mama drama ([info]virginia_rabbit) rakstīja,
@ 2020-12-14 13:31:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:feminisms

"mātēm jau agri jo agri labi jāievēro savas meitiņas, lai jau pie viņu spēļu lietiņām valdītu laba kārtība, un vēlāk tās jādara uzmanīgas uz visu citu mājas būšanu, lai nekur neparādītos mazākā nekārtība. Ja tā rīkosies, tad meitiņā attīstīsies pastāvīga kārtības mīlestība, veiklība un saprātība, kārtību ierīkot un uzturēt, tad meitiņa būs pašai sev un citiem par prieku un svētību, tas viņu izsargās no daudz raizēm un nepatikšanām, ar ko mocās tādas sievietes, kurām bērnu dienās atļauts spēlēties ar netīrām lellēm un spēļu lietas svaidīt nekārtībā (..)
Sievietēm, kas jau uzaugot nav radinātas kārtībā, ir vēlāk kārtība allaž moku darbs, pat savas rotas un drēbes viņas netura glīti, viņu skapī un kumodē ir tāds haoss, ka katru ar kārtību apradušu cilvēku pilda ar riebumu (..)
Tādās mājās, kur mājasmāte pate nerūpējas par tīrību un kārtību, velti meklēsiet pavadīt jauku brītiņu (..) Nu vīram, nabadziņam, jāredz, ka viņa jaunības saldais sapnis par jauko paradīzi laulības kārtā, par patīkamu mājās būšanu, ir bijis tikai sapnis"

Turpretim tādas sievietes, kurām jau no bērnu dienām līdz ar izglītību arī pareizu saimniecību nav aizmirsts iemācīt, tās savas zinības vis tik lēti nepiemirst (..) kad viss ir jauki un glīti padarīts, tik patīkami uzkopts, ka var katru brīdi kaut kurā vietā ar patikšanu ieskatīties; visur valda iepriecinošs jaukums, viss izskatās kā svētku dienās, katrs sajūt prieku tādās mājās pakavēties, un mājas mātei (..) ir vislabāki ap sirdi, kad viņai pie tam atliek diezgan arī laika vīram patīkami laiku pakavēt, tā ka vīram netīkas meklēt laika kavēkli ārpus mājas; to laimi (..) viņš bauda paša mājās"


Pāteris Zālītis grāmatā par savu sievu, kura ar lielu varbūtību bija gudrāka par viņu pašu, tikai pavadīja laiku spodrinot kunga māju.

tomēr lasot tālāk ir arī progresīvākas domas:
"ja viņa turpretim par precēšanos nedomā un sataisās viena pate staigāt savas dzīves ceļu, tad arī nekad viņas sirdi nežņaugs neizdevušos prečcību rūgtums. Labi saimniecību protoša sieviete arī neprecēta var daudz patīkamāki dzīvot"

[viņas] "no precību domām nenogurdinātā sirds sajutīs daudz jaukāku laulības laimi un mīlestības svētumu, nekā ja viņa visu laiku būtu veltījusi mīlestības domām , romānus lasīdama"

"dažas sievas pat domā, ka vīram vajagot par saimniecību rūpēties" !!

ar izcēlumu: "visu lielo, slaveno vīru mātes bijušas gudras un sevišķi apdāvinātas, turpretim slaveno vīru bērni, kuru sievas nav bijušas ievērojamas prāta ziņā, arī nav bijuši ievērojami (..) ne tik vien bērnu dēļ krietna sieva ir neatsverams dārgums, viņa prot arī vīram būt īsta dzīvesbiedre"

par to, ka skolās meitenēm jāmāca mājsaimniecības:
"kad daiļajās varētu to savienot: dzīvot izglītībai un saimniecībai, tad droši jādomā, daudz mazāk paliktu neprecētas."
"ja nu zeltenītēm skolās tādi svētīgi priekšmeti kā saimniecība tiktu mācīti, caur to panāktu, ka viņas saviem pienākumiem paliktu uzticīgas un nebūtu jābīstas viņām augstākus zinību avotus darīt pieejamus (..) tādā kārtā caur sieviešu emancipāciju - no kuras tagad tik ļoti bīstas - varētu ģimenes jaukums daudz košāki uzziedēt. (..) saprotams, ka apprecētai sievai, ja tai arī būtu iespējams kādu amatu kopt, tomēr ir labāk, ka viņa dzīvo vienīgi saviem pienākumiem" (mājas darbiem un bērnu audzināšanai_)



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]neoplasm
2020-12-14 13:56 (saite)
sievietēm jāmācās kārtot, vīriešiem - sapņot. skaisti!

(Atbildēt uz šo)


[info]ctulhu
2020-12-14 13:58 (saite)
Kas tas par troglodītu?

(Atbildēt uz šo)


[info]divas_zosis
2020-12-14 14:16 (saite)
Kārtējais sūds šodien nav jātulko?

(Atbildēt uz šo)


[info]snauts
2020-12-14 14:20 (saite)
Eh, ja vien katrs "īstam vīrietim jābūt..." izpelnītos līdzvērtīgu nosodījumu.

(Atbildēt uz šo)


[info]polija
2020-12-14 14:34 (saite)
Hmm - imho nekā slikta par to kārtību tur pateikts nav. Atbilstoši tā laika uzskatiem, ne? Bet šito riešanu, kas mūžam parādās pie katra teksta, to gan manas acis vairs netur. Vardarbība pret sievietēm - > kāpēc neviens nerunā par vardarbību pret vīriešiem?
"sievietēm jāmācās kārtot, vīriešiem - sapņot." utt..
Par riebumu/neriebumu uz to kārtošanu - es gan nebūtu TIK ļoti pārliecināta,ka no audzināšanas atkarīgs, bet nu var jau būt, ja iemācās uzreiz visu neizsvaidīt, un sakārtot tās mazās drusciņas, pēc tam nav jāvāc milzīgs bardaks, un tas viss notiek ātri un vienkārši..

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]virginia_rabbit
2020-12-14 14:59 (saite)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2020-12-14 15:35 (saite)
Kārtīgām sievietēm ir nozīme!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]polija
2020-12-14 18:13 (saite)
Labs piemērs, bet nu es pat drīzāk nevis par hurtful, bet tīri par problēmu risināšanu. Tb vienalga, kuru problēmu pieķersies risināt, būs citi, kas uzskatīs, ka problēma ir plašāka, cita, citur, viņu problēma ir steidzamāka (vai vismaz tikpat steidzama), utt.. Attiecīgi, ja vadās pēc šādas vaimanoloģijas loģikas, tad īsti nevar nemaz sākt risināt nevienu problēmu, jo beigu beigās visi resursi tiek iztērēti strīdoties par to, kura problēma būtu pirmā jārisina :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]neoplasm
2020-12-14 15:06 (saite)
man gan likās, ka mans sarkasms ir viegli nolasāms :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]polija
2020-12-14 18:08 (saite)
hmm - varbūt nepazinējiem nav...
Kgan es jau ar nepretendēju uz kādām perfektām sarkasma nolasīšanas spējām.. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]snauts
2020-12-14 15:18 (saite)
Tavas acis, tava problēma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sara
2020-12-14 15:36 (saite)
Ļoti pareizi teikts ... tikai vīriešiem jāpelna nauda un jānodrošina ģimene un sievietei vislabāk būt mājās ar bērniem, gatavot un veikt mājas soli

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]virginia_rabbit
2020-12-14 15:38 (saite)
ej veikt mājas soli!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sara
2020-12-14 15:41 (saite)
Jā- daru to jau kopš marta:))) nesūdzos!!!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?