pajautaa

Rēķinu izrakstīšana

« previous entry | next entry »
Jan. 29., 2020 | 12:32 pm
posted by: di_wine in pajautaa

Sveiki! Jautājums par uzņēmumu grāmatvedību Latvijā. Gribētos uzzināt vēl kādus gudrus viedokļus iz prakses.
Vai tiešām LV vēl ir tādi uzņēmumi (SIA), kam rēķins ir jāsūta pa pastu, jo cita veida rēķins nav derīgs, pat ne ar elektronisko parakstu parakstīts kā .edoc?
Mana personīgā pieredze jau gadiem ir tāda, ka absolūti jebkuram uzņēmumam, valsts vai privātam, vienalga kādam projektam, savas iekšējās lietošanas vai ES finansētas, rēķini ir derīgi jebkādā datorizētā izskatā. Runa nav par PN aktu, bet tieši par rēķinu.
Paldies!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {18}

pavisam

from: [info]pavisam
date: Jan. 29., 2020 - 06:41 pm
#

"rēķini ir derīgi jebkādā datorizētā izskatā" pilnīgi noteikti nav taisnība.
Pēc ES direktīvām ir jābut līgumam, kurā norāda vienu adresi NO kuras sūta rēķinu, viena UZ kuru sūta, tas var būt tikai ne-editējams pdf, kurš tad nu ir jāglabā kur tur kā tur.
Neprasi atsauces, pēros pa šo gadus 4 atpakaļ, slinkums meklēt.

*.edoc, manuprāt, būtu jāpieņem.

Un vēl, protams, atkarīgs arī no tā, kas ir līgumā. Ja tur būs rakstīts - nosūta oriģinālu parakstītu pa pastu, tad furļum, arī pret to var ietiepties.

Noteikti ir grāmatveži, kuri turēsies pie papīra rēķina kā pie ikonas, bet tas patiesi nav tik viennozīmīgi.
Ja uzņēmumā nav izstrādāti vajadzīgie dokumenti elektronisko dokumentu apritei utt, tad var arī ietiepties.

Atbildēt | Diskusija


di_wine

from: [info]di_wine
date: Jan. 29., 2020 - 06:54 pm
#

Ir gadījumi, kad līguma nav, arī tad nav bijis nekādu problēmu rēķinus sūtīt elektroniski - pdf vai edoc.
Drīzāk te ir tas pēdējais punkts par grāmatvedi - vajagot oriģinālu, un punkts. Šitik kategoriski pēdējos gados nav nekad bijis, tāpēc arī jautāju.
Un tikko vēl uzzināju, ka firma "kruta", visiem apple datori un tērē projektu naudas, bet edoc atvērt nevar, jo nelieto eparakstītāju un eparakstu.
Es tikai ceru, ka šis nav kaut kāds trends piekopt padomjlaiku tradīcijas un sākt klientus dzenāt uz pastu :/
Bet Liels Paldies par informāciju!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


restart

from: [info]restart
date: Jan. 29., 2020 - 07:07 pm
#

edoc tas pats zip fails vien ir. Paņem arhivētāju un atver. Vai pārsauc par zip un atver. Ir arī online rīki, kas edoc atvērs.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


di_wine

from: [info]di_wine
date: Jan. 29., 2020 - 07:37 pm
#

Ja es sākšu mácīt kādu vērt failus, kurus grāmatvede negrib redzēt acu galā un un turpināt stagnēt, dabūšu lāstus pār savu galvu 😀 Mums tāda specifiska sadarbība, un es laboju viņu pašu samaketētos brīnumus - JAU tādi gandrīz apvainojušies 😀 Nu, iespējams, darot krutus brīnumus uz Apple, var daudz ko reālajā dzīvē palaist garām..

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


restart

from: [info]restart
date: Jan. 29., 2020 - 07:41 pm
#

Nu, vismaz varēs iebāzt acīs argumentu par atvēršanu, ja (at-)sāks kaut ko sprēgāt pretī.

