Wed, Jan. 4th, 2012, 09:53 am
Šaha novele

Šorīt aizsēdējos pie Skyrim kādu pusstundu ilgāk, nekā biju paredzējis (derētu pārvietot sienas pulksteni, lai to var redzēt no datora jaunās vietas). Nopietni, kādas sapulces, kad cilvēkam jāatsit uzbrukums Whiterun?

Beigās atrāvos no episkās pikseļu cīņas un klunkurēju uz darbu. Pa ceļam, kā pieklājas, iegrimu pārdomās, kā es nonācu līdz šādai dzīvei? Principā viss sākās ar Persijas princi, pirmo datora spēli, kuru man kādā likteņa nestundā ienāca prātā "drusku pamēģināt". Es drusku pamēģināju. Turpmākie seši septiņi gadi tika pavadīti pabiezā miglā, no kuras es attapos jau precējies un ar bērniem.

Persijas princis, tā būtu pirmā smagā noraušanās, bet kas bija pirms tam? Pirms tam bija šahs. Droši vien būsiet dzirdējuši par karalisko spēli? Dziļākā bērnībā, no kuras parasti nāk visas nelaimes, es mēģināju uzkāpt šaha prasmes kalnā.

Gadu piecu sešu vecumā, kad man paskaidroja, kā pārvietojas figūras, es ķēros pie lietas un atbrīvoju vietu savā krāmu plauktiņā, kur nolikt pasaules šaha čempiona apliecību. Sajuties kā divi Kapablankas kopā, es izanalizēju figūras, to stiprās un vājās puses, un man viss tapa skaidrs. Pirmkārt, es spriedu, katram sevi cienošam spēlētājam jātiek vaļā no bandiniekiem, kuri ir kaut kāds izsmiekls, ne figūras. Tāpēc kārtīga spēle sākas no tā, ka spēlētāji saliek bandiniekus uz 4. un 5.horizontāles, notiek to savstarpēja apkaušana, tad ar figūrām piesit atlikušos bandiniekus. Pēc tam var sākties kārtīga džentlmeņu spēle.

Spēlējot pašam ar sevi (es taču biju divi Kapablankas), rezultāti bija spīdoši. Spēles ar vecākajiem brāļiem un vecākiem lika vilties cilvēkos un cerībās uz džentlmenisku spēles manieri. Es stratēģiski atkāpos, lai apkoptu ievainojumus un pārvērtētu savu pieeju šaha spēlei.

Izrādījās, ka tiem bandiniekiem tomēr ir kaut kāds pielietojums. Vispār, bandiniekus vajag mīlēt un lolot, tā es spriedu un tūdaliņ atklāju labāko veidu, kā to darīt. Sākotnējā pozīcija, kad visi bandinieki stāv rindiņā - viņi visi taču ir aizsargāti. Aiz katra stāv vismaz viena barga figūra un tādējādi sākotnējā pozīcija ir perfekts aizsardzības mūris, kam cauri neviens neizsitīsies. Bet kā lai spēlē, lai neizjauktu ideālo bandinieku izkārtojumu? Elementāri, Vatson - zirdziņi! Figūras, kuras acīmredzami ir paredzētas, lai neizjauktu ideālo bandinieku aizsardzību. Tā dzima šaha stratēģija numur divi - vispirms uz laukuma iznāk zirdziņi un nodara maksimālu postu pretiniekam, kurš, duraks tāds, ir izkustinājis bandiniekus. Kad zirdziņi iet bojā varoņu nāvēs, spēlē iesaistās bandinieki un pārējās figūras, un pieklapē tos, kas vēl palikuši pēc zirdziņu uzvaras gājiena. Ģeniāli, vai ne? 7-8 gadu vecumā es pabeidzu darbu pie savas jaunās stratēģijas detaļu izstrādes.

Ellīgā kārtā šis piegājiens reizēm atnesa uzvaras pār māmuļu un vecmāmuļu, kuras parakstījās uz spēli, kamēr tētuks un brālītis sekmīgi izvairījās. Bet mana šaha doma neapstājās pie sasniegumiem, un es atradu pielietojumu ne tikai zirdziņiem, kurus tomēr pārāk bieži noķēra un piekāva turpat bandinieku acu priekšā, bet arī laidņiem.

Vispār, laidņu ideja nemaz nebija tik galīgs sviests, gadus trīsdesmit vēlāk es atklāju, ka tādām izdarībām ir speciāls nosaukums, fiančeto (Fianchetto). Tas ir, saliekam laidņus kaktiņos, kur tie apšauda centru un gatavs! Nekādu piekautu zirdziņu, viss tiek kontrolēts un uzvara ir mana.

Tad es paliku liels savā garā un kaut kad 8-9 gadu vecumā izaicināju uz divkauju kaimiņu jaunekli, par kura intelektu un dotībām eksaktajās zinātnēs (arī šahā) klīda leģendas. Taisnību sakot, jauneklis bija gadus 15 par mani vecāks, bet tas mani nebiedēja. Mūsu vēsturiskajā turnīrā es ar visu savu smalko fiančeto stratēģiju pakāsu trīs vai četras partijas pēc kārtas, līdz jauneklis apžēlojās un paskaidroja, kā darbojas muļķu mats.

Pēc tam, ja godīgi, mana šaha doma drusku apsīka. Dzirdēju tenkas, ka esot jācīnās par centru, kaut kādus mistiskus atklātņu nosaukumus, kuras nekādi nespēju iegaumēt, kaut ko pamēģināju, bet bez īstas iedvesmas. Laikam tāpēc, ka šīs ziņas nebija dzimušas kauju grūtībās, kā manas idejas par efektīvu laidņu izvietojumu. Šahs mani pārstāja uzrunāt.

