pajautaa

psihoterapeits jeb savādāks galvas dakteris

« previous entry | next entry »
Aug. 31., 2012 | 01:50 pm
posted by: mufs in pajautaa

vai kādam ir pieredze šamlīdzīgā situācijā -
mātei iet širmis jau labu laiku,katru reizi,kad satiekamies ir mega skandāls - viņai vajag manu uzmanību,viņa grib,lai es viņu pažēloju,jo ir viena, viņas dzīvei nav jēgas, utt, utjp.
tagad pēdējais keiss pieslēdza draudus padarīt sev galu, es vakar aizbraucu prom,šodien viņa vēlarvien ir visa uzvilkusies.
es nezinu,cik daudz tā ir manipulācija,cik tiešām jau diagnoze.
viena viņa pie ārsta neies, tāpēc apsveru variantu par pāru terapiju(?) nu,kur kāds neatkarīgs no malas uzklausa abas puses un neļauj konfliktam eskalēties, kā tas tipiski notiek,kad es nepakļaujos provokācijām.
mātei,protams,ir absolūta skepse pret šādu padarīšanu, tāpēc vajadzētu kādu,kas spēj viņu paņemt aiz pautiem un kam ir pieredze ar mātes-bērna attiecību jautājumiem.
vajag steidzami, jo man pagrūti savākties savai dzīvei,kad kāds 150km attālumā solās griezt vēnas.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {18}

from: [info]unpy
date: Aug. 31., 2012 - 02:03 pm
#

Ja draud padarīt sev galu, tad tur ir tikai zvans ātrajai palīdzībai un stacionārs, nekāda tur pāru terapija.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]banozitaa
date: Aug. 31., 2012 - 02:26 pm
#

Nu šitā gan nevajag teikt, ka tikai un vienīgi.
Es arī esmu solījusi galu padarīt, bet esmu tik gļēva, ka to vēl neesmu reāli mēģinājusi. Un diez vai man ātrie palīdzētu. Bet kāds, kam pastāstīt savas bērnības traumas, gan..

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]unpy
date: Aug. 31., 2012 - 02:27 pm
#

Gan jau, ka pāris nedēļas vai mēneši stacionārā palīdzētu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]banozitaa
date: Aug. 31., 2012 - 02:36 pm
#

Dzīvot uz ripām un baltās sienās? Nez, kā var tādā vietā atkal atrast dzīves jēgu? ;)

Man šķiet,ka ātros jāsauc, ja reāli tiek sperts kaut mazākais solis uz runu īstenošanu. Bet tādā brīdī galvenais jau ir nepieļaut, ka nodoms īstenojas... Piekrītu, ka ir brīži,kad jāsauc ātri ātrie. Bet domāju, ka ir atsevišķas situācijas,kad var palīdzēt arī citādi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]shvep
date: Aug. 31., 2012 - 02:57 pm
#

Šinī gadījumā kurš būs brīdis, kad jāsauc ātrie? Kā to noķert? Zvanīt ik pēc 2 minūtēm, lai pārliecinātos, ka viss kārtībā un, ja neceļ trubu, skriet pārbaudīt tos 150 km, vai neguļ karstā vannā ar pārcirptām vēnām? Un, ja guļ, tad gan ir iemesls saukt ātros?

Kā lai šādā situācijā sevi pasargā otra puse - tā, kurai tiek izteikti draudi, ka, ja nemitīgi nepievērsīs uzmanību, "būs slikti"?

Varbūt kāds mani nosauks par nežēlīgu, bet pasēdēt baltās sienās uz ripām ir teicams līdzeklis kā atrast laiku padomāt vai manipulācijām ir jānosaka kādas robežas vai nav, ja tās ir manipulācijas.

