Mon, Jul. 13th, 2015, 11:18 am

Dziļākajā bērnībā, kad interneta nebija, telefoni bija ar ripām un pie drāts, un televizorā rādīja stundām garās Brežņeva runas, es lasīju grāmatas un šķendējos par to neticami garlaicīgo vietu, kurā atrodos. Mērenās klimatiskās zonas mērenais centrs.

Kas mums te ir, es jautāju? Kalni ir? Mhm, desmit metrus augsti vismaz. Pat smiekli nenāk. Jūra ir? OK, ir kaut kāda plančka. Kad pietiku pie jūras klāt, gaidīju, kad tas paisumbēgums iestāsies. Jūra pakāpās tuvāk par kādu trešdaļsprīdi un tas bija viss? Garlaicība. Kas mums te aug? Egles...tās pašas, kuras aug tuvāko xtūkstoš kilometru apkaimē, izmisums. Kādā brīdī ieraudzīju dialektu karti. Re, kaut kādi ventiņi, Sēlijas - Aizmalēnijas izloksnes un kas ir dzimtajā ciemā? Dzimtais ciems atrodas nekādās izloksnes nekādajā akcentā, akurāt pa vidu. Mēs pat runājam nekādi. Koki mums ir tādi, kā visur, akmeņi visparastākie un zaķi bez brenda.

Un nekas pie mums nenotika, sevišķi vasarās. Grāmatās rakstīja par kaut kādām LOTOS vienībām, kurās piedalās visi pogolovno, rukā kā vājprātīgi eži un piekopj visādus piedzīvojumus. Atbildu - nekādu LOTOSu pie mums nebija, pat smakas no tiem nebija un ne mazākās eksistences pazīmes ar sajūtām uztveramajā apkārtnē, kura gan neko lielu neietvēra, bet nu, nebija un viss. Obligātā literatūra ir leģenda, teiksma un vecu bābu muldoņa, nevienā skolā, nevienā vasarā nekā tāda nekad nav bijis, nevienam. Grāmatās par to rakstīja, bet realitātē - nekā tamlīdzīga. Nolāpīts, es teicu, vasarās klunkurēdams uz ciema bibliotēku pēc kārtējām 4 grāmatām par aizraujošām lietām, kuras atrodas visur, bet ne šeit.

Tie paši Dziesmu svētki, kuros kārtīgi latvieši iet, stāv un krīt veselām pūrvietām. Nu, no kurienes tas viss, grhhh, no kurienes tie visi cilvēki rodas, ja minētajā dzimtajā ciemā neviens nekad un neko pat ar vārdu neieminējās, ka kaut kas tāds vispār eksistē? Nu, nebija nekādu Dziesmu svētku, nebija nemaz. Televizorā bija, grāmatā bija, realitātē - e? Pirmā dzirdēšana. Kaut kādi teorētiski svētki, kuros piedalās kaut kādi cilvēki no vietām, kuru, ticamākais, nemaz nav.

updāte. Par vasarām runājot, vai jūs cīruļus iemīlējāt vai ienīdāt? +30 grādi, biešu lauks no apvāršņa līdz apvārsnim, vientuļš resns puisēns ar trulu kapli, kuru nedrīkst uzasināt, jo iemesls, un kapa klusums, kuru vēl baisāku padata nolādētā, nebeidzamā, pretīgā pļirkstēšana, kad tas mērglis skrien pa gaisu pilnīgā bezjēgā.

Mon, Jul. 13th, 2015, 11:41 am
[info]fjokla

kā mamma vakar teica "laikam neesmu vēl tik veca, lai dziesmu svetkus skatītos"

Mon, Jul. 13th, 2015, 11:46 am
[info]sirdna

Es, būdams krunku izvagots sakārnis, esmu redzējis gājienus un mulsi prātojis, kas ir šie cilvēki un kā viņi piesmērējās pasākumam? Dižkori esmu redzējis, un tas ir daiļi, kad tas masu saprāts tā lēni iegaudojas.

Mums dzimtajā skolā arī bija koris, kurā man lika dziedāt nodarbību laikā, bet, kad tas brauca uz tuvāko estrādi uzstāties, mani līdzi nezkāpēc neņēma, laikam dēļ brillēm.

