privāts pasākums

« previous entry | next entry »
Apr. 4., 2020 | 02:18 pm
posted by: mtldd in pajautaa

kā jums šķiet, kas ir saprotams ar 4.5.5 punktā minētajiem "privātajiem pasākumiem"? kur ir tā robeža, kad kādu darbību var uzskatīt par privātu pasākumu? pagaidām nekādu precizējumu neatrodu.

vai, piemēram, grupa, kas reizi nedēļā privātās telpās sanāk uz mēģinājumu jau klasificējas kā "privāts pasākums"? vai vakariņas nelielā draugu lokā savās mājās?

https://likumi.lv/ta/id/313191#p4.5

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {18}

Līkcepure

from: [info]likcepure
date: Apr. 4., 2020 - 02:33 pm
#

Jā, protams, ka klasificējas!

Atbildēt | Diskusija


from: [info]mtldd
date: Apr. 4., 2020 - 02:41 pm
#

tīri intereses pēc - pēc kāda principa tu uzskati, ka klasificējas? šis ir vienīģais teikums visā likumi.lv, kur es vispār atrodu vārdu savienojumu "privāts pasākums', īīdz ar to es redzu ļoti daudz vietais interpretācijām

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Līkcepure

from: [info]likcepure
date: Apr. 4., 2020 - 03:08 pm
#

Protams, ka telpa interpretācijai pastāv, bet vismaz Veselības ministrijas izplatītajos piemēros pie "privāta ballīte, uzaicinot ciemos draugus" bija ievilkts sarkans "nedrīkst". Ja grupas mēģinājumu uzskata par darba sapulci līdz 5 cilvēkiem, kuru nav iespējams nodrošināt attālināti, tad to teorētiski drīkst (bet, protams, nevajadzētu!).

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]fedrs
date: Apr. 4., 2020 - 02:35 pm
#

Man šķiet, ka tu šobrīd skaldi matus. Ir diezgan nepārprotami rekomendēts nepulcēties. Savukārt, ja to tomēr darīsiet, tad dariet - paslepšus un necerot, ka pukjsten deviņos visi sajūsmā sitīs plaukstas.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]mtldd
date: Apr. 4., 2020 - 02:40 pm
#

matus neskaldu, vienkārši cenšos saprast, pēc kāda principa ir iespējams saņemt sodu, kuri šobrīd nav no mazākajiem. par atrašanos publiskajās iekšelpās/ārtelpās ir diezgan skaidrs, kas vairāk mulsina ir privātā telpa, savas mājas u.tml. rekomendāciju būtību saprotu un atbalstu, protams!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]fedrs
date: Apr. 4., 2020 - 02:43 pm
#

Nedomāju, ka kādam ir resursi rīkot kratīšanas dzīvokļos un privātmājās. Ja nu vienīgi pamanās izbesīt kaimiņus un tie izsauc policiju.

Atbildēt | Iepriekšējais


Anne

from: [info]puuce
date: Apr. 4., 2020 - 02:36 pm
#

"jebkādi" ir atslègas vārds.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]mtldd
date: Apr. 4., 2020 - 02:45 pm
#

jebkādi jā, bet jebkādi kas? jebkādas darbības, kas tiek veiktas vairāk nekā 2 cilvēku kompānijā? negrasos rīkot lielas dzīvokļu ballītes, drīzāk saprast principu pēc kāda pienākas pamatots sods.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Anne

from: [info]puuce
date: Apr. 4., 2020 - 02:50 pm
#

jebkas kopā ar cilvēkiem, ar kuriem nedzīvojat kopā, vai kuri nav jūsu nepilngadīgie bērni, ja tie ar jums nedzīvo. Neraizējieties, kad saskarsieties ar gadījumu, kad jums tuvs paziņanomirst, jo "nebija vietas slimnīcā", mazāk domāsit par sodiem, vairāk par to, kā vislabāk samazināt infekcijas izplatīšanos. Pat likumus vairs nevajadzēs lasīt. Trud story - man apkārt esošie spānņi un itāļi lieliski izprot normu saturu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]mtldd
date: Apr. 4., 2020 - 03:17 pm
#

