None of the Above ([info]artis) rakstīja,
@ 2020-01-20 15:21:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
[info]slikts:
vēl viens ASV nedomāšanas kultūras eksports uz šo valsti ir Makartisms jeb marksistu raganu medības. kreisās politikas autoritārais spārns nav izdomājums, bet tas ir margināls un neattaisno, ka marksisms plašās aprindās ir politisks lamuvārds un sinonīms staļinismam un autoritārismam. antikomunisti pamatā ir analfabētiski āksti.

"Šī valsts" nav tikai abstrakcija. Tā ir Latvija. Valsts, kas saņēmusi neizmērojamu belzienu tieši no Marksistu-Ļeņinistu rokām. Tieši Marksisti-Ļeņinisti uzsāka desmitgades ilgu teroru, pirmo zalvi atklājot jau 1940. gadā, ar marksistu kaujinieku (NKVD) inscenēto Masļenku robežincidentu, kur nakts melnumā nošāva mūsu robežsargus. Tam sekoja represijas: izsūtīja veselas dzimtas, apkāva mūsu vectēvus un inteliģenci, izpostīja iekoptās saimniecības, brutāli iznīcināja meža brāļus un jebkādu pretestību. Tieši Marksisti-Ļeņinisti komandēja NKVD nagu maucējus pret tiem, kas "neticēja" Marksismam-Ļeņinismam. Tieši Marksisti-Ļeņinisti iespundēja latviešus aiz lielā dzelzs priekškara.

Vai tā ir "nedomāšana" no mūsu puses—izturēties piesardzīgi pret marksismu? Lai tā būtu. Tu esi brīvs tā uzskatīt, bet nebrīnies, ka marksisms Latvijā neiedveš tūlītēju uzticību. Tu aplami apgalvo, ka to vajadzēja "importēt no ASV". Nē, tā ir mūsu tautas pieredze un kolektīvā atmiņa. Ja vēlies reabilitēt marksismu, rēķinies ar lielu skepsi. Tas ir tavs pienākums—paskaidrot, kā tieši marksisms kā leģitīma kapitālisma kritika atšķiras no Marksisma-Ļeņinisma. Tikai atceries, ka vecākā paaudze par marksismu zina pietiekoši daudz—kā nekā, Marksisms-Ļeņinisms bija "obligātā viela" vai ikkatrā mācību iestādē.

Tava poza un runas par "importu" vairāk liecina par atrautību no realitātes, par tejienes vēsturiskā konteksta ignorēšanu vai apzinātu noraidīšanu. Tu nedzīvo mucā un neesi pa spundi barots. Kāds ir tavs attaisnojums—uzdoties par tādu ākstu?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]artis
2020-01-21 12:52 (saite)
Gari neatbildēšu, jo nav laika.

> marksisms ir būtiska akadēmiska nozare ar bagātīgu literatūru

Arī anti-marksisms ir būtiska akadēmiska nozare.

> marksisms ir pētniecisks rīks pastāvošo apstākļu izziņai

Tas ir kaut kāds rīks, jā, bet par pētniecisku to nesauktu. Marksisms neatbilst labai pētnieciskai praksei -- tas ir daudz iztirzāts manis piesauktajā anti-marksisma literatūrā. Iespējams, ka Tev ir vērts ar to iepazīties.

> par to joprojām runā nopietni, izglītoti cilvēki (ne es) nopietnos izdevumos.

Tādi nopietni, izglītoti cilvēki Rietumos nereti bija Marksisti-Ļeņinisti vai Maoisti. Skat. franču intelektuāļus, kas publicējās "nopietnos izdevumos", bet tajā pašā laikā aktīvi propagandēja un atbalstīja PSRS režīmu. Man tādi intelektuāļi nav ne graša vērti. Viņi jau vienreiz nodeva pusi Eiropas.

> ievilkt savu stulbo lauku seju libgen

Nenolaidīšos līdz tādiem marksistiskiem apvainojumiem. Piedot, ka mani ir lauku cilvēka seja, nevis pilsētas fabrikas strādnieka seja. Es zinu, ka komunistiem cilvēki ar zemi laukos vienmēr ir bijuši ienaidnieki, jo tie stāv pretī viņu interesēm.

> pa starpu nesenākajai vēsturei maisās Ļeņini un Mao, kas agrārās sabiedrībās mēģināja ieviest līdzsvarotāku iekārtu

Nē, sākumā Ļeņins to gribēja ieviest Šveicē (jo tolaik dzīvoja Cīrihē). Neviens viņu tur neņēma par pilnu, jo tā nebija izmisusi "agrāra sabiedrība". Arī Latvija tolaik jau nebija tikai agrāra sabiedrība, bet jau salīdzinoši stipra un attīstīta ekonomika Eiropas kontekstā. Ļeņins nekad neatmeta ambīcijas uz vispasaules revolūciju, tikai vēlāk Staļins mainīja doktrīnu uz "sociālisms vienā valstī". Palasi savu marksistu vēsturi.

> man nav uz paplātes pasniedzamu atbilžu, un galvenā doma ir, ka nenotiek noteicošas nozīmes saruna, lai tās atrastu.

To tu teici pirms, apmēram, nedēļas. Tagad jau tev ir skaidra atbilde uz visu -- sociāldemokrātija. Ļoti labi. Ņem karogu rokā, iesaisties valsts politiskajā dzīvē un attīsti sociāldemokrātiju Latvijā likumiskā ceļā -- ar uzvaru vēlēšanās utt. Ja valsts iedzīvotājiem šāda sistēma labpatiks, tad jūsu partiju pārvēlēs, ja nepatiks, jūs neiegūsiet demokrātisku atbalstu.

Neredzu iemeslu būt uzpūtīgam -- brīvā sabiedrībā vienmēr pastāvēs dažādas politiskās frakcijas -- no konservatīvajiem spēkiem, līdz sociāldemokrātiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?