ka reiz šis brālis bija lūžņos nodevis (par kapeikām) šī spāņa mājas saules paneļu invertoru (kurš maksā tūkstošus), lai tikai nopirktu kārtējo šmigas pudeli.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]az
2023-02-03 15:01 (saite)
+

(Atbildēt uz šo)


[info]antiprojekcija
2023-02-03 16:58 (saite)
Man liekas, ka daļēji to ir grūti definēt tāpēc, ka tā nogāze ir tik lēzena - parasti alkoholisms attīstās daudzu gadu laikā caur ieradumiem. Kamēr viss ir kārtībā, neviens (ieskaitot pašu dzērāju) nespēj nošķirt, kur beidzas ieradums, un kur sākas atkarība.

(Atbildēt uz šo)


[info]begemots
2023-02-03 22:08 (saite)
Tā ir pilnīga taisnība, ka alkoholu glorificēt noteikti nevajag.

Tai pat laikā kaut kā tie, kas alkoholu vēlas izbeigt pavisam, izskatās, ka spītīgi cenšas ignorēt to, ka cilvēki vispār to lieto kaut kādu iemeslu dēļ, nevis vienkārši tāpēc, ka ir stulbi.

T.i., nerunā par alternatīviem risinājumiem psiholoģiskajām vajadzībām, kuru dēļ cilvēki alkoholu arī lieto.

Līdz ar to, manuprāt, alkohola kultūrai sabiedrībā IR jābūt. Bet ar to ir jāsaprot nevis alkohola glorificēšana, bet iekļaušana ikdienas riskantajās nodarbēs, kuru riski ir jāapzinās un katram pašam jāizvērtē.

Nu, piemēram, gumijlēkšanā arī pastāv gana lieli riski nomirt vai sakropļoties. Un tur nav nekāda benefita it kā, vai ne? Bet kaut kā cilvēki tāpēc necepjas par to un neaizliedz lēkt ar gumijām.

Ir kaut kāda tehniski visveselīgākā dzīve ko dzīvot. Tiesa gan, tās definīcija veselības speciālistiem mainīsies ik pa gadiem 20-30. Bet prasīt, lai visi tajā iekļaujas, ir zināma vēlme pēc totalitārisma. Izglītot par alkohola negatīvajām pusēm noteikti vajag. Palīdzēt nedzert cilvēkiem, kuri netiek ar to galā, noteikti vajag.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-02-03 23:09 (saite)
Nezinu, kāpēc tu uztvēri, ka šeit kāds ir par obligātu alkohola aizliegumu. Bet lai novērstu šaubas, es pasaku, ka noteikti neatbalstu šādus aizliegumus. Vēl jo vairāk, es balsotu par visu narkotiku dekriminalizāciju un kontrolētu tirgošanu saskaņā ar kaitējuma samazināšanas principu.

Es noteikti esmu pret piespiedu pasākumiem. Tviterī nesen ņirgājās par valdības pārstāvi, kura iebilda, ka cigaretes varētu aizliegt kā Jaunzēlandē. Šeit ir jāsecina, ka tvitera “zieds” ir ar totalitārām tendencēm. Pirmkārt, Jaunzēlandē vēl nekas nav aizliegts, tas ir tikai projekts, ka pamazām cels vecumu, no kura varēs iegādāties cigaretes tā, lai pašreizējiem bērniem tas vienmēr būtu aizliegts. Jaunzēlandes valdība ar stingrajiem kovida ierobežojumiem ir izrādījusi noslieci uz totalitārismu. Tāpat nav zināms, vai šis likumprojekts vispār praksē nostrādās, jo ar laiku visu var atcelt.

Es tomēr neredzu vajadzību pēc alkohola lietošanas. Saprotams, ka sabiedrībā vienmēr būs cilvēki, kuri gribēs apreibināties, taču šādai kultūrai līdzīgi kā gumijlekšanai būtu vēlams būt ļoti nelielai. Alkohola kaitējumi ir pārāk lieli un acīmredzami, lai mēs samierinātos ar pašreizējo līmeni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]iokaste
2023-02-04 07:37 (saite)
Ir arī tāds (mazohisma?) paveids, kad cilvēkam patīk stāvoklis, kur alkohols atņem izvēli un dod mērķi - iedzert, uzlāpīties.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-02-04 09:05 (saite)
Mani mulsina tie daudzie apgalvojumi, ka bez alko pieredzes nav tik asas kā ar. Bet tad atcerējos, ka mūs mācīja, ka alkohols iedarbojas uz atalgojuma (reward) ceļiem smadzenēs. Atalgojuma sajūta ir tas, kas mums dod gandarījumu par izdarīto. Ne vienmēr tas ir naudas izteiksmē vai pateicībās no citiem cilvēkiem. Piemēram, ārsti onkologi ārstē vēža pacientus un viņi visi pēc tam tik un tā nomirst. Kur ir pateicība? Tā ir vienkārši apziņā, ka esi palīdzējis šiem cilvēkiem nodzīvot ilgāk vai ar nedaudz labāku dzīves kvalitāti.

Bet reizēm ir grūti to tā apzināties ikdienas pelēkajā dzīvē. Nu lūk, alkohols iedarbojas uz šiem atalgojuma ceļiem smadzenēs, un cilvēks jūtas apmierināts. Problēma ir tajā, ka cilvēks vairs bez alkohola nespēj sajust (vai sajūt mazākā mērā) šo gandarījuma sajūtu. Tā ka reāli tas tā nav, ka ar šmigu notikumi dzīvē ir piepildītāki. Vienkārši cilvēks bez alkohola ir zaudējis spēju priecāties par tiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?