barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2013-10-25 11:39:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
getting away with it all
Izmantojot šodienas režīmu, kurā ir daudz ūdens un maz no rakšanas darbiem, kā arī kolēģes norādi, ka esmu vēl neredzēti sarkastiska un etiķaina piezīmēs par "networkinga nozīmi"(? uzrakstīt citreiz?), atļaušos to vaļību - paskrubināt pērnu cepetīti.


Martas Zaķes Martinsones rakstījums iekš Satori.

Autore ieskicē, ka sāpīgi būt sievietei, veikalos ir pārāk seksualitāti demonstrēt mudinošas drēbes un tāpēc viņa ir feministe, skumst par seksismu un arī tas ir sāpīgi. Bargie komentētāji mudina noapaļoties, kurā feminisma atzarā šī problēma (un kura no) tiek apskatīta un vai tiešām dzimumu diskriminācija (?) ir lielākais jautājums dienaskārtībā un vai autore gribēja "vienkārši pasāpēt" vai arī kaut ko pateikt un ja jā, tad ko tieši. Reizumis un vietumis analizējot vai "manas ciešanas dzīvē" ir dēļ tā, ka esmu sieviete, vai tāpēc, ka neesmu, piemēram, pati kaut ko izdarījusi, iedziļinājusies, paguvusi, piepildījusi prasības/cerības vai vienkārši - ja es domāju sūdu, tad sūds arī notiek, tāpēc kusli un klusītēm atļaujos paust, ka ir diezgan lieki mūsdienu Latvijā runāt sieviešu iespēju neievērošanu, diskrimināšanu, pazemināšanu un citiem morālas dabas ierobežojumiem, ko netieši apstiprina arī Pasaules Ekonomikas foruma uzpētījums "Global gender gap" un BBC izgraizītie "Where's the best place to be a woman?" piemēri . Latvija pēc cipariem dažādos griezumos ieņem akurāt divpadsmito vietu, iekabinot brāļiem ikauņiem un leišiem un kāšot tādām izkoptas dzimumlīdztiesības (āāāāā! ceļazīmēs attēlosim sievietes un valdēs iecelsim pēc proporcijas, jāāā!) tradīcijas vietām, kā Skandināvijas valstis. Un neaizmirsīsim, ka balsstiesības sievietēm Latvijā ir kopš 1905. gada, kamēr Šveicē - no 1971. Tā ka tā, "neskumstiet, meitenes."

To, ka mums ir te šādas tādas un itin brangas problēmiņas ar savstarpējo satiksmi, ieskaitot vīriešu - sieviešu attieksmēm/attiecību kultūru vispārīgi, to gan, bet vai tiešām, māsas un māršavas, jūs jūtaties apdalītas, apspiestas vai izspiestas TIKAI TĀPĒC, ka sievietes? Tiešām? Tiešām? Autoservisa meistars vai santehniķis vienreiz neganti pajokoja? So, what?

Regulāri tūrējot pa reģioniem un satiekot uzņēmīgus un domājošus vai vērojošus cilvēkus, no kuriem krietna daļa ir apbrīnojami stiprās un uzņēmīgās sievietes, man šķiet kur nu vēl lielāka "karogs jums rokā" kalve, kā Latvija; šejienes skaudrā demogrāfija/"dzīvesspēka kvalitāte" 50-60gadu paaudzē un ikurāt frauenpower ir tas, kas tur novadus un groza pilsētas: kāds vēl feminisms, kāda vēl paskumšana par maucīgām/neglītām drēbēm? Aizbrauciet uz Daugavpili. Pat lielākā daļa valsts nozīmes pieminekļu (Brīvības piemineklis, Latgales Māra, Māte- Latvija, to name just a few) portretē sievietes un vīri mums tur nostumti labākajā gadījumā pie potītēm un diez vai tik ļoti vajadzēja viņus bekvokālistos atstāt.

Visnotaļ, lai nu kādu "sabiedrības spiedienu" gadītos sajust, tad ne jau to, ka sieviete per se ir kas mazvērtīgāks un mūsu vieta ir stūrītī, kaktiņā ar dekoltē līdz nabai. Drīzāk- lieliski un arī patīkami bīstami, ja var savienot un adekvāti pielietot abus šos mission critical vektorus: būt tā ar smadzenēm un arī tā, dekoltē.