Mon, Jul. 13th, 2015, 11:53 am
[info]fjokla

tas jau, ja ģimenē kaut kādi aktīvisti, man tādu nav un citiem neiesaku, nēnu, tai trakā kavalieru gadā, tai strēķi, jau ņēma visos novembros ar petrolejas lampām pa daugavu un brīvību Latvijai, brīvību Latvijai bļaut, nosalušām kājām, bet uz dancojošiem pastalniekiem, kautkā neviens nebij īsti kritis, pat televīzorā ne. Nutur, imantdienas un lāčpēši, tas jā, un Dievs, tava zeme deg, vaine, betnu, kas kuram, citi vispār daiļslidošanu skatās

Mon, Jul. 13th, 2015, 11:58 am
[info]sirdna

Kaut kur es biju, tas bija janvārī un tad vēl rādīja Čipu un Deilu pa centrālo televīziju, pēdējās dienas pirms to pārstāja retranslēt.

Vēl arī tētuks brauca Baltijas ceļā stāvēt, bet man kaut kā nekārojās, jo no Rīgas es viņu vēl mācēju mājās pārvest, bet kā es viņu vilktu uz mājām no kaut kāda meža kakta velnzinkurienē, paldies, es labāk sēžu mājās un zīlēju ozolzīlēs. Tā arī nestāvēju, brauca pats, kā mācēja.

Mon, Jul. 13th, 2015, 12:04 pm
[info]fjokla

vot, uz ceļu mani kaukā nepaņēma, bet tais barikādēs arī tētuki, teiksimtā, bija tādi, khmem. Manējais nolemti papaijaja raudošo bērniņu (kas būtu es), kurš bija cieši pārliecināts, ka kļūs par bāreni (kaukur tur bļāva vislaik, ka sievietēm un bērniem jāiet mežā, bet vīriem, kailām krūtīm jāmetas tankam priekšā)un ta aizgāja abi, ar tām gāzmaskām un vsjo pizdjecs. Bet pret rītu atnāca, tādi līksmi un piesmēlušies, gāzmaskas kaukur pazaudējuši,

Mon, Jul. 13th, 2015, 12:48 pm
[info]sirdna

Heh, es tolaik jau biju Rīgā un metos ar krūti uz bezmaksas paiku, kas gāzās no visām pusēm.

Man trauksmainākais moments bija pirmajā vakarā uz Doma laukuma, kad fūre kādā šķērsielā izdomāja iedarboties. Pa visu laukumu nodārdēja, un uz kādu sekundi iestājās klusums, kamēr visi pogāja vaļā pufaikas, lai mestos uz tanku, bet tanka nebija, laukums atviegloti nopūtās un dzīroja tālāk.

Skarbums un reālas lodes bija tuvāk nekā parasti, tomēr, par laimi, ne Vecrīgā. Tas būtu bijis jau drusku par daudz aizraujoši.

Mon, Jul. 13th, 2015, 12:57 pm
[info]fjokla

lūk, varu derēt, ka toreiz neviens nebrauca ar "bada pankūkām" ciemakukulī (vakar redzēju vetspilnieku "gandrīz ideālās vakariņas", ahujeķ, tur viena bibliotekāre viesiem tiešām bada pankūkas deva un nemaz nekautrējās).
betnu, tā tāda novirze no tēmas, es domāju, ja mani nebutu izmetuši (mums pa daudz meiteņu, tā viņi man) no Dzintariņša, deju kolektīva, tad ganjau es arī kautkur būtu dējusi

Mon, Jul. 13th, 2015, 01:00 pm
[info]sirdna

Ja nu runājam par visu, kas diētisks un vitamīniem pārbagāts, kas ir "bada pankūkas"?

Mon, Jul. 13th, 2015, 01:05 pm
[info]fjokla

kaukadas saslaukas bez olām un piena, es tak nez, neesmu kurzemniece. Kaukādas pankūkas, kur iekšā nekā nav un klāt ar nekā nav :)
Apmēram kā no taupīgās saimnieces rokasgrāmatas - putekļu maizītes un sīpolu miziņas, tas vislabākais cienasts:D

Mon, Jul. 13th, 2015, 01:08 pm
[info]sirdna

hme, ūdenī iejauktus miltus mēs cepām dzimtajās kopmītnēs, sevišķi garšīgi tas nebija pat izbadējušamies studentiem.

