Pats par sevi - Par politikas procesu

13. Apr 2007

 wowow@11:20 - Par politikas procesu

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Manuprāt, vērā ņemama analīze par to, kāpēc notiek parakstu vākšana tautas nobalsošanai. Daudz pamatotāka nekā Kalvīša & co, kā arī pērkamās žurnālistikas citadeles populistiskās ūdens duļķošanas frāzes "stulba naudas tērēšana" vai "referendums ne par ko".

Atkārtošos, ka mana subjektīvā motivācija parakstoties, ir paust attieksmi pret faktu, ka valdošā koalīcija steidzamības kārtībā trīs mēnešus par visām varītēm, jēdzīgi nepamatojot, stūma cauri izmaiņas likumos, bet līdzko ieskanējās runas par iespējamu Saeimas (un tātad arī valdības) atlaišanu (sabijās ka zaudēs siltās un ērtas vietas), visi tie paši vēži (koalīcijas partijas) vienbalsīgi pārdomāja, ka labāk jau nē un ka vispār viss jau ir kārtībā un divu dienu laikā vēl lielākas steidzamības kārtībā atgrozīja abus likumus atpakaļ (ups, ašibočka višla, paverķe).

Nu kā lai notic cēlajiem grozījumu mērķiem (parlamentārā kontrole pār drošības iestādēm, kā tad) un tautas pārstāvju godaprātam? Tas, ka arī citos viedokļos ir nepieciešams ieklausīties un tas, ka nepieciešams balansēt sabiedriskās un politiskās intereses, ir galvenais šīs ambrāžas rezultāts un atgādinājums mūsu pašu izvēlētajiem politiķiem un politikāņiem, kuru viņi ir gatavi uzklausīt.

Tāpēc, ja esi bijis pietiekami aktīvs, lai piedalītos vēlēšanās, ir vērts būt vismaz tikpat aktīvam arī šobrīd, lai definētu savu attieksmi un ietu parakstīties, ja attieksme pret izmaiņu saturu un veidu kā šīs izmaiņas tika stumtas cauri parlamentam un valdībai, to prasa.

Un 300 00 lati parakstu vākšanai (un pēc tam 1-2 miljoni referenduma organizēšanai) nekādi netiks izmesti vējā. Tie atgriezīsies mūsu pašu ekonomikā, pie tam nepalielinot tekošā konta deficītu, pie tam ļoti labā veidā- kā atalgojums visumā mazāk nodrošinātajiem cilvēkiem, kas strādā vēlēšanu komisijās (nevis ierēdņu prēmijām vai kārtējam megaprojektam)- cik man zināms pārtikušie oligarhi, biznesmeņi un intelektuāļi tajās parasti nesteidz tajās strādāt. Es teiktu, ka man pat ir grūti iedomāties labāku 1-2 miljonu notriekšanas veidu.

(30 raksta | ir doma)

Comments:

annuska / 13. Aprīlis 2007@11:25
es arī apmēram tāpat domāju
(Reply to this) (Link)
fedrs / 13. Aprīlis 2007@11:42
Man gan nav ne mazākās vēlēšanās būt tuvumā jeb kam, ko inicējusi Kalniete. Lai cik cēli un it kā pareizi tas pirmajā mirklī neliktos, beigās izrādīsies, ka atkal samelojusi, lai panāktu savu.
(Reply to this) (Thread) (Link)
wowow / 13. Aprīlis 2007@11:49
Iniciēja prezidente, nevis Kalniete.
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
fedrs / 13. Aprīlis 2007@11:51
Uzsaukumu kā pirmā parakstījusi Kalniete, prezidentes vārds apakšā nav manāms.
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
wowow / 13. Aprīlis 2007@13:38
Prezidente nodeva jautājumu tautas nobalsošanai. Publiskās vēstules ir popularitātes punktu vākšana, kas man nerūp.
(Reply to this) (Parent) (Link)
observer / 13. Aprīlis 2007@11:53
Doma par referendumu kā sabiedriskā labuma pārdales mehānismu (par labu vēlēšanu komisiju locekļiem) ir diezgan oriģināla;). Man nāk prātā cits 1-2 miljonu notriekšanas veids - uzbūvēt divus jaunus bērnudārzus.

