ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2018-03-13 00:18:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Atziņa
Ticīgums - tas ir vājas imūnsistēmas mentālais analogs. Ja ir ticīgs, visādu zarazu var saķert. Dažreiz tā notiek epidēmijas (sk. vēsturi)

PS tas attiecas uz jebkādu, ne tikai reliģisko ticīgumu.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]krishjaanis2
2018-03-13 01:18 (saite)
Varbūt tieši pretēji? Ja reiz cilvēce ar ticīgumu ir visai labi nodzīvojusi tik daudzus tūkstošus gadu. Varbūt tam - pat ja ticam evolucionistu muļķībām - ir kāda integrāla vieta cilvēces kā sugas izdzīvošanā, lai mēs tieši neizmirtu. Jo reālā cilvēces vēsture - ar visai augstu ticīgumu dažādos līmeņos pieblīvēta - rāda visnotaļ pretēju ainu tevis zīmētajai. Drīzāk jautājums ir, kāpēc tik stiprs denial un kontrintuitīva domāšana. Kā vārdā?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mindbound
2018-03-13 02:39 (saite)
Ja tu labāk pārzinātu evolucionāro bioloģiju, tad zinātu, ka organismu ilgtermiņa izdzīvošana (t.i., tālāk par savu alēļu pavairošanu populācijā) nav tas, ko evolūcija maksimizē.

Kas attiecas uz ticēšanu (definētu kā uzskatus, kas nav atvedināti no ienākošās evidences un netiek atjaunoti, tai mainoties), tad tā vienkārši ir "lēta", tā prasa daudz mazāk smadzeņu jaudas un laika, salīdzinot ar analītisku reasoning under uncertainty. Neviens jau nestrīdas par to, ka daudzos gadījumos ar šādiem uzskatiem pietiek, lai neietu bojā, vismaz tik ilgi, kamēr apkārtējā vide mainās lēni un ne sevišķi daudzos dažādos virzienos. Cita lieta, ka šādi uzskati nav saskaņoti ar realitāti un to uzkrāšanās noved pie masīvām "kartes" un "teritorijas" atšķirībām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]summoned
2018-03-13 11:26 (saite)
Man liekas, ka reliģijas galvenā priekšrocība ir ērta metode kā izveidot kopīgu, paaudzes pārdzīvojošu grupas identitāti un tādējādi nodalīt savējos no svešajiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2018-03-13 12:03 (saite)
More or less. Tiesa gan, šeit bija runa ne tik daudz par reliģiju, cik par ticību kā beliefs not based on/updated with evidence.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chrono
2018-03-13 15:52 (saite)
> Neviens jau nestrīdas par to, ka daudzos gadījumos ar šādiem uzskatiem pietiek, lai neietu bojā, vismaz tik ilgi, kamēr apkārtējā vide mainās lēni un ne sevišķi daudzos dažādos virzienos.

Ir kādi piemēri, kad ticība kādam/kādiem no daudzajiem dieviem būtu palīdzējusi neiet bojā? Drīzāk šķiet, ka tā ir vairāk bijusi neitrāla, ja neskaita nelielu stresa samazināšanu brīžiem, jo pat pilnīgi šķība pārliecība par esošo sniedz nedaudz vairāk miera par neskaidrību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2018-03-13 16:14 (saite)
Ticība daļai indivīdu var palīdzēt izvairīties no bezcerības un citiem mentāliem strupceļiem, bet runa nav pat par to, tikai par to, ka pat ticējumi joprojām sākotnēji ir balstīti empīrikā (jo kur gan citur) un tās vairāk vai mazāk kļūdainos skaidrojumos.

Līdz ar to, kaut arī tiem ir atņemta ļoti būtiskā privilēģija būt sasinhronizētiem ar izmaiņām evidencē, tie tik un tā darbojas kaut kādā, no nulles pozitīvi atšķirīgā mērā, vismaz tik ilgi, kamēr minētās izmaiņas nekļūst pārāk lielas.

Protams, šeit uzsvars ir uz "vairāk vai mazāk kļūdainiem skaidrojumiem", kā dēļ arī tagad var novērot uzskatus, kas ir saglabājušies par spīti tam, ka ir demonstrējami aplami jau ļoti ilgu laiku. Tie, pašā labākajā gadījumā, pamanās netraucēt, bet tipiskajā tie traucē un tiek paciesti par spīti tam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2018-03-13 17:02 (saite)
Tu esi ticīgs pilnīgi absurdām utopijām, kuras tu pat koherenti nespēj savā prātā konstruēt, tikai caur atsevišķiem talking-pointiem bliezt lozungus, tā pat kā sjw frīki. Talikn' bout pot-cettle.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2018-03-13 17:07 (saite)
Nē.

Tas ir tas pats, kas teikt - gnidrologs pieceļas no gultas un iet uz virtuvi ēst desu - tātad viņš ir virtuvticīgs un desticīgs .

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2018-03-13 19:47 (saite)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?