Hydarabadi Dum ki Biryani
Izcelsmes vieta: Hiderabada, aromātiskais
lēni gatavotais biryani
Gatavošanas laiks - 2 ½ stundas *
4 personām personām (bet paēdināsie arī
6, ja tas nav vienīgais ēdiens)
Šajā recepšu grāmatā visas sastāvdaļas
parasti tiek sadalītas vairākās
daļās, no kurām pirmā
pieder it kā vispārīgajai, pamatreceptei,
tālākās attiecīgi gaļas vai rīsu mērces gatavošanai un tml.
PAMATPRODUKTI
2 tējk. safrāna drīksnu
safrāns ir ļoti dārgs un es domāju, ka
pilnīgi pietiek ar 1tk.
2 tējk. silta piena
es izmantoju drusku vairāk, lai pasta ir
šķidrāka un to var pilināt, nevis smērēt
250 g labi noskalotu basmati rīsu
3 tējk. rožūdens
nezinu, kur to nopirkt, pat Avokado
veikalā par to neko neboja dzirdējuši, viņiem gan bija pudelīte rožu sīrupa
saldajiem ēdieniem, varūt vajadzēja to ņemt, bet es iztiku bez
1 tējk. citrona sulas
iesaku uzreiz izspiest un nolikt malā
pusi vai veselu citronu
500 g gabaliņos sagrieztas kazlēna vai jēra kājas
Apmēram 5 cm garš, paresns ingvera
gabals, nomizots un sīki sagriezts
3-4 zaļie čilli pipari, kam iztīrītas
sēklas diezgan sīki tie sakapāti
man nebija zaļā, nopirku sarkano – ar
tiem varbūt ēdiens iznāk drusku stiprāks, bet mums likās labi
6-8 tējkarotes sakapātu piparmētru
4 - 6 tējkarotes sakapāta svaiga
korinadra
ko sauc arī par kinzu vai cilantro
4 tējkarotes ceptu sīpolu
varbūt receptē domāti kādi kaltēti pusfabrikāti,
bet es sakapāju pusi sīpola un sabrūnināju sviestā
1 ½ tējk. ghī sviesta
man nebija ghī sviesta mājās, tāpēc
lietoju parasto, bet ghī nopirkt vispār nav problēmu. Sviestu ar eļļu šai receptē
aizstāt nevajadzētu gan
sāls pēc garšas
apmēram 150 g mīklas pannas vāka
hermetizēšanai
es
rīkojos citādi, tas būs aprakstīts tālāk
Garšvielu maisiņam:
5-6
zaļā kardamona sēklas, rupji saspiestas piestā
5-6
krustnagliņas, rupji saspiestas piestā
gabaliņš
muslīna vai citas smalkas drēbes
Gaļai:
125 g jogurta
vislabāk der tas biezais, 10% turku
jogurts, jo pārējiem visiem ir klāt biezinātāji un tie uzvedas pilnīgi
neadekvāti. Šo turku jogurtu atšķaidiet līdz sev tīkamai konsistencei ar ūdeni,
tā lai kopā iznāk 125 g
1 tējk. malta dzeltenā čilli pulvera no
burkas
5 tējk. ghī
ja nav – izmantojiet parasto sviestu
5 zaļā kardamona sēklas
3 krustnagliņas
2 apmēram 2,5 cm garas kanēļa standziņas
drusku salauzi, ja ir ļoti resnas
2 lauru lapas
80 g sašķēlēta sīpola – tas ir apmēram 1 mazs
sīpols
5 tējk. ķiploku pastas
ķiplokus mikserī samaļ, nedaudz
pievienojot ūdeni, bet man labāks veids šķiet izspiest caur ķiploku spiedi
3 tējk. ingvera pastas
tas pats – labāk saspiest. Bet jūs tam
neizmantojiet jau gabaliņos sakapātos ingverus, tie būs citai vajadzibai un iem
tiešām jāpaliek kapātiem, nevis saspiestiem
2 tējkarotes citrona sulas
šeit es lietoju vairāk, varbūt pat kādas
5 tējkarotes
2 tējkarotes brūnā cukura
4 tējkarotes kafijas krējuma
1/3 tējk. malta muskatrieksta
2/3 tējk. malta zaļā kardamona
1 piliens “ittar”
tas,
lūk, ir un paliek noslēpums - http://en.wikipedia.org/wiki/Ittar
- aromātiskās esences, kuras lieto kā smaržas, mtātad - eklējot tālākkā dāvanu
viesim smalkā kristāla pudelītē, dažiem indiešu salfajiem ēdieniem – wikipēdijā
jūs varat atrast tabulu ar ittariem, no kuriem viens ir no upes gultnes ņemtas
zemes ittars – ceptas zemes esence Meklējot tālāk ar dedukcijas metodi
atradu, ka šim ēdienam varētu lietot rožu vai “kewda” ekstraktu, un šis 1 piliens pašās beigās, droši
vien piešķir ēdienam to ārkārtīgo izsmalcinātību un dižciltību, ka tor var
pasniegt Mogolu inperatora Akbara galdā.
