extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2023-01-08 14:30:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Es jau rakstīju, ka priecājos, ka varēju saņemt izglītību UK nevis Latvijā.

UK universitātes tomēr ir ar brīvāku garu un lielāku opozīciju valdībai. Es atceros, kā tieši studiju sākumā mani pasniedzēji bija ļoti sašutuši par UK valdības lēmumu atlaist Deividu Natu, kurš bija atļāvies salīdzināt riskus no narkotiku lietošanu ar risku no zirgu jāšanas sporta. Varbūt tas nebija gluži saprātīgi, jo zirgu angļiem ir svēti, un tos neviens nedrīkst kritizēt, bet viņa ideja bija, ka riski no noteiktu narkotiku lietošanas, piemēram, amfetamīniem, ir pārspīlēti, jo nāves gadījumi no jāšanas ar zirgiem ir biežāki.

Bet ceturtajā gadā es izvēlējos sabiedrības veselības moduli, un tas bija ļoti interesants. Vislielākā pētījumu pieredze ir no nabadzīgajām valstīm, kur jāmēģina sasniegt maksimāls ieguvums ar nelieliem līdzekļiem. Es pētīju, kā Afganistāna nodrošina veselības aprūpi tikai ar $10 gadā, pēc tam runāja ar cilvēkiem, kuri reāli piedalās bēgļu misijās veselības pakalpojumu sniegšana Āfrikā. Mūs mācīja, ka nav labi ziedot zāles vai vakcīnas nabadzīgajām valstīm, jo zāles ir marķētas noteiktām valstīm, konkrēta stipruma, iepakojuma, valodas marķējumu un ievades veidu tradīcijas atšķiras, un tas visdrīzāk tikai traucē. Labāk ir ziedot naudu un nosūtīt speciālistus palīdzībai. Mūs ļoti daudz mācīja, kā runāt ar cilvēkiem, kam ir šaubas par zāļu lietošanu vai vakcīnām. Piemēram, vissliktākais, kas var būt, ir pateikt cilvēkam, ka viņš nomirs, ja nelietos zāles.

Tad pienāca un pagāja pandēmija un es uzzināju, ka RSU mācībspēki runā pilnīgi pretēji visām šīm idejām. Es nezinu, vai tā ir korupcija, nespēja apgūt jaunākas lietas, vienkārši baiļu ietekme vai vēlme visā klausīt valdībai. Bet konkrēts piemērs ir par RSU vadošo sabiedrības veselības pētnieku Dr. Ģirtu Briģi. Viņu kā tādu vietējo Dr. Fauči reizēm intervēja Latvijas TV. “Vienā gadījumā intervijas virsraksts bija – tie, kas nevakcinēsies, nomirs”. Viņš joprojām 2021. gada beigās uzskatīja, ka ar kovidu slimos tikai nevakcinētie. Tāpat viņš pilnībā atbalstīja vakcīnu mandātus, pēc tam arī vakcīnu ziedojumus nabadzīgajām valstīm. Bet šobrīd viņš it kā iebilst valdībai ar uzskatu, ka ir jāturpina plašāka testēšana pret kovidu (lai gan nekādi nav pierādīta tās efektivitāte izplatības samazināšanai). Es neesmu jautājis viņam par attieksmi pret narkotiskiem stimulantiem, bet pieļauju, ka arī tajā viņš visdrīzāk aizstāvēs valdības pozīciju, ka tai ir būt krimināli sodāmai.

Bijusī veselības ministre Viņķele izteicās, ka ir mācījusies no Dr. Briģa un ļoti novērtē viņa sniegumu. Man būtu bijis ļoti grūti Latvijā, jo nekam no šī minētā nav pierādījumu bāzes un es to nekādi nespētu novērtēt. Arī UK valdība pēc svārstīšanās izvēlējās stingro mājsēžu ceļu, tomēr vairums akadēmisko spēku bija pret to. Arī Greitbaringtonas deklarāciju atbalstīja daudzi UK mācībspēki (piemēram, Sunetra Gupta no Oksfordas universitātes).


