pajautaa

« previous entry | next entry »
Sep. 12., 2009 | 02:29 pm
posted by: jack in pajautaa

rīt lielais plāns ābolu vīnu pataisīt.

Respektīvi, nekāda rauga nav un nebūs, bet pārguglējot sapratu, ka izspiežam sulu no āboliem. Uzkarsējam līdz 75' grādiem un atdzesējam līdz 18 un tad liekam rūgt.

Cukuru pievienojam ~3kg uz 10L sulas, bet ieteicams pievienot 1 kg, pēc ~1mēneša vēl vienu, parlejot un vel pēc mēneša 3. kg, atkal pārlejot.

Vai kāds var mani palabot vai ko ieteikt? Padalīties ar pieredzi?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {8}

Princese Zeltīte

from: [info]elina
date: Sep. 12., 2009 - 04:11 pm
#

j'a, nu veel varu ieteikt cukuru likt veel paleenaak. un nesen biju pie viena viindara,kursh ieteica viina rauga vietaa likt medu. bet to es pati veel neesmu izmeegjinaajusi ;)

Atbildēt | Diskusija


jack

from: [info]jack
date: Sep. 12., 2009 - 04:20 pm
#

opā, paldies

Atbildēt | Iepriekšējais


Mamuts

from: [info]mamuts
date: Sep. 12., 2009 - 04:40 pm
#

Karsēt? Pārlejot? Dvaj, nevajag, a?
Es pats lasīju tos gūgles padomus un šausminājos - tīrākā dezinformācija. :P
Izspied sulu no noskalotiem āboliem, tūlīt pat liec balonā, atstājot vietu cukuram, uz pusēm atšķaidot ar remdenu ūdeni un pieber cukuru, 100 g uz litru sulas, tātad 100 g uz 2 litriem ūdens-ābolu sulas maisījuma. Uzliec sifonu, balonu turi siltā vietā. Speciāls raugs nah nav vajadzīgs, jo rauga sēnītes dabā sastopamas uz ābolu mizas. Wot karsējot Tu tās nogalināsi un būs nepieciešams super-puper-speciālais vīna raugs.
Nedēļas laikā vīns sāks rūgt un pukšķēs sifons.kad rūgšana apstāsies un neburbuļos, pieber nākamo porciju cukura un turpat balonā samaisi ar tīru koku. Un trešoreiz arī tāpat, kopā es lieku 300 g uz litru sulas KOPĀ.
Vīnam sulu spiež no pusgataviem āboliem, tagad ir grūtāk izdabūt sulu.
Ja ir vēlēšanās, ābolu sulai var pievienot aroniju sulu - krāsa skaista, bet vīns sanāk - bifeļgāzējs. :D Ja pieliek divas saujas tīru pīlādžogu, vīns sanāk rūgtens un aromātisks, longdrinks ziemas vakariem pie kamīna.
Ja izspiedīsi saldo ābolu sulu no gataviem āboliem, var dabūs "medus" vīnu - salds, smaržīgs, īstais padzēriens, lai meitas koļītu. :DDD
Pieliksi sauju rozīnes, sanāks dzirkstošais vīns, bet tas ātri saiet etiķī, nav paredzēts uzglabāšanai.
Nogulsnes nelej podā, bet pudelē - tas arī ir tas īstais vīna raugs. Nākamgad, kad brūvēši vīnui, pieliesi klāt un process noritēs ātrāk.
Dvaj, lai izdodas!

Atbildēt | Diskusija


jack

from: [info]jack
date: Sep. 12., 2009 - 04:49 pm
#

bāc, vot samulsināji :D
Paga, bet vai tad ābolu vīnam vispar ūdeni liek klāt? Es sapratu ka tas ir tas, kuram vispar nelej...

Nu bāc :D neko vairs nesaprotu.

OK, skaidrs par sulu un tā, par aronijām jāpadomā. Laba fiška.


a kas ir ar to medu vai vienkāŗsi citu vīnu? Dzirdēju ieliet jebkādu citu vīnu, pusglāzīti uz 20 litriem un viss rūgst kā vajag. kā tad īsti ira?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tas neizlasāmais jūzerneims

from: [info]bax55hqy8dlb
date: Sep. 13., 2009 - 11:05 am
#

vēl vari iemest vīnogu ķekaru ar visu kātiņu, jo tajā ir dabīgs raugs, process noritēs ātrāk.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Mamuts

from: [info]mamuts
date: Sep. 14., 2009 - 02:44 pm
#

Uz vīnogu miziņām ir tas raugs. ;)) Pareizi, jūtams, ka cilvēks kaut ko ir darījis pats. ;))

Atbildēt | Iepriekšējais


Mamuts

from: [info]mamuts
date: Sep. 14., 2009 - 02:43 pm
#

Taisni tā - var un vajag. Savādāk Tev tur būs sīrups. :DDD
Veikalā vīnus taisa no pulverīšiem tos atšķaidot ar ūdeni. Tev vajag dabisko vīna raugu (nebūtu es par Tevi galīgi aizmirsis, būtu paņēmis līdzi kādu litru).
Da nevajag nekādu raugu, vienkārši nekarsē to sulu un basta. ;))

Atbildēt | Iepriekšējais


from: anonīmiķis
date: Sep. 12., 2009 - 07:24 pm
#

http://www.kooperativs.lv/ :)

Atbildēt