Ūūlę ([info]chimera) rakstīja,
@ 2018-01-27 14:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
+sēžam, domājam, nesaprotam: koki, augi mēdz aizsargāties pret visādiem parazītiem un kaitniekiem, piem, izdalot vielas, kas liek to lapām kļūt negaršīgām utt utml. kāpēc viņi neaizsargājas pret cilvēkiem? like, rudzu lauks kādu dienu nolemj - nah, vsjo zajeblo, saindēsim jūsu kukulīti, lai liekat mūs mierā. kāpēc tā nenotiek?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]sw
2018-01-27 16:51 (saite)
jz. kihelkonna par šo, šķiet, ir rakstījusi. augi, ko mēs ēdam, biki aizsargājas gan, viņi kļūst mazliet toksiski. bet sīkāk to visu neatceros, jautā viņai pašai :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kihelkonna
2018-01-28 09:53 (saite)
tu laikam domāji šo http://klab.lv/users/kihelkonna/583329.html#cutid1 vai vēl esmu rakstījusi, ka arī visi tie zaļumi, ko ēdam, ir aprīkojušies ar drusciņu toksisku vielu, lai pasargātos no apēšanas. nekas liels, bet nevajag mēnešiem ilgi ēst vien un to pašu salātu veidu; ir aprakstīts, ka šādā veidā var saslimt.

bet ar šīm vielām augi ir apgādājušies ļoti ilgā evolūcijas ceļā. gadu simttūkstošiem ir bijis tā, ka garšīgos augus vairāk apēd, un tie attiecīgi nedabū atstāt pēcnācējus, un negaršīgajiem sanāk vairāk pēcnācēju. jo uz to balstās evolūcija - uz dzīvotspējīgu pēcnācēju atstāšanu.

savukārt te graudi, kas tīrumos, evolūciju nav pat pa gabalu redzējuši. pēdējos 10 000 gadus viņus ir selekcionējuši cilvēki. cilvēki ir lēmuši to, kuriem graudiem atstāt pēcnācējus, un cilvēki tad ir atlasījuši un vairojuši garšīgākos un nevis jiftīgākos graudus.

tie graudi, kas mūsdienu tīrumos, paši bez cilvēka palīdzības pat nevar nākamo gadu sagaidīt. viņi neko nevar.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2018-01-28 10:18 (saite)
paldies :)

pēdējais paragrāfs izklausās depresīvi!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kjiimikjis
2018-01-28 22:48 (saite)
Šāds evolucionārais skaidrojums, kā jau iepriekš minēju, varētu būt attiecināms uz savācējsaimniecību. Līdz ar apzinātu augu kultivēšanu šāds variants vairs nespēj funkcionēt - jo tieši garšīgie tiek pavairoti, un to sēklas tiek ievāktas nākamajai sezonai, un negaršīgie tiek pamesti likteņa varā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?