kūkas
« previous entry | next entry »
Maijs. 17., 2011 | 02:37 pm
posted by: marija in pajautaa
man jācep torte. mammai. tātad biskvīta mīklai jābūt pēc labākajām tradīcijām, tāpat kā krēmam un garnējumam un pildījumiem. to visu es meklēšu ar uguni, bet jūs varbūt varat padalīties ar recepti. lūdzu.
from: antuanete
date: Maijs. 17., 2011 - 02:43 pm
#
Ja grib dzeltenu biskvītu, tad droši vien jāliek safrāns. Un galvenais ir pamatīgi sakult; es beidzot esmu iemācījusies, ka biskvītam vienkārši ir jāskatās pulkstenī un bez atlaidēm jākuļ tās 8-10 minūtes.
Atbildēt
from: antuanete
date: Maijs. 17., 2011 - 02:55 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: marija
date: Maijs. 17., 2011 - 03:27 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: pecuminjsh
date: Maijs. 17., 2011 - 02:57 pm
#
http://pecuminjsh.blog.com/2011/03/29/k
kopš bērnības ar mammu taisījām tādu (beigās ir sastāvdaļas). viņa teica kaut ko arī par kondensētā piena likšanu starp kārtām, bet es neko tādu neatceros, ka kādreiz būtu īstenojušas.
Atbildēt
from: shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 02:57 pm
#
Krēmu taisa tādām tortēm vārīto - t.i. izvāra tādu biezu ķiti no miltiem, piena un cukura, paralēli saputo sviestu ar cukuru un tad, kad ķite atdzisusi istabas temperatūrā, sajauc kopā riktīgi un masē tortē gan pa vidu ripām (pamīšus ar zapti), gan pa virsu.
Ja interesē sīkāk, varu mēģināt proporcijas arī krēmam atcerēties :)
Atbildēt | Diskusija
from: jaranga
date: Maijs. 17., 2011 - 03:01 pm
#
uz katru olu- i edamkarote miltu bez kaudzes, 1edk cukura. baltums ka vienmer japuto atsevišķi,pectam jaiecilā (gan jau zini) no kadam 6 olam iznak videji biezs biskvits,standarta paniņas lielumā.
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:05 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: antuanete
date: Maijs. 17., 2011 - 03:07 pm
#
Ja puto baltumus un dzeltenumus atsevišķi, tad putošanas laiks ir īsāks, bet man kaut kā nepatika rezultāts, kad taisīju šādā variantā.
Atbildēt | Iepriekšējais
from: pecuminjsh
date: Maijs. 17., 2011 - 03:02 pm
#
klpuce iekš gmail
Atbildēt | Iepriekšējais
from: marija
date: Maijs. 17., 2011 - 03:26 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:48 pm
#
Piens - Pusotra glāze (treknāks - labāk)
Milti - 3 līdz 4 ēd.kar.(visaugstākā labuma, kādi pieejami)
Cukurs 2 ēd.k. ar mazu kaudzīti
Ieber miltus kādā lielākā krūzē, lai ērti maisīt un vietas pietiek arī pienam un cukuram. Pieber cukuru.
Miltus samaisa kopā ar cukuru (mazāka kunkuļošanās iespēja). Sāk liet klāt pienu un maisīt visu kopā.
Lej pienu pamazām, visu laiku maisot, lai nav kunkuļu.
Galu galā vajadzētu sanākt kaut kam līdzīgam šķidrai tumei. Ne tik biezs, kā skābais krējums(par daudz miltu, jālej vēl piens), bet ne tik šķidrs kā saldais no paciņas(būs par šķidru - krēms nestāvēs smuki). Palaistot ar karoti - ka var just tumīgumu.
Nu tad šito putru lejam katliņā un uz ļoti lēnas uguns uzvāra, visu laiku maisot uz lēna. Sanāk tad gan tāds kā biezs, biezs, biezs skābais krējums.
Tad noliek vēsumā (bet ne ledusskapī), lai atdziest. Ik pa laikam jāpieiet pamaisīt, lai nav kunkuļu.
Sviesta masa.
200 grami sviesta (un tikai sviesta)
4 ēd.kar. cukura ar kaudzi.
Sviestam jābūt apsilušam, galīgi auksts neder, nositīsies, kamēr saputosi.
Nu tad to sviestu bļodā ar koka karoti puto kopā ar cukuru, kamēr noriebjas līdz nāvei un viss cukurs ir izkusis sviestā un sviesta masas daudzums palicis apmēram 2x lielāks, kā bija sākumā.
Nu, pa to laiku putra jau būs atdzisusi. Ja nav, jāpagaida. Svarīgi ir tas, ka sviesta masai un putrai jābūt pēc iespējas līdzīgākā temperatūrā ( lai neatūdeņotos krēms).
Tad dara tā - putrā pamazām iemaisa sviesta masu, samaisa, sakulsta visu kopā, kamēr glīti viss vienā masā saiet. Un krēms gatavs !
Gribu jau iepriekš pabrīdināt, ka ir daudz aspektu, kas var krēmu pataisīt ne gluži skaistu. Tas, cik labi milti uzbriest, vai sviestu ražotāji nav līdz augšai ar ūdeni piedzinuši, vai temperatūra notrāpās pareizā...utt.
Ja negribas pārlieku riskēt un mamma būs pūcīga, ja viss nebūs perfekti, ņem šai reizei kādu drošāku krēma recepti. Piemēram ar kondensēto pienu. Čakaris mazāks, bet rezultāts arī gana tradicionāls un garšīgs
Te vairāk uz ņuhu, čuju un poņu jāpaļaujas :)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:51 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: nxn
date: Maijs. 17., 2011 - 03:57 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:58 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:03 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: marija
date: Maijs. 17., 2011 - 03:45 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: nxn
date: Maijs. 17., 2011 - 03:46 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:49 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: vilibaldis
date: Maijs. 17., 2011 - 03:16 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: marija
date: Maijs. 17., 2011 - 03:46 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: antuanete
date: Maijs. 17., 2011 - 03:49 pm
#
Ja nav vēlme tieši pēc vārītā krēma, tad šis variants, protams, ir jēdzīgs - vieglāk pagatavot nekā vārīto.
Atbildēt | Iepriekšējais
from: vilibaldis
date: Maijs. 17., 2011 - 03:55 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: missalise
date: Maijs. 18., 2011 - 08:51 am
#
Bet mēs olas putojām kopā - gan baltumus gan dzeltenumus - tik ilgi, līdz tā saputotā masa kļuva tāda pabieza, tad mierīgi maisot piesijājām miltus un cepām ļoti, ļoti mērenā siltumā. Jo sāls ir tā, ka ja šādu biskvītu ieliek cepties pārāk karstā krāsnī, tas uzpūšas un pēc tam saplok un izskatās ne pēc kā.
Garnējām mēs arī ar vārīto krēmu, mums vislabāk garšoja, ja mēs starp tortes kārtām likām dzērveņu ievārījumu, jo tas deva tādu zināmu skābumu un tad tā torte nebija pārāk salda. Un garnēšanas pamatā parasti masa, ko savārījām no kakao, cukura un ūdens.
Tas no manas pieredzes - varbūt noder. :)
Atbildēt