citronmeetra ([info]citronmeetra) rakstīja,
@ 2010-09-07 11:38:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
pīlādžu ievārījums
Pēc tam, kad visa vasara pavadīts strādājot, strādājot un vēlreiz strādājot, pārbraucot no Rīgas un Parku un atkal apkaļ, pēc tam, kad visas manas dienas bijušas izpildītas ar datordarbiem, tīrīšanas darbiem un organizēšanas darbiem, pēc tam, kad nedēļām ilgi nav bijis laika pat vešmašīnā iemest drēbes, nu beidzot vislaimīgākie mani mirkļi ir mājas, stāvot pie plīts un maisot katlā pīlādžu ievārījumu.

Lēnām arī tīru no mājas laukā vasaras putekļus. Mazgāju drēbes. Vēl arvien ir daudz darba, bet es tagad varu visu saregulēt mierīgākā režīmā. Un pat uztaisīt sev ēst vai uzvārīt zapti. Šovakar ķeršos pie bumbieru maisa.

Pīlādžus pati vārīju pirmo reizi dzīvē. Man pīlādži patīk visādā ziņā - kā koks, kā oga, kā krāsa, kā forma, kā garša. Pīlādžu ievārījums man garšo ļoti, ļoti. Un es gadu no gada domāju par to, ka varētu taču vienreiz saņemties un pati tādu uzvārīt. Kas tur ko Parkā, ielejas malā nesaplūkt. Nu tad beidzot šogad, kad Parka pīlādži pilni sarkanām, smagām ogām, tiešām arī saplūcu un uzvārīju to ievārījumu. Lūk, esmu paveikusi kaut ko no tā, par ko sapņoju. Astoņas dažādu izmēru burciņas. Mana dzīve, mans rudens, mani pīlādži.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]vedjmah
2010-09-07 11:54 (saite)
Pastāstīsi receptīti? ļoti interesē.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]citronmeetra
2010-09-07 12:05 (saite)
Ņemot vērā, ka šis ir mans pirmais pīlādžu ievārījums, recepte nav pārbaudīta un es neko negarantēju. Sakombinēju dažādas lasītas un uzklausītas receptes un rīkojos šādi:

1) Pīlādžus salasa, tīra un šķiro, tiek vaļā no neglītajām un iepuvušajām ogām, kā arī no vabolēm un sīkiem gliemezīšiem.

2) ogas un nakti iemet saldētavā, lai dabon "salnu" (šito vai aizvietot ar mērcēšanu), jo jātiek vaļā no liekā rūgtuma.

3) Pieņemu, ka bez tā var iztikt, bet savā iesācēja centībā ogas vēl arī uz mirklīti paturēju verdošā ūdenī, tipa tā kā blanšēju, bet man šķiet, ka tas nav ļoti būtiski.

4)Uz 1 kg pīlādžu ņem 1 kg cukura un glāze ūdens, savāra cukura sīrupu, saber iekšā ogas, uzvāra, noņem putas.

5) Te nu sākas eksperimentālā daļa. Grāmatas iesaka vārīt pīlādžus lēnām un vairākos piegājienos ar vairāku stundu pārtraukumiem. Es darīju tā: vakarā uzvārīju pirmo reizi, no rīta otrā piegājienā uzvārīju līdz galam un sapildīju burkās.

Garšo ļoti labi, nezinu, kā būs ar izturību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vedjmah
2010-09-07 13:18 (saite)
Ai, paldies, brīvdienās likšu bērnus pie vākšanas!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]citronmeetra
2010-09-07 13:29 (saite)
Lai izdodas!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]vilibaldis
2010-09-07 13:14 (saite)
drīkst pie tevis pieteikties ciemos? nu... ne gluži zaptes dēļ, bet tāpat vien

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]citronmeetra
2010-09-07 13:28 (saite)
Jā, drīkst nākt ciemos. Tuklāt viena no 8 buriņām tika iepildīta ar īpašu domu par Tevi.
Sarunāsim, kurā dienā, labi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vilibaldis
2010-09-07 14:53 (saite)
ai, sarkstu no laimes...
kā ar šovakaru?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]citronmeetra
2010-09-07 15:10 (saite)
Varbūt var pat šovakar, tikai es vēl nezinu, kad būšu mājās. Sākot no kādiem 19.00. Sazvanāmies!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]san
2010-09-07 13:15 (saite)
Sanāca garšīgi, ja?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]citronmeetra
2010-09-07 13:28 (saite)
Šausmīgi garšīgi :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]san
2010-09-07 13:31 (saite)
o jē, tad es pierakstu tavu recepti!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kihelkonna
2010-09-07 13:36 (saite)
liela pīlādžu raža ir uz aukstu ziemu (nav obligāti visa ziema auksta, bet kāds mēnesis, kura laikā visiem stipri salst).

(Atbildēt uz šo)


[info]teja
2010-09-08 13:55 (saite)
Visskaistākās ogas pasaulē
Tikai tāpēc, ka rūgtas,
Smagiem, sarkaniem ķekariem
Šūpojas nenoplūktas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]citronmeetra
2010-09-09 15:25 (saite)
dzejas dienas

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?