Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2019-04-20 17:56:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Žižeks un Pītersons.
P bija izpildījis mājasdarbu, bet, nu, savā izpratnē; bija kļūdījies uzstādījumā, par ko būs saruna un ko kurš aizstāvēs; Ž darīja visu to, ko parasti, proti, nodarbojās ar brutālu pašplaģiārismu (tēzes, joki un salīdzinājumi, kas lasīti vai dzirdēti vismaz trīsreiz; es brīnos, ka zālē smējās; brīnos arī, ka viņam vajadzēja to pierakstīt un lasīt); pēdējās 30 minūtes bija labākais no vakara. P sludina pārmērīgi un ir kļuvis pārāk kokains manai gaumei. Bet to saku ar cieņu.
Viņu abu vienprātība (pat tādos jautājumos kā "identitātes politikas", lgbtxxxlol publiskais narcisisms u.tml.) droši vien norāda uz to, ka te runā veselais saprāts. patīkami to konstatēt.
Vienīgie pārpratumi, kas radās, radās P pusē, jo viņš, tāpat kā 90% viņa tipa pielūdzēju, nesaprot dialektisko metodi un "filozofijas robežas", kā teiktu Viljamss. metodi, kuru savukārt lieliski saprot Ž, kurš savukārt nesaprot, kā to var nesaprast. (vakar izlasīju vecu Dženijas Teihmanes eseju, kurā viņa apsmēja, kā kaut kāds psihoanalītiķis mēģinājis rakstīt "psihoanalīzes filozofiju"; bet, ja gribat palasīt kaut ko tiešām smieklīgu, palasiet pasaules slavu ieguvušā, kā viņu tur sauca, Stīvena Hokinga grāmatas; tur katrā ir nodaļas par to, kas vispār pastāv u.tml., nu tipa kāda pirmā filozofija (ta prōta, kā teiktu senie grieķi) izriet no fiziķu jaunākajiem atzinumiem; ja pie katras argumentācijas kļūdas ierautu, būtu pālī pēc 15 minūtēm). Jo P nav filozofs (tā nav kritika; nav arī visiem tādiem jābūt), un es teiktu, ka nepavisam nav pietiekami pasēdējis bibliotēkā, lai uzstātos ar tādu ārpuskonteksta brīvo interpretāciju par 19 gs nogales filozofiju visas zemeslodes priekšā. Bet grūti tā izstāstīt to atšķirību, to, kas "netiek saprasts", bet pieder pie pamatpremisām. Jau tas, ka viņš domāja, ka Ž ir marksists, ergo vēlas vardarbīgi likvidēt privātīpašumu, uzņēmējdarbību... Un domāja, ka viņa tviteri ar staļina jokiem raksta viņš pats.
Kopumā: nedaudz garlaicīgi, bet ļoti mīļi; šie tomēr vieni no mūsu laika krutākajiem džekiem. ja man būtu dēlam 14 gadi, piemēram, es viņu novirzītu uz P, lai mēģina izaugt par vīrieti, nevis ļerļaku, savukārt vīkendos aicinātu atspringt un atpūsties ar Ž. Labs jauna džentlmeņa komplekts, iesākumam.
Un jūtams, ka abi ir labi cilvēki, jo nebija nekāda cinisma, nepacietības, spērienu zem jostasvietas.
Tie, kas pirka biļetes, lai dzirdētu kaut ko īpaši sagatavotu un jaunu, velti iztērēja iekrājumus.
Klusajai sestdienai ļoti atbilstoša atpūta. Arī par J.K. parunāja. (Esmu jau rakstījusi, ka Ž ir kādas trīs vai četras mazas grāmatiņas par Pāvilu un kristietību; vieni no labākajiem mūslaiku tekstiem par šo tēmu un arī vieni no labākajiem, ko sarakstījuši ateisti).
P.S. Nesen satikos ar draugiem kalvinistiem, hārdlaineriem, un Artis Celmiņš (ļoti dārgs man cilvēks) diezgan piepacēla balsi (brokastu laikā, Pārdaugavas kafejnīcā) par tiem P divpadsmit likumiem priekš dzīves ("sakārtos savu istabu, nu un, un kas tad būs? ievieš te kaut kādus jaunus baušļus, un visi tādā sajūsmā! nav un nebūs nekādu jaunu baušļu, ir tikai tie, kas ir!" utt. šausmīgi mīļi.)
P.P.S. No P zelta fonda, bonusam, spoku stāsts: https://www.youtube.com/watch?v=GE_mKeDMHm8
P.P.P.S. No feikā Ž tvitera:
It is late, you know, and I am piss drunk, and so on. So all I will say for now is this: that reading the fucking Communist Manifesto instead of me is, you know, like choosing to see an actual fucking sunflower instead of Van Gogh.

Upd. 26.04. Rods Drēers (The Benedict Option autors) par P:
https://www.theamericanconservative.com/dreher/jordan-peterson-liberty-university-mission/


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]asiize
2019-04-20 18:16 (saite)
paldies par recenziju, tagad var neskatīties

(Atbildēt uz šo)


[info]zimbardo
2019-04-20 19:08 (saite)
Var sīkāk par Hokinga loģikas kļūdām? Labprāt arī ierautu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]avralavral
2019-04-20 19:14 (saite)
Pirmo ierauj pie grāmatas nosaukuma Brief Answers to the Big Questions

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zimbardo
2019-04-21 01:16 (saite)
Turpini, turpini!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]smejmoon
2019-04-20 21:02 (saite)
Par saulespuķi labs. :D :D

Es daļu skatījos Aleponijā un bija garlaicīgi, ar dažiem jauniešiem parunājos un radās sajūta, ka viņi to klausās kulta dēļ, ne satura.

(Atbildēt uz šo)


[info]simamura
2019-04-21 09:19 (saite)
"Viņu abu vienprātība droši vien norāda uz to, ka te runā veselais saprāts." :))

(Atbildēt uz šo)


[info]teja
2019-04-21 10:55 (saite)
izklausās, ka šī saruna neizdevās, un bija sajūta, ka tā nenotiek pa īstam. tad kurš ir tas līmenis, kurā notiek reālā dzīve

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]teja
2019-04-22 00:25 (saite)
un vispār, ko tu domā, kaut ko apzīmējot kā "šausmīgi mīļu"?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]junona
2019-04-21 13:48 (saite)
"vieni no mūsu laika krutākajiem džekiem"? Neticu savām acīm, ka šeit kaut ko tādu lasu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


(Anonīms)
2019-04-21 22:10 (saite)
Tu laikam neesi lasījis Hēgeli. Esi objektīvāks - Kripkem utt nav nozīmes, vai tā ir ļoti maza, ziloņkaultornīga, geists kondensējas tieši tāda tipa 'džekos'.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]junona
2019-04-22 00:34 (saite)
Tikai parasti mēs post factum varam spriest, kuros džekos tas kondensējas. Tā laikam arī Hēgeļa doma (nu, tur Minervas pūce utt.)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2019-04-22 00:58 (saite)
Kad džeki vairāk vai mazāk kondensē un reciklē visādas 19tajā gadsimtā pārmaltas gara kustības (viens marksismu/dialektiku/vācu ideālismu, otrs klasisku liberālismu/Dostojevski/Nīči, agrīno eksistenciālismu), piemetot šo to no noietiem 20.gs. psihes griezumiem (viens Lakānu, otrs Jungu), iemetot savu miksli dīķa vidū īstajā brīdī, tad gara vai pūces aptuvenās kustību trajektorijas daudz maz skaidras.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?