Shelly -

Apr. 9th, 2008

09:54 pm

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Vīrs sapircies veselu kaudzi kulinārijas grāmatiņu. Tagad šķirstu konservu receptes un laizos. Atkal atdzīvojies vecais murgs par marinēšanu. Man tā garšo visi marinējumi (nē, īstenmībā jūs pat iedomāties nevarat, kā garšo)!
Jā, jā, zinu, es jau vasarā, šķiet taisījos marinēt. [info]affair un [info]ravena man pat atveda maisu ar upeņu lapām. Bet es kaut kā... notrusīju.
Tagad, protams, kožu sev pirkstos līdz elkonim - kā man tās lapas noderētu!!!
Tiesa, man, kulinārijas analfabētam, pasūtīto picu meistaram, radās jautājums - ko marinēšanas kontekstā nozīmē mistiskā "sterilizēšana"? To burku tak neliek vārošā ūdenī?

(23 comments | Leave a comment)

Comments:

From:[info]murse
Date:April 9th, 2008 - 10:03 pm
(Link)
nu, mees izskalojam ar verdoshu vnk.
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:April 9th, 2008 - 10:09 pm
(Link)
Tur parasti ir rakstīts kaut kas stilā "aplejiet ar marinādi, streilizējiet X minūtes".
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]jojo
Date:April 9th, 2008 - 10:54 pm

(Link)
iebāž podā ar ūdeni tā lai ūdens vāroties nešļakst iekšā un vāra. vispār jau cenšas vārīt uz tādas uguns, lai baigi nešļakst un vāra. cik atceros, minūtes desmit. kas notiek ar burkas saturu, nezinu.

vēlākos laikos atceros kaut ko dzirdējusi par askorbīnskābes vai aspirīna vai kaut kā tamlīdzīga tabletēm vārīšanas vietā.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]jojo
Date:April 9th, 2008 - 10:56 pm
(Link)
ā, nu burkas ar saturu vāra, cik atceros. pēc tam karstas vāko.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]amanita
Date:April 9th, 2008 - 10:07 pm
(Link)
no upeņu lapām sanāk brīnumgarda tēja :)
(Reply to this)
From:[info]susure
Date:April 9th, 2008 - 10:08 pm
(Link)
nu mēs vārījām burkas.
un vāciņus ar.
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:April 9th, 2008 - 10:11 pm
(Link)
Aha. Tātad, visu saliek burkā, aplej ar marinādi, aizvāko, liek kastrolī un vāra?
(Reply to this) (Parent) (Thread)
From:[info]susure
Date:April 9th, 2008 - 10:13 pm
(Link)
http://www.receptes.lv/lat/konservi_ievarijumi_piedevas/marinesana/?recipeid=4101

