Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2020-02-25 12:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Saistoša un būtiska publikācija, iesaku izlasīt (man neizdodas piereģistrēties portālā ar e-pastu, lai izteiktu atzinību)
https://satori.lv/article/visai-pilsetai-bija-neerti

Vēlreiz par to, ka, pirms uzsvērt latviešu līdzdalību ebreju iznīcināšanā un vienaldzībā pret viņu likteni (kā rūgti dokumentēts Valentīnas Freimanes "Atlantīdā" un daudzās citās grāmatās), ir vērts aprunāties arī ar aculieciniekiem. Paslēpt pieaugušus cilvēkus bija ārkārtīgi grūti un prasīja īpašas un reti sastopamas rakstura īpašības (kā Lipkem), bet bērnus, jauniešus šad tad varēja, un to arī darīja. Gandrīz katrā ciemā bija šādi piemēri. Es to saprotu tā: bērni bieži vien nebija šāvēju sarakstos un uzskaitē, tāpēc to slēpēji tik ļoti neriskēja. Paslēpa puiku pie kaimiņienes, kurai mamma pēc tam pateicās, uzdāvinot servīzi. Gandrīz vai ikdienišķi izpalīdzīgi. Šiem piemēriem vienkārši nav tādas šindleriskās vai lipkiskās žilbas un intrigas, tāpēc mēs par tiem lielākoties neuzzinām.
Rakstā minētais filmas "Šoa" autors, nesen mirušais Klods Lancmans piekristu: iedomas, ka vietējie iedzīvotāji vācu okupācijas laikā būtu varējuši masveidā pretoties ebreju iznīcināšanai, kooperēties, lai to darītu, turklāt ar reālām izredzēm uz sekmēšanos, ir tieši tas – iedomas, kuru avots ir izpratnes trūkums par vēsturisko situāciju. Un es to saku, galvā dunot Mohandasa Gandija vārdiem, kaut kad kara sākumā tas varēja būt (?), ka viņš varētu aizbraukt uz Vāciju un vienkārši pamācīt cilvēkiem nevardarbīgo pretošanos nacismam, jo viņi acīmredzot nesaprot, kas ir Patiesība [citāta beigas].

Upd. Mans laja viedoklis par publikācijas kontekstu. Vai holokausta pētniecību Latvijā lielā mērā baro un veicina ārvalstu, lielākoties ES organizācijas? Jā, kā par to liecina arī linkotais raksts. Vai tas ir "slikti"? Nē. Vai Latvijā pastāv/atdzimst antisemītisms? Nē. Tad kur rodas problēma? Tikai tur, ka ārvalstnieki, organizācijas no attīstītajām zemēm otrpus dzelzs priekškara lielākoties nesaprot un arī īsti nespēj saprast, ka LV holokausta pētniecību prioritāšu un emocionālo resursu sarakstā nedaudz bremzē tas, ka vietējā tauta 20. gadsimtā pamatā ir cietusi no padomju varas, no tieši šiem ziņotājiem, izsūtīšanām un arī šaušanām (kā mana vīra ģimenē, piemēram). Tāpēc sāpīgā brūce (ar visām vainām un līdzvainām) ir šī, nevis nacistu okupācijas laika notikumi. Rietumos tā nav, tādēļ viņu fokuss ir cits. Savukārt padomju okupācijas noziegumus šobrīd ir grūti izmeklēt, jo bieži gan pastrādātāji, gan līdzskrējēji, gan vajātie vēl aizvien ir dzīvi; tas viss ir pārāk svaigs.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2020-02-25 23:16 (saite)
Tu absolūti nesaproti kas ir globālisms. Tam nav nekāda sakara ar tehnoloģijām. Globālisms ir varas koncentrēšanās globālas, unaccountable elites rokās un nacionālo valstu suverenitātes devalvēšana.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2020-02-25 23:23 (saite)
Es [cerams] saprotu. Bet arī tas ir vajadzīgs. Kuģim ir kapteinis, citādi ir bardaks. Vot kā tagad ar vīrusu. Autoritārajā ķīnā noreaģēja samērā strauji un varbūt tāpēc nau galīgs psc. Bet PVO ļurkājas, EU nē nu vēl neko tikaibezpanikas. Kad vajadzēja uz mēnesi diviem vnk visu nekritisko apturēt un sūdz par peļņām, reitingiem popularitātēm un tml figņu. Ar pavēli. No 1 globāla centra. Bet nu nesanāk, jo esam **nepietiekami** globalizēti

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-02-26 00:05 (saite)
Kaut kāds random ūdens. Globālisms = Rotčaildi izlemj cik daudz vaboļu gaļas raciona tu šodien saņem un cik reizes Ahmeds izdrāzīs tavu meitu. Tev ķipa nepatīk veco laiku sistēmas, kur bija ciniski, psihopātiski feodāli vietvalži, kas spējam kontrolēt nelielas ļaužu grupas likteni, bet patīk scenārijs, kur šādi paši valdnieki kontrolē visu pasaules populāciju un kurus, atšķirībā no feodāļiem, būs gandrīz neiespējami nogāzt. Tu te nepārtraukti gvezt kā visu viedu pazemība ir slikta, bet ar prieku ņemtu vaigā no kunga, kas ir pietiekami.. liels.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2020-02-26 00:11 (saite)
Sorre šite tev sanāk karikatūra par globālismu, okej ja tas būtu šādi es būtu pret to. Konkrēti tev ir dīvainā iedoma ka ir kaut kādi `viņi kas visu izlemj`` un kas ir nepieejami. Nu tas ir tāpat kā uzskatīt ka piemēram lidmašīnas vada kaut kādi pusdievi kas ir nezkā par tevi pārāki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-02-26 00:38 (saite)
Nē, tev ir karikatūra par globālismu. Tu sapņo par progresoriem no Strugacku sci-fi universa un ignorē realitāti, kas izklājas mūsu acu priekšā. Globālisms praksē (ja būtu sekojis līdzi norisēm pasaulē) nozīmē "mazā cilvēka" vēl lielāku pamazināšanu un bezsejainas, antidemokrātiskas birokratūras un pelēko kardinālu varas vēl lielāku absolutizēšanu. Tikmēr hoi polloi var izklaidēties meklējot tindermaukas savā smārtfounā un havojot antidepresantus, lai nenosistu sevi šajā dehumanizētajā vidē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2020-02-26 00:52 (saite)
Tas kur var piekrist: vajag pāriet no tirgotāju dominētas pasaules uz domātāju = radītāju dominētu pasauli. Sarkanie mēģināja sarīkot izpildītāju dominētu pasauli, izpildīāju hierarhiju. Tas arī ir garām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2020-02-26 00:56 (saite)
Primārā formācija ir tie kas izdomā un noskaidro lietas. Vajag tādu pasauli kādu vajag primārajiem. Pārdalītāji un izpildītāji ir sekundāri un viņu darbības principā ir automatizējamas, šeit mēs ar automatizāciju domājam ne-vispārējos intelektus, priekš primārā vajag vispārējos, vienalga bio vai kibernētiskus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?