Adon ([info]lord) rakstīja,
@ 2019-02-19 23:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:amērika

par ēšanas kultūru Amerikā
Es zināju (domāju), ka viss ir traki, bet nevarēju iztēloties, ka tik ļoti. Viņi taču patiešām pastāvīgi ēd ātrajās ēstuvēs, pārtiek no hamburgeriem, frī kartupeļiem, mikroviļņu krāsniņā atsaldētiem makaroniem un mega saldiem gāzētiem dzērieniem, kurus dažkārt aizstāj ar mega saldu auksto tēju. Un šādi ēd visi novērotie sabiedrības slāņi. Ja pie mums pusdienu pārtraukumā cilvēki aizskrien uz vietējo ēdnīceli pasūtīt sev kartupeļus ar kotleti, šeit tās ir uzkodas un fāstfūds. Nu jau esmu nedaudz pieradis, bet sākumā vienmēr bija tāda ļoti neērta sajūta it kā es lūru svešā guļamistabā. Bet cilvēki šeit ēd visur un nekautrējas par to. Labu apetīti neviens nevienam nenovēl, jo ēst ir normāli un labāk to izdarīt procesā. Un labas apetītes novēlējums aizņem dārgo laiku. Ir, protams, arī cilvēki, kas domā par to, ko ēd, bet to es ne īpaši bieži redzu. Veselīgais variants ir paēst mikroviļņu krāsniņā sasildītu lazanju, uzreiz uzkost pāris Remi tabletes un aidā tālāk.
Es nekad neesmu izcēlies ar veselīgu ēšanu. Tieši otrādi, ar manu diētu man bija jānomirst mazam un būtu jācieš no visa veida avitaminozēm, liekā svara, paaugstināta holesterīna un citiem priekiem. Bet nu uz šo man noskatīties ir grūti tik un tā.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ratatoska
2019-02-20 08:32 (saite)
Man nav nekā sakāma par tavām tēmām, neko nezinu ne par Ameriku, ne fotomākslu, bet man ļoti patīk tavi ieraksti, ir interesanti un kaut kā personiski. Redzu, ka pie daudziem nav komentāru, izdomāju iekomentēt, jo noteikti daudzi lasa, daudziem patīk, bet atgriezenisko saiti nedod.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lord
2019-02-21 06:10 (saite)
paldies, jauki :) nu, man atgriezeniskā saite ir sekundāra, šī ir vienkārši mana pašrefleksija un pēc desmit gadiem es pārlasīšu, lai redzētu, kā domāju vai jutos tad... bet ja vēl kādam interesanti, man prieks

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]evy
2019-02-20 12:21 (saite)
Šis man atgādināja, kad, gadus kādus 5 atpakaļ, viena amerikāņu draudzene piestrādāja par substitute teacher vienā Emirātu amerikāņu vidusskolā. un tur, pēdējo klašu skolēniem, tā neilgi pirms izlaiduma, bija mācībpriekšmets - microwave cooking. tas skaitījās viens no koledžas sagatavošanās periekšmetiem... :D bet laikm labāk tā, nekā makdonaldos ieturēties..

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lord
2019-02-21 06:15 (saite)
heh, izklausās interesanti :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]daria
2019-02-20 16:50 (saite)
Sietlā ir pavisam citādi. Mums ir daudz vegānu, veģetāriešu un vispār veselīga dzīvesveida piekopēju. Liekas, ka fātsfūdos vairāk ēd ekonomiski mazāk attīstītais slānis.
Bet ēd gan visur. Pat Uni, lekciju laikā - taisa vaļā savus lančboksus un ņukā iekšā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lord
2019-02-21 06:15 (saite)
no tā, ko es redzu, ekonomiski zemākais slānis pastāvīgi ēd trešfūdu un vidējam slānim tas ir "ātrais variants", piemēram, kad piedalos dažādos simpozijos vai darbnīcās, kur nav organizētas pusdienu pauzes, visi dodas uz tuvāko dankindonatu vai alternatīvām, paņem komplektiņu un tad procesā notiesā... bet jā, vegānu un citu diētu piekopēju pie mums arī ir daudz, sevišķi - Kembridžā, bet tā jau vispār tāda ultra progresīva vide

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]neetiski
2019-02-21 08:19 (saite)
Lielu lomu tur, tomēr, spēlē finanses. Cik maksā salātu paka un cik par to naudu var nopirkt uzsildāmus konservus, piem. ... :(

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lord
2019-02-22 00:22 (saite)
ja pārrēķina vērtīgajās kalorijās atšķirība nav nemaz tik liela... fāstfūds ir iespēja ēst netērējot uz to laiku vairāk, kā nepieciešams, tā ir dzīvesveida īpatnība