Ķeramies pie darba!
Pirmais cēliens – rīsi
1.
Sasmalcini
safrāna drīksniņas piestā, ieber iegūto pulveri mazā bļodiņā, atšķaidi ar
divām tējkarotēm silta piena. Es
atškaidīju ar 4-5, citādi pēc tam būtu grūti izmantot saskaņā ar tālākiem norādījumiem. Atliec malā.
2.
Ieliec
kardamona sēklas un krustangliņas piestā, rupji sagrūd, iesien muslina
garšvielu maisiņā (tādā kā knupī).
3.
Samaisi
jogurtu ar maltā čilli pulveri un atliec malā.
4.
Ielej
katlā 1 ½ litru ūdens, uzvāri, iemet garšvielu maisiņu, drusku pasāli, samaisi,
tad pieber noskalotos rīsus, uzvāri.
Kad
sāk vārīties, pielej rožūdeni un 1 -2 tējk.citrona sulas, vāri rīsus apmēram
15-18 minūtes vai kamēr gandrīz gatavi.
5.
Rīsus
nokās, izņem garšaugu maisiņu, rīsus atliec malā.
Otrais cēliens – gaļa:
1.
Iesildi
cepeškrāsni līdz 180 ° C
2.
Dziļā,
palielā smagā pannā (es lietoju voku)
vidējā karstumā izkausē 5 tējk. ghī, pievieno 5 kardamona sēklas, 3 krustnagliņas,
kanēļa standziņas, lauru lapas un maisot cep apmēram minūti vai kamēr kardamona
sēklas sāk mainīt krāsu. Pieber sašķēlētos sīpolus un cep, kamēr zeltani brūni.
Pievieno ķiploku un ingvera pastas un cep maisot apmēram 30 sekundes. Nepiededzini!
Man šis pastu garšvielu maisījums tā kā sāka atlekt no pannas dibena – tas ir
pareizais brīdis, kad jāpārrauc cept.
3.
Piemet
klāt gaļu un maisot cep uz lielākas uguns apmēram 2 minūtes, lai aprauj, drusku
pasāli, izmaisi, uz vidējas uguns apmēram 20 minūtes, ja nepieciešams – pamaisi
vai pievieno vēl ūdeni.
4.
Noņem
vāku un apmaisot vāri stiprāk vēl apmēram 10 minūtes, kamēr šķidrums izgaro. Gaļai
nav jāpaliek pavisam sausai un jāsāk degt – vienkārši, lai nav nekādas liekas
zupas.
5.
Noņem
pannu no plīts, iemaisi sagatavoto jogurtu, uzliec apakaļ uz plīts un maisi
apmēram minūti. Uzliec atpakaļ vāku un leni vāri (simmer - tā, ka tikai knapi –knapi
burbuļo), kādu reizi apmaisot, 5-7 minūtes, kamēr ¾ šķidruma ir izgarojušas. Atkal
noņem vāku un simmerē vēl, kamēr iztvaiko viss šķidrums un sāk atdalīties eļļa.
Pielej
droši atkal 500 ml ūdens, pieber drusku brūno cukuru un uzvāri, tad samazini
karstumu, uzliec vāku un simmerē vēl apmēram 20 minūtes, kamēr gaļa ir faktiski
gatava.
6.
Izņem
ārā gaļu, bet mērci izkās caur muslīna drāniņu (derēs arī caur parasto
plastmasas sietiņu – kad sietiņā paliek biezumi, tos ar karoti vēl paspaidi,
parīvē, lai pēc iespējas viss labums tiek mērcē).
Mērcei
pielej citrona sulu pēc garšas. Receptē minēto 2 tējkarošu citrona sulas vietā
es pielēju uz aci un nogaršojot vismaz kādas 4-5. Izmaisi, pievieno kafijas
krējumu (es to aizmirsu, bet arī nebija ne vainas), atkal izmaisi. Pagaršo un
piekoriģē garšvielas, ja šķiet, ka kaut kas trūkst.