Ja tā ir slimība, ar parunāšanu par bērnības traumām vēl līdz šim neviens šīs slimības nav izārstējis.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


chloroform in print

from: [info]gorgona
date: Aug. 31., 2012 - 08:59 pm
#

+ daudz daudz

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]augsne
date: Sep. 1., 2012 - 12:05 am
#

Veģetatīvo distoniju, depresiju un panikas lēkmes (un šajos var ietilpt histēriskums, pašnāvības draudi) psihoterapija gan ārstē visai veiksmīgi. Pēc tā, ko novēroju apkārtējos - terapija palīdz pat labāk nekā psihiatrija, jo psihiatrija ir pagaidu risinājums, zāles neko neārstē, tikai nomāc. Ir izpētīts, ka arī smagāku psihiatrisku diagnožu dinamiku terapija ietekmē pozitīvi, nu, bet par to nevaru izteikties no pieredzes un redzētā. Tā kā - pēdējais teikums ļoti nevietā. Bet, protams, ir daudz apstākļu, kāpēc terapija var nedarboties, pieredzes var būt ļoti dažādas.

[info]mufs gadījumā gan, iespējams, tiešām būtu vērts vērsties pie psihiatra, jo psihoterapijai ir jēga tikai tad, ja cilvēks ir ieinteresēts un neierodas atsēdēt laiku. Tas ir smags, nopietns darbs, turklāt terapija kādā posmā var izraisīt saasinājumus un var būt ļoti slikti, ja cilvēks ar pašnāvības domām posmos starp sesijām ir viens.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]shvep
date: Sep. 1., 2012 - 08:44 am
#

Visā pasaulē kadrus, kuri draud izdarīt pašnāvību, ved pa taisno uz psihenēm. Un to dara lielā mērā tādēļ, lai pasargātu tuviniekus.
Jo nekad nevar zināt, ko tāds izstrādā. Viņš var paraut stūri pa kreisi, kamēr tu viņu vedīsi pie tā terapeita. Un arī izsēdēt visu garo laiku klāt taču nevar.
Vispirms izslēgt draudus apkārtējiem un ļaut dzīvot tuviniekiem, pēc tam var runāties, cik tik uziet.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]augsne
date: Sep. 1., 2012 - 04:50 pm
#

Kas arī ir tas, par ko ieminējos otrajā rindkopā. Bet es ļoti emocionāli reaģēju uz "Ja tā ir slimība, ar parunāšanu par bērnības traumām vēl līdz šim neviens šīs slimības nav izārstējis." Jo tā nav taisnība. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]shvep
date: Sep. 1., 2012 - 05:28 pm
#

Mums ir atšķirīga izpratne par to, kas ir slimība un kas nav.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]augsne
date: Sep. 1., 2012 - 05:50 pm
#

Mana izpratne par psihiatriskām saslimšanām atbilst tam, ko psihiatrijā uzskata par psihiatriskām saslimšanām. Psihoterapija var ietekmēt smadzeņu bioķīmiju, tas ir pierādīts.

Satraucošais ir tas, ka Tavs viedoklis, kas ir visai populārs, var atturēt cilvēku meklēt palīdzību pie psihoterapeita ne vien sākumā, bet pat tad, ja ir jau konstatēts, ka psihiatrija nepalīdz. Kāpēc naglot ciet kādas no iespējamajām izejas durvīm, nedodot cilvēkam iespēju izsvērt pašam? Paziņojot kaut ko, kas nav taisnība. Psihoterapijas vietā te tikpat labi var būt adatu terapija, vitamīnu kūres, baznīca u. tml. Jebkas no tā var palīdzēt, ja ir piemērots, vajadzīgs konkrētajam cilvēkam.

Bet, [info]mufs, ja Tu vispār apsver psihoterapiju, tad ļoti iespējams, ka varētu nākt par labu pat terapija Tev vienai, jo tā būtu iespēja kaut daļēji atbrīvoties no spriedzes par situāciju, izgāzt daudz ko ārā, tāpat terapeits var ieteikt rīcības modeļus, šo to parādīt no citas puses, nekā ierasts skatīties, un tad var būt vieglāk saprast, kā būtu vislabāk rīkoties.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]shvep
date: Sep. 2., 2012 - 07:59 am
#

Protams - smadzeņu bioķīmiju var ietekmēt arī jaunas kleitas nopirkšana vai nopēlums darbā, par to nav šaubu.

