pajautaa

Receptes

« previous entry | next entry »
Nov. 25., 2009 | 10:27 pm
posted by: panacea in pajautaa

Gribēju Jums lūgt padalīties ar 3 receptēm. Vēlams to klasiskajā, tipiski-latviskajā variantā.

1. Krabju salāti. Zinu, ka vajag rīsus, krabju nūjiņas, kukurūzu un svaigu gurķi. Kādās proporcijās, ko likt mērcei (tikai majonēzi vai arī skābo krējumu), kādas garšvielas? Skatījos receptes.lv tur daži liek klāt papriku - likt, nelikt?

2. Dārzeņu zupa: man bērnībā māmuļa vārīja tādu no kartupeļiem, kāpostiem, burkāniem un zaļajiem zirnīšiem un varbūt, ka vēl kaut kā. Vai kāds, lūdzu, varētu ar mani padalīties pilnā receptē ar visiem ingrīdientiem un gatavošanas procedūru?

3. Un tad es arī gribētu soļankas recepti, par kuru man pilnīgi tumša bilde.

Liels Jums visiem paldies un priecīgu Pateicības dienu! ;)

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {15}

from: [info]sursurs
date: Nov. 26., 2009 - 06:39 am
#

www.receptes.lv + improvizācija :))

Atbildēt


from: [info]lotele
date: Nov. 26., 2009 - 06:53 am
#

par krabju salātiem - mēs ģimenē sagriežam vidēja izmēra ķīnas kāpostu, vienu papriku, kādus 400 gramus ar krabju nūjiņām, pieliekam 1 bundžu kukurūzas (sulu notecinam), sāls, pipari, viens iepakojums majonēzes un vidēji smalki sagriezts citrons.

zupas nav sanācis daudz taisīt, tāpēc padomu dot nevarēšu :(

Atbildēt


Не бывает атеистов в окопах под огнём

from: [info]dunkelheit
date: Nov. 26., 2009 - 09:16 am
#

es šādu zupu parasti vāru tā- buljona kubiņi, vai vista, kad buljons gatavs, tad vienkārši lieku klāt dārzeņus. sīpolus, burkānus un kāpostu mazliet apcept, tad ir aromātiskāk. tad kartupeļi, zirnīši vatever.

krabju salāti- rīsi, gurķi, krabji, kukurūza, 50/50 krājums, majonēze, pipari, sāls. man pašai paprika negaršo, tad arī nelieku, bet kam garšo, tad nav ne vainas.

svaigie krabju salāti - ķīnas kāposts, krabji, tomāti, kukurūza, krējums, majonēze- bez rīsiem.

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Nov. 27., 2009 - 08:01 pm
#

mani interesē tā piebilde: buljona kubiņi vai vista. tātad - kādu vistu man lietot un kā, lai nebūtu jālieto buļōnkubi?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Не бывает атеистов в окопах под огнём

from: [info]dunkelheit
date: Nov. 27., 2009 - 08:44 pm
#

vsitas spārniņi, manuprāt, smeķē vislabāk

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Не бывает атеистов в окопах под огнём

from: [info]dunkelheit
date: Nov. 27., 2009 - 08:45 pm
#

nu, respektīvi, vāra vistas spārniņus ar garšvielām līdz bulions gatavs

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Nov. 27., 2009 - 09:43 pm
#

tur kaukādas putas arī jānosmeļ kā liellopu vārot?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]komeeta_naak
date: Nov. 26., 2009 - 12:14 pm
#

es krabju salātus taisu bez gurķiem, tikai krabji, paprika un kukurūza, klāt lieku salātu majonēzi bez ekstra garšvielām.
vienīgi ar papriku tā uzmanīgi, labāk nepārspīlēt

Atbildēt | Diskusija


eliiziite

from: [info]eliiziite
date: Nov. 26., 2009 - 02:12 pm
#

+1

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]pieninjsh
date: Nov. 26., 2009 - 12:38 pm
#

Nelielu atkāpi izdarot ...
soļankas recepšu ir daudz un bezgala, jo savā būtība šī zupa ir "no tā ko ledusskapī var atrast", bet bāzes sastāvdaļas ir dzelžaini nemainīgas
buljons un ...?
un kas pats galvenais ir ... ?
Nieres !
Nieres un tikai nieres !
Soļanka bez nierēm ir tas pats kas bābietis bez pupiem ! Jipāt..oj ēst var - bet dvēseli piesiet nav kur ...

