pajautaa

Vokālais pedagogs

« previous entry | next entry »
Dec. 5., 2010 | 06:14 pm
posted by: serene in pajautaa

Labs vakars!
Interesē sekojoša lieta- vokālais pedagogs. Varbūt kāds/-a izmanto ir izmantojis/-usi un var ieteikt? Vairāk interesē akadēmiskā dziedāšana.
Pateicos!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {22}

from: [info]_maardza_
date: Dec. 5., 2010 - 06:40 pm
#

Vislētāk sanāks, iestājoties kādā no Rīgas vadošajiem koriem, [protams, tas gan iespējams tikai, ja ir kaut minimālas priekšzināšanas un prasmes dziedāšanā], jo koros šitā štelle nāk automātiski [un atklāti sakot - tie labākie un pieredzes bagātākie šajā jomā LV jau arī ir tie, kas vadošajos koros strādā. ]
Cits variants - interesēties caur mūzikas vidusskolām, jautājot pēc solo dziedāšanas pasniedzēju kontaktiem. Par attiecīgu samaksu viss nokārtojams.
Un vienmēr paliek trešais variants - meklēt caur vokālo pedagoģiju pašreiz studējošajiem Mūzikas akadēmijā[ar sludinājumu vai attiecīgajā katedrā],tas būs drusku lētāk, bet te atkal jautājums par kvalitāti... diemžēl.

Atbildēt | Diskusija


Viņa

from: [info]serene
date: Dec. 5., 2010 - 08:07 pm
#

koris, jā ir zināma lieta, un darīta. Bet man vairāk interesē tieši solo, būs jāpaskatās mūzikas vidusskolas- paldies!

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]redrum
date: Dec. 6., 2010 - 05:16 pm
#

koris priekš solo dziedāšanas ir kapracis. tas ir vissliktākais ko var ieteikt. nu vienīgi, ja solo domāts karaoke dziedāt vai jāņos pie ugunskura.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]_maardza_
date: Dec. 9., 2010 - 05:49 pm
#

Sorī, bet te es domāju Labu kori. Un sakarā ar to, ka labos koros darbojas vokālie pedagogi, kuri principā strādā ar katru dziedātāju individuāli, mācot visus akadēmiskās dziedāšanas pamatus. Tā kā nevajag. Pie tam daudzi labi zināmie lieliski solisti Latvijas [un ne tikai] mērogā un tai skaitā uz operas skatuves nāk tieši no kora ''šūpuļa''...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]redrum
date: Dec. 9., 2010 - 08:23 pm
#

ha haha :) man nav ko teikt. tas ir bullshit. iedomājies kā būtu, ja korī katrs skanētu kā individuāliķis=solists? to kori norietu. šito tavu tekstu spiež tie, kuriem neviens pirms kordziedāšanas nav pateicis, ka korēšana un solo dziedāšana nav savienojamas lietas. korī nekad tev nemācīs izcelt tieši tavu individuālo varējumu. tur spiedīs uz masu nevis uz indivīdu. tāpat korī dziedot tu sevi atsevišķi nekad nedzirdēsi, bet visu masu un tāpēc jau prātā/balsī ieetas, ka esi masa nevis 1ns.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]_maardza_
date: Dec. 10., 2010 - 10:46 am
#

Visam Tevis sacītajam var diezgan pamatoti oponēt.
Pirmkārt, lai ''iemācītos'' dziedāt, ir jāprot ''skaņoties'' tonī, jebšu unisonā ar da jebko - ti - blakussolistu, ansambli vai balss grupu korī. Un visbeidzot, tieši šī te intonatīva dziedāšana ''iekš toņa'' ir tas, kas būs noteicošais, kad dziedāsi kā solists ar pavadošajiem instrumentiem - vienalga vai tie sintezators vai simfoniskais orķestris.
Un tieši koris ir lielisks pakāpiens uz solodziedāšanu. Korī nereti ir iespējas solēt tik daudzos darbos iekļautās solistu partijas, tiesa - vispirms Tev jāparāda, ka ''māki dziedāt'' diriģentam-māksl.vad. lai taptu vispār pamanīts.
Pie tam - arī pie ugunskura var dziedāt skaisti.
Koris jau ar to ir koris, ka masa sastāv no tikai tajā brīdī vienprātīgiem [bet] indivīdiem. Un katram korim līdz ar to ir savs, neatkātojams tembrālais skanējums, kas atkarīgs tieši no konkrētiem indivīdiem, kuri korī dzied un viņu vokālajiem dotumiem - precīzāk - to attīstības pakāpes. Un te jau pat vairs nav runa par skanējuma kvalitāti.
Un visabsurdākais ir, dziedot korī, neklausīties sevī. Ausis - ausis jātrenē, draugs. Tieši klausīšanās sevī un ansamblī kopumā, to lietu kontrolēšana ir viens no primājiem kora skanējuma kvalitātes celšanas priekšnoteikumiem.
Ir vēl kas? Saki droši.
Un lai jauka diena!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]redrum
date: Dec. 10., 2010 - 11:27 am
#

