pajautaa

kūkas

« previous entry | next entry »
Maijs. 17., 2011 | 02:37 pm
posted by: marija in pajautaa

man jācep torte. mammai. tātad biskvīta mīklai jābūt pēc labākajām tradīcijām, tāpat kā krēmam un garnējumam un pildījumiem. to visu es meklēšu ar uguni, bet jūs varbūt varat padalīties ar recepti. lūdzu.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {23}

Antuanete

from: [info]antuanete
date: Maijs. 17., 2011 - 02:43 pm
#

Es taisītu šādu http://www.sapforums.lv/index.php?t=76577 - ja noņem kakao, tad sanāk klasiskā lauku torte, tikai kārtās vēl jāiesmērē ievārījums.
Ja grib dzeltenu biskvītu, tad droši vien jāliek safrāns. Un galvenais ir pamatīgi sakult; es beidzot esmu iemācījusies, ka biskvītam vienkārši ir jāskatās pulkstenī un bez atlaidēm jākuļ tās 8-10 minūtes.

Atbildēt


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Maijs. 17., 2011 - 02:55 pm
#

Un te ir diskusija par vārītajiem krēmiem, no kuras var izvēlēties tīkamāko recepti :) http://www.sapforums.lv/index.php?t=64552 Tortē smērējamie ir tie, kurus kuļ kopā ar sviestu.

Atbildēt | Diskusija


marija

from: [info]marija
date: Maijs. 17., 2011 - 03:27 pm
#

paldies :)

Atbildēt | Iepriekšējais


pec

from: [info]pecuminjsh
date: Maijs. 17., 2011 - 02:57 pm
#

es taisīju šitādu -
http://pecuminjsh.blog.com/2011/03/29/kazenu-kuka-latviesu-gaume/#respond

kopš bērnības ar mammu taisījām tādu (beigās ir sastāvdaļas). viņa teica kaut ko arī par kondensētā piena likšanu starp kārtām, bet es neko tādu neatceros, ka kādreiz būtu īstenojušas.

Atbildēt


from: [info]shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 02:57 pm
#

Mums vecumvecā lauku tortes recepte ir biskvītam tāda, ka cik olu, tik ēdamkarošu cukura un tik ēdamkarošu miltu. Nekādas tur cietes un ūdeņi un vēl nezkādi brīnumi :)
Krēmu taisa tādām tortēm vārīto - t.i. izvāra tādu biezu ķiti no miltiem, piena un cukura, paralēli saputo sviestu ar cukuru un tad, kad ķite atdzisusi istabas temperatūrā, sajauc kopā riktīgi un masē tortē gan pa vidu ripām (pamīšus ar zapti), gan pa virsu.
Ja interesē sīkāk, varu mēģināt proporcijas arī krēmam atcerēties :)

Atbildēt | Diskusija


from: [info]jaranga
date: Maijs. 17., 2011 - 03:01 pm
#

+ par biskvītu
uz katru olu- i edamkarote miltu bez kaudzes, 1edk cukura. baltums ka vienmer japuto atsevišķi,pectam jaiecilā (gan jau zini) no kadam 6 olam iznak videji biezs biskvits,standarta paniņas lielumā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:05 pm
#

Kad ir slinkums kult atsevišķi, kuļam karsta ūdens peldē. Sanāk ātrāk un ceļas tāpat. Tur tikai jāpiešaujas uz aci noteikt, kad ir gana sakults.

Atbildēt | Iepriekšējais


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Maijs. 17., 2011 - 03:07 pm
#

Baltumu var arī neputot atsevišķi; galvenais ir tiešām ilgi putot olas kopā ar cukuru (kamēr masa balta un apjomā palielinājusies reizies trīs) un pēc tam iekult miltus.
Ja puto baltumus un dzeltenumus atsevišķi, tad putošanas laiks ir īsāks, bet man kaut kā nepatika rezultāts, kad taisīju šādā variantā.

Atbildēt | Iepriekšējais


pec

from: [info]pecuminjsh
date: Maijs. 17., 2011 - 03:02 pm
#

Es labprāt gribētu krēmam proporcijas.


klpuce iekš gmail

Atbildēt | Iepriekšējais


marija

from: [info]marija
date: Maijs. 17., 2011 - 03:26 pm
#

jā proporcijas lūdzu :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:48 pm
#

Putra.
Piens - Pusotra glāze (treknāks - labāk)
Milti - 3 līdz 4 ēd.kar.(visaugstākā labuma, kādi pieejami)
Cukurs 2 ēd.k. ar mazu kaudzīti
Ieber miltus kādā lielākā krūzē, lai ērti maisīt un vietas pietiek arī pienam un cukuram. Pieber cukuru.
Miltus samaisa kopā ar cukuru (mazāka kunkuļošanās iespēja). Sāk liet klāt pienu un maisīt visu kopā.
Lej pienu pamazām, visu laiku maisot, lai nav kunkuļu.
Galu galā vajadzētu sanākt kaut kam līdzīgam šķidrai tumei. Ne tik biezs, kā skābais krējums(par daudz miltu, jālej vēl piens), bet ne tik šķidrs kā saldais no paciņas(būs par šķidru - krēms nestāvēs smuki). Palaistot ar karoti - ka var just tumīgumu.
Nu tad šito putru lejam katliņā un uz ļoti lēnas uguns uzvāra, visu laiku maisot uz lēna. Sanāk tad gan tāds kā biezs, biezs, biezs skābais krējums.
Tad noliek vēsumā (bet ne ledusskapī), lai atdziest. Ik pa laikam jāpieiet pamaisīt, lai nav kunkuļu.

