ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2017-01-26 13:01:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
ekstrahēts komentārs
Šis bija mans komentārs Gnidrologa žurnālā. Tā kā Gnidrologam viņš neiepatikās, pārvietoju uz savējo, nav ko piebradāt citiem cilvēkiem žurnālus :)

//Vēl viena lieta: Iespējams, ka kultūru mijiedarbības problēmās negatīvu lomu nospēlē tas, ka reliģijas un tradīcijas joprojām uzskata par vērtībām. Par kaut ko cienījamu, tādu, kam ir argumenta spēks. Konkrēti: Tā pati Merkele ir no partijas CDU, kur ``C`` nozīmē ``Christian``. Dānijā un UK inerces pēc vēl ir valsts baznīcas. Mums LV satversme izpreambulota. Un tml.

Kā tas saistās ar apskatāmo problēmu?

Iespējams, sekojoši: Cilvēki ir godīgi un domu gaita, iespējams, šāda: ja mēs cienam vietējo reliģiju, tad kā varam necienīt ienācēju reliģiju (islāmu)?

Kur korektā attieksme būtu: Sekulārais humānisms ir vērtība, mēs cienam sekulāro humānismu. Visu pārējo piecieš, kamēr tas sekulārajam humānismam netraucē. Visu - gan vietējo, gan ``importa`` dīvainošanos. Bez izšķirības. /


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2017-01-26 19:20 (saite)
Es teiktu, ka memētiskais karkass tur varētu būt nedaudz cits. Ar "cienām vietējo ražojumu, necienām ienācēju tās pašas klases produktu" nekonsekvences ignorēšanu nacionālisti un dažāda veida patrioti tiek galā gluži labi, tā ir viņu "heiristika № 1" (īsuma labad neanalizējot to, cik un vai tas ir labi vai slikti).

Problēma, kā to saredzu es, ir tajā, ka paralēli iekšgrupas/ārgrupas atšķirībām starp kristietības un islāma mēmiem ir ļoti daudz kopīga, tikai nevis objektu (norādījumu, personību, simbolu utt.), bet gan meta līmenī. Tādi mēmi, kā "kalpošana dievam", "dieva norādījumu vērtēšana augstāk par cilvēku norādījumiem", "pasaule kā iekārtota, ar telosu apveltīta vieta", "rituālā šķīstība un tās saglabāšanas svarīgums" u.c. ir kopīgi ne tikai kristietībai un islāmam, bet arī lielākajai daļai citu reliģiju, savukārt tie visi kopīgu iemeslu dēļ uzskatāmi iztrūkst sekulārā, materiālistiskā pasaules uzskatā. Šī iemesla dēļ zem kristietības un islāma atšķirībām un antagonisma atrodas kopīgs un no vienas dogmas uz otru samērā maz atšķirīgs kodols, kas kā tāds ir opozīcijā nereliģiozas sabiedrības modus operandi.

Tieši tādēļ "islāma ienākšana vismaz atjaunos tradicionālās normas un dzīvesveidu" sentiments, ko [info]gnidrologs (pieņemu) pauž ne gluži nopietni, ir nereti pilnā nopietnībā dzirdams no fanātiskākiem indivīdiem, konfrontētiem ar faktu, ka "veco, labo laiku" atgriešanās caur kristietības atdzimšanu Eiropā nav reālistiski iespējama perspektīva. Situācijas, kurās katoļu kardināli piekrīt ortodoksāļu priesteriem, kuri piekrīt islāma imāmiem par "deģenerētajiem Rietumiem", nav statistiski izņēmumi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2017-01-26 23:49 (saite)
Taisnība, ja nejauši ieskatās tipa apollo komentos pie kāda raksta par seksuālu vardarbību, tad teicieni ``pie musulmaņiem gan ir kārtība`` ir parasta lieta.

also es domāju ka islāma radikālistu ``dabiskais rezervuārs`` daļēji ir ultrakonservatīvie tradicionālo vērtību piekritēji, analoģoski kā viņi mēdz būt prokremliski tā paša iemesla dēļ. Piemērs abiem variantiem ir Kalniņš.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?