extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-06-30 10:42:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Az uzdeva ļoti labu jautājumu – vai speciālistu noteiktajā nozarē drīkst uzskatīt par labāko informācijas avotu?

– vai ārstu ieteikumus par veselības uzlabošanu var uzskatīt par vērā ņemamiem?
– vai drīkst uzskatīt, ka kodolenerģijas speciālisti vislabāk zina visu, kas saistīts ar kodolenerģijas riskiem un ieguvumiem?

Nu labi, ārsti arī ir dažādi: vieni ir erudīti, cits varbūt domā tikai par savu algu. Bet ir kaut kāda mūsdienu sabiedrības tendence, ka aizvien vairāk cilvēku, kas pilnīgi neko nezina par tēmu, tiek uzskatīti par uzklausīšanas vērtiem.

Zaļie bez jebkādas sajēgas un zināšanām cīnījās pret AES un panāca to slēgšanu un jaunu AES necelšanu. Šobrīd tiek atzīts, ka tomēr vajadzēja klausīties speciālistus nevis labi gribošos, bet neko nezinošos zaļos. Diemžēl, tagad ir pagājis jau ilgs laiks, kad rietumos praktiski jaunas AES nav celtas, ka esam zaudējuši prasmes un zināšanas, kā veikt tik sarežģītus projektus.

Šis arī ir izskaidrojums, kāpēc Krievija jaunos AES ceļ bez problēmām. Jā, pat Krievija, kurai nav labas mašīnbūves bāzes (kā izskaidrots iepriekšējā ierakstā), šo vienu lietu šobrīd spēj veikt labāk nekā rietumi. Viņi neļāva šai zinātībai pazust un ik pa laikam turpināja celt jaunas AES. Ja to var Krievija, tad kāpēc to nevar rietumi? Tieši tāpēc, ka mēs jau esam zaudējuši speciālistus. Šī ilgā pārtraukuma laikā vecie kadri ir aizgājuši pensijā, bet jaunie kadri ir zaļi gurķi, kuri nav saņēmuši pietiekamu apmācību. Vissvarīgākās nozares nianses neapgūst skolas solā, bet iegūst praksē pie pieredzējušiem speciālistiem. Šī pēctecība ir bijusi pārtraukta, tāpēc arī AES celšanā ir lielas grūtības, pārmērīgas projektu izmaksas un aizkavēšanās dažādu celtniecības kļūmju dēļ.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2022-06-30 14:57 (saite)
Nav tik traki, Francijā ir speci, štatos arī.

(Atbildēt uz šo)

...
[info]jan09
2022-06-30 19:11 (saite)
Ir redzēts tik daudz speciālistu aizejam pensijā un mirstam radotehnikas un elektrotehnikas, kā arī agronomijas un tehnikas apkopes lauciņos.
Nu un?
Paspēji pārņemt zināšanas, piemācīties, un nodot tālāk - malacis. Nepaspēji - lūzeris...

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: ...
[info]gnidrologs
2022-06-30 22:32 (saite)
Rietumos notiek kontrolēta idiokrātijas izveide, tāpēc fokuss ir lielāks uz poļitruku nekā speciālistu apmācību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]jan09
2022-07-01 08:50 (saite)
Nav viedokļa par visiem rietumiem, bet UK es redzu foršus jaunos inzenierus, ātrus, zinošus un talantīgus. Bet jā, liels vairums jauniešu, tāpat kā LV izvēlas daiļd1rsēju profesijas - vieglāks darbs un lielāka alga pareizajos "amatos".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]mapats
2022-07-01 09:12 (saite)
Algu un amatu daiļdirsējos dabū daži, tehniskajās lietās visi, kas +/- saprot ko dara, kas ir lielākā daļa no tiem kas izvēlas strādāt profesijā, bet nosacījums tāds, ka būs jāstrādā un daiļdiršana nedarbosies.

Īsumā, tehniskās profesijas dod daudz lielāku garantiju labklājībai, pretī pieprasot labi padarītu darbu pret viegla daiļdiršanu ar lielu risku kļūt par neko.

Šis komentārs ne tik daudz Tev(jo domāju, ka pats šo zini), bet kā info tiem, kas nezin un lai parādītu cik sasodīti tehnisks daiļdirsējs esmu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?