brīsniņu pablandoties pa Matīsa tirdziņu uz mājām tapa sagādāts :

1. Divas cūciņas nierītes - īstenajam soļankas smeķim
2. 350 grami lielopu gaļas - pamata ģaļiniekam
3. puskilo kaulu - smeķīgam buljonam
4. 300grami žāvētas krūtiņas - sātīgumam
5. kaučkādi cīsiņi - netīšām atradās ledusskapī
6. 300 grami sīpolu - asumam
7. Tomātu pasta - īstena bieza pasta visa apvienošanai
8. 250 grami sālītu gurķu - sālīgumam
9. četri lieli kartupelīši - biezumiņam
+ piedevām melnās olīvas, citrons, pipariņš, zaļumiņi, krējumiņš

šīs sastavdaļas rēķinātas uz lielu 5litru "divdiennieka" zupaskatlu
ja taisa ko mazāku nu tad ņem pusi no tā visa ...

atceramies, ka gatavojas soļanka lēnām un nesteidzoties ...
lai arī izskatās, ka pagatavošana ir sarežģīta - tā nebūt tas nav
jo viss tiek pakārtots buljona un gaļas vārīšanai ...
Ņemam "lielo grāpi" ... metam iekšā kaulus + nieres un uz uguns virsū

pamatuzdevums iegūt kreptīgu buljonu "iz kauliem" un novārītu gaļu ar nierēm
tā tad arī būs soļankas "bāze", kura dos pamatgaršu
ir "maistari" kuri buljona vārīšanas vietā iemet Magī-hujagī kubiņus
tādas pederastiskas izdarības atstāsim stacijas bufetei ...

kamēr grāpis uzvāras
lielopu gaļu sagriežam apmēram tikpat lielos gabalos kā nierītes

sagaidam pirmo burbuli, kad sāk nākt ahūns lērums ar putām ..

grāpi no uguns nost
visu drazu nolejam
noskalojam gaļu ūdenī no putu atliekām un kārtīgi grāpi izskalojam ..
tagadiņ visu gaļinieku liekam atpakaļ vārīties
kad uzvāras pārbaudam vai nav kāda puta atkal uzpeldējusi - ja ir ta' nosmeļam
te jokot nevar ! jo putas dos pretīgu sīvumu ...
piešaujam klāt smaržīgo pipariņu un kādu lauru lapiņu
bet sāli neliekam - sāls nāks vēlāk no gurķiem ...
un vāram visu uz nelielas uguns kādu stundu-pusotru

kamēr gaļa vāras nesteidzoties nomizojam sīpolus ... sagriežam salmiņos un liekam uz pannas cepties.
kamēr sīpoli cepjas ņemam gurķīšus

sagriežam sņakatās ...
Atceras, ka soļankai der tikai un vienīgi sālīti gurķi !
jau pats zupas nosaukums liecina ka tajā ir tieši sālīti gurķēni :)
un beram pannā ...

sagriežam krūtiņas gabalu

+ visu ko nu sameklējām ledusskapī
vai cīsiņš
vai sakaltis speķa gabals ...
tam ar soļanka ir laba, ka gaļas piedevām der viss kas "pa rokai"

un tagad pievēršamies tomātu pastai
tieši pastai nevis mērcei vai kečupam !!!
no tirgū piedāvātajām vislabākā "atzītā" ir šī spilvas tomātu pasta

apskatam kā tā turas uz karotes !
īstena bieza manta nevis ūdeņaina susla ...
šaujam klāt sautējumam divas-trejas lielas ēdamkarotes un visu kārtīgi samaisam ...

tagad ņemam sautējumu no uguns nost
un atstājam pannā uz kādu pusstundiņu "ievilkties" ...