saprotu, ka pašam jāizprot, ka tas attiecas gan uz publisko, gan privāto telpu. tikai nesaprotu, kāpēc likumā tas nav kā sakarīgāk uzsvērts/apvienots. tavi augstākminētie noteikumi ir saistīti ar atrašanos publiskā ārtelpā/publiskā iekštelpā. par privāto vidi - pašam jāsaprot, ka zem "privāts pasākums" ir domāts tas pats jebkāds fiziskais kontakts un pulcēšanās. jo mazāk vietas interpretācijām, jo vairāk cilvēkiem, tostarp, policistiem tomēr būs skaidrs, kura rīcība kāpj pāri jau ne tikai pašizolācijas principa, bet arī likuma robežām.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Anne

from: [info]puuce
date: Apr. 4., 2020 - 04:56 pm
#

Nē, nu ja kādam liekas, ka, nosaucot publisku pasākumu par privātu, tad mazina vīrusa izplatību, tad skaidrot detalizētāk var gadiem. Protams, ir arī cilvēki, kas pilnā nopietnībā nesaprot, ko nozīmē "līdz divi". Jebkädi privāti pasākumi tur ir aizliegti. Kā jums izdodas izlasīt, ka dala ir atlauti?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]mtldd
date: Apr. 4., 2020 - 05:47 pm
#

neapgalvoju, ka privāti pasākumi ir atļauti, vien samulsu, jo katrs ar privātu pasākumu var saprast ko citu. pirms šī visa es neatļautos 10min tējas padzeršanu pie kaimiņienes traktēt kā "pasākumu" vai "privātu pasākumu", bet konkrētajā kontekstā tas tā, šķiet, ir domāts. sirdsmieram palieku pie tā, ka noteikumi visticamāk ir rakstīti steigā un daži punkti ir precīzāki/veiksmīgāk noformulēti par citiem (tas "ne vairāk kā 2" princips ir pieminēts konkrētāk tikai publisko pasākumu kontekstā:

"4.5.24. neievērojot divu metru distanci, vienlaicīgi pulcēties publiskās iekštelpās un publiskās ārtelpās var:

4.5.24.1. ne vairāk kā divas personas;..."

Atbildēt | Iepriekšējais


anta

from: [info]softdb
date: Apr. 4., 2020 - 07:09 pm
#

Kāpēc likumā nav sakarīgāk uzrakstīts? Tāpēc, ka ārkārtas situācija un nav laika baigi aizrauties ar teksta sagatavošanu pret tiem, kas meklē caurumus. Jebkas, ko bez 2 metru distances kopīgi dara vairāk kā 2 cilvēki, kas nedzīvo kopā vai nav nepilngadīgie+vecāki, IR PASĀKUMS. Vienīgi mulsums šobrīd ir par braukšanu mašīnā, bet nu šī ir bezprecedenta situācija, kurā labāk ir nevis 'oi viņi tur kaut kā nesaprotami uzrakstījuši' un meklēt veidus apiet potenciālu sodu, bet gan padomāt plašāk, ka no katra paša rīcības atkarīga tālākā notikumu gaita, un tavs mēģis vai vakariņas, kas taču nesaucas pasākums, var kādam izrādīties letāli.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


princese uz zirņa

from: [info]grao
date: Apr. 4., 2020 - 07:26 pm
#

Covid19 nav vienīgā nāvējošā slimība. Piemēram, sociālā atbalsta trūkuma dēļ iestājusies pēcdzemdību depresija arī ir potenciāli nāvējoša.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


anta

from: [info]softdb
date: Apr. 4., 2020 - 08:50 pm
#

Es nerunāju par letalitāti tikai no Covid, bet arī pastarpināti par to, ka medicīniskās kapacitātes dēļ trakākā situācijā var nesanākt izglābt tos, kas ir glābjami, bet trūkst resursu. Jo kontrolētāk iesim cauri pandēmijai, jo vairāk veselības/dzīvību tiks saglabāts. Jā, medicīniskās (tai skaitā psiholoģiskās) palīdzības pakalpojumi šobrīd ir ierobežoti, tas mani satrauc, jo tomēr ilgs laiks attīstīties it kā dzīvību neapdraudošām figņām/slimībām, un vienmēr būs lietas, ko varēja darīt labāk, bet šis ir daudzreiz labāk par Itālijas variantu... Es gan nezinu, kas domāts zem sociālā atbalsta, bet kontaktus neviens nav atcēlis, tikai uzlikta fiziska distancēšanās.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]grao
date: Apr. 5., 2020 - 11:15 am
#

Pēcdzemdību periodā sociālais atbalsts ir atnākt ar siltām kotletēm, izmazgāt grīdu, pieskatīt jaundzimušo, kamēr mamma mierīgi ieiet dušā bez ausīšanās. Siltas kotletes vēl var atstāt uz durvju sliekšņa, bet to pārējo gan ne.

