extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-09-10 17:31:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kā tur īsti ir ar to VDAR likumu? Ar kādām tiesībām kaut kāds delfi var iegūt ziņas par cilvēku no arhīva bez viņa piekrišanas?

https://www.delfi.lv/news/national/politics/arhiva-izzina-apliecina-medina-dienestu-psrs-armija-afganistanas-veterans-domigs.d?id=52457763

Man likās, ka tas ir atļauts tikai uz publiski pieejamiem datiem. Vai tiešām tava dienesta vai mācību ieraksti tādi ir? Un šajā gadījumā es arī neredzu, ka tam ir kaut kāds sabiedrisks labums. Vienkārši dažu cilvēku ziņkārība par lietām, kas nav būtiskas.

Man šķiet, ka bija pat gadījums ar Jutu Strīķi (nu jau mirušu), kad daudziem bija neskaidras viņas vārda maiņas un viņi pieprasīja no universitātes, lai sniedz ziņas, ar kādu vārdu viņa ir saņēmusi diplomu vai tamlīdzīgi, un universitāte viņus pasūtīja. Privātas ziņas un nav sabiedriska labuma, tāpēc nesniedzam.

Vai dienests nav kaut kas līdzīgs kā izglītības iestāde? Ok, noteiktām valsts iestādēm varbūt tas ir vajadzīgs, bet ne jau publiski katram ziņkārīgajam būtu tas jāatklāj.

Turklāt šie dati nav neko par sliktu Mediņam, tāpēc nederēs iebildumi, ka par viņu atklāja kaut ko nepatīkamu tāpēc cenšas aizsegties ar likumu. Šis ir tieši vislabākais piemērs par principu, kad datu privātumam ir jēga.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2020-09-11 09:05 (saite)
Kas liecina par to, ka viņš bija samulsis? Izskatījās, ka viņam par šo lietu tiešām ir liels pofig, ko tur kāds runā, vai vienkārši ir aizņemts ar svarīgākām lietām.

Vispār drausmīga bija arī tā viņa publiskā psihoanalizēšana, piemēram, šī:

Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece filozofijas doktore Solveiga Krūmiņa-Koņkova, sacīja, cik viņai zināms, Mediņš ir "nonācis Afganistānā pavisam jauns pēc skolas, visdramatiskākajā laikā, īstā karā. Tur ir ļoti smagi šī personība lauzta. Līdz ar to, cik es atceros, sākotnēji arī baznīca ļoti uzmanīgi izturējās pret iesaistīšanu priesterībā šī iemesla dēļ, apzinoties, ka šī kara trauma nav zudusi, un tā uz kalpošanu faktiski varētu arī atstāt kaut kādu ietekmi (..)

Viņa nav psiholoģe, savukārt psihologiem nav ētiski analizēt personu, kas nav satikta klātienē. Latvieši tiešām ir vieni lieli norērēji, lai tikai parādās uz ceļa, kāds kurš izskatās mazāk aizsargāts...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]usne
2020-09-11 09:09 (saite)
OK, bet ir arī šis:
"Bijušais Latvijas bruņoto spēku komandieris un politiķis, kādreizējais iekšlietu ministrs, Saeimas un Rīgas domes deputāts, kura kompetencē iepriekš bijusi Afganistānas kontingenta izvešana Dainis Turlais portālam "Delfi" sacīja, ka arhīva izziņā ir runa par kara komisariāta dokumentu - karavīra uzskaites kartīti. Šo dokumentu viņš raksturo kā ticamu.

Taču attiecībā uz Mediņa pieminēto kauju viņš norāda, ka tāda nav notikusi ne tikai pēdējos trīs kara gados, bet gan visa PSRS-afgāņu 10 gadu ilgā konflikta laikā. "Ja tāda būtu notikusi, par to zinātu visa pasaule," viņš piebilst."


(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-09-11 09:18 (saite)
Un? Man īsti nav skaidrs, ko tu ar to gribi teikt, jo es redzu, ka mums ir pilnīgi atšķirīgas domāšanas. Tu droši vien pieņem kaut kādu niansi, kas tev šķiet tik pašsaprotama, ka pat nevari to izskaidrot, bet kas patiesībā tāda nav.

Mana domāšana ir tāda: Mediņš tikai iesaukts armijā, dienēja afganistānā, nokļuva apšaudēs, kurās gāja bojā cilvēki, kas, protams, bija ļoti smagi pārdzīvojumi.

Tagad viņš stāsta par šiem notikumiem pēc atmiņas un emocijām. Viņš nav vēsturnieks, kurš precīzi zinās skaitļus, datumus utt. Tas ir nebūtiski, jo visu nosaka iespaidi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]heda
2020-09-11 09:39 (saite)
Kreisajam meinstrīmam tas ir ļoti raksturīgi, Zviedrijā arī psihologi nekautrējas šādi analizēt, piemēram, kādā sabiedriskā radio raidījumā, kurā fizikas doktors izklāstīja savus iebildumus pret klimata histēriju, bija uzaicināti arī "speciālisti", analizēt šī zinātnieka psiholoģisko profilu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-09-11 09:56 (saite)
Šausmīgi tas ir.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]heda
2020-09-11 10:17 (saite)
Tie, kuri pirms gadsimtiem būtu "izklaidējušies ", piemetot malku raganu sārtiem, tagad "izklaidējas" šādi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?