Neredzu neko satraucošu, goda vārds. Šinī situācijā labākais variants nav psihoterapeits, jo māte negrib neko mainīt un tiešām iet nu jau par traku.
Šoreiz vispār vienīgais viedoklis, kuru būtu jāņem vērā, būtu tieši psihiatra viedoklis, ne mans, ne Tavs, ne psihoterapeita, ne mācītāja vai vēl ellē sazin kāda astrologa.

Nesaku, ka psihoterapeits daudziem nepalīdz. Bet arī domāju, ka katram cilvēkam ir pietiekoši smadzeņu dots, lai savas problēmas atrisinātu bez psihoterapeita palīdzības, ja vien sadūšojas. Tās, kuras sakņojas bērnības traumās vai vienkārši sūdīgā raksturā.
Bet mani patiešām biedē tas, ka vienā strīpā ar psihoterapijas brīnumaini dziedējošo efektu tiek ierakstīta adatu terapija, vitamīnu kūres un baznīca.

Ierosinu beigt šo sarunu uz labas nots, kamēr vēl neesam ieguvušas katra pa garīgai traumai :) Jo ne Tu mani, ne es Tevi tāpat nepārliecināsim.



Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]augsne
date: Sep. 2., 2012 - 05:13 pm
#

Es ļoti atvainojos, ja jebkurš no maniem komentāriem ir licies aizvainojošs vai jebkā citādi traumējošs.

Mani ļoti skumdina, ka par satraucošu kaut ko sāk uzskatīt tikai tad, kad ir jau reāli pašnāvības mēģinājumi vai pabeigtas pašnāvības. Šādos gadījumos gan arī psihiatriskās slimnīcas nevienu tik vienkārši neņem pretī - tur vajag pietiekamas intensitātes draudus ("es tagad eju, man te ir virve un tur ir koks" stilā) vai jau realizētu mēģinājumu. Un ko pēc tam, kad izlaiž no slimnīcas? Labi, ja ir panākts gana apātisks stāvoklis, lai cilvēkam negribētos neko, ieskaitot sev kaut kā nodarīt pāri. Slimnīcā neturēs mūžīgi un arī pēc tam būs nepieciešams kāds atbalsts.

Nosauktās metodes es nesalīdzinu pašas par sevi, es salīdzinu to, ka tās ir metodes, kā cilvēki izkāpj no dažādiem smagiem stāvokļiem, tāpēc ir vērts tās paturēt redzeslokā un neatmest tikai skepses dēļ. Tas, ka man vai Tev adatu terapija nelīdzētu (par sevi nezinu, neesmu uz tādu nekad bijusi), nenozīmē, ka tā nevar palīdzēt nevienam.

Atbildēt | Iepriekšējais


Vikings

from: [info]vikings
date: Aug. 31., 2012 - 02:35 pm
#

Atrod viņai veci.

Atbildēt


Iksirugumta

from: [info]po
date: Aug. 31., 2012 - 02:45 pm
#

bļe nahuj
reāli hujova
turies

Atbildēt


muzungu

from: [info]muzungu
date: Aug. 31., 2012 - 03:52 pm
#

iesaku sazvanīties ar šo centru. domāju, ka saņemsi labākus padomus, nekā šeit.

Atbildēt | Diskusija


rūsganais sprakšķis

from: [info]mufs
date: Aug. 31., 2012 - 04:51 pm
#

šo centru? nerādās nekāds links vai kas tml :(

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


muzungu

from: [info]muzungu
date: Aug. 31., 2012 - 04:58 pm
#

http://www.skalbes.lv/

sorry :)

Atbildēt | Iepriekšējais