Nosmel
¼ gatavās mērces un atliec malā.
7.
Ieliec
gaļu atlikušajā mērcē (vēl ne uz plīts!), pievieno malto muskatriekstu un maltu
kardamonu, samaisi. Uzliec pannu atpakaļ uz uguns, ja iespējams – mēģini gaļu sabīdīt
tā vairāk uz vidu. Vienmērīgi pārber pāri pusi no sakapātā ingvera, čilli,
piparmētras, koriandra un ceptajiem sīpoliem, pārpilini pusi safrāna pastas (neko
nemaisi!) un gludi pārklāj pāri visam pusi no uzvārītajiem rīsiem. Pārber
atlikušo pusi ingvera, čillli, piparnētras, kinzas, scepto īpolu un safrāna, un
visu pārklāj ar atlikušo rīsu pusi, smuki pielīdzini.
Iznāk
tādas kā kārtas: gaļa, garšvielas, rīsi, garšvielas, rīsi.
Pārlej
pāri atlikušo malā nolikto ¼ mērces. Pārlej pāri 1 ½ tējkarotes kausātā ghī (es
nelēju), uzpilini vienu pili ittara, vēlreiz visu uzvāri uz vidējas uguns. Nepiededzini!
Pietiks, ja varēs redzēt, ka maliņās šķidrums sāk drusku burbuļot un viss
saturs tā kā elpot un gatavojas cilāties. Ņem nost no uguns, un, ja na domāts
katla malas aizlipināt ar mīklu, tad piesedz saturu ar tīru auduma tvielīti vai
pat papīra trauku dvieļiem un aizvāko, vāku uzspiežot pēc iespējas cieši.
Liec
iekšā uz 180° C uzkarsētajā plītī un atstāj uz 20 minūtēm.
Ja
gribi, uzliec uz vāka pāris karstu
ogļu!
Un
tad lai verdzenes like priekšā Mogulu imperatoram Akbaram, es domāju – viņš nebūs
vīlies!
x x x
Neticami
garšīgi – ne ar kādiem ātrajiem trikiem un saīsinātajiem variantiem tādas
garšas nianses nav iespējams iegūt. Novērtējiet, ka daudzas garšvielas tiek
lietotas dažādos veidos – kapātas vai samaltas, ka ūdens nez cik reižu tiek
novārīts un takal pieliets, ka viss notiek tik ļoti pakāpenisk, precīzi un
daudziem maziem solīšiem, nevis tā – iemetu katlā, pasautēju ar kaltētām vai pat
svaigām idiešu garšvielām, gatavs.
*man šī
ēdiena pagatavošana, ja neskaita iepirkšanos, prasīja kādas 4 stundas, jo es nedarīju
paralēli tās lietas, ko darīt var (piemēram, kamēr vārās rīsi, gatavot citas sastāvdaļas).
Tā kā tik sarežģīta recepte man nāca
priekšā pirmo reizi, tad, baidoties kaut ko sabojāt, nokavēt vai palaist garām, es vispirms
sagatavoju un noliku gatavībā pilnīgi visas veselās garšvielas, garšvielu
pastas, sakapātās garšvielas, jogurtu, gatavu garšvielu maisiņu, un tikai tad
ķēros klāt.
Tags: ēšana
Comments
bet no otras puses - šitas ir laikietilpīgs, bet patiesībā nav grūts.
Grūti iz izcept labu rostbifu, piemēram, kas iet ļoti ātri - bet tur vajag baigo pieredzi. Bet šeit vienkārši jāseko norādījumiem.
Es vēlāk (vai varbūt rīt) ielikšu vēl vienu recepeti - zivs kariju *taisījam ar zandartu) - tas bija izcils, bet daudz vienkāršāk pagatavojam.
|
rožūdeni pie krišnām var/varēja dabūt visu laiku, bet ir arī lētāki kaktu kantori, neatminu gan tagad vārdu
Bet izskatās jau tas viss ļoti gardi. Gaidīšu karija recepti, jo to gan gribētos pamēģināt. Starp citu - vai zivs karijs būtiski atšķirsies no, teiksim, jēra karija?
|
goda vārds, nav tik traki, domāju, ka nākamreiz jau iekļautos laikā. un, ja vēl kāds palīdzētu un visu kapātu, spiestu un bertu, tad vispār varbūt pat divās stundās var dabūt gatavu. un es pie tam lielāko daļu procesa veicu, kad jau ciemiņi bija atnākuši, tas riss tur vārās, bet tu kaut ko pamaisi, pacilā vāku, iedzer brutiņu un pļāpā.