bet vispār laba tā lapa receptes.lv
viskaut ko var atrast. :)
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]ld
Date:April 10th, 2008 - 11:59 am
(Link)
vāko beigās. pēc pasterizēšanas.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]pata
Date:April 9th, 2008 - 10:14 pm
(Link)
nē, viņai izgriež olas :D
Tu gadījumā nejauc sterlizēšanu ar pasterizēšanu?! Jo sterilizēšanu veic tukšai burkai ar karstu ūdeni, pirms Tu tajā bāz kaut ko iekšā, bet pasterizēšana jau ir karsēšanas (60-100C) process ar visu mantu, kura laikā arī tiek iznīcināti visi mikroorganismi, kas acīmredzot vēlāk varētu veicināt rūgšanas procesu.
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:April 9th, 2008 - 10:36 pm
(Link)
Es neko nejaucu, es lasu, kā ir. Pirmais piemērs, kas gadījās pie rokas: "0.5lburkā liekam 3gr piparu un ķiploku virsū sagriežam ripiņās gurķus(ja pārauguši noņemam nost mizu) uzliekam smuki dilles lapiņu tad beram cukuru,sāli,etiķi uzlejam virsū ūdeni bet lai paliktu vieta vēll eļlas karotītei.Liekam sterilizēties" http://www.receptes.lv/lat/konservi_ievarijumi_piedevas/marinesana/?recipeid=11595
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]aleja
Date:April 9th, 2008 - 10:38 pm
(Link)
sākumā sterilizē tikai burkas un vākus.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]psihs
Date:April 9th, 2008 - 10:17 pm
(Link)
man tā rāvena besī ārā !!!
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]aleja
Date:April 9th, 2008 - 10:37 pm
(Link)
ļoti labs veids, kā sterilizēt burkas - ja ir mikrene, ielej burkā apmēram 1/4 ūdens no tilpuma, un liek uz kādām 10 minūtēm. protams, vienā reizē var un vajag likt vairākas burkas.
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:April 9th, 2008 - 10:40 pm
(Link)
Vo vells, tās burkas gan ir izturīgas!
(Reply to this) (Parent) (Thread)
From:[info]murse
Date:April 9th, 2008 - 11:02 pm
(Link)
tāpēc jauliek vairākas, ka puse saplīst :DD
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]violets_t
Date:April 9th, 2008 - 11:08 pm
(Link)
tukšas burkas izskalo ar karstu(gandrīz verdošu) ūdeni un vākus arī samet lielākā traukā un aplej ar karstu ūdeni. pēc tam, kad ir sagāzti iekšā gurķi, dillītes un viss pārējais, lielā katlā ieklāj dvieli, saliek pa virsu burkas, ielej ūdeni tā, lai burkai gandrīz līdz augšai, tad vāra x minūtes kontrolējot temperatūru(tā, lai galīgi nevārās, bet gandrīz).
ik vasaru marinējos :)
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]phoenix
Date:April 9th, 2008 - 11:33 pm
(Link)
burkas kārtīgi izmazgā, saliec mantu iekšā un tad tālāk divi varianti:
1)burkas saliec lielā kastrolī ar vārošu ūdenī un vāri X minūtes. Burkas ir vaļā, kastroļa dibenā ietiecams ielikt kādu dvielīti. Tad velk ārā, karstas aizvāko. Apgriež otrādi, līdz atdziest. Tad uz pagrabu, vai kur tur.
2)uzlej virsū verdošu ūdeni, aizvāko, satin segās un atstāj uz pāris stundām (līdzīgi kā rīsus, griķus mēdz karstumā breidināt), vēlams uz nakti.

Abos gadījumos efekts vienāds, tikai otrs variants ir vienkāršāks :) Taču ir pāris receptes, kad tā nedrīkst darīt. Piemēram, liekot tomātus želejā. bet kompotus, marinādes - tik uz priekšu!
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:April 10th, 2008 - 11:45 am
(Link)
cik atceros no bērnības, vecāki turēja burkas virs vāroša ūdens katla, lai garaiņi saiet iekšā..man liekas
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]up
Date:April 10th, 2008 - 11:50 am
(Link)
piepildiitas burkas ar virsuu uzliktiem (vienkaarshi valjiigi uzstuteetiem, nevis aizgrieztiem) vaakiem liek katlaa, dalej uudeni liidz burku kaklinjiem (burkaam tad jaabuut viena izmeera) uzkarsee katlus liidz uudens tajaa sasniedz 80 graadu temperatuuru un uztur to 10 minuutes. ja nav termometra ar ko kontroleet temp, tad vienkaarshi uz aci, lai uudens katlaa gandriiz vaaraas, bet tomeer veel nevaaraas. peectam celj burkas laukaa, skruuvee cieshi ciet un liek uz izklaata dvieliisha atdzeseeties ar vaaku uz leju. noteikti vajag ar dvieliiti arii paarsegt, lai leenaak dziest un nedod dies pa virtuvi rosoties uzshljakstiit kaadu pili auksta uudens - saspraags.
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]santa_be
Date:April 10th, 2008 - 12:51 pm
(Link)
Nekautrējos atbildēt- iguānā tā ir elizabetes iela, berga bazārs
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:April 10th, 2008 - 03:25 pm
(Link)
Aha!
(Reply to this) (Parent)
From:(Anonymous)
Date:April 10th, 2008 - 03:04 pm
(Link)
Mēs parasti iztiek ar to, ka burkas liekam kartā cepeškrāsnī. Vāram tikai vākus. Pēdējos 10 gadus nevienā burkā nekas nav sabojājies un neviena burka nav uzgājusi gaisā.
(Reply to this)