citronmeetra ([info]citronmeetra) rakstīja,
@ 2008-07-22 23:19:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vakariņas
Šodien nomira omīte. Pat trīs mēneši nav pagājuši, kopš vectētiņa nāves. Kopā mūžu nodzīvoja un aizgāja arī gandrīz reizē. Ar tēti un tēta brāli uz maiņām sēdējām pie mirstošās omītes. Līdz pašām beigām viņa bija pie apziņas, labi, ka nekas nesāpēja. Tikai auksti kļuva. Arvien aukstāk un aukstāk. Līdz viņa nodzisa. Tētis bija blakus.

Pēc tam, kad omītes ķermenis bija aizvests, tētis un tēta brālis devušies projām, es viena pati paliku vecvecāku dzīvoklī. Sameklēju omītei bēru drēbes, mazliet sakopu istabas. Un taču vēl tikai nupat mēs ar omīti abas kopā meklējām bēru drēbes vectētiņam. Kaut kā sanācis, ka mūsu ģimenes mirušie - mamma, vectētiņš, omīte - mūžībai saposti pēc manas gaumes. Nē, patiesībā, tumšo uzvalku vectētiņam vilkt gribēja omīte, es būt viņu glabājusi zilpelēkajā uzvalkā ar sīkajām svītriņām. Omītei izvēlējos raibu vasaras kleitu, kas viņai bija mugurā, kad Parkā svinējām vectētiņa deviņdesmito dzimšanas dienu. Plāna, raiba kleitiņa. Man likās, ka mūžībā omītei varētu būt vēsi, un sameklēju gaišu adītu jaku. Un gaišas kurpes.

Guļamistaba, kurā omīte pavadīja sava mūžu pēdējās dienas, smaržo pēc slimības, pēc nāves, tikai drēbju skapis - pēc dzīves. Tur viss vēl omītes pašas kārtots, locīts. Plastmasas maisiņos salikta apakšveļa, drēbju atgriezumi, kabatlakatiņi, visādi sīki nieciņi. Un visiem maisiņiem aizsieti mezgli. Skapja augšējos plauktos ir noslēpumainas paciņas, pārsietas ar gaišām aukliņām, tur iekšā kaut kādi veci dokumenti, vēstules. Vēl ir fotogrāfiju albumi, kurpju kastes, ne reizi nevilkti vīriešu krekli arvien vēl veikala iesaiņojumā. Omītes rokassomiņas, kažokādas apkakle, ko ziemā likt virs mēteļa. Omītes dzīve, vectētiņa dzīve. Divu cilvēku drēbes un saimniecības mantas.

Saklāju viņu gultu, nomazgāju virtuvē traukus. Tikmēr lēnām nāca vakars, dzīvoklī kļuva tumšāk, skumjāk. Kārtošanu pabeigusi, izdarīju kaut ko ļoti bērnišķīgu, bet man svarīgu. Paņēmu no ledusskapja doktordesu un uzsmērēju sev desmaizīti. Uzvārīju tēju, atvēru plūmju kopota burku un paēdu pēdējās vakariņas kopā ar saviem vecvecākiem. Kaut arī viņu vairs nebija klāt redzamā veidā, desmaizīte garšoja tiešie tāpat kā manas bērnības laimīgās sviestmaizes, tās, kuras man taisīja vectētiņš un omīte. Sēdēju tukšajā dzīvoklī vēl labu brīdi, pie galda tajā vietā, kas kādreiz skaitījās manējā. Mazliet palasīju kādu grāmatplauktā atrastu grāmatu. Vienkārši kādu brīdi man vajadzēja vēl pie viņiem paciemoties. Viņu mājās - pie Lidijas un Alberta, pie maniem vecvecākiem.

Gāju projām, kad saule jau bija norietējusi. Un ļāvu viņiem arī iet.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]putnupr
2008-07-23 00:20 (saite)
man nav nekādu vārdu, ko Tev sacīt, jo es tādus vārdus nezinu, tādu vārdu nemaz nav... Tu allaž tā uzraksti, ka dzīve šķiet tik skaista, un nāve arī. kamols žņaudz kaklu un asaras pār vaigiem rit, izlasot Tavu šo rakstu.

un apbrīns, kā Tu spēj izturēt, bet Tev jau nekas cits neatliek kā spēt. skaistums un skaudrums.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]citronmeetra
2008-07-23 00:38 (saite)
Kad veci cilvēki mirst, tad to skaisto un skaudros var sajust. Mūžs bijis piepildīts.
Paldies par slitiem vārdiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]_re_
2008-07-23 00:25 (saite)
smeldzīgi, bet skaisti

(Atbildēt uz šo)


[info]sw
2008-07-23 00:40 (saite)
asaras birst
es ceru, ka tur cilvēki satiekas. nē, ticu, ka satiekas

(Atbildēt uz šo)


[info]laboratorija
2008-07-23 01:13 (saite)
jūtu līdzi

(Atbildēt uz šo)


[info]manisnav
2008-07-23 01:28 (saite)
Tava ciba ir pirmā, kuru lasot, raudāju. Nezināju, ka vēl esmu spējīga raudāt - tā kā paldies par atklāsmi.

(Atbildēt uz šo)


[info]siltavieta
2008-07-23 08:46 (saite)
jūtu līdzi.

(Atbildēt uz šo)


[info]shelly
2008-07-23 09:12 (saite)
Pareizi.

(Atbildēt uz šo)


(Anonīms)
2008-07-23 09:33 (saite)
raudu līdzi

(Atbildēt uz šo)


[info]krii
2008-07-23 09:41 (saite)
Skumji.
Bet ļoti labi pateici.
Līdzjūtības.

(Atbildēt uz šo)


[info]asiize
2008-07-23 10:00 (saite)
mīļā un labā, mīļā un labā.

(Atbildēt uz šo)


[info]viipsna
2008-07-23 10:14 (saite)
ņēmu un arī apraudājos.
pagaišgad, kad mans omiņš nomira, rītā pēc bērēm tēvs uztaisīja brokastis, kādas omiņš savlaik taisīja. uz pannas ceptu baltmaizi, izviļātu pienā un olā ar cukuru.
un tu noformulēji to, ko jutu toreiz - pēdējās brokastis ar omiņu.

(Atbildēt uz šo)


[info]sara
2008-07-23 10:46 (saite)
šmeldzīgi, mīļi un silti uzrakstīts ! paldies

(Atbildēt uz šo)


[info]uwa
2008-07-24 18:58 (saite)
Es tieši šodien atbraucu no savas vecmāmiņas. Un visu laiku domāju, kaut tikai viņa nenomirst. Vēl jau žiperīga, bet ik pa brīdim iedomājos šādas domas.
Un arī es, tapat kā citi, tagad sparīgi kožu lūpā, slauku asaras un ceru, ka nāve palicējiem sāp vairāk nekā mirušajiem.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?