Lācītis numur divi - Pavilka kaut kā... [entries|archive|friends|userinfo]
vistu_zaglis

[ website | šulcs.lv ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| VZL ]

Pavilka kaut kā... [Jul. 25th, 2010|11:05 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[mood |Nezinu, kāpēc uzvilkos.]

Ar interesi vēroju, kā nacionālais elektroniskais medijs TVNet pamazām sāk specializēties uz divām tēmām: zemeņu lasītāju Īrijā bēdu stāsti un depresīvi kredītus-atdot-nespējīgo monologi par to, kā bankas ir Pie Visa Vainīgas. Tauta sajūsmā, karogs rokās, reklāmu show rate kosmosā, visi laimīgi. A ziņas tur tā, otršķirīgas.

Notiekošais aizkustina. Es joprojām nesaprotu, kurš no manas pastkastītes izzaga Godmaņa personīgi parakstītu vēstuli par to, ka visus, kuriem nav vismaz 2 kredīti, pie kam apjomā, kuru iespējams atmaksāt 4 mūžu laikā, štrāfēs, nopērs un publiski kauninās.

Nē nu nav tā, protams, ka nekad nebūtu apsvēris hipotēku ieviest, tas būtu melots, ar dzīvesbiedri garus vakarus par šo tematu nočatojām, un tas, biedri, ir daudz draudīgāk, nekā jebkādas valsts sankcijas. Tak uzpīpēju, iedzēru vēl kausiņu alutiņa, ij secināju, ka nejūtos tik kruts, lai būtu nekustamā īpašuma īpašnieks, lai gan tolaik mēneša ienākums kontā zem 4 cipariem ne reizi nenokrita.

Aber tagad ar aizdomām lasu frāzes, a la "kā jau katra normāla latviešu ģimene, iegādājāmies dzīvokli Rīgas centrā", ij strjomna sāk palikt. Ļoti stjromna. Grūti iztēloties kādā atpalikušā valstiņā, kurā flīzētaji nebraukā vismaz ar BeeMWu, ka kāds pilsonis, strādādams ierindas darbu ierindas birojā, vispār pieļautu iespēju dzīvot galvaspilsētas, bļaķ, pašā centrā. A izrādās, ka jebkura normāla latviešu ģimene var! Un vēl krīt panikā, ka ja viņi aizņemto naudiņu nespēj atdot, tad aizdevējs ir neapmierināts. Viņiem ko, šķiet, ka tā tāda labdarības kase, kur jebkurš, kam nav slinkums, ieradīsies, pajems savu kāpostu, jo tas pienākas kaut kādā sakarā? Ibo reālajā universā tev aizdod naudu, īstu, bļaķ, naudu, un tas šķiet baigi OK, ka to atdod.

Vot, un kamēr burtus bakstīju, tikmēr aizmirsu, ko tieši es te gribēju teikt, bet ja īsumā — pardon, biedri, bet ja jūs esat paņēmuši svešu kāpostu, tad man šķiet tikai godīgi, ka jūs viņu atdodat uz tiem pašiem noteikumiem, uz kuriem paņēmāt, vot.

Par Īrijas braucējiem nākamajā ziņu izlaidumā.
linkiet garām

Comments:
From:[info]eermaniitis
Date:July 26th, 2010 - 12:39 am
(Link)
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:July 26th, 2010 - 12:45 am
(Link)
+15...
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:July 26th, 2010 - 12:49 am
(Link)
+15 pēc Celsija, I mean. ;)
From:[info]eermaniitis
Date:July 26th, 2010 - 11:11 am
(Link)
es par to moodā uzdoto jautājumu ;)
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:July 26th, 2010 - 02:26 am
(Link)
ja jau bankas īstu naudu aizdotu. elektroniskus cipariņus sistēmā iebksta. īstu naudu ar procentiem un bez iespējas tikt vaļā no parāda (un %) līdz ar īpašuma atdošanu bankai, atdot kredītņēmēji,
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:July 26th, 2010 - 01:35 pm
(Link)
Kas atšķiŗ īstu naudu no neīstas? Tas, ka tā uz papīra uzdrukāta? Vidusmēra kredītņēmējs arī par savu darbu saņem elektroniskus cipariņus un, visticamāk, tieši tādā pašā elektroniskā veidā pārskaita bankai. Tikpat neīstus cipariņus sistēmā sabaksta, citiem vārdiem sakot :)

Komercbankām nav īpašas atļaujas bakstīt sistēmā neesošus cipariņus -- viņiem tie cipariņi vispirms jānopērk no valsts bankas vai citām, lielākām komercbankām. Tie cipariņi ir pavisam īsta nauda, un, ja viņiem tos cipariņus neatskaita atpakaļ, viņas cieš pavisam īstus zaudējumus un, kā mums uz visiem laikiem būs iemācījusi Parex banka, pavisam īsti var arī aiziet pa burbuli -- ja vien valsts nemetas viņus glābt.