Ja pēc būtības - nav ko izlikties, ka valdošo plāni ar šo likumu bīdīšanu nav bijuši pietiekami skaidri (lai ko arī viņi paši neteiktu). Mērķis ir kaut jel kādā veidā apgrūtināt "lielu čiekuru" tiesisku vajāšanu. A šajā aspektā jūtos pilnīgi vienaldzīgs, jo valsts tiesiskuma jomā pastāv citas, daudz nopietnākas problēmas. Piemēram, korupcija tiesās, tiesu izpildītāju patvaļa, garās rindas uz lietu izskatīšanu. Tas ir tas, kas daudz reālāk var skart katru iedzīvotāju, un par uzlabojumiem šajās lietās būtu gatavs parakstīties uzreiz.
(Reply to this) (Thread) (Link)
wowow / 13. Aprīlis 2007@13:45
Diemžēl bērnudārzu būvēšana nav bijusi valdošo dienaskārtībā, un, tāpat kā šīs naudas atdošana zinātniekiem vai "inteliģencei" (ja tāds priekšlikums izpeldēs) būs populisma triumfs- tipa lai mēs neuzzinātu, ko jūs domājat- še jums bērnudārzs vai pabalstiņi inteliģencei (un nejaucieties mūsu dienaskārtībā).
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
observer / 13. Aprīlis 2007@14:30
Diez vai kāds referenduma pretinieks (varbūt izņemot NRA:) šobrīd riskēs nākt klajā ar saukli: "Neparaksties, un būs bērnudārzi!" :DDD

Manuprāt, doma, ka ar šo parakstīšanos notiek sabiedrības reāla līdzdalība politikas procesā, ir maldīga. Jebkura iznākuma gadījumā šī būs tikai PR krīze, kas tiks ātrāk vai vēlāk atrisināta. Otra mēģinājuma izstumt cauri tādus likuma grozījumus diez vai būs (to panāca VVF), bet tas nenozīmē, ka procesa virzītāji nespēs panākt savus mērķus kādā citā veidā.

Mazliet baisi paliek domājot, kāds izskatīsies nākamais politiskais laikmets "Bez VVF".
(Reply to this) (Parent) (Link)
arc - zivs sāk pūt no galvas... / 13. Aprīlis 2007@14:31
korupcija tiesās, tiesu izpildītāju patvaļa, garās rindas uz lietu izskatīšanu - jā, arī tās ir problēmas, tomēr "lielo čiekuru" visatļautība un vispārējā sabiedrības gatavība (vai, cerams, negatavība) ar to pasīvi samierināties ir kā fons, uz kura pamata tiesnesis domā - ja jau viņi var, tad kādēļ ne es. btw: labs piemērs ir Zviedrija, kur vairāki valdības ministri atkāpās tādēļ vien, ka bija maksājuši savu bērnu auklītēm "aploksnēs". no mūsu viedokļa varbūt pārspīlēti, bet tas ir tas godīguma fons valsts mērogā, kas ietekmē arī visus zemākos līmeņus, tai skaitā tos, kuri "daudz reālāk skar katru iedzīvotāju".
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
observer - Re: zivs sāk pūt no galvas... / 13. Aprīlis 2007@15:00
"Lielo čiekuru" vajāšanā šobrīd ir sasniegts ļoti pat atzīstams līmenis.
Protams, līdz Zviedrijas godīguma fonam vēl tālu, bet tāda Itālija (premjers Berluskoni) jau būtu tā kā pārspēta.

