pajautaa

kūkas

« previous entry | next entry »
Maijs. 17., 2011 | 02:37 pm
posted by: marija in pajautaa

man jācep torte. mammai. tātad biskvīta mīklai jābūt pēc labākajām tradīcijām, tāpat kā krēmam un garnējumam un pildījumiem. to visu es meklēšu ar uguni, bet jūs varbūt varat padalīties ar recepti. lūdzu.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {23}

from: [info]shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:48 pm
#

Putra.
Piens - Pusotra glāze (treknāks - labāk)
Milti - 3 līdz 4 ēd.kar.(visaugstākā labuma, kādi pieejami)
Cukurs 2 ēd.k. ar mazu kaudzīti
Ieber miltus kādā lielākā krūzē, lai ērti maisīt un vietas pietiek arī pienam un cukuram. Pieber cukuru.
Miltus samaisa kopā ar cukuru (mazāka kunkuļošanās iespēja). Sāk liet klāt pienu un maisīt visu kopā.
Lej pienu pamazām, visu laiku maisot, lai nav kunkuļu.
Galu galā vajadzētu sanākt kaut kam līdzīgam šķidrai tumei. Ne tik biezs, kā skābais krējums(par daudz miltu, jālej vēl piens), bet ne tik šķidrs kā saldais no paciņas(būs par šķidru - krēms nestāvēs smuki). Palaistot ar karoti - ka var just tumīgumu.
Nu tad šito putru lejam katliņā un uz ļoti lēnas uguns uzvāra, visu laiku maisot uz lēna. Sanāk tad gan tāds kā biezs, biezs, biezs skābais krējums.
Tad noliek vēsumā (bet ne ledusskapī), lai atdziest. Ik pa laikam jāpieiet pamaisīt, lai nav kunkuļu.

Sviesta masa.
200 grami sviesta (un tikai sviesta)
4 ēd.kar. cukura ar kaudzi.
Sviestam jābūt apsilušam, galīgi auksts neder, nositīsies, kamēr saputosi.
Nu tad to sviestu bļodā ar koka karoti puto kopā ar cukuru, kamēr noriebjas līdz nāvei un viss cukurs ir izkusis sviestā un sviesta masas daudzums palicis apmēram 2x lielāks, kā bija sākumā.

Nu, pa to laiku putra jau būs atdzisusi. Ja nav, jāpagaida. Svarīgi ir tas, ka sviesta masai un putrai jābūt pēc iespējas līdzīgākā temperatūrā ( lai neatūdeņotos krēms).
Tad dara tā - putrā pamazām iemaisa sviesta masu, samaisa, sakulsta visu kopā, kamēr glīti viss vienā masā saiet. Un krēms gatavs !

Gribu jau iepriekš pabrīdināt, ka ir daudz aspektu, kas var krēmu pataisīt ne gluži skaistu. Tas, cik labi milti uzbriest, vai sviestu ražotāji nav līdz augšai ar ūdeni piedzinuši, vai temperatūra notrāpās pareizā...utt.
Ja negribas pārlieku riskēt un mamma būs pūcīga, ja viss nebūs perfekti, ņem šai reizei kādu drošāku krēma recepti. Piemēram ar kondensēto pienu. Čakaris mazāks, bet rezultāts arī gana tradicionāls un garšīgs

Te vairāk uz ņuhu, čuju un poņu jāpaļaujas :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:51 pm
#

Nu jā, un dekorējums īstai veclaiku tortei parasti sastāv no želejas konfektēm un dzērvenēm, viss iekombinēts bagātīgā krēma kompozīcijā :)

Atbildēt | Iepriekšējais


nxn

from: [info]nxn
date: Maijs. 17., 2011 - 03:57 pm
#

man jau ar liekās, ka ar vārīto baigā ņemtne un risks :(

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]shvep
date: Maijs. 17., 2011 - 03:58 pm
#

Pirmo reizi - ir gan. Var nesanākt.

Atbildēt | Iepriekšējais