pajautaa

Dementia

« previous entry | next entry »
Aug. 16., 2011 | 10:22 pm
posted by: dumshputns in pajautaa

Latviski laikam sauc vienkārši par vecuma plānprātu? Kā ir dzīvot ar vecāku cilvēku, kam tāds ir? Kas jāņem vērā? Kas ir visgrūtākais? Kā dzīvot labi un laimīgi gan ar tādu cilvēku, gan ar tādu stāvokli?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {14}

blond

from: [info]blond
date: Aug. 17., 2011 - 01:33 am
#

Nav iespējams dzīvot labi un laimīgi. Tas ir ļoti smags stāvoklis un vienīgā iespēja ir kalpot pazemīgi.

Atbildēt | Diskusija


blond

from: [info]blond
date: Aug. 17., 2011 - 01:35 am
#

Patiesībā izteicos neprecīzi: var būt arī labi un laimīgi, bet tikai tad, ja esi pazemīgs un kalpo.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


putns

from: [info]dumshputns
date: Aug. 17., 2011 - 01:39 am
#

Būt pazemīgam un kalpot - kā tas izpaužas? Tā, ka jāpieskata? Jābūt laipnam un pacietīgam? Kā izpaužas plānprātība un kas ir visgrūtākais?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


blond

from: [info]blond
date: Aug. 17., 2011 - 01:43 am
#

Ir pārāk vēls, lai iedziļinātos detaļās. Galvenais - nezaudēt iecietību. Bet tas arī ir visgrūtākais. Un, protams, ne vienmēr izdodas.

Atbildēt | Iepriekšējais


x

from: [info]walkire
date: Aug. 17., 2011 - 01:47 am
#

Jāņēm vērā, ka cilvēka personība ir izzudusi. Tas vairs nav un nekad nebūs tas cilvēks, kas bija līdz saslimšanai. Nedrīkst apvainoties, dusmoties, strīdēties (bet ilgi izturēt nevar). Jāpacieš.

Atbildēt | Diskusija


putns

from: [info]dumshputns
date: Aug. 17., 2011 - 01:57 am
#

Vai būtu taisnīgi nodēvēt stāvokli, kurā galvenokārt atrodas slimnieks, par apjukumu, bet stāvokli, kurā lielākoties atrodas tuvākie un kopēji - par nogurumu? Resp. Slimniekam dzīves kvalitāti uzlabotu paskaidrošana un nomierināšana, bet kopējiem - atpūta un cerība uz situācijas uzlabošanos (laiku, kad nav jābūt saspringumā par slimnieku un nav jāizjūt bezspēcība prāta aptumšošanā priekšā).
Tu saki, ka personība ir zudusi - bet kas tad ir palicis?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


blond

from: [info]blond
date: Aug. 17., 2011 - 02:06 am
#

Grūti teikt, kas ir palicis. Esmu piedzīvojusi, ka cilvēks, kas mani visu manu mūžu mīlējis mani vairāk par visu pasaulē, kļūst ļauns un mani nolād. Bet es centos nezaudēt to personību, kas viņš bija un atvieglot viņa beigu ceļu. Diemžēl - noguru un neizdevās tik labi, kā gribēju. Tomēr esmu pieredzējusi, ka "īstā personība" kaut uz mirkli argriežas visnegaidītākajos brīžos.

Atbildēt | Iepriekšējais


blond

from: [info]blond
date: Aug. 17., 2011 - 02:11 am
#

Apjukums ir tads saudzigs medicīnisks termins. Nogurums ir reāls pārbaudījums. Mēģini ar kādu dalīt atbildību, viens cilvēks to ilgi nevar izturēt.