Acīmredzot tev ir bijuši citi vokālie pedagogi. Ja tiešām vēlies būt solists nevis dziedātājs, tad koris noteikti nepalīdzēs. Visvieglāk iemācīt dziedāt tādu, kas to neprot nevis tādu, kas to visu mūžu darījis nepareizi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]_maardza_
date: Dec. 10., 2010 - 11:48 am
#

Citi vok. ped, tas ir kā?
Mani personīgi ir mācījuši un vēljoprojām turpina mācīt Latvijas labāko un profesionālo koru vokālie pedagogi. [..] [bez komentāriem]
Nekad neesmu strādājusi ar Akadēmiskā ts Operas vokāla pasniedzējiem. [!]
bet ne jau par manu pieredzi runājam.

Turklāt kori minēju kā svarīgu pakāpienu uz dzirdes un vokāla pamatelementu attīstību, nevis vienīgo pietiekamo ceļu uz spīdoša solista statusu. Tie ceļi, tici amn, ir gana līkumaini un nemaz ne tik vienkārši..
Protams - izglītošanās jāturpina arī pēc tam[kora]. Ja vien gribi akadēmiski solēt klasisko mūziku.
Par pēdējo teikumu gan varu piekrist, varbūt ne visvieglāk, bet tomēr vieglāk katrā ziņā būs ar pilnīgu nulli nekā ar kādu, kam jau zināmas skolas apakšā. Un tieši tāpēc svarīg par to kori - dziedāt tādā, kur ir šie te vokālie pedagogi, kas strādā ar katru dziedātāju individuāli. Labā korī, piebildīšu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]redrum
date: Dec. 10., 2010 - 12:20 pm
#

esmu gan gājis tikai pie skatuves solēšanas pedagogiem nevis akadēmiskajiem. un pie vieniem no labākjiem. jā, esmu padziedājis arī pāris koros, bet pirms pedagogiem. diemžēl anatomisku problēmu dēļ neizdevās nekas prātīgs. iespējams, ka dēļ tā, ka pirmstam dziedāju pats vai koros un nepareizi. iespējams, ka tie nebija latvijā labākie kori, ar labākajiem pedagogiem, bet notika arī individuālās nodarbības. karoč, to nekad neuzzināt. bet no tiem skatuves pedagogiem visi kā viens noliedza kora labo ietekmi uz skatuves solista balsi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]_maardza_
date: Dec. 10., 2010 - 12:27 pm
#

Pupu mizas tas viss - vokāls tā ir viena un vienota lieta it visos vokālās mūzikas žanros, un ja pieveram acis attiecībā uz stilistiskajām niansēm, pamatkritēriji vokālā ir visur vieni - māka darboties ar elpu; teksta, vokāļa artikulācija un formēšana; un intonācija.
Paši ''speciālisti'' tikai, cīnoties par savu taisnību, izveidojuši vairāk vai mazāk dalītas frontes. Un mazais cilvēciņš, nepieredzējis dziedātājs kā marionete viņu rokās. Tā nu tas nereti ir, jā. Katrs par sevi. Diemžēl.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]redrum
date: Dec. 10., 2010 - 01:20 pm
#

:) tur jau tā sāls, ka devil is in the details. pamatlietas, protams, ir tās pašas, bet nianses ir pilnīgi citas. dziedāšana ar kaklu un citas krāsas ir pilnīgi citas un korī neiedomājamas. intonācija gan ir visdažādākā un jo atšķirīgāka no kora standarta, piemēram, jo labāka sevis (kā unikāla solista) izcelšanai.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]_maardza_
date: Dec. 10., 2010 - 01:35 pm
#

