« previous entry | next entry »
Jan. 29., 2014 | 10:39 am
posted by: dzeina in pajautaa

Latvijas Ārstu psihoterpeitu asociācija (http://www.arstipsihoterapeiti.lv/?hl=lv) un Latvijas Psihoterapeitu biedrība (http://psihoterapija.lv/2/biedriba/) - kas ir būtiskā atšķirība?
Pārskatot biedrus, radās priekšstats, ka pirmajā vairāk akadēmiski izglītoti terapeiti, kamēr otrā lielākoties tie, kas pa dažādiem kursiem staigājuši, taču tas ir tikai mans priekšstats. Vai tā varētu būt?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {49}

x

from: [info]walkire
date: Jan. 29., 2014 - 08:28 pm
#

Uz kāda pamata tu apgalvo, ka "normāli psihoterapeita un ārsta izglītībām nevajadzētu būt nekā saistītām"?Tu vispār zini, cik daudzām psiholoģiskām saslimšanām pamatā ir nevis emocijas, bet smadzeņu bioķīmijas traucējumi? Vai ne-ārsti psihoterapeiti ir savā mūžā redzējuši kaut vienu zinātniski datubāzi? Tu zini, cik daudz cilvēku nāk pie ne-ārstiem psihiatriem un viņi tukši muld, nespējot konstatēt kādu nopietnu garīgu traucējumu? Cik tie jēdz no psihosomātikas?

Uz kādu statistiku tu balsties, apgalvojot, ka ārsti "papildus" pakonsultē arī kā terapeiti, neņemot to kā pamata darbu?

Es domāju, ka baās vietās ir gan slikti, gan labi speciālisti. Taču es iet tikai un vienīgi pie ārsta.
Man kā cilvēkam ar medicīnas jomas izglītību vienkārši ir redzamas daudzas lietas, kas ne-ārstus psihoterapeitus manā izpratnē padara par šarlatāniem.

Drīkst apstrīdēt :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]anna
date: Jan. 29., 2014 - 09:49 pm
#

Par to "normāli" rakstu zemāk - kaut vai no visas Eiropas un Amerikas prakses.
Viss cepiens ik pa laikam parādās par to, ka mūsu ārsti psihoterapeiti apgalvo, ka tikai viņi (ārsti) var būt psihoterapeiti. Savukārt citur pasaulē pārsvarā tie vienlīdz labi var būt gan ārsti, gan psihologi, gan vēl dažu speciālistu pārstāvji (ārstus neviens nekur prom nestumj, bet nav monopola), tā visa ir bāzes izglītība, kam "pa virsu" nopietni mācās psihoterapiju. Mūsu ne-ārsti psihoterapeiti sertificējas tāpat kā kolēģi visā Eiropā pēc Eiropas asociācijas vadlīnijām. Latvijās Ārsti psihoterapeiti, savukārt, sadarbojas ar atsevišķām ārvalstu institūcijām un iet individuālāku ceļu. Ārsti psihoterapeiti dažādas psihoterapijas papildmetodes (piemēram, KBT) mēdz apgūt ar salīdzīnoši īsu kursu palīdzību, turpretī daudzi psihoterapeiti tās bieži mācās nopietnākās apmācībās 4 gadu garumā un liek nopietnus, starptautiski atzītus eksāmenus. Protams, ne vienmēr, ne visi.

Jā, es zinu par bioķīmiju. Precīzāk - zinu, ka ļoti, ļoti bieži iemesli ir gan bioķīmija, gan psihes procesi. Un bieži arī galvenie risinājumi var nākt gan no vienas, gan otras puses. Banāls piemērs - klīniskā depresija, kur vienlīdz labi rezultāti mēdz būt gan KBT, gan medikamentozai terapijai. Ļoti daudzi cilvēki novērtē iespēju pirms vēršanās pie zālēm mēģināt tikt galā ar citiem līdzekļiem (bet es te runāju par saprātīgu terapijas procesu, kur cilvēks ir informēts par situāciju, iespējām u.tml.).

