extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-06-16 09:26:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
cietumnieku dilemma un sterilizējošā imunitāte
Šī man šķiet ir vismazāk noderīgākā filozofu teorija, jo dzīvē tādas situācijas praktiski neeksistē. Izņemot, protams, kā aprakstītajā gadījumā, kad diviem džekiem draud cietums. Un tieši tas visvairāk atklāj filozofu nespēju saprast reālo dzīvi, jo kāpēc lai mani rūpētu tas, kā diviem noziedzniekiem tikt sveikā ar iespējami mazāku sodu. Varbūt viņi ir vainīgi, un patiesā problēma ir, kā piespriest taisnīgu sodu vai tādu sodu, kas atturētu viņus no turpmāko noziegumu veikšanas.

Cits nepareizi izvēlēts terminu lietojums ir saistībā ar vakcinācijām. Vakcīnas, kas pilnībā novērš infekcijas pārnešanu, sauc par sterilizējošām vakcīnām. Par laimi kovida vakcīnas tādas nav, jo ļoti daudzi cilvēki Indijā un Āfrikā neuzticas vakcīnām, jo ir dzirdējuši, ka tās ir sterilizējošas – tas ir, rada neauglību un cilvēkam vairs nevarēs būt bērni. Vispār esmu pamanījis, ka tieši šīs bažas ir arī rietumu antivax.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dzeltens
2021-06-17 12:15 (saite)
Šis ir daudz labāks par vikipēdiju links, lai saprastu, kas domāts ar spēļu teoriju/cietumnieka dilemmu. Paldies!
Es saprotu, ka addired droši vien to domā tā, ka mums būtu visiem izdevīgāk vakcinēties=sadarboties=izbeigt pandēmiju. Un tie, kas nevakcinējas=nesadarbojas=negrib ļaut atgriezties pārējiem normālā dzīvē. Droši var palabot - tā ir mana interpretācija.

Bet es redzu to arī tā, ka, ja neviens nevakcinētos, tad valdībām tāpat nāktos ar laiku atcelt ierobežojumus, jo mūžīgs lokdauns tāpat nav iespējams. No antivax viedokļa tad iznāk, ka slikti dara tieši tie, kas vakcinējas, jo tad vakcinācija kļūst par priekšnoteikumu brīvlaišanai, no kā varētu izvairīties, ja vakcinētie nevakcinētos.

Linkā ir burvīgs piemērs ar sportistiem un dopingu, daudz ilustrējošāks, manuprāt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-06-17 12:46 (saite)
Šis tiešām labāk paskaidro ideju :)

Tas labi atbilst tam, ka mēs esam tikai cietumnieki un valdības ir cietuma uzraugi :D

Bet es neesmu neko noziedzies, tāpēc neuzskatu valdības ultimātus par pieņemamiem. Ne jau velti es ieliku linku par nevainīgā cietumnieka dilemmu. No tās apmēram bija skaidrs, ka ne viltus atzīšanās, ne arī godīga uzstāšana uz to, ka esi nevainīgs, neko daudz nemaina.

Atšķirībā no cietumnieka mēs it kā dzīvojam demokrātiskā sabiedrībā un mums mums nav jāsēž kā cietumā, bet aktīvi jānomaina līderi, kas spēlē cietumsargus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?