Man liekas, ka dzīve kļūst krietni vienkāršāka, kad tie, kuri ilgstoši mēdz uzturēties "gandrīz apvainojušies" stāvoklī nonāk stāvoklī "apvainojušies un vairs nerunā" :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


di_wine

from: [info]di_wine
date: Jan. 29., 2020 - 07:54 pm
#

Viennozīmīgi! Tikai lai vispirms apmaksā rēķinu, pēc tam var mierīgi arī nerunāt 😀

Atbildēt | Iepriekšējais


pavisam

from: [info]pavisam
date: Jan. 29., 2020 - 08:58 pm
#

Nu zini kā... ja SIA “Abc” rēķinu atsūta no xyz29@inbox.lv word formātā, līguma nav, nekā nav... es arī prasītu oriģinālu, jo man pēc tam būs jāatsitās no VID, mēģinot pierādīt, ka pakalpojums ir saņemts, nevis veicam Piķa Atmazgāšanu Milzu Apmēros.

Par edoc gan droši varētu pacīnīties, jo tas tomēr ir pilnvērtīgs paraksts.

Un Mac datori (tāpat kā izglītība) nav nekāda panaceja pret idiotismu :D

Trends noteikti ne, vienkārši uzrāvies...
Starp citu, vēl nesen redzēju ar roku rakstītu rēķinu uz tipogrāfijas veidlapas “Rēķins - faktūra”. Cilvēku čaklums ir neizmērojams...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


di_wine

from: [info]di_wine
date: Jan. 29., 2020 - 09:08 pm
#

Protams, absolūti piekrītu par word etc., bet rēķini no manas puses ripo jau ilgus gadus un visdažādākajiem klientiem un nekādi ne word`ā :) Bet nu šajā situācijā tagad neder nekas, ne pdf, ne edoc, ne parakstīts tā vai noformēts shitā, viens vienīgs sūtījums pa pastu. Gan jau aizsūtīšu, ja cilvēkiem tik grūti ar izpratni un nelielu iedziļināšanos, kā uzņēmumi realitātē strādā un sadarbojas...
Tīri subjektīvi - ļoti žēl, ka šādi "uzņēmīgi" cilvēki it kā piedalās foršos projektos, it kā dara radošu darbu, bet ne rezultāts ģeniāls, ne grāmatvedis no 21.gadsimta, ne vispār ir izpratne par to, kādam jābūt normālam, kvalitatīvam rezultātam, kas tiks "laists tautās", jo "klients lika aiz visiem minūšu saīsinājumiem punktu noņemt, jo tas ir starptautisks vārds" (bet es it kā esmu projekta tekstu redaktors :D ).
Būšu laimīga, kad visa tā ņemtne ar viņiem, kas sākās jau oktobrī, būs cauri, un āmen :)
Paldies visiem par uzmanību un par viedokļiem! Noderēja (arī turpmākiem, khmmm, gadījumiem).

Atbildēt | Iepriekšējais


milda

from: [info]milda
date: Jan. 29., 2020 - 10:08 pm
#

Piekrītu. Pie tam ar edoc parakstītam rēķinam juridisks spēks ir tikai elektroniskā veidā. Ja uzņēmumā nav vietnes, kur visus šos elektroniski paralstītos rēķinus glabāt, strukturēt utt., bet izdrukātam uz papīra tam nav vairs juridiska spēka, tad nabaga grāmatveža prasība ir saprotama.

Atbildēt | Iepriekšējais


milda

from: [info]milda
date: Jan. 29., 2020 - 10:13 pm
#

Mēnesi atpakaļ man Swedbanka atteica opciju parakstīt elektroniski līgumu abpusēji. Banka, kas ir līderi elektronisko parakstu lietošanā. Iekšējās kārtības noteikumi tādi un kā pret sienu. Man fiziski jāiet uz banku un punkts (pie nosacījuma, ka esmu jau bankas klients). Tā ka sarežģīti ir ar tiem elektroniskajiem dokumentiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


di_wine

from: [info]di_wine
date: Jan. 29., 2020 - 10:49 pm
#

Jā, bet runa ir par rēķinu un uzņēmumu grāmatvedību. Par cita veida dok runas nav.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