Cita lieta, saprotams, ka pašas bankas bieži vien tik tiešām domā, ka viņām ir kaut kādi virtuāli cipariņi, un riskē tik dāsni, ka -- nu jā, beidzas ar to, ar ko beidzas.
[User Picture]
From:[info]murks
Date:July 26th, 2010 - 02:37 am
(Link)
Kamēr šādu optimistisko ņēmēju ir tikai daži, tikmēr jau viss kārtībā, un var par tiem gan pasmaidīt, gan paskumt. Bet brīdī, kad viņu kļūst daudz (teiksim, 10% no populācijas), tad situācija krasi mainās - nav jau nekādas jēgas tik lielam daudzumam tos īpašumus atņemt, jo tāpat neviens cits tos nepirks, un māju burkānlauka vidū zviedru pensionāram kā viņu ieguldījumu nez vai parādīsi. Vot i iznāk tāda piespiedu laulība, kur abi viens otru nīst, bet tomēr dzīvo kopā ilgi, un brīžiem pat mazliet laimīgi.
From:[info]divi_g
Date:July 26th, 2010 - 09:26 am
(Link)
Nez, no pieredzes (par laimi, ne personīgās) rodas iespaids, ka bankas ir gatavas visu atņemt arī tad, kad optimistu īpatsvars populācijā ir pārsniedzis 10%. Laikam tomēr drīz vien pārdot par dārgu naudu.
From:[info]eermaniitis
Date:July 26th, 2010 - 10:18 am
(Link)
bankas sataisījušas NĪ meitas kompānijas, uz kurām noguļas visi nekustamie īpašumi mjortvim gruzom - gaida laikus, kad cenas atkal smaidīs - atņemot kredītņēmējam NĪ tas noņemas nost no bankas (uzreiz izsolē pa nominālu nopērk meita)
From:[info]divi_g
Date:July 26th, 2010 - 10:20 am
(Link)
Ļoti iespējams. Bet pastāsti to labāk [info]murksam ar viņa optimismu par "piespiedu laulību".
From:[info]eermaniitis
Date:July 26th, 2010 - 10:35 am
(Link)
paklausot [info]divig padomam, imformēju, ka bankām tā piespiedu laulība apietas kapeiciņu - par katru šaubīgo kredītu jāpalielina "iesaldētās" naudas apjoms rezervēs kā drošības garants

tamdēļ, NĪ tiek ņemti nost bez liekas tielēšanās (starpbanku tiesa kā šķīrējtiesa pieņem lēmumu nedēļas laikā bez kredīta ņēmēja pieaicināšanas) tad tiek rīkota izsole, kurā par nominālo summu tās pašas bankas NĪ kompānija nopērk šo īpašumu - praktiski par atlikušo maksājuma daļu

rezultātā:
- bankai nav jāpalielina rezerves
- nav jācīnās ar kreditoru (to dara parādu piedzinēji)
- ar NĪ var rīkoties, ieķīlāt (sev pašai) vai iznomāt vai nopārdot kad pašai ienāk prātā

nekādas piespiedu laulības, es saku :) viss tiek atrisināts ātri un bez liekām sāpēm bankai
[User Picture]
From:[info]murks
Date:July 26th, 2010 - 11:02 am
(Link)
Man šķiet, mēs par bišķi dažādiem gadījumiem runājam — Tu par bezcerīgajiem, es par pārējiem (kuru tomēr ir krietni vairāk).

Cik tālu "viņi" ir tikuši ar tā likuma par kredītņēmēju glābšanu pieņemšanu? Un, ja šo likumu tiešām tādu pieņem, tad vai ir kāds iemesls, kāpēc nevarētu "iebliezt" prasību ST arī visi tie, kam īpašums jau atņemts? ;)
From:[info]eermaniitis
Date:July 26th, 2010 - 11:09 am
(Link)
pārējie ir tie, kur katru mēnesi tiek regulāri segti bankas piestādītie rēķini (atbilstoši bankai nav kur piesieties un šamā nevar paņemt un uzmest) - citi ir tie par kuriem rakstīju - starpstadijas būt nevar
cik noprotams, tie, kas tagad maksā, maksās arī turpmāk - esot cerība, ka sliktāk vairs nebūšot (es gan tādos gadījumos esmu optimists)