Mon, Jul. 13th, 2015, 01:11 pm
[info]fjokla

lūk, aiz ko mans sašutums, nezinu vai senču bada receptēm ir jābūt kaukam tādam apko sentimentēt, kurnuvēl viesiem galdā celt

Mon, Jul. 13th, 2015, 01:14 pm
[info]sirdna

Ar majonēzi jebkurš senču kulinārais murgs aizies.

Piemēram, tas pats susis, ja pareizi atminos, oriģinālā ir japāņu bomžu rijamais, kas vispār ir pazemojums kvadrātā, bet ne - restorācijās pasniedz, iebaudiet mūsu suši ar šprotēm (kas ir suņa murgs, neņemiet nekad).

Mon, Jul. 13th, 2015, 01:20 pm
[info]fjokla

suši ar dillēm un skābu gurķi ar bij kaukas! Vāhs!
laigan man vini tā kopumā savā klasiskajā pildījumā dikten tomēr garšo, bete tās lokālu cenas bišku mulsinā, rīsi tak saņus maksā

Tue, Jul. 14th, 2015, 11:12 am
[info]lavendera

Pareizi, suši jātaisa ar nēģiem (diemžēl konservēti nēģi skārda bundžās ir laikam izbeigušies kā šķira).

Mon, Jul. 13th, 2015, 11:56 am
[info]vilibaldis

nu mums bij Lotoss, avenes jālasa... un tas bija ļoti ļauni, kilometrīga vaga ar dzelkšņainiem ogu lakstiem abās pusēs un kamēr to kilometru nenolasa pat pačurāt nedomā...

Mon, Jul. 13th, 2015, 11:57 am
[info]vilibaldis

ak nu jā pēc mēneša mocībām kaut kādus padsmit rubļus izsniedza

Mon, Jul. 13th, 2015, 11:59 am
[info]sirdna

Nē, nu vagas un rubļi, tas jau bija gan, bet tīri privātas iniciatīvas ietvaros. Čurāt arī varēja uz nebēdu.

Mon, Jul. 13th, 2015, 12:08 pm
[info]vilibaldis

ne, ne šitas bija kolektīvi brīvprātīgā piespiedu kārtā :)

Mon, Jul. 13th, 2015, 12:56 pm
[info]sirdna

Baidos, ka privāto iniciatīvu izrādīja vecāki, nevis bērni, tā ka brīvprātība bija visai nosacīta.

Mon, Jul. 13th, 2015, 11:59 am
[info]nova

Kuutra tauta jums tur buus bijusi,kuutra! Mums bija viss, i lotosos braucām,i uz skolenu dziesmusvetkiem, par tadiem obligatiem niekiem kaa obligataa literatuura nemaz nerunajot,jo es biju kiborgs, paspeju visu, gan Zaljo zemi un pa virsu Mopasaanu izlasiit, lotosa biešu vagas izkaplet un sienu sakraut un pa Rigu dailji padziedaat, ka vai taisni zeel, cim tai muusdienu jaunatnei kuutra un garlaiciiga dziive, ja neskaitam neskaitaamos dzerstinju festivaalus samersaundu un positiivusu, tik luuk, par kaadu naudu vinji tur brauc - taa kan ir mistika, laikam need skolaa pusdienas, lai sakraatu un tad gjiibst estraadee shtaabeljiem. A kapec negjiibst samersaundaa, laikam taapec, ka rumkola uztur pie dziiviibas.

Mon, Jul. 13th, 2015, 12:00 pm
[info]sirdna

Vot, nu, un kur tas viss bija?!

Mon, Jul. 13th, 2015, 12:05 pm
[info]nova

Tak saku - pie mums! Lotosi bija krutaakais vasaras pasakums,ir, ko tagad vecumdienaas atcereeties;)p

Mon, Jul. 13th, 2015, 12:55 pm
[info]sirdna

tātad jūs nofenderējāt manu laimīgo bērnību...

Tue, Jul. 14th, 2015, 11:19 am
[info]lavendera

Tu neko nesi zaudējis, lotosi bija viena vienīga riebeklība Mao Czeduna stilā. Rudens kāpostu un kartupeļu vākšana - tā gan bija izklaide, diemžēl bez atalgojuma.