Tā es pārtraucu spēlēties, kamēr manā dzīvē neienāca Persijas princis, kā rezultātā es šorīt izvilkos no mājas pusstundu vēlāk nekā parasti un tad vēl nokāvu pusstundu, lai sarakstītu šo atskaiti par manu ērkšķaino grēka ceļu. Laimīgi!

Wed, Jan. 4th, 2012, 09:59 am
[info]mako

Dovahkiin Dovahkiin
Naal ok zin los vahriin
wah dein vokul mahfaeraak ahst vaal
ahrk fin norok paal graan
fod nust hon zindro zaan
Dovahkiin fah hin kogaan mu draal....

Wed, Jan. 4th, 2012, 10:01 am
[info]sirdna

Tā, Dovahkiin es vēl saprotu, bet par mahfaeraak var arī norauties.

Wed, Jan. 4th, 2012, 10:10 am
[info]mako

Šito dzied koris, kad ieslēdz Skyrim.
https://www.youtube.com/watch?v=UsnRQJxanVM

Wed, Jan. 4th, 2012, 09:59 am
[info]lennay

Šahu neprotu, Persijas princis manā dzīvē nez kāpēc tā arī nav ienācis, Skairimu tieši tagad spēlēju.

Wed, Jan. 4th, 2012, 10:02 am
[info]sirdna

Es arī šahu neprotu...

Wed, Jan. 4th, 2012, 10:23 am
[info]krii

Man bija īsa, spontāna iemīlēšanās šahā, kad septiņu (?) gadu vecumā izlasīju "Alisi Aizspogulijā". Nonācu pat tiktāl, ka gadu vai divus vēlāk sāku lasīt brālēnam piederošo šaha mācību grāmatu iesācējiem ("Soli pa solim" tā saucās), uzzināju visādu atklātņu nosaukumus, utt.
Diemžēl tas pats brālēns (viņš bija astoņus gadus par mani vecāks un mācījās tehnikumā) katru reizi, kad piedabūju viņu spēlēt, mani uzvarēja. Vilšanās skumdināta paņēmu no bibliotēkas vēl gudrāku šaha mācību grāmatu, pilnu nesaprotamiem uzdevumiem, mazliet paraudāju, ka netieku galā, un atmetu šai nodarbei ar roku.
Tā beidzās viens no daudzajiem stāstiem manā dzīvē par īslaicīgu virspusēju aizraušanos, kas taču varēja pārtapt nopietnā hobijā.

Wed, Jan. 4th, 2012, 10:36 am
[info]sirdna

aha, tās pārgudrās šaha grāmatas, tās traumē. Mums mājās bija grāmata ar Aļehina partiju analīzēm. Riktīgs ego satriecamais.

Wed, Jan. 4th, 2012, 11:27 am
[info]krii

Traumē gan un apcērt visu jau saknē Tā droši vien ir ar baigi daudzajām lietām dzīvē - nav sanācis tāpēc, ka nepareizā brīdī nepareizais līmenis paķerts.

Wed, Jan. 4th, 2012, 02:54 pm
[info]dunduks

Šahā, tāpat kā vēl miljons citās nodarbēs, lielā veiksme ir tad, ja blakus ir kāds nedaudz stiprāks.

Wed, Jan. 4th, 2012, 11:58 am
[info]begemots


Es secināju, ka, manuprāt, ja vēlas iemācīties spēlēt šahu savam priekam — tā, lai spēle sagādā prieku un var spēlēt ar tiem, kas šo lietu zina, bet arī neņem pārāk profesionāli, tad pietiek ar kaut kādu izpratni par jēgu un treniņu kaut vai ar kompi.

Man bērnībā ap 5 gadiem arī bija "Soli pa solim" un tēvs, kas bija laikam meistarkandidāts un spēlēja korespondencšahu nepārtraukti. Nu, viņu es vinnēju vispār varbūt tikai reizes 2-3, kad viņš paralēli darīja ko citu, bet savus 7 & 10 gadus vecākos brāļus gan dažreiz; un tagad, ik pa brīdim uzspēlējot ar datoru pēc gadu 20 nespēlēšanas, secinu, ka ir kaut kāda labāka izpratne un čujs uz to lietu, un sanāk labāk, arī neiedziļinoties tur visādos smalkos nosaukumos un iekaltās predefinētās gājienu secībās.

Wed, Jan. 4th, 2012, 11:19 am
[info]puce

Mhm, tagad es vismaz saprotu, kāpēc pie kompja stāv matu mašīna. :DDDD

Wed, Jan. 4th, 2012, 11:31 am
[info]sirdna

Njāaa...pat neatcerējos, ka to noliku tik smalkā vietā!

Wed, Jan. 4th, 2012, 02:53 pm
[info]dunduks: nedaudz nūģiskas pārdomas

Man gan pašam viss sākās ar kaut ko primitīvu fizikas stundās, kad kamēr pārējie turpināja cīnīties ar uzdevumiem, es ierobežoju teritoriju vai šaudījos ar vertoļotiem, bet Lielā Laika pazaudēšana sākās ar "Desert rats", kad pēkšņi izrādījās, ka pagājuši pāris gadi un fizmatus nepabeigšu.

Bet ideju par to, ka bērnu mata draudus var izmantot kaut kādu savu stratēģisko mērķu saniegšanā es pat reizēm esmu izmantojjis, kas lai arī nav optimālā stratēģija, tomēr visu padara savādāku un rodas papildus iespējas oponentu piešmaukt.

Tue, Jan. 24th, 2012, 05:54 pm
[info]mapet

es arī spēlēju skairimu līdz nedabuju būltu celī...