Atbildēt | Iepriekšējais


Raaha

from: [info]raaha
date: Aug. 17., 2011 - 09:19 am
#

Man radās sajūta, ka nevajag censties tam apjukušajam cilvēkam kaut ko izskaidrot, jo tad sākas otrs vilnis. Labāk piekrist, ka tikko kā pie viņa bija (pirms 25 gadiem mirušais) brālis un pēc paēšanas viņš ies kārtot lietas ciema valdē. Tur ir jābūt astronomiskām humora rezervēm un radošajai pieejai - gan dokumentus piegādāt, ko " analizēt", gan pieskatīt, lai nekur nenoklīst. Viņi ir tik manīgi. Tikko šķiet, ka visu zini, visu redzi, tomēr atslēgas nočieptas un pats dodas kārtību ievest.
Nezinu 100% droši, bet agresivitāti tomēr ņem nost ar zālēm. Pat gadās, ka tantuki, kas visu mūžu lādējuši nost savus radus, sāk šajā demences stadijā mīlēt. Agresivitāte, manuprāt, nav jācieš. Tas ir bīstami visu veselo psihei un veselībai. Tad godīgi jāatzīst, ka labāk sazāļot un padarīt miegainu, nekā piedzīvot apdraudējumu. Tur diezgan pragmatiski jāpieņem lēmumi.
Ja tā no savas pieredzes, man, diemžēl, bija sajūta, ka tas cilvēks, ko es mīlēju, jau nomira agrāk. Tas ķermenis, ko pieskatīju (gvk gan to darīja mana mamma) - pēc gadiem 7... Un tas ir vājprāts, ja man jāatskatās, kā tajos gados novecoja mamma. Tā ka saudzējiet sevi! Tam cilvēkam jūs pasauli nesalāpīsiet, saglabājiet sevi.

Atbildēt | Iepriekšējais


x

from: [info]walkire
date: Aug. 17., 2011 - 01:13 pm
#

Kas ir palicis? Izklausīšos skarba - cilvēka ķermenis. Dēļ bojājumiem smadzenēs tiek pilnībā izmainīta slimnieka reālitātes uztveršana. Viņš var neatpazīt tuvākos, redzēt neesošās lietas, runāt nesakarīgas, nejēdzīgas lietas, kļūt agresīvs - metāt mantas, ēdienu, apvainoties par niekiem, pārmest, ka tu novēli viņam nāvi. Tā nav viņa vaina. Tie ir bojājumi smadzenēs, kas izraisa tādu uzvedību. Var gadīties, ka paliek labāk, un, kā minēja kāds jūzeris zem manis - personība atgriežas.
Apjukums... es nezinu. Bieži vien nav iespējams neko paskaidrot un izskaidrot. Un, pat ja izdodas - pēc dažām minūtēm viss sākas no jauna.

Atbildēt | Iepriekšējais


blond

from: [info]blond
date: Aug. 17., 2011 - 01:55 am
#

Jā. Jāpatur prātā, kāds bija tas cilvēks iepriekš. Un jāmēģina kā pret tādu attiekties. Nāk jau arī viņiem apgaismības brīži, un grūti sev piedot, ja esi aizmirsis to īsto personību, kura tur snauž. Pēc tam nenormāli grūti sev to piedot.

Atbildēt


meitene_miglā

from: [info]little_black
date: Aug. 17., 2011 - 02:32 am
#

tas ir ļoti smagi un sāpīgi, ja cilvēks ir ļoti tuvs radinieks...

Atbildēt


toadbeauty

from: [info]toadbeauty
date: Aug. 17., 2011 - 12:37 pm
#

Daudz jautru brīžu...
Iekurini krāsni, kaut kas sāk nelabi ost... Kāds iekakājis krūzītē un noslēpis, piemēram.
Vēl te palasies:
http://klab.lv/users/toadbeauty/427157.html

Pacietība un pielāgošanās. Viņu jau vairs nepārtaisīsi.

Atbildēt


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Aug. 17., 2011 - 04:17 pm
#

Ja esi laipns un izpaliidziigs tam vecajam cilveekam, tad iipashu gruutiibu nav. Vieniigais, ka ne vienmeer visu var paspeet, jaacenshaas.
Un lai nekas taads, kaa vecuma plaanpraatiiba, nebuutu, jaadziivo veseliigs dziivesveids eedot veseliigu paartiku.

Atbildēt