Jā, ne-ārsti psihoterapeiti ir redzējuši arī zinātniskas datu bāzes (un cik zinātnisku publikāciju ir redzējuši psiholoģijas maģistri!) un, jā, viņiem (atkarīgs no specialitātes) gana daudz māca arī psihiatri. Arī psihosomātiku mācās. Un katra psihoterapeita uzdevums un pienākums ir spēt atpazīt tādu traucējumu un slimību simptomus, kuros rekomendēt klientu vērsties arī pie ārsta.

Statistikas nav, spriežu pēc tā, cik zināms par daļu no ārstiem psihoterapeitiem, izsaku personīgu apgalvojumu (Bet, jāprecizē, es to vairāk saku par vispār ārstiem psihoterapeitiem kā kopumu, ne visi ir asociācijā. Pilnīgi noteikti, ka tie, kas ir asociācijā, vairāk par citiem ir fokusēti uz psihoterapiju (vs medicīnu)).

Pilnīgi piekrītu, ka gan labi, gan slikti speciālisti ir visās specialitātēs, arī šajās. Arī šarlatāni (vai drīzāk - nekvalitatīva darba veicēji) ir visur, arī pseidopsihoterapeitu un arī dažādu specialitāšu ārstu vidū. Bet nav jēgas spriest par nozarēm pēc to briesmīgākajiem eksemplāriem.

Palieku pie tā, ka to, kādu speciālistu izvēlēties, ļoti ietekmē terapijas iemesls. Piemēram, tik daudzās un dažādās attiecību problēmas, ar ko vēršas terapijā - reti tajās īpašu pievienoto vērtību sniedz medicīna. Un bērnu audzināšanā. Un tā tālāk. Galu galā, viss taču atkarīgs no tā, kāds cilvēks palīdzību meklē, kā pats ir noskaņots, kā pats grib iesaistīties problēmas risināšanā, un kādu saskaņu, sadarbības modeli izveido ar speciālistu (lai kāda būtu viņa izglītības bāze).

Un, lai nav pārpratumu, es te izsakos nevis par pašām asociācijām kā organizācijām un to virtuvēm, bet par to biedru kopumu.

Tas viss ir mans personīgais viedoklis, taču tas nav radies no tukša gaisa vai informācijas internetā, bet no dažāda veida sadarbības pieredzes.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


x

from: [info]walkire
date: Jan. 30., 2014 - 12:09 am
#

Tas, ko es varu izstāstīt, ir balstīts uz ārstu viedokļiem. Kas, iespējams, arī liek pamatus tam, kāpēc man ir noliedzoša attieksme pret tiem terapeitiem, kas nav apguvuši medicīnu. Īsumā tas varētu izklausīties pēc "tie nopietni sertifikāti ir tikai smuki papīrīši". Ārsti iegūto izglītību neuzskata par spēcīgu un konkurenspējīgu.

Jomā, kurā darbojos es, ir līdzīgi. Man aiz muguras ir seši Stradiņu gadi, savukārt dažās labas vietas līdzīgu pēc nosakuma profesiju piedāvā apgūt kursa veidā. Un tad tie, kas izgājuši kursus, iet un sludina sevi par speciālistiem. No malas es redzu, ka nekādas bāzes viņiem nav, palēkāja tik pa koku galotnēm. Iespējams, līdzīgi jūtās ārsti - psihoterapeiti.


Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]anna
date: Jan. 30., 2014 - 12:44 am
#

Nu, jā, ļoti dažādi laikam, arī katra terapijas veida sertifikācijas līmenis laikam atšķiras. Nupat, pagājušajā gadā, piemēram, beidzās nopietna 3-4 gadu apmācības programma ar tiešām nopietnu sertifikācijas eksāmenu beigās, pirmā absolventu grupa valstī, tajā bija tikai ne-ārsti psihoterapeiti, ne visi nokārtoja. Tajā pašā laikā ārsti-psih. nesen izgājuši dažu mēnešu kursus bez eksāmeniem un sertifikācijas, un sevi arī tagad sauc par šī virziena terapeitiem. Es pieņemu, ka noteikti citos terapijas virzienos ir vice versa varianti, kur vieglā un virspusējā ceļa gājēji ir ne-ārsti.

Katrā ziņā - ārstu, kas apguvuši psihoterapiju, vidū ir arī tādi, kas terapijai rekomendē doties pie konkrētiem ne-ārstiem terapeitiem; visi tomēr savā starpā nekaujas.

Labi, priekā! Paceļam glāzes vai krūzes par labiem, kvalificētiem speciālistiem visās, visās jomās.

Atbildēt | Iepriekšējais


izelpa

from: [info]elpa
date: Jan. 29., 2014 - 10:06 pm
#

Jā, ne-ārsti psihoterapeiti ir pietiekami rakņājušies pa zinātniskām datubāzēm.

Un kas gan ir ne-ārsti psihiatri? Tādu taču nav.
Par psihosomatiku arī skolās māca.

Tev kā cilvēkam ar medicīnas jomas izglītību (kā jebkuram cilvēkam ar jebkuru izglītību un citiem rādītājiem) ir arī attiecīgie aizspriedumi par savu un citām profesijām, un derētu tos paturēt prātā. Manuprāt, jebkuram psihoterapeitam būtu derīgi kaut nedaudz pamācīties medicīnu, vismaz bakalaurs jau vien būtu lieliski. Un tomēr arī psiholoģijas studijās ieliek darba praksei pietiekamus pamatus par norisēm smadzenēs. Un es "kā cilvēks ar psiholoģijas jomas izglītību" varu teikt tieši to pašu, ko saki tu, no sava skatu punkta - ja ārsts medicīnu uzskata par svarīgāku nekā psiholoģiju, viņam var būt ļoti nepareizi spriedumi par pacientu. Var arī nebūt. Tā ka tā. Manuprāt, šīm lietām jābūt līdzsvarā. Cik redzu no saviem draugiem, paziņām, cilvēkiem ar medicīnas izglītību būtu veselīgi paveseļoties no pārākuma izjūtas pār citiem.
Manās acīs medicīnas izglītības iegūšana ir apsveicams un cienīgajms darbs, tomēr tas nedod iemeslu sevi likt augstāk par citiem, kur nu vēl, ja runa ir par maizes avotu - citiem cilvēkiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


x

from: [info]walkire
date: Jan. 29., 2014 - 11:57 pm
#

Biju domāju "ne-ārstus psihoterapetus".

Vai tiešām "par psihosomatiku arī skolās māca" ir arguments? Vai tad ar nelielu ieskatu vien pietiek, lai izprastu tik sarežģītu lietu kā psihes un ķermeņa kopdarbs? Medicīnīskā izglītība dod iespēju izprast organismu kā vienotu veselumu, un saslēgt kopā "psiho" daļu ar normālu un patoloģisku fizioloģiju, anatomiju, propedeitiku, bioķīmiju. Un izveido izpratni par cilvēku kā vienotu veselumu. Neuzskatu, ka tāda ir, ja neapgūst medicīnu.

Tam, ar ko pietiek psiholoģijai, nepietiek psihoterapijai.

Par to, ka mediķi jūtās parāki par citiem, neizteikšos.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]anna
date: Jan. 30., 2014 - 12:50 am
#

vispār jau viens var būt ne-ārsts ģimenes psihoterapeits, un otrs - ārsts psihosomatiskās veselības speciālists.

Atbildēt | Iepriekšējais


Maneki Neko

from: [info]amazeme
date: Jan. 29., 2014 - 10:09 pm
#

+miljons

Atbildēt | Iepriekšējais