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]invidia
2019-02-21 08:40 (saite)
Man bija tieši tāds pats kultūršoks - viss saldais ir pārsaldināts, viss sāļais pārsālīts, un nekur nevar iegādāties, piemēram, vienu mazo saldējumu kā pie mums, jāpērk uzreiz spainis. Vai vienu kolas bundžu, tikai sixpack (vismaz Walmartos tā bija).
Bet uz beigām jau pieradām, virtuļus ēdām katru dienu un ar sajūsmu konstatējām, ka automašīnas krūzīšu turētājā ietilpst galona tilpuma limonādes trauks :D

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lord
2019-02-22 00:34 (saite)
nu jā, volmārts jau ir veikals noliktava, normālos veikalos ir arī mazie tilpumi (kaut gan mazāk par litru ret).., bet galona limonādes trauks gan izklausās bargi :D

kurā vietā bijāt?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]invidia
2019-02-22 08:50 (saite)
Nu labi, es pārspīlēju ar to galonu - tur bija tikai 32 oz jeb viens litrs limonādes... Ceļoju trīs nedēļas ar auto no okeāna līdz okeānam, Florida-Sanfrancisko. Sapņa piepildījums un līdz šim labākais ceļojums manā dzīvē, uz atgriešanos, jo vēl jāredz glaunie un izglītotie ASV Ziemeļi. Un varbūt Kanāda, ja tur ir kas vairāk par mežu redzams.
Starp citu, tādus hipertuklos amerikāņus tikpat kā neredzēju, jo uzturējāmies pārsvarā nacionālajos parkos, kas, šķiet, pievilina smart and fit ļaudis (un parastos latviešu tūristus jeb mūs :)) ). Sevišķi Kolorādo, tas vispār bija kā milzu Mežaparks.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lord
2019-02-23 03:01 (saite)
lielos amerikāņus var apskatīt Amerikas vidienē un pilsētu nabadzīgākos rajonos, sevišķi melnajos un meksikāņu :) un sabiedriskajā transportā...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]heda
2019-02-21 20:47 (saite)
Man bija ļoti žēlīgi par to, ka cilvēki, salīdzinot ar Eiropu strādā mežonīgi daudz un pēc tam par tik bargu naudu pērk tik sūdīgu pārtiku.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lord
2019-02-22 00:31 (saite)
un, nu par strādāšanu vispār smags jautājums, kopš pirmajām nedēļām šeit par to diskutējam ar vietējiem un teju visi atzīst, ka strādāt varētu ievērojami mazāk, nemaz nezaudējot efektivitāti/padarītā apjomu, bet tā ir kultūras īpatnība un apkārtējie vienkārši nesapratīs un nolems, ka esi sliņķis.. nemaz nerunājot par darba devēju.. 60 stundu darba nedēļa ir ok, norma, atvaļinājumi nav obligāti un daudzi viņus arī neņem.. vienīgi stresa līmeni darbā nav tik traki, kā pie mums, bet tas ir vienīgais pluss, ko es šeit saskatu..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]heda
2019-02-22 00:59 (saite)
Jā, bet pārtikas kontekstā žēlums par to, ka tik smaga darba auglis ir kaut kas tik nebadāms un ilgtermiņā pat kaitīgs. Bet viņi paši, šķiet, pat nemana, cik negršīgi tas ir... draudzene amerikāniete saka, ka, tikai Eiropā saprata, kādas šausmas patērēja dzīvojot ASV, un novērtēja austriešu omītes iedīdīto galda kultūru, jo ASV valsdošā galda kultūra esot pieliecoties pie šķīvja atvērt muti un šķipelēt iekšā kā ar lāpstu...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lord
2019-02-22 01:33 (saite)
es nedomāju, ka viņi paši par to īpaši iespringst... viņi gan ļoti daudz runā par to, ka tas ir garšīgi un tas ne pārāk un daļa no etiķetes ir dalīties ar receptēm un atsauksmēm par restorāniem..

tieši šobrīd sēžu fotoskolā, pasniedzējam kāda klausītāja atnesa vistu no kāda restorāna, pasniedzējs praktiski nepārstājot stāstīt par negative density pāriet uz stāstu par to, kādas vistas viņam garšo un kādas nē, panesas diskusija par to, kurā restorānā garšīgāk gatavo un pēc 3 minūtēm esam atpakaļ pie print density un pasniedzējs stāstījuma gaitā stumj iekšā vistu, tieši tā - kā ar lāpstu...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?