Sviesta masa.
200 grami sviesta (un tikai sviesta)
4 ēd.kar. cukura ar kaudzi.
Sviestam jābūt apsilušam, galīgi auksts neder, nositīsies, kamēr saputosi.
Nu tad to sviestu bļodā ar koka karoti puto kopā ar cukuru, kamēr noriebjas līdz nāvei un viss cukurs ir izkusis sviestā un sviesta masas daudzums palicis apmēram 2x lielāks, kā bija sākumā.

Nu, pa to laiku putra jau būs atdzisusi. Ja nav, jāpagaida. Svarīgi ir tas, ka sviesta masai un putrai jābūt pēc iespējas līdzīgākā temperatūrā ( lai neatūdeņotos krēms).
Tad dara tā - putrā pamazām iemaisa sviesta masu, samaisa, sakulsta visu kopā, kamēr glīti viss vienā masā saiet. Un krēms gatavs !

Gribu jau iepriekš pabrīdināt, ka ir daudz aspektu, kas var krēmu pataisīt ne gluži skaistu. Tas, cik labi milti uzbriest, vai sviestu ražotāji nav līdz augšai ar ūdeni piedzinuši, vai temperatūra notrāpās pareizā...utt.
Ja negribas pārlieku riskēt un mamma būs pūcīga, ja viss nebūs perfekti, ņem šai reizei kādu drošāku krēma recepti. Piemēram ar kondensēto pienu. Čakaris mazāks, bet rezultāts arī gana tradicionāls un garšīgs

Te vairāk uz ņuhu, čuju un poņu jāpaļaujas :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:51 pm
#

Nu jā, un dekorējums īstai veclaiku tortei parasti sastāv no želejas konfektēm un dzērvenēm, viss iekombinēts bagātīgā krēma kompozīcijā :)

Atbildēt | Iepriekšējais


nxn

from: [info]nxn
date: Maijs. 17., 2011 - 03:57 pm
#

man jau ar liekās, ka ar vārīto baigā ņemtne un risks :(

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:58 pm
#

Pirmo reizi - ir gan. Var nesanākt.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:03 pm
#

Ā, un pareizi - atcerējos, ka gar kantēm nekādi drupināti Selgas cepumi vai hvz, bet tās maliņas, kas nogriežas no biskvītu malām, kamēr torti būvē - tās ir jāieliek cepešniekā lēnā siltumā izžāvēties, tad jāsaberž sīkās drupačās un ar tām tad taisa "apmetumu".

Atbildēt | Diskusija


marija

from: [info]marija
date: Maijs. 17., 2011 - 03:45 pm
#

O!

Atbildēt | Iepriekšējais


nxn

from: [info]nxn
date: Maijs. 17., 2011 - 03:46 pm
#

mana māte arī apgrauzdētas auzu pārslas izmanto apbārstīšanai :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:49 pm
#

Aha, es arī dažreiz. Bet nu Labais Tonis pieprasa, lai būtu šitās drupačiņas :D

Atbildēt | Iepriekšējais


vilibaldis

from: [info]vilibaldis
date: Maijs. 17., 2011 - 03:16 pm
#

ideāls krems sanāk, ja saputo sviestu/margarīnu ar kondensēto pienu. liek kārtās kopā ar augļiem, piem. kivī vai zemenēm. Ja grib šokolādīgu pieber kakao pulveri. Pārbaudīts!

Atbildēt | Diskusija


marija

from: [info]marija
date: Maijs. 17., 2011 - 03:46 pm
#

šitā putot. būs jāpaskatās..

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Maijs. 17., 2011 - 03:49 pm
#

Ja torte izskatās pēc lauku tortes, tad krēms ar kondīti, manuprāt, garšo pēc uzmetiena. Vienās viesībās bija tāda torte (pie tam saimniecei pasūtīta!), visi bijām vīlušies, jo izskatījās kā "īsta" :)
Ja nav vēlme tieši pēc vārītā krēma, tad šis variants, protams, ir jēdzīgs - vieglāk pagatavot nekā vārīto.

Atbildēt | Iepriekšējais


vilibaldis

from: [info]vilibaldis
date: Maijs. 17., 2011 - 03:55 pm
#

garšo kā vārītais krems

Atbildēt | Iepriekšējais


missalise

from: [info]missalise
date: Maijs. 18., 2011 - 08:51 am
#

Kad mēs ar mammu kādreiz cepām lauku tortes, tad bija tas variants - cik olas, tik ēdamkarotes cukura un tik ēdamkarotes miltu.
Bet mēs olas putojām kopā - gan baltumus gan dzeltenumus - tik ilgi, līdz tā saputotā masa kļuva tāda pabieza, tad mierīgi maisot piesijājām miltus un cepām ļoti, ļoti mērenā siltumā. Jo sāls ir tā, ka ja šādu biskvītu ieliek cepties pārāk karstā krāsnī, tas uzpūšas un pēc tam saplok un izskatās ne pēc kā.
Garnējām mēs arī ar vārīto krēmu, mums vislabāk garšoja, ja mēs starp tortes kārtām likām dzērveņu ievārījumu, jo tas deva tādu zināmu skābumu un tad tā torte nebija pārāk salda. Un garnēšanas pamatā parasti masa, ko savārījām no kakao, cukura un ūdens.
Tas no manas pieredzes - varbūt noder. :)

Atbildēt