Kartupeļi vispār arī puto, un makaroni, rīsi :D Tapē, ka no vārāmā objekta virspuses atdalās daļiņas. Gaļas gadījumā arī iztek asinis un olbaltumvielas vairāk, kas tad sasaistās un var izteiksmīgas putas veidot. Ja gaļu nomazgā, tad puto maķenīt mazāk.
o, beidzit uz sakarīgas atbildes pusi! tātad, olbaltumvielas sastop (rada?) virsmas aktīvās vielas, sadalās, rodas putas. daļa iztvaiko - rodas smaka. vai putu daudzumam ir korelācija ar gaļas svaigumu?
Man šķiet, ka par tām virsmaktīvajām vielām lietotājs pajokoja. (Un joks labs!) Ar gaļas svaigumu diez vai saistība. Mazgāšana tikai aizvāc virspusē jau esošās olbaltumvielas, bet tāpat no iekšpuses drusku iztecēs un būs putas. Olbaltumvielas vienkārši dabīgi savā starpā saistās (to var veicināt mehāniska iedarbība, laikam arī siltums, neesmu specs) un tajā "režģī" gaiss iesprūst. Gaļu vārot, mēs to redzam kā putas (un tās ir ēdamas!), savukārt maizei šis aspekts dod pufīgumu (rūgšanas radītā gāze netiek prom).
Situācija ar smirdošām putām man nav pazīstama. Mūsmājās nosmeltās putas pēc buljona smaržo. Nosmeļu tikai, lai zupa būtu acij smuka, bērni, zinies, cimperlīgi :D
putu mākoņos sakoncentrējas visa „draza”. putās jau ne tikai olbaltumvielas peld – tur vesels koktēlis: tauki, kollagēns, dažādi netīrumi. ja putas tiešām dvako, tad jāpieņem, ka dotā gaļa/kauli kādu brīdi ir pavadījuši temperatūrā virs 2-4 °C, un baktērijas ir varējušas uzsākt olbaltumu šķelšanu un pirmatnējo pārstrādi, par kuru prekursōriem evolucionārā nāss mūs arī brīdina.
from: ctulhu
date: Jan. 22., 2020 - 10:43 pm
#
Atbildēt
from: vilibaldis
date: Jan. 22., 2020 - 10:57 pm
#
Atbildēt
from: gnidrologs
date: Jan. 22., 2020 - 11:23 pm
#
Atbildēt
from: ninona
date: Jan. 23., 2020 - 11:34 am
#
Tapē, ka no vārāmā objekta virspuses atdalās daļiņas. Gaļas gadījumā arī iztek asinis un olbaltumvielas vairāk, kas tad sasaistās un var izteiksmīgas putas veidot. Ja gaļu nomazgā, tad puto maķenīt mazāk.
Atbildēt | Diskusija
from: kants
date: Jan. 23., 2020 - 11:48 am
#
vai putu daudzumam ir korelācija ar gaļas svaigumu?
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: ninona
date: Jan. 23., 2020 - 11:56 am
#
Ar gaļas svaigumu diez vai saistība. Mazgāšana tikai aizvāc virspusē jau esošās olbaltumvielas, bet tāpat no iekšpuses drusku iztecēs un būs putas.
Olbaltumvielas vienkārši dabīgi savā starpā saistās (to var veicināt mehāniska iedarbība, laikam arī siltums, neesmu specs) un tajā "režģī" gaiss iesprūst. Gaļu vārot, mēs to redzam kā putas (un tās ir ēdamas!), savukārt maizei šis aspekts dod pufīgumu (rūgšanas radītā gāze netiek prom).
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: kants
date: Jan. 23., 2020 - 01:05 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: ninona
date: Jan. 23., 2020 - 01:12 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: kants
date: Jan. 23., 2020 - 01:44 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: ninona
date: Jan. 23., 2020 - 02:14 pm
#
Bet tieši gaļu vāri vai arī kaut kādus visādu vietu kaulus ar gaļas mazumiņu utt.? Varbūt no tā atkarīgs.
Atbildēt | Iepriekšējais
from: dooora
date: Jan. 23., 2020 - 03:11 pm
#
putās jau ne tikai olbaltumvielas peld – tur vesels koktēlis: tauki, kollagēns, dažādi netīrumi.
ja putas tiešām dvako, tad jāpieņem, ka dotā gaļa/kauli kādu brīdi ir pavadījuši temperatūrā virs 2-4 °C, un baktērijas ir varējušas uzsākt olbaltumu šķelšanu un pirmatnējo pārstrādi, par kuru prekursōriem evolucionārā nāss mūs arī brīdina.
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: kants
date: Jan. 23., 2020 - 05:14 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: neetiski
date: Jan. 24., 2020 - 01:36 pm
#
Atbildēt