Otra situācija: kustībās ierobežots cilvēks, kam vajag palīdzību ar personīgo higiēnu.

Atbildēt | Iepriekšējais


veed_logs

from: [info]veed_logs
date: Apr. 4., 2020 - 07:57 pm
#

Domāju, ka nepārprotami "grupa, kas reizi nedēļā privātās telpās sanāk uz mēģinājumu vai vakariņas nelielā draugu lokā savās mājās" klasificējas kā privāts pasākums. Neredzu vietu šaubām. Arī 10min. (5min, 50min... u.t.t.) tējas sadzeršana ar kaimiņiem ir pasākums. Kāpēc lai nebūtu? Ja ir šaubas, ko nozīmē latviešu valodas vārds "pasākums", tad var meklēt vārdnīcās vai prasīt juristiem.

Šādiem pasākumiem arī ir domāts šis likums. Tie ir aizliegti un par tiem ļoti pamatoti ir paredzēts sods.

Cik dzirdēts, tieši šādi "privātie pasākumi" Itālijā bija izšķiroši vīrusa izplatībai.

Atbildēt


from: [info]airsoft
date: Apr. 13., 2020 - 05:06 pm
#

Likumdošana nosaka, kas ir publisks pasākums:
"Publisks pasākums – fiziskās vai juridiskās personas plānots un organizēts sabiedrībai pieejams svētku, piemiņas, izklaides, sporta vai atpūtas pasākums publiskā vietā neatkarīgi no īpašuma vai valdījuma formas."

Pieņemu pēc analoģijas, ka privāts pasākums ir kas līdzīgs, notiekosšs privātīpašumā un nepieejams plašai sabiedrībai.

Par šo ir izteicies arī tiesībsargs - bērnu ciemošanās kontekstā:
http://www.tiesibsargs.lv/news/lv/ka-arkarteja-situacija-ietekme-bernu-pieskatisanu-un-berna-tiksanos-ar-vecakiem-kas-nedzivo-kopa

Vai ārkārtējās situācijas laikā vecāki ir tiesīgi bērnus nodot pieskatīšanā vecvecākiem, paziņām?
(..)vecāki ir tiesīgi bērnus nodot pieskatīšanā vecvecākiem vai paziņām

Vai pie vecvecākiem pieskatīšanā esošus bērnus brīvdienās var apciemot vecāki?
Vecvecāku māja nav publiska telpa un ciemošanās pie bērniem, kurus pieskata vecvecāki, nav privāts pasākums rīkojuma izpratnē.


Likums un veselības ministre Ilze Viņkele saka arī to, ka:
- Jaunie ierobežojumi neattiecas uz cilvēkiem, kuri veic darba vai dienesta pienākumus.

- “Darba vieta ir plaši definējams jēdziens, un darba vietās to pasākumu stingrību, kas nepieciešami, novērtē un nosaka epidemiologi. Universālu regulējumu vai ierobežojumu par darba vietām pieņemt nevar,” sacīja veselības ministre Ilze Viņkele ("Attīstībai/Par!").

- Noteikums par divu metru distanci arī neattieksies uz darbiniekiem, kuriem ir jāstrādā grupās. Taču par viņu drošību, izpildot epidemiologu prasības, ir jāgādā darba devējiem.


Pieņemu, ka jēdziens "pasākums" neattiecas arī uz
- santehniķi, kurš ieradies salabot aizsērējušu izlietni
- datoristu, kurš labo mājas datortīklu
- G4S tehniķii, kurš ieradies veikt signalizācijas sistēmas apkopi

Protams, katram pašam ir jāizlemj, vai šīs lietas nevar atlikt uz vēlāku laiku.












Atbildēt