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2023-01-08 17:19 (saite)
Un tagad man Rudzītis tviterī jautā, kā būtu jārandomizē grupas. Un man nav ne jausmas, kā uz šo atbildēt. Es biju iedomājis, ka ārsti (un Rudzītis ir ārsts pēc izglītības, tas nekas, ka tikai narkologs, jo statistikas pamati visiem ir vienādi) visi zina tik vienkāršus pamatus, kas ir randomizācija, un kāpēc novērojuma pētījumi ir ar daudz zemāku ticamību.

Bet laikam jau tomēr pierādījummedicīna ir tikai samērā nesena lieta, ko agrāk ārstiem vispār nemācīja. It īpaši tiem, kas izglītību vēl ieguvuši padomju laikos, ir grūti mainīt tradīcijas. Tieši tas pats laikam ir arī Dr. Briģim, kurš acīmredzami ir aizsēdējies savā amatā. RSU ir daudz gudru un zinošu cilvēku, un varu iedomāties, cik grūti viņiem ir šādiem vadītājiem, kuri nespēj atvērtiem jaunām vēsmām.

Man ZVA reiz teica, ka signs un symptoms ir jātulko ar vienu vārdu simptomi. Vai tiešām viņi nezināja, ka medicīnā signs ir par objektīviem novērojumiem, bet symptoms par pacienta subjektīvajām sūdzībām. Tās ļoti bieži tiek nošķirtas un būtiskas, un arī latviskajā medicīnas literatūrā tiek apzīmētas kā pazīmes un simptomi. Šāda neprofesionalitāte šķiet ir visās Latvijas medicīnas un regulatīvajās institūcijās. Darbinieki iemācās dancot viņiem apkārt, bet kopumā tas ļoti traucē efektīvai institūciju darbībai.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mapats
2023-01-08 17:34 (saite)
Šitā turpināsi, drīz iecels par Latvijas veselības ministru un dabūsi sirmus matus priekšlaicīgi, cīnoties ar bardaku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-08 17:38 (saite)
Tas man galīgi nedraud. Latvijas korupcija vēl ilgi nemainīsies, un no tādiem, kas kaut ko mēģinās ar to iesāk, turēsies pa gabalu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-08 17:52 (saite)
Bet vispārīgi tas ir labi, ka tagad var viegli atšķirt īstu profesionāli no diletanta. Pietiek paskatīties, ko cilvēks pēc 2021. gada augusta ir teicis par vakcīnu spēju ierobežot kovida izplatību. Ok, varbūt cilvēks nav neko teicis, jo nav bijis īsti drošs. Bet ja viņš ir teicis, ka vakcīnas ierobežo izplatību, tad uzreiz ir skaidrs, ka viņa vieta nav medicīnā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-01-08 19:46 (saite)
LV bieži ar ``simptomi`` saprot ne tikai tiešām simptomus bet arī pazīmes, pamatojums ire tāds, ka tas bieži pārklājas, piemēram pacients sūdzas par izsitumiem (symptom) un ārsts redz tos izsitumus (sign)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-08 20:49 (saite)
Sarunvalodā jā, bet nav nekāda iemesla izsvītrot šo nošķīrumu no profesionālās terminoloģijas un literatūras.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chrono
2023-01-09 16:29 (saite)
Vienmēr pierakstot ir iespējams iekavās ierakstīt (P, S, P/S), lai precizētu, jo tā tomēr ir būtiska atšķirība, it sevišķi, kad ir darīšana ar hipohondriķiem vai vienkārši cilvēkiem, kuri izmanto nepareizus nosaukumus, lai aprakstītu savas slimības izpausmes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

...
[info]jan09
2023-01-08 21:29 (saite)
es arī priecājos par UK medicīnas darbinieku zināšanu līmeni, tikko kārtējais gadījums, aizved cilvēku ar insultu uz slimnīcu (paši, protams, jo ātros nesagaidīsi), uzņemšanā saka, ka insults, tak nē, ko tur iebraucējus ņemt vērā - darbiniece pamēra spiedienu, oooo paagstināts, iedod zāles spiediena nosišanai, 3 nedēļas novēro, pēc 3 nedēļām jau dārzenis guļ slimnīcā, mosh pēc mēneša nokonstatēja ka spiediens nav pie vainas, attiecīgi cilvēks uz nomiršanu nāks mājās.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?