par to ST - diez vai skatīs - likumiem parasti nav atpakaļejoša spēka, tamdēļ arī bankas gatavas iet uz tiesu par tiem līgumiem, kuri noslēgti pirms likuma pieņemšanas
[User Picture]
From:[info]murks
Date:July 26th, 2010 - 12:20 pm
(Link)
Vai tad tieši par to šobrīd nav viss stāsts, ka grib pieņemt ar atpakaļejošu spēku, lai palīdzētu "optimistiem"? Tieši tas taču ir tas, par ko cīnās TP un Gorenko un Co, vai tad ne?
From:[info]eermaniitis
Date:July 27th, 2010 - 10:20 am
(Link)
man personiski dziļi uzspļaujoša attieksme uz tiem ciktur optimistiem, kas pakļūs zem šī likuma

galvenais, lai šis likums bankām neļautu pūst nākošo NĪ burbuli

a ar optimistiem šamās tiks ātri galā - jau pieminētais līguma ar banku punkts, kas nosaka ka jāinformē par saviem patiesajiem ienākumiem pirms jebkāda bankrota pieteikšanas - aiz kā ļauni nodomi un līguma laušana tiesas ceļā bez bankrota iespējām ;)
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:July 26th, 2010 - 07:27 am
(Link)
Tik kaut kā nekonsekventi sanāk, jo nav vēl manīts aicinājums pieņemt likumu "ja esmu aizdevis kaimiņu Kazimiram 50 Ls, aber šim grūtībiņas dzīvē, viņš var parādu neatdot". :(
[User Picture]
From:[info]kuminjsh
Date:July 26th, 2010 - 07:29 am
(Link)
+100!
Un puse nelaimes būtu, ja cilvēkam būtu tikai tas kredīts par "normālu latvieša cilvēka dzīvokli Rīgas Centrā", bet nē, vēl ir par mašīnu, Cepter katliem, piļesosu pa 2tk (nah vajadzīgs tik dārgs verķis?), segu komplektu pa 2tk (gribu redzēt kaut ar vienu actiņu to segu komplektu pa 2 tk!) un sazin ko vēl. Un bankas, protams, cūkas, kāpēc viņi man aizdeva?... Zanaves.
From:[info]eermaniitis
Date:July 26th, 2010 - 10:45 am
(Link)
par kredītņēmēju paklusēšu

bet bankas ir cūkas!
[User Picture]
From:[info]kuminjsh
Date:July 27th, 2010 - 07:28 am
(Link)
Loģiski, ka cūkas - grib atpakaļ naudu! Nevarēja uzdāvināt? Viņām tak daudz!
From:[info]eermaniitis
Date:July 27th, 2010 - 10:15 am
(Link)
tas ka grib atpakaļ naudu tas viens

tas ka ienāca ar saviem grašiem un uzpūta NĪ burbuli tas otra
par to pienākas sods! pie kam tāds, kas nedos iemeslu šādu burbuli pēc pāris gadiem pūst atkal - tamdēļ jāmaina likumdošana nevis jāizvairās no maksāšanas!

viņām naudas tiešām ir daudz - un lai būtu vēl vairāk šamās dara visādas blēdības, tamdēļ viņas ir jākontrolē un jātur ciešā pavadā
From:[info]atis
Date:July 26th, 2010 - 08:37 am
(Link)
Taisnība jau ir. Vienīgais, ka man arī gribas saukt bankas par cūkām, kaut arī problēmas ar kredītu atdošanu nav. Jo viņu attieksme arī pret normāliem klientiem palikusi briesmīga. Teiksim man ir Nordea (tas nav īsti mans kredīts, bet esmu iesaistīts), kura jau sešus mēnešus nedod sīku izziņu, lai īpašumu ierakstītu ZG. Viņiem esot riska politika mainījusies un neskatoties uz stabiliem ienākumiem un n-tūkstošu pārpalikumu kontā izziņu dod tikai pret sarežģītu shēmu, kura maksā vairākus simtus un kuru spējīgs izdomāt īpaši apdāvināts cilvēks. Nemaz nerunājot par to, ka nedēļām neatbild uz e-pastiem, ielaiž kļūdas dokumentos utjp.

Man pat bail iedomāties kāda būtu viņu attieksme problēmu gadījumā. Pilnīgi izprovocē uz to, lai sāktu domāt shēmu kā neatdot kredītu, jo pelnījuši viņi to nav.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:July 26th, 2010 - 09:42 am
(Link)
gy.

Par nesaistītu tēmu - Rīgas "centrs" ir apmēram Pērnavas iela. Sacīsim, Tallinas iela, tas ir "pats centrs" (nekustamā īpašuma tirgoņu terminoloģija)
[User Picture]
From:[info]murks
Date:July 26th, 2010 - 11:07 am
(Link)
centrs ir viss, kas nav paša mala - neredzu iemeslu, kāpēc arī teika vai kundziņsala nevarētu saukties par centru :)