Galvenais, nesajaukt iznācienus un nepazaudēt cilvēcību.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]krii
2013-10-25 12:37 (saite)
Kaut vai tas, ka tā kultūras virskārtiņa, pateicoties kurai vismaz kāda līdztiesība pastāv, joprojām ir ļoti, ļoti plāna, un tai cauri spīd gadsimtiem un paaudzēm krāti aizspriedumi, saaudzēti ar lozungiem par "tradicionālajām vērtībām", "enerģētisko līdzsvaru", "Dieva nolikto kārtību" utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2013-10-25 12:47 (saite)
Mhm. Raksti un runas par feminismu ir kā reizi tā lieliskā metode, ar kuru sanāk novērst to, ka kādam ir ieraža klapēt savu sievu vai tos, kuriem sirdij tuvi ir lozungi par "tradicionālajām vērtībām", "enerģētisko līdzsvaru" vai "Dieva nolikto kārtību", pievērst kam citam :D

Tikpat jēgpilni ir rakstīt un runāt par to, cik nepatīkami ir, ja kaijas mašīnu aptaisa, ar ciešu pārliecību, ka tieši ar to būs līdzēts, lai šādi gadījumi sāktu iet mazumā:))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2013-10-25 12:49 (saite)
saprotu, ka varu droši doties dienas virāžās, tu te padežūrēsi. lūdzu galīgas muļķības gan neraksti un neabižo meitenes un džekus arī.
miers, maijs, mīlestība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2013-10-25 12:50 (saite)
Arī drīz došos dienas virāzās, neko nesolu:))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]scorpse
2013-10-25 12:49 (saite)
Man šķiet, ka ļoti nepatīkams aspekts ir ne tikai tas, ka 'tradicionālās vērtības' un 'Dieva nolikto' atbalsta ne tikai stereotipiskais feminisma pretinieks, stulbais vecis, kam sievietes vieta ir virtuvē un gultā [pārspīlēju!], bet ļoti arī tas, ka šāda un līdzīga veida viedokļi maisās pa galvu pašām sievietēm un drausmīgi jauc to galvu. Var cīnīties pret visādiem ekstrēmistiem, bet ko iesākt pašai ar sevi? Tas, manuprāt, ir viens no galvenajiem mērķiem, ko feminismam vajadzētu sasniegt - lai sievietēm nav tik drausmīgi daudz iekšējo konfliktu pašām ar sevi par to, kuras ir īstās izvēles dzīvē. Un šo mērķi raksti un runas, mandomāt, ļoti var sasniegt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2013-10-25 12:55 (saite)
norītīt laukumu un nejusties slikti par izvēlēm, jā gan. taču tas ir baigi kopā ar to "vispārīgo attiecību kultūru".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krii
2013-10-25 13:22 (saite)
Tā jau var apgalvot par jebkuru viedokli - kālabad gan rakstīt vai runāt, ja savējie tāpat jau zina, bet oponenti, vienalga, neņems galvā?:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2013-10-25 14:18 (saite)
Ne gluži uz jebkuru, bet uz visiem tiem, kas sakņojas ezotērikā, diezgan droši:))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2013-10-25 15:16 (saite)
Ak, šis jaukais vārds, ko attiecināt uz jebkuru jomu, kurā pietrūkst zināšanu un sajēgas.:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2013-10-25 16:22 (saite)
Mhm. Skaidrs, ka visvairāk sajēgas visās pāruzpūsti ezotēriskajās zintīs ir cilvēkiem, kuri ar to naudu pelna. Skaidrs, ka esmu muļķis un nejēga ar to jau vien, ka esmu vīrietis.

Tajā pašā laikā, neviens no feminisma speciālistiem tā arī nav atbildējis, kādu tad rezlutātu feministu kustība Latvijā gribētu redzēt, kas ir tas, uz ko tiecas un kāds ir reāls plāns, punktu pa punktam, lai šo rezultātu sasniegtu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2013-10-25 16:38 (saite)
Aha, šis ir labs tonis, kurā turpināt sakarīgu diskusiju.:)

Ik pa brīdim domāju kaut ko iemest Cibā par feminismu, bet nav laika.
Līdz tam paklusēšu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?