Sabiedrība ļoti labprāt redzētu šova 'noķer lembi' pārējās sērijas (arī ar citiem personāžiem), un izskatās, ka prokuratūra tautai šo prieku sagādās:), bet šis man pārāk atgādina romiešu izklaidi kolizejā.
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
wowow - Re: zivs sāk pūt no galvas... / 13. Aprīlis 2007@16:04
Kolizejā, šķiet, romieši skatījās kā vergi kāvās cits ar citu un ar meža zvēriem?
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
observer - Re: zivs sāk pūt no galvas... / 13. Aprīlis 2007@17:46
nu, pēc būtības skatījās, kā šķīst asinis.
(Reply to this) (Parent) (Link)
dienasgramata / 13. Aprīlis 2007@12:29
nu nezinu, man šķiet, ka valsts ekonomikai labāk 300 000 izmaksāt zinātniekiem un inteliģencei, nevis "vismazāk atalgotajiem", kuri par šo naudu aizskries nopirkt lēto importa paiku un šādi vairos eksporta/importa disbalansu
(Reply to this) (Thread) (Link)
asiize / 13. Aprīlis 2007@12:55
nu ja, tie jau neēd :)
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
dienasgramata / 13. Aprīlis 2007@12:58
vislabāk atdot naudu tiem, kuri ēd superdārgo Latvijas preci ar pievienoto vērtību
(Reply to this) (Parent) (Link)
tessera / 13. Aprīlis 2007@12:58
Zinātniekiem un inteliģencei bērni mēdz būt ļoti reti, savukārt "vismazāk atalgotajiem" ir tendence vairoties kā trušiem. Savukārt tauta izmirst. Sava loģika jau tur ir. :P
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
dienasgramata / 13. Aprīlis 2007@13:03
varbūt tāpēc arī izmirst, ka vairojas tikai "vismazāk atalgotie"

lai gan, ko mēs te muldam, tajās parakstu komisijās taču nesēž bomži un dzērāji!
(Reply to this) (Parent) (Link)
vedjmah / 13. Aprīlis 2007@12:52
nu, since likumiski nav nekādu iespēju izvairīties no parakstu vākšanas, es domāju, ka katram ir tagad svētīgi aiziet un uzšņāpt savu autogrāfu. Piekrītu, ka, piemēram, 200. b/d audzinātājas, kas amatu apvienošanas kārtībā šoreiz arī vāc parakstus bērnudārziņā, būs godam pelnījušas to pāra latus klāt.
(Reply to this) (Link)
stepes_vilks / 13. Aprīlis 2007@12:58
jebkurā gadījumā šo tautas nobalsošanu par savējo jau ir pasludinājis Jaunais laiks, līdz ar to uzņemoties publisko šefību par jau iepriekšparedzamo rezultātu. faktiski tiks balsots par tiem pašiem vēžiem (opozīciju), nevis par kaut kādu abstraktu taisnību.
(Reply to this) (Thread) (Link)
wowow / 13. Aprīlis 2007@13:42
Jēgu savā parakstā katrs ieliek pats. Kamēr opozīcija ir pret visu ko piedāvā pozīcija un otrādi, tev ir tikai trīs iespējas- būt par, būt pret vai ļaut lai politika nodarbojas ar tevi, kamēr tu pats ar to nenodarbojies.
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
stepes_vilks / 13. Aprīlis 2007@13:52
lielākā demokrātijas nelaime ir tās uzburtā ilūzija, ka tu individuāli vari ko noteikt valsts pārvaldē :)
ņemot vērā, ka ~85% cilvēku visās valstīs un visos laikos nepiemīt analītiskā domāšana, lai spētu izvērtēt ko individuāli, bez ārējiem padomiem, ''sāda pozīcija ir ierindojama "viens pret visu pasauli" kategorijā. Tikai skandējot pie sevis mantru "dievs, dod man spēku pieņemt visu, ko nespēju ietekmēt, ietekmēt visu ko spēju, un labu redzi atšķirt tos vienu no otra" var ko izdarīt. Respektīvi labam politiķim jābūt ciniķim, demagogam un tajā pašā laikā ticēt savai demagoģijai. Tādi džeki savulaik darbojās LPSR augstākajā padomē, tādi arī tagad darbojas saeimā. Eksčekisti tikmēr klusi bāž kabatās naftas miljonus. Principā laikam ir maza nozīme, ja vien tu esi apsviedīgs un savus ideālus vari īpaši nepiespiežoties noskalot podā.
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
wowow / 13. Aprīlis 2007@13:58
Tas velk uz to, ka "es neticu, ka varu kaut ko ietekmēt, tāpēc i nemaz neiesaistos", un ja tā domā tie atlikušie 15%, kuriem analītiskā domāšana piemīt, tad arī viņi noskalo podā dažus savus ideālus.