Dziedāšana ''uz kakla'' vai ''ar kaklu'' ir taisnākais ceļš uz balss saišu bojājumiem, jo daba un fizioloģija paredzējusi balss saites tikai kā skaņas veidošanā palīdzošu mehānisma detaļu, kur visu pamatdarbu tomēr izdara elpa. Rezonanse un tembrēšana - tas ir cits jautājums, bet , atkārtoju, labos koros tāpat notiek skaņas tembrēšana un izmainīšana atkarībā no atskaņojamā darba komponista izcelsmes, dzīves laika un darba stilistiskās piederības. Jo labāks koris, jo niansētā viņi spēs izpildīt pavisam atšķirīgu laikmetu, kultūru un vokālo tehniku darbus. Labs dziedātājs ir tāds, kas realizējot augstāk manis minētos komponentus, spēj niansēti nodziedāt gandrīz jebko pēc vajadzības - respektīvi - kas pārvalda savu balss aparātu.
Var jau protams mocīties un meklēt to savu vienu stilistisko izteiksmi, spiest ''uz kakla'' vai vēl sazin ko, aprobežoties ar ļoti šauru kādu konkrētu vokālo manieri, bet, piedod, pats sev tā visticamāk kaitēsi un ļoti iespējams, ka tā iebrauksi ''grāvī'', beigās paliekot pie ''sasitas siles'' - sabojātas balsenes un lielas vilšanās. Protams, ir izņēmumi, un, teiksim, rokmūzikā- ir piemēri, kur cilvēks, ķērcot pa savam, ir uzķēris publikas uzmanību un atzinību un kļuvis populārs un bagāts pasaules mērogā. Bet tas atkal ir cits jautājums.
Es vairāk sapratu, ka šī jautājuma autore meklē iespējas mācīties dziedāt, pie tam - akadēmiski - tātad - tradicionāli skoloti pareizi. Kas būtībā ir visas vokālās mākslas pamatā. Nianses meklējam tikai tad, kad esam sapratuši, kas vispār ir balss un kā tā darbojas. Kā arī atrast savas balss tīru, vokālu skanējumu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]redrum
date: Dec. 10., 2010 - 01:40 pm
#

rokmūzikā, bez kakla pieskaņas nekur. un šitie universālie naži vai tīrītāji, jeb vienalga kas, kas der visam = neder nekam.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]_maardza_
date: Dec. 10., 2010 - 07:24 pm
#

Nepiekrītu.
Ir cilvēki, kas mūža laikā var izdarīt mazas lietas [pie tam bieži smagi pūloties un veltot visu enerģiju kkam], bet uz neko vairāk nav spējīgi, ir tādi kas kko dara, bet dara neslikti, tikai diemžēl aprobežojoties un tādējādi liedzot sev daudz ko citu. Tad arī neko vairāk viņi nevar.
Un tad ir tie, kas var - kas var vairāk, kas zina vairāk, kas dara vairāk un kam sanāk vairāk. Citi viņus sauc par apdāvinātiem, talantīgiem, bet tie ir vienkārši cilvēki, kas sapratuši lietu - meklējot, darot, salīdzinot, praktizējoties. Var jau teikt, ka dažiem nav lemts, un tomēr - visbiežāk tie lēmēji esam mēs paši, kad aiz savas aprobežotības liedzam izaugsmi sev.

Spriežot pēc Tavām atbildēm, nu jau izskatās, ka gribi vienīgi man oponēt, pie tam ar visai neloģiskiem un neargumentētiem apgalvojumiem, tāpēc vairāk neko nebildīšu, jau tā gana daudz esi uzzinājis no manis iepriekš teiktā..

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]redrum
date: Dec. 10., 2010 - 08:42 pm
#

Katram savi gļuki. Neba apdāvinātie itvisā ir apdāvināti. Tieši otrādi. Nē, es negribu tev oponēt pilnīgi visā. Vienkārši mums ir dažādi skatījumi uz lietu kārtību. Un kuram ir tas pareizais viedoklis - ne tev vai man lemt. Katram savs. Neargumentēti apgalvojumi gan bija tika daļēji un tas tāpēc, ka atbildu tev paralēli strādājot un joprojām to daru. Tā kā neraizējies un lai veicas! Man arī apnika!

Atbildēt | Iepriekšējais


Bartzabel Lennon

from: [info]jimmy
date: Dec. 5., 2010 - 11:21 pm
#

Iespējams mans koments tev nepalīdzēs, bet manā skatījumā labākais ir Ansis Sauka.
Nepalīdzēs tāpēc, jo kontaktus gan tev nedošu, zinu cik viņš ir aizņemts un tevi nepazīstu. Bet ja vari sadabūt viņa kontaktus un viņš tevi pieņems, tad noteikti nenožēlosi.

Atbildēt | Diskusija


Viņa

from: [info]serene
date: Dec. 6., 2010 - 11:16 am
#

paldies, noteikti paskatīšos padziļinati!

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]_maardza_
date: Dec. 9., 2010 - 05:50 pm
#

+1

Atbildēt | Iepriekšējais


Mirkli, tu esi skaists!  Jel kavējies!

from: [info]maruta
date: Dec. 6., 2010 - 01:10 am
#

Laila Grietēna
Nauris Indzeris
Mārtiņš Zvīgulis

Atbildēt | Diskusija


Viņa

from: [info]serene
date: Dec. 6., 2010 - 11:16 am
#

paldies par variantiem!

Atbildēt | Iepriekšējais


Liene

from: [info]liene
date: Dec. 6., 2010 - 02:57 pm
#

iedod e-pastiņu, aizsūtīšu kontaktus. ir man viens labs variants :)

Atbildēt | Diskusija


Viņa

from: [info]serene
date: Dec. 6., 2010 - 03:28 pm
#

zingozinga@inbox.lv Paldies!

Atbildēt | Iepriekšējais