Viss ir labi un būs arvien labāk! - [entries|archive|friends|userinfo]
veed_logs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| google komiks Nr.1 komiks Nr.2 ]

[5. Jul 2022|09:51]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Man ik pa laikam patīk pavērot dažādus sportus. Tomēr jau sen esmu domājis, ka es ar lielāko prieku būtu gatavs mainīt visus Latvijas čempionus un izcilniekus, nu, tā, lai mums nebūtu neviena čempiona un medaļnieka pilnīgi nevienā sporta veidā pret to, lai mums būtu fiziski un garīgi vesela nācija. Patiesībā būtu dīvaini, ja kādam būtu pretējs uzskats. Otra galējība ir virkne izcilu sporta profesionāļu, čupa kausu un medaļu, un nācija, kas tos vēro televīzijā ēdot visādus sūdus un resnējot. Pagaidām esam tuvāk tam otrajam variantam. Pēdējā laikā šai atziņai ir pievienojusies vēl viena. Tas saistībā ar bokseri-sūdugalvu un hokejistu, kurš dodas spēlēt pie rašistiem. Es labprāt šos visus sporta izcilniekus ar lielāko prieku iemainītu pret tik pat izciliem speciālistiem Nacionālajos bruņotajos spēkos. Pret tādiem, kuriem nedod medaļas un kausus, neraksta dzeltenajā presē, bet kuri izcili izdara savu darbu, no kura ir kaut kāda jēga.
Linknopel mani

Comments:
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:5. Jūlijs 2022 - 10:12
(Link)
Ja ikdienas sporta kultūra bērniem būtu pieejama tiešām kā ikdienas sporta kultūra (līdzīgi kā "zālīte" pieaugušajiem) - tā arī būtu! Taču diemžēl gandrīz visi sporti ir competative un bērni tiek trenēti uz sportista karjeru, līdz ar ko pakāpeniski tie, kuriem neinteresē sportista karjera, atbirst.
Tas pats ar mūzikas instrumentiem - iemācīties spēlēt kko "sev" nav iespējams - muzicenes gatavo topošos profesionālos mūziķus. Nu, ja vecāki vēl var atļauties piķot individuālās nodarbības, tad - jā, kā nekā ar muzikas instrumentu var arī vienītī močīt. Bet sportos nevaru atsaukt atmiņā kādu, kas individuāli algotu treneri iemācīt sīkajam, piem., džudo.. Tautas dejas, kori - reti kas musu kultūrā ir tāpat vien, jēgpilnai brīvā laika pavadīšanai, savam priekam un kā ikdienišķs dzīvesveids - vairāk ir sacensība, sacensība uzvara un lūzeri.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:5. Jūlijs 2022 - 10:33
(Link)
Pēc mana novērojuma skolās sportu un fizisko kultūru īsti nemāca un tā ir vai nu skolotāju vai izglītības sistēmas vaina. Ja parastās vispārizglītojošās skolās šie jautājumi būtu pareizi nostādīti, tad ar to arī pietiktu vidusmēra pilsonim, lai neiedzītu riebumu pret sportu, bet gan radītu interesi. Tālāk jau jaunie pilsoņi paši atradīs veidu, kā kustēties pareizajā virzienā.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:5. Jūlijs 2022 - 12:12
(Link)
mums skolā bija 2 baseini un trenažieru zāle, ko pēc stundām skolas audzēkņi drīkstēja apmeklēt bez maksas (līdz vakaram, kad sākās abonementu laiks). Apmeklējām mīļuprāt.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:5. Jūlijs 2022 - 12:49
(Link)
Jauki būtu, ja to darītu fizkultūras stundās. Tā, ka audzēkņiem patīk un skolotājs pamāca un arī kaut kādas pamatlietas tiek apgūtas (ne tikai tās, kas sākotnēji sagādā prieku un rada interesi). Jo, ne visiem jau patīk veikt kaut kādus pamata vingrinājumus, kas nostiprina ķermeni, bet, nu, to ik pa laikam vajag darīt vai vismaz zināt, kā tas jādara un, kāda no tā jēga. Skraidīt apkārt un spēlēt bumbu, peldēties vai cilāt hanteli ir forši, bet skolotājam arī vajadzētu pamācīt, kā to visu darīt pareizi. Nenositot bērniem prieku. Tā jau ir tā skolotāja loma.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:5. Jūlijs 2022 - 15:46
(Link)
(Neatceros, ka, piem., mēs sporta stundās būtu bijuši baigi izbesītie un tādi, kas nepiedalās. Skolotāji bija forši. Tāpēc principā apmeklējām skolas piedāvātās fakultatīvās sporta nodarbības.
Bet ieradumu un ikdienas prakses veido ne tikai skola. Manā gadījumā nepraktizēšana bija saistīta tieši ar to, ka nodarboties ar sportu vari principā tikai competative level (profesionāļu vai amatieru līmenī).)
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:5. Jūlijs 2022 - 17:10
(Link)
Peldēt baseinā un iet uz trenažieru zāli taču var arī ne-sacenšanās režīmā. Džudo gan man grūti iedomāties, ka var trenēties nekad nemēģinot uzvarēt nevienā divcīņā :) Nu, var tikai individuāli trenēt fizisko sagatavotību un trenēt elementus mētājot to lelli, bet diez vai to varēs nosaukt par džudo. Reizēm taču sports un sacensības gars ir viens no otra neatraujami. Nav jau jāiet ar mērķi uzvarēt Olimpiskajās spēlēs, bet kaut kāds cīņas gars piedienas sportam. Individuālajos sportos gan var katrs pats savā nodabā čunčināt. Neviens taču netraucē un neliek kustēties ātrāk vai stiprāk, iet un dara katrs savā tempā.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:5. Jūlijs 2022 - 18:05
(Link)
Bez pieaugušo klātbūtnes zāles un sporta nodarbības individuāliem apmeklējumiem vai nu nav pieejamas (bērni) vai arī nav sabiedrisks ieradums (pusaudži), tamdēļ sports kulturāli paliek bērniem (skola, sporta skola) vai pieaugušajiem (klubi). Pusaudžu un young adult posms sanāk tāds kā pārrāvums, ja vien no bērnības nav darīta sporta skola.

