Vajag, vajag, vajag - Ja nu kādreiz sagribas tēju [entries|archive|friends|userinfo]
Vajadzību katalogs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Ja nu kādreiz sagribas tēju [Feb. 16th, 2011|10:40 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
vajag
[po]
Man liekas, ka vajag parakstīties (bet varbūt tomēr nevajag - štukojiet paši):

Tradicionālo Ārstniecības Augu Produktu Direktīva (no Angļu val. – The Traditional Herbal Medicinal Directive), ko Eiropas Komisija sastādīja 2004. gadā, ar 2011. gada aprīli paredz Eiropas Savienības dalībvalstu iedzīvotājiem liegt pieeju lielākajai daļai ārstniecības augu produktu.

Tā vietā, lai sabiedrību informētu par līdz šim brīvi pieejamo produktu iedarbību un piesardzīgu to lietošanu, aizliedzot ārstniecības augu produktu izplatīšanu vispār, rupji tiek ierobežotas katra indivīda tiesības izvēlēties sev pieņemamāko veselības aprūpes metodi. Šāda veida aizliegums demonstrē nostāju, ka eksistē tikai viena par pareizu uzskatāma sistēma, kas būtu jāpieņem ikvienam Eiropas Savienības pilsonim.

Izmaksas un Direktīvas izvirzītās prasības, savukārt, ir nelabvēlīgas mazajiem uzņēmumiem, kas ir galvenie ārstniecības augu produktu ražotāji. Tā rezultātā, negodīgas konkurences ceļā, par ieguvējiem kļūs dažādas lielvalstu korporācijas, kas, savukārt, ierobežotu pieeju kvalitatīviem augu valsts izstrādājumiem vispār.

Sastādot Tradicionālo Ārstniecības Augu Produktu Direktīvu, Eiropas Savienība ir nopietni ierobežojusi katra indivīda nerakstītās tiesības pašiem izlemt, kādas metodes pielietot savas veselības aprūpē, un pieņēmums, ka indivīds pats nav spējīgs izdarīt „pareizo” izvēli veselības aprūpes jautājumos, ir vērtējams kā cilvēktiesību pārkāpums.

Ar šo petīciju mēs aicinām Eiropas Komisiju atcelt Tradicionālo Ārstniecības Augu Produktu Direktīvu un atļaut ikvienam brīvi iegādāties ārstniecības augu produktus.

Petīciju var parakstīt šeit:

http://www.gopetition.com/petition/39757.html
linkpiedāvāt variantu

Comments:
From:[info]hamish
Date:February 16th, 2011 - 11:11 am
(Link)
I did it, nice, that you care too.
[User Picture]
From:[info]koki
Date:February 16th, 2011 - 12:19 pm
(Link)
arī!
paldies, ka pamanīji!
[User Picture]
From:[info]eerenpreiss
Date:February 16th, 2011 - 12:30 pm

informācijai

(Link)
kopienas pozīciju skaidrojošs dokuments: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52008DC0584:LV:HTML

vainotā direktīva (latviski): http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32004L0024:LV:HTML

Kā(ne)saprotu, galvenais petīcijas mērķis vērsts pret birokrātiskajiem nosacījumu izmaksām, ko prasa produktu kā ārsniecības līdzekļu reģistrācija, nevis pašām prasībām. Attiecīgo papīru kārtošanas īpatnības un cenrāži savukārt ir katras dalībvalsts kompetence. Latvijā ar to ņemas Zāļu valsts aģentūra. PVD, kā man teikts, lai arī ir maniakāli skrupulozs - bet tieši uzraudzībā - ir izdevīgāks. Gluži vienkārši lētāk tāpēc esot tējiņas tāpēc laist veikalos kā pārtikas preci, ne kā drogas aptiekās. Patērētājiem, ja viņš/-a zina lietojumu, arī tas ir lētāk. Skaidrs, ja to visu pavērš 'mēs-mazie vietējie ražotāji' pret 'megakorporācijām', viss ir savādāk. Cibiņiem efektīvāk būtu veidot petīciju MK, nevis EK :)

P.s. Nekur neizdevās atrast aizliegumu piparmētras audzēt pašiem. Kādu norādi?
From:[info]jaranga
Date:February 16th, 2011 - 12:57 pm

Re: informācijai

(Link)
Aizliegts nav(savām vajadzībām), aizliegts ir viņas tirgot pēc idejas,jo ievākšnas procesā nav ievēroti visticamāk visi nosacījumi,pareizās žāvēšanas utjipuķi,ko apstiprinās tev papīrītis. Un interesanti ir tas ka ,piemēram Rīgas centrāltirgū bieži vien var sastap zāļu tantītes, kāpēc tad to neviens nekontrolē? Un vispār,pat aptiekā,kur tu pērc zāļu tējas, lielāku info,kā vien to,kas ir rakstīts uz iepakojuma farmaceits nemaz nepiebilst, tik pat labi es varu aizet uz aptieku nopirkt tējiņu kur rakstīts mundrumam un dzert,katru dienu lielu krūzi un beigās izrādās,ka sastāvā ir dažādas drogas,kuras lielos daudzumos ilgstoši lietojot, izraisa gļotādu iekaisumus, nieru darbības pasliktināšanos vai vispār cilvēki ar zemu asisnspiedienu nedrīkst lietot... Tāpēc ir jābūt virsū netikai ko dara,bet arī blaknēm
Bet īstenībā, interesanti, šito ziņu kaut kā biju palaidusi garām.
From:[info]slikts
Date:February 16th, 2011 - 01:29 pm