ķeselējam no buljona laukā gaļu
un noliekam bikucīt atdzist, lai rokas nedeg
kaulus metam nach - tie savu jau ir atdevuši buljona smeķim
ņemam nierītes un lielopa gabalus

sagriežam smalkos gabaliņos un liekam atpakaļ buljona grāpī vārīties tālāk

nomizojam kartupeļus, sagriežam kubiciņos un beram buljonā vārīties ...

būtībā ar to arī esam beiguši lielos darbus
un tagadiņ mums ir sautējums pannā
un buljona katls ar gaļu un kartupeļiem ...

pavāram kādu brīdi kamēr kartupeļi ir mīkstāki
un fanfarām skanot pannas sautējumu speram buljonā iekšā ...

pieregulējam garšu piesperot sāli - man gan parasti pietiek ar gurķu sālīgumu
un citas garšvielas "kas nu kuram garšo"
ja kādam patīk šķidrāka zupiņa tad pielejam bik ūdeni

un gaidam burbuli kamēr viss uzvāras ..

no uguns grāpi nost
un liekam vismaz pāris stundas "nostāvēties" ...
man personīgi garšo vispār "otrā rīta" soļanka - kad viss ir "ievilcies" un smeķis mmmmmm fantastisks ...

uzsildot piešaunam klāt pāris citrona šķēlītes bez mizas un olīvas ...
servējam ar zaļumiem un krējumiņu
vai nu kas nu kuram garšo

Rijamais gatavs ..

kā redzam nekā sarežģīta nav
un pāris reizes "piešaujot roku" soļanku uztaisīt var katrs pēc savas garšas un patikas :)





Atbildēt | Diskusija


VELVET

from: [info]velvet
date: Nov. 26., 2009 - 03:18 pm
#

jauki, ka tā plānveidīgi un nomierinoši apstāstīts. man vienmēr ir bijis bail no soļankas un vīrs, kas vārījis, vienmēr dabūjis varoņa statusu.paldies!

Atbildēt | Iepriekšējais


Lacy F

from: [info]panacea
date: Nov. 26., 2009 - 08:23 pm
#

ooo, wow! liels paldies!

Atbildēt | Iepriekšējais


circa

from: [info]circa
date: Nov. 26., 2009 - 05:25 pm
#

Manas garšas kārpiņas par labākajiem krabju salātiem atzīst šadus:
Sastāvdaļas: 2 rīsu maisiņi, 1 krabju nūjiņu iepakojums, 1 svaigs garais gurķis, 1-1.5 sarkanās paprikas, 3 vārītas olas, 1 burciņa Spilvas salātu majonēzes, sāls, pipari, cukurs.
Sagatavošana: Rīsus izvāra, izņem no maisiņiem un atstāj, lai atdziest. Krabju nūjiņas, svaigo gurķi un papriku sagriež smalkos kubiciņos. Olas izvāra un arī sagriež. Visu liek lielā bļodā un sajauc ar Spilvas salātu majonēzi. Pieber sāli un piparus uz aci. Cukuru pieber aptuveni pus tējkaroti. Svarīgi ir cukuru nepiebērt pārāk daudz, bet drusciņ vajag.
Pasniegšana: Salātus smuki uzkrāmē uz šķīvja un ēd kopā ar saldskābmaizi (mana izvēle ir Īstā saldskābmaize - padārga, bet laba).
Labu apetīti!

Atbildēt


from: [info]spuldziite
date: Nov. 26., 2009 - 10:17 pm
#

dārzeņu zupai galvenais ir nepārvārīt visus tos dārzēnus, savādāk bēnriem traumu, bet lielajiem vieglas kājas iedzīvos.

es parasti tiasu šādi:
sagriež ripiņās nomizotus kartupeļus un burkānus, pieber katlā ar vārošu sālsūdeni un vāra, kamēr tie pusmīksti (ala al dente). tad pievieno mayas brokoļu rozītes, vienu saspiestu ķiplokdaiviņu, ļauj vēl nedaudz pavārīties. beigās pievieno saldzētos zirnīūs,s malki sarieztu papriku un tomātu šķēlite,s ņemo nost no uguns un ļauj 10min ievilkties kopā ar garšvielām (timiāns, pipari, sāls, krustnagliņa, čilli pulveris). nekādus instantos buljonus klāt ar nelieku, tik garšu samaitā.

vēl var šo pašu taisīt pusi uz pusi ar pienu. vai pievienot sieru beigās, lai ir siera zupa.

Atbildēt