Demokrātijā labam pilsonim jābūt ciniķim, demagogam un tajā pašā laikā jātic, ka viņš spēj kaut ko ietekmēt, lai cik statistiki neticami tas arī liktos ;)
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
murse / 13. Aprīlis 2007@14:31
labi teikts :)
(Reply to this) (Parent) (Link)
dienasgramata / 13. Aprīlis 2007@15:39
vienīgi šis galīgi nav tāda tipa jautājums, kas būtu jālemj ar referendumu.
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
wowow / 13. Aprīlis 2007@15:55
Varētu piekrist, taču man nav skaidrs kur īsti ir tā robežšķirtne 'tāda' un 'ne-tāda tipa' jautājumu nodalīšanai. Un ar kaut ko taču jāsāk ;)
(Reply to this) (Parent) (Thread) (Link)
dienasgramata / 13. Aprīlis 2007@16:04
ir jau bijuši - gan parakstu vākšanas, gan referendumi

ideāls referenduma jautājums ir "celt teātri vai tiltu?" - ideāls no aptauju tehnikas viedokļa, lai arī ne no "labākā risinājuma" viedokļa

bet likuma grozījumu, kas parasti ir atsevišķs likums, nodošana uz referenduma "jā" vai "nē" ir muļķīga gandrīz jebkurā gadījumā, jo likumu jau vienmēr var uzrakstīt vēl labāk vai vēl sliktāk - noraidot vai apstiprinot vienu versiju ar referenduma spēku, tiek zaudēta iespēja izvēlēties "trešo - vislabāko" variantu
(Reply to this) (Parent) (Link)
apriori / 13. Aprīlis 2007@16:30
jā. es gan diskusijās neiesaistos, es vienkārši eju un parakstos.
(Reply to this) (Link)
(Anonymous) / 19. Aprīlis 2007@01:30
Aptuveni sakrīt: 1934-1920(1918) un 2007-1990. Atceroties, ar ko beidzās iepriekšējā parlamenta patriekšana, vienīgā dabiskā vēlme būtu krimināli vajāt (un panākt un sodīt) katru, kurš aicina atlaist parlamentu. Latvijas ziepes nesākās 1940. ar okupāciju, vai 1939. ar M&R paktu, bet ar parlamenta atlaišanu 1934. Padomājiet par to. Lai cik pērkama IR t.s. "demokrātija", man nešķiet, ka parlamenta pārvēlēšana kaut ko mainīs. Tātad, ja kāds KAUT KUR grib kaut ko reāli panākt - varam piedzīvot nākamās Saiemas vēlēšanas jau pensijas gados.
(Reply to this) (Link)
buks / 13. Maijs 2007@12:44
Es varu Tev pateikt, "kāpēc notiek parakstu vākšana tautas nobalsošanai". Tāpēc, ka ziemā pāris čibriki no JL izdomāja iegriezt konkurentiem ij sašūpot laiveli, un vienam no viņiem ienāca prātā, ka vislabāk pasākumam derētu sacelt brēku par šiem grozījumiem - aitu bars skries un parakstīs. Domāts, darīts. Aber kas motivē aitu baru (un katru aunu individuāli) skriet pāri ganībām, nevienu neinteresē: galvenais, ka reakcija paredzama, prognozējama un virzāma, tb rezultātu panāks (vienīgais, kas viņus uztrauca, bija vai Vaira piekritīs šos atbalstīt, atteiks, jebšu pārāk daudz paprasīs par likumprojekta publisku atmešanu atpakaļ.
(Reply to this) (Thread) (Link)
wowow / 13. Maijs 2007@17:25
Ļoti iespējams, ka tā. Taču tas neiaizliedz man domāt un darīt to, kas man liekas pareizi.
(Reply to this) (Parent) (Link)
blog counter