pajautaa

smirdīgās putas

« previous entry | next entry »
Jan. 22., 2020 | 10:31 pm
posted by: kants in pajautaa

kāpēc gaļa puto vārot?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {13}

ctulhu

from: [info]ctulhu
date: Jan. 22., 2020 - 10:43 pm
#

virsmas aktīvas vielas tur ir

Atbildēt


vilibaldis

from: [info]vilibaldis
date: Jan. 22., 2020 - 10:57 pm
#

Olbaltumvielas un asinis

Atbildēt


gnidrologs

from: [info]gnidrologs
date: Jan. 22., 2020 - 11:23 pm
#

Ūdens/asinis. Cepot notiek tas pats, tikai tas viss iztvaiko.'

Atbildēt


from: [info]ninona
date: Jan. 23., 2020 - 11:34 am
#

Kartupeļi vispār arī puto, un makaroni, rīsi :D
Tapē, ka no vārāmā objekta virspuses atdalās daļiņas. Gaļas gadījumā arī iztek asinis un olbaltumvielas vairāk, kas tad sasaistās un var izteiksmīgas putas veidot. Ja gaļu nomazgā, tad puto maķenīt mazāk.

Atbildēt | Diskusija


kants

from: [info]kants
date: Jan. 23., 2020 - 11:48 am
#

o, beidzit uz sakarīgas atbildes pusi! tātad, olbaltumvielas sastop (rada?) virsmas aktīvās vielas, sadalās, rodas putas. daļa iztvaiko - rodas smaka.
vai putu daudzumam ir korelācija ar gaļas svaigumu?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]ninona
date: Jan. 23., 2020 - 11:56 am
#

Man šķiet, ka par tām virsmaktīvajām vielām lietotājs pajokoja. (Un joks labs!)
Ar gaļas svaigumu diez vai saistība. Mazgāšana tikai aizvāc virspusē jau esošās olbaltumvielas, bet tāpat no iekšpuses drusku iztecēs un būs putas.
Olbaltumvielas vienkārši dabīgi savā starpā saistās (to var veicināt mehāniska iedarbība, laikam arī siltums, neesmu specs) un tajā "režģī" gaiss iesprūst. Gaļu vārot, mēs to redzam kā putas (un tās ir ēdamas!), savukārt maizei šis aspekts dod pufīgumu (rūgšanas radītā gāze netiek prom).

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kants

from: [info]kants
date: Jan. 23., 2020 - 01:05 pm
#

ok, un kāpēc putas smird, bet pati vārītā gaļa nesmird?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]ninona
date: Jan. 23., 2020 - 01:12 pm
#

Situācija ar smirdošām putām man nav pazīstama. Mūsmājās nosmeltās putas pēc buljona smaržo. Nosmeļu tikai, lai zupa būtu acij smuka, bērni, zinies, cimperlīgi :D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kants

from: [info]kants
date: Jan. 23., 2020 - 01:44 pm
#

es bez sāls un garšvielām, sunim vāru

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]ninona
date: Jan. 23., 2020 - 02:14 pm
#

Es arī plikā ūdenī, lai zīdainim var dot.
Bet tieši gaļu vāri vai arī kaut kādus visādu vietu kaulus ar gaļas mazumiņu utt.? Varbūt no tā atkarīgs.

Atbildēt | Iepriekšējais


باب

from: [info]dooora
date: Jan. 23., 2020 - 03:11 pm
#

putu mākoņos sakoncentrējas visa „draza”.
putās jau ne tikai olbaltumvielas peld – tur vesels koktēlis: tauki, kollagēns, dažādi netīrumi.
ja putas tiešām dvako, tad jāpieņem, ka dotā gaļa/kauli kādu brīdi ir pavadījuši temperatūrā virs 2-4 °C, un baktērijas ir varējušas uzsākt olbaltumu šķelšanu un pirmatnējo pārstrādi, par kuru prekursōriem evolucionārā nāss mūs arī brīdina.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kants

from: [info]kants
date: Jan. 23., 2020 - 05:14 pm
#

paldies! tagad skaidrs!

Atbildēt | Iepriekšējais


puscilvēks pusnecilvēks

from: [info]neetiski
date: Jan. 24., 2020 - 01:36 pm
#

Vispirms vajag gaļu pavārīt līdz ūdens sāk burbuļot. Tad noliet un to nomazgāt un vārīt tīrā ūdenī. Tad tā arī putos ļoti minimāli.

Atbildēt