pajautaa

« previous entry | next entry »
Feb. 18., 2016 | 10:43 am
posted by: apolineers in pajautaa

Labdien. Vai varat padalīties ar informāciju par to, kāda ir valsts nodrošinātā palīdzība mātei pēc bērna zaudēšanas spontānā aborta vai neveiksmīgu dzemdību dēļ?
Apmeklējumi pie psihologa? Pabalsti jau droši vien ne...Šobrīd rakājos Civillikumā, bet pagaidām neko atbilstošu neesmu atradis.
Nepieciešamība - sociālās kampaņas veidošana.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {9}

oblica

from: [info]oblica
date: Feb. 18., 2016 - 10:50 am
#

Civillikums noteikti nav īstā vieta, kur rakāties. Varbūt noder šis - http://www.berniemdraudzigs.lv/2011/05/atbalsts-vecakiem-kuru-bernins-devies-uz-debesim-pirmais/

Atbildēt | Diskusija


apolineers

from: [info]apolineers
date: Feb. 18., 2016 - 10:53 am
#

Paldies, oblica. Rakāšanās arī tika izbeigta ar šādu pašu atziņu, ka tā nav īstā vieta.

Atbildēt | Iepriekšējais


smille

from: [info]smille
date: Feb. 18., 2016 - 10:56 am
#

Apjautājies šeit http://dveseludarzs.lv/, tur visdrīzāk zinās aktuālāko info.
Bet visdrīzāk neko nevar atrast, jo nekā nav. Atmiņā ka lasīju interviju par to, ka kautkāda psihologa palīdzība pie neveiksmīgām dzemdībām ir pieejama, bet bieži/lielākoties ļoti nekvalitatīva (no sērijas - cilvēkam šoka stāvoklī pajautā, vai grib parunāties, un pēc atteikuma neliekas vairs ne zinis)

Atbildēt | Diskusija


apolineers

from: [info]apolineers
date: Feb. 18., 2016 - 10:58 am
#

OK. Šo lapu pamanīju, bet nepietiekami iedziļinājos. Paldies!

Atbildēt | Iepriekšējais


viņa

from: [info]_serpentine_
date: Feb. 18., 2016 - 11:36 am
#

Par valsts nodrošinātu palīdzību gan nemācēšu neko teikt, taču, veidojot sociālo kampaņu par bērna zaudēšanu, ieteiktu pārdomāt pašu koncepciju. Kādēļ fokuss tikai uz māti? Bērna zaudēšana (augļa spontānā aborta, dzemdību laikā, vai jebkad vēlāk dzīvē) ir nozīmīga pieredze ne tikai mātei, bet arī tēvam, abiem kopā - kā pārim (skat., piem., http://www.corwin.com/upm-data/5324_Mckenry_Chapter_4.pdf). Protams, ir pietiekoši daudz gadījumu, kur māte ir vienīgais vecāks, bet tāpēc nevajadzētu ignorēt arī tos pietiekami daudzos gadījumus, kad tā nav. Tāpat jau pastāv vesela virkne citu ģimenes modeļu - ne-hetero attiecības, vairākas paaudzes kopīgā mājsaimniecībā ar "ģimeniskām attiecībām", ..., bet ok, tādas lietas jau vispār nav ietvertas Latvijas tiesiskajā regulējumā.

Nu, vienkārši, fokusējoties tikai uz māti, manuprāt, ir diezgan liels risks panākt gluži pretēju efektu - netiešu upura vainošanu. Jo sēras bieži vien ietver vainas apziņu, nožēlu, pašpārmetumus un tādas lietas, tāpēc, piedāvājot atbalstu tikai mātei, bērna (augļa) zaudējums var implicīti tikt interpretēts kā mātes atbildība, kas nevienam nepalīdz.

Tas tā - konstruktīva kritika, jo pievēršanās tik sensitīviem jautājumiem prasa sensitīvu pieeju. Tādēļ, kas zina - varbūt noder viedoklis no malas.

Atbildēt | Diskusija


apolineers

from: [info]apolineers
date: Feb. 18., 2016 - 11:40 am
#

Protams, es tev pilnībā piekrītu. Kolēģu piedāvātajos materiālos tiek akcentēta palīdzība ne tikai mātei, bet ģimenei kopumā. Tā kā tikko esmu sācis izpētes procesu, jautājumu uzdevu vēl tā agrīnajā stadijā. Vēl, caurskatot mājaslapas, tiek uzsvērta arī palīzība brāļiem un māsām, kuriem a) jāsaprot, ko nozīmē zaudējums; b) jāizprot, ko jūt mamma un tētis, kā pieņemt jauno atmosfēru, kas pēc smagā notikuma ieviesusies ģimenē. Līdz ar to - noteikti, tas nav stāsts tikai par māti vien, bet par visu ģimeni. Paldies par Tavu infopielikumu, serpentine.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


viņa

from: [info]_serpentine_
date: Feb. 18., 2016 - 11:47 am
#

Prieks dzirdēt, ka tiek domāts par atbalstu un palīdzību plašākā mērogā. Tad varu vien vēlēt veiksmes kampaņas veidošanā!
Tēma patiešām laba, vērtīga un nozīmīga, bet, kā jau te cilvēki norādījuši, Latvijā pašlaik visdrīzāk diezgan neattīstīta, tā ka jācer, ka gaidāmas pozitīvas pārmaiņas :)

Atbildēt | Iepriekšējais


- [info]iive

apolineers

from: [info]apolineers
date: Feb. 18., 2016 - 11:49 am
#

Word.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


dzīvsudrablapsa

from: [info]iive
date: Feb. 18., 2016 - 11:52 am
#

Es tagad šo izdzēsīšu.

Atbildēt | Iepriekšējais