Pātaru Ansis ([info]kuminjsh) rakstīja,
@ 2011-05-18 23:20:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:ēdamlietas

Klasiskas vērtības: kotletes un borščs -
- uz publikas pieprasījumu;)
Jeb otrādi, zupa kā pirmais!;)


Porcija: 7 l katls!;)
Tātad ņemam gaļu (vislabāk teļa + kūpinātas cūkas ribiņas 1:1), liekam vārīties, noputojam, pieberam pirmo garšvielu porciju, lai gaļa garšīgāka (sīpoli, ķoploki, lauru lapa, graudu pipari, hmeli-suneli).
Kamēr gaļa vārās, sagatavojam dārzeņus: sagriežam kāpostus vienā bļodā, otrā uz rupās rīves sarīvējam pāris burkānus, svaigas bietes, 1 pētersīļa sakni, pasmalki sagriežam sīpolus. Piestā satrinam sīki sagrieztu sālītu speķi + zaļumus (pētersīļus, dilles, kindzu) + ķiplokus - tā lai sanāk vienmērīga masa.
Kad gaļa mīksta, pieberam kāpostus. Paņemam pannu un apcepam otrās bļodas saturu, pannā pievienojot tomātu pastu (pastu nevis mērci!), ieberam visu zupas katlā. Pieberam pusglāzi cukura, sali - pēc garšas. Kad viss ir mīksts, katlā ieberam piestas saturu (speķis+piedevas), samaisam, ļaujam, lai "uzmet burbuli", tad uguni nogriežam un atstājam zem vāka kādas 5 minūtes - lai garšas savelkās!
Lūk, tas ir īsts ukraiņu borščs! Nevis kāda biešu zupa, ko visur dod;)

[info]romija, var vārīt arī bez gaļas (izlaižam sākuma posmu), bet nav tā sāta!;(

Kotletes. Manuprāt visklasiskākā klasika!

Maltā gaļa 1:1 (teļš:cūku vai teļš:jēru), pāris šķēles ūdenī mērcētas baltmaizes, 1 ola, liela karote skāba krējuma, kas sajukts ar pustējkaroti sodas, krietna karote sinepju (vislabāk ar sēkliņām), pāris daiviņas ķiploku vai apcepti sīki sagriezti sīpoli, pipari-sāls pēc garšas. Faršu kārtīgi izmīca, izdauza, metot bļodā, ja masa nav gana valkana, pielej kādu pusglāzi istabas temperatūras ūdens. Saveido kotletes, fiksi aprauj uz lielas uguns, saliek "pīles tipa" katlā, "pa rupjo" uzgriež zaļumus (dilles, pētersīļus, kindzu), uzlej ūdeni, lai būtu apsegta apakšējā kārta, tad sutina 30-45 minūtes uz lēnas guns:)



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]sw
2011-05-18 23:45 (saite)
super, paldies! ;)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2011-05-18 23:48 (saite)
Aber lūC!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kjeerpis
2011-05-19 00:02 (saite)
Ohh, paldies!
Borščs mani vienmēr pēc Gruzijas ir interesējis, jo izrādījās, man garšo! Tikai, kāda ir tā biešu, kāpostu attiecība?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2011-05-19 00:09 (saite)
Nu, uz 7 l katlu 1/2 krietnas galviņas kāposta un 2 vidējas bietes:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kjeerpis
2011-05-19 01:17 (saite)
Būs jāmēģina, savādāk zupu trūkums organismā :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2011-05-19 07:08 (saite)
;D
Paskaties pēc taga - man tur senāk ir harčo arī! Tāds īsts harčo!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]tante
2011-05-19 07:44 (saite)
es te pirms kādas nedēļas biju dabūt nobaudīt superīgākās zivju kotletes savā mūžā...
recepti, kaņjušņja, izdabūju, bet pirms pati nebūšu pie sevis izprovējusi, nevienam nedošu!!!.:)

par boršču runājot - bietes, viZspār, pa manam, labāk pirms mizošanas izcept krāsnī 2/3 gatavas un tik tad mizot un tā tālāk... pavisam cic smeķis, man jums sacīt jāsaka..:) bet, principā, tās bietes cep tik tad, kad gribās nu pavisam galīgi un pilnīgi izvirst boršču vārīšanā..:)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2011-05-19 21:28 (saite)
Gaidīsi, gaidīsim recepti!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kafijas_pauze
2011-05-19 09:47 (saite)
esmu uz pakaļas. rupji, bet fakts. es sapratu tikai vienu- es vispār neprotu gatavot ēst.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2011-05-19 21:26 (saite)
Ūja-ūja!:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kafijas_pauze
2011-05-20 06:17 (saite)
manam prātam neaptverami, ka tā var taisīt kotletes un ka tā var mahinēt ar produktiem zupai. to, ka cept uz pannas sarīvētus dārzeņus, vēl zināju. mamma tā darīja. bet ar to manas prasmes neatšķiras no pārējiem dārzeņu metējiem ūdenī.
un manas kotletes vienmēr ir apceptas tādas, ka garozu var pārkost vien stiprinieks, tāpēc izvairos taisīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2011-05-20 07:02 (saite)
;DDD (par to garozu)
Bet Tu pamēģini pēc manas receptes kādreiz uzaisīt!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kafijas_pauze
2011-05-20 08:34 (saite)
esmu apņēmusies pamēģināt. jo man mūžīgi jāklausās; kā tu taisi, manai mammai tādas mīkstas sanāk?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ruukjelis
2011-05-19 10:33 (saite)
kāpēc kotletēm liek sodu klāt? Kāda tur doma apakšā?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2011-05-19 21:25 (saite)
Puf-puf mašīn! Tb iejaukta skābā vidē veido pufīgumu:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ruukjelis
2011-05-20 10:59 (saite)
ā, tas tāds viltīgs gājiens, lai kotletes lielākas izskatās! ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?