Re: informācijai

(Link)
paldies, šis komentārs ir daudz informatīvāks par visu petīcijas lapu
[User Picture]
From:[info]eerenpreiss
Date:February 16th, 2011 - 04:23 pm
(Link)
pūļa demokrātijas jēdzīgums ir cieši saistīts ar ieinteresēto pušu noskaidrošanu :P
From:[info]po
Date:February 16th, 2011 - 04:32 pm

manipulācija

(Link)
+

demokrātija ir visgraciozākais un reizē vispazemojošākais veids, kā pieņemt lēmumu vienpersoniski
From:[info]slikts
Date:February 16th, 2011 - 01:35 pm
(Link)
tā petīcija sūta apmeklētājus uz antivakcionistu un šarlatānu lapu Gaia Health, kā arī tā ir pavirši un tendenciozi aprakstīta, tāpēc ir skaidrs, ka vairums dalībnieku noteikti paši nesaprot, par ko parakstās
From:[info]po
Date:February 16th, 2011 - 01:46 pm
(Link)
mja :-/

Pārāk daudz infas apkārt, lai visā iedziļinātos. Vot i čakarē mūs, sīkos tefteļus.
[User Picture]
From:[info]dumshputns
Date:February 16th, 2011 - 01:58 pm
(Link)
burviigi ruukts :D

From:[info]petro
Date:February 16th, 2011 - 03:27 pm
(Link)
+
[User Picture]
From:[info]eerenpreiss
Date:February 16th, 2011 - 04:32 pm
(Link)
mhm, tālab veselīga deva aizdomīguma (piemēram, par tekstu) ir priekšnosacījums sīko tefteļu iespējām kaut nedaudz izvēlēties.
From:[info]po
Date:February 16th, 2011 - 04:43 pm
(Link)
Pilnīgi piekrītu.
Šī gan bija reize, kad (aplami) uzticējos cilvēkam, no kura pārkopēju, un vnk neko daudz nedomādams (doh!) padevu tālāk.
Bēdīgi iznāk tas, ka beigās iznāk tikt kontrolētam jebkurā gadījumā - ar tavu aklo piekrišanu vai ar tavu aklo vienaldzību. Visus lēmumus jau ij 1% eiropiešu nekad nespēs izsekot.

BET - prioritāte jeb dzīves jēga jau tik un tā nav likumos un varā.
From:[info]eerenpreiss
Date:February 16th, 2011 - 05:00 pm
(Link)
tad jau arī atzīšos, ka šādas petīcijas mēdzu lasīt ar pārspīlētu aizdomīgumu. Pusprofesionāls kretīnisms, traucējošs reizēm saskatīt ideālu skaistumu tā, tīri pašu par sevi.

ES gadījums ir visai raksturīgs t.s. sabiedriskās apspriešanas kā iesaistes politikā veidā. Procedūrā it kā ir iestrādāta atvērtība, bet tā arasti tiek pamanīta post factum, pirms tam kaut kā paslīdējusi garām pilsoņu nesatricināmajā 'kā-viš-i-tā-paliks-mūžam' apmānā.

Par pēdējo teikumu varētu piekrist. Patiesais dzīves brīnums ir ticība ārēja varas avota kā kontroles mehānisma nepieciešamībai vienmēr un visur.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:February 17th, 2011 - 12:25 pm
(Link)
Paldies par #3, novērtēju.
[User Picture]
From:[info]tanstaafl
Date:February 16th, 2011 - 05:16 pm
(Link)
Direktīva neaizliedz "ārstniecības augu produktu izplatīšanu vispār" (nekā tamlīdzīga), un šo izteikumu ir grūti saprast kā citādi kā apzinātu maldināšanu. Tāpat ES nepieņem, ka "indivīds pats nav spējīgs izdarīt „pareizo” izvēli veselības aprūpes jautājumos", bet tikai prasa pierādīt, ka līdzekļi ir kvalitatīvi, droši un efektīvi.

Es ceru, ka tie, kas paraksta šo lielisko petīciju, vismaz iepazīstas ar direktīvas saturu un saprot, pret ko protestē.
[User Picture]
From:[info]kokezis
Date:February 16th, 2011 - 05:40 pm
(Link)
skaidrs ir viens grib uzlikt jumtu, un nekada petiicija nepaliidzees bet nu lasiit un parakstiities arii tomeer sava nodarbe :).
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 17th, 2011 - 12:45 pm
(Link)
es tā kā sapratu, ka dokuments mērķēts uz "ārstniecības daļu" resp., nepārdošanu aptiekās, ja nav izpildīti vajadzīgie kritēriji, kas ir diezgan čakarīgi. imho, ja vari nodrošināt savai drogu produkcijai atbilstību kritērijiem, droši vari tirgot aptiekās, ja nē, tad paliek visādi citādi parastie veicīši, privātbodes, no rokas rokā u.tml. un ne kā "ārstnieciski". kā arī pats uz savu galvu vari vākties un dzerstīties tējas, cik vien uziet
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:February 17th, 2011 - 01:59 pm
(Link)
exactly.

turklāt nekas tev netraucē šo drogu pārdot pārtikas veikalā kā pārtikas preci.