Mon, Jul. 13th, 2015, 12:31 pm
[info]unpy

Tajā pašā galvaspilsētā visa šitā bija pārpārēm, visa veida kori, stāvēšana tajos pašos skolēnu dziesmusvētkos, tautasdejas, lotosi/šmotosi nekādā ne brīvprātīgā, bet striktā piespiedu kārtā ar kilometrīgām kaplējamu sīpolu vagām vasarā un sapuvušu kartupeļu himalajiem rudenī un vēl dafiga visādu riebīgu nebūt ne izklaižu.

Mon, Jul. 13th, 2015, 12:52 pm
[info]sirdna

Toties bija ekšens, pasaules elpa, nācijas svētumi un dievs-tava-gaismas-pils-deg-un-birst-daugavā! A mums tikai vagas bez ekšena un nācijas egregora.

Laikam tāpēc man tie Dziesmu svētki liekas vēl viens padomju propagandas izdomājums, jo tos kopā ar visām pirmrindas cūku slaucējām, kolhoziem miljardieriem un saldējumu Pols varēja redzēt tikai pa televizoru.

Mon, Jul. 13th, 2015, 01:32 pm
[info]vilibaldis

nūū mēs ar skaudību lūkojām uz kartupeļos sūtīto paralēlo grupu, jo mums bija iedalīti burkāni, burkāni māla žļenckā...

nākamā gadā gan mūsu kolektīvs reanimējās - par šusmām pedaģoģiskjam kolektīvam aizgājām uz busu ieģipsētām rokām, un kamēr jezga beidzās autobuss jau bija prom :)

Mon, Jul. 13th, 2015, 12:47 pm
[info]adinkra

Es arī par lotosiem tikai grāmatās esmu lasījusi. Bez visa lotosa katru vasaru bija jāiet kolhozā kaplēt, par to skola dabūja kartupeļus un autobusu pāris ekskursijām.
Dziesmusvētki - tas, kas notiek ar citiem, bet nekad ar mums.
Koris- obligāts pirmsstundu(!) pasākums visiem, bez nekāda burkāna, toties ar sankcijām par neapmeklēšanu.
Par klunkurēšanu uz bibliotēku- man liekas, mēs ar māsu bijām vienīgie ciema bērni, kas šo iestādi brīvprātīgi apmeklēja. Smieklīgākais/skumjākais- pat mana miesīga māte īsti neticēja, ka es tiešām lasu nevis tikai pārnēsāju grāmatas.
Vobšem, kliboja mūsu ciemā tā gara gaismība.

Mon, Jul. 13th, 2015, 12:54 pm
[info]sirdna

Gandrīz kā mūsējais ciems, tikai mums koris bija pēc stundām. Un kaut ko samaksāja par bietēm, man par to, man liekas, až mopēds sanāca.

Mon, Jul. 13th, 2015, 01:16 pm
[info]pukis

Kaut kāda skarba Tev tā bērnība atmiņā palikusi. Vai tik pie vainas nav tas alcheimers vai kā viņu tur dēvē.;)

Mon, Jul. 13th, 2015, 02:16 pm
[info]sirdna

Bez alcheimera nedzīvojiet,
Bez alcheimera viss ir mazs.
Bez alcheimera dūmo krāsns
Un maizi negriež nazis ass.

Bērnība šai ziņā nebija skarba, tā bija garlaicīga.

Mon, Jul. 13th, 2015, 02:59 pm
[info]snark

Ja runājam par dabas stihijām un klimatu, esmu stāvā sajūsmā, ka te viss ir tik garlaicīgi, un pārdesmit pavasara palos applūdušas mājas ir ziņa Nr. 1.

Mon, Jul. 13th, 2015, 03:45 pm
[info]sirdna

Nujā, es arī, tagad, pieaugušos gados. Bērnībā bija cits funktieris.

Mon, Jul. 13th, 2015, 09:20 pm
[info]aizliegts_v

Ui, Lotosā bija forši, meitās gājām, vīniņus dzērām, uz vietējām ballēm ar sanāca aiziet, ar attiecīgām sekām (sitiet atnācējus, mhm...)