jeb citiem vārdiem sakot, piedod, ka piespamoju Tavu lenti. Ieraksts ir jēdzīgs, bet praktiski realizēt to bez reformām izglītībā vai bez pamatīgām pārbīdēm "ieradumu kultūrā" jeb sabiedrībā kopumā tas nav izdarāms.
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:5. Jūlijs 2022 - 10:25
(Link)
Āmen.
[User Picture]
From:[info]pikaso_
Date:5. Jūlijs 2022 - 10:58
(Link)
jā.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:5. Jūlijs 2022 - 14:23
(Link)
Mhm, es arī lielāko daļu cilvēku nomainītu.
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:5. Jūlijs 2022 - 19:22
(Link)
kurš ir tavs iecienītākais sporta veids, ko skatīties televizorā, ēdot un dzerot visādu sūdu? :p
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:6. Jūlijs 2022 - 00:42
(Link)
Saprata, ka ir pamatīgi apkakājies un izdomāja, ka tomēr negrib pieņemt rašistu naudu un cilvēku acīs palikt par mauku uz mūžīgiem laikiem. Bet pēcgaršiņa tomēr paliks...
[User Picture]
From:[info]az
Date:6. Jūlijs 2022 - 00:56
(Link)
kāpēc spartak info ir uzticamāka par indraša teikto? tas varētu būt kārtējais krievijas pārstāvju klaju melu gadījums.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:6. Jūlijs 2022 - 09:05
(Link)
Neviens no viņiem nav uzticams. Bet ir diez gan skaidrs, ka vai nu Spartakam ir taisnība un Indrašis tiešām ir noslēdzis ar viņiem līgumu, kuru tagad pēc saceltās brēkas lauž. Vai arī viņš ir veicis reālas pārrunas ar reālu nodomu slēgt līgumu. Ja krievi tiešām šajā gadījumā klaji melotu, tad Indrašis gandzīz nedēļu nesēdētu krūmos un neklusētu, kad par to runāja visās valsts galvenajās ziņās. Nepamanīja? Nevajag melot. Arī tagad joprojām baidās runāt ar žurnālistiem. Labi, ka vismaz visu sirdsapziņu vēl nav pārdevis.