milda

from: [info]milda
date: Jan. 30., 2020 - 12:02 am
#

Es sapratu. Skatīt manu iepriekšējo komentāru. Nu jebkurā gadījumā par rēķinu ar elektronisko parakstu ir jāvienojas savstarpēji. Ja uzņēmumam nav drošas vietnes, kur uzglabāt to rēķinu elektroniski, tad grāmatvedis nepieņems tādu, jo izdrukātā veidā no e-pasta tam nebūs juridiska spēka. Un jebkura valsts institūcija par to var izčakarēt, ka rēķins ir nederīgs. Un tas attiecas uz jebkāda veida dokumentu ar elektronisko parakstu. Galu galā, var tak pajautā iemeslu tai pašai grāmatvedei, lai saprastu konkrēto situāciju.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


di_wine

from: [info]di_wine
date: Jan. 30., 2020 - 12:59 am
#

Paldies, jautājums it kā noskaidrots, ļoti konstruktīvi komentāri jau pašā sākumā. Ir tikai loģiski, ka uzņēmumam nebūtu jānodarbojas ar Latvijas pastu un aplokšņu izsūtīšanu tikai tāpēc, ka otrā uzņēmumā ir 100gadīga grāmatvede bez printera, bet ar milzīgām bailēm vid`a priekšā, kas jau pirms laba laika ir pieņēmis lēmumus par elektroniskā paraksta spēku.
Piemēram, Valsts un pašvaldības policija pieņem nopietni pamatotu un faktoloģisku epastu kā iesniegumu un atbild ar dokumentu, kas ir elektroniski parakstīts. Un šāds dokuments ir oficiāli jāpieņem un ar juridisku spēku.
Absolūti ticu, ka atsevišķos gadījumos kāds (arī es visdrīzāk šoreiz) izsūta to papīrīti ar Latvijas pastu, lai ātrāk nokārtotu to peršu un tiktu vaļā no tāda klienta. Fakts :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


extranjero

from: [info]extranjero
date: Jan. 31., 2020 - 09:01 pm
#

Ha-ha. Es saprotu šo, bet daudz nečakarētos un nosūtītu pa pastu. No tavas puses tās ir minimālas pūles, bet apmierināts klients ir krietni lielāka vērtība.

Manuprāt, Latvijā vajadzētu vairāk uzticēties pasta sistēmai, jo citādi ir gadījumi, kad pat ministrijas atsakās pieņemt legalizējamus dokumentus pa pastu un kādam personīgi tie jānes uz ministriju.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


di_wine

from: [info]di_wine
date: Feb. 1., 2020 - 01:41 am
#

Ha-ha, bet nevienam nav jāizmanto ōmīšu paņēmieni, ja ir ieviesti visiem daudz ērtāki veidi, kā kārtot attiecības :D
Lūgtum nespriest, kam kas ir pūles un čakars - tām slinkajām grāmatvedēm vai tam cilvēkam, kas strādā pie datora, kamēr pastā ir stundām ilgas rindas. Vidējais pirksts :D
Klienta apmierinātība manā gadījumā absolūti nav atkarīga no tā, kā es piegādāju rēķinu!
Bet pašam pastam nevajag spalvas pucēt, ierakstītas vēstules vēl pag.gadā gāja precīzi 3 dienas - kā parasta vēstule, kaut sūti uz lidostu Rīga un maksā par to papildu naudu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


extranjero

from: [info]extranjero
date: Feb. 1., 2020 - 02:08 am
#

Pastmarkas droši vien var nopirkt Narvesenā. Kamēr nenosūtīti, tikmēr viņi tev nesamaksās. Protams, varēsi pēc tam čakarēties ar viņiem un varbūt savu taisnību pierādīsi, bet vai tev to vajag? Tikai tāpēc, lai izbaudītu, ka tu viņiem vari parādīt vidējo pirkstu???

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


di_wine

from: [info]di_wine
date: Feb. 1., 2020 - 02:13 am
#

Es saprotu, ka piektdienas naktī ir baigi garlaicīgi un beztolkā jākomentē pajautā komūna, bet paldies - viss ir atrisināts. Paldies par rūpēm *

Atbildēt | Iepriekšējais


Dūda

from: [info]zhagata
date: Jan. 29., 2020 - 09:33 pm
#

Jā, mums arī ir tādi klienti.

Atbildēt