saimniece

Pēdējās piezīmes

Jaunās saimnieces dienasgrāmata

View

26. Septembris 2023

Biezpiena kēkss

Add to Memories Tell A Friend
100 g sviesta (+eļļa nedaudz)
200 g cukura
300 g miltu
400 g biezpiena
3-4 olas
sāls, irdinātājs, rozīnes, rieksti, apelsīna miziņa pēc ieskatiem

15. Novembris 2022

Ķirbja kekss

Add to Memories Tell A Friend
185 g sviesta (vai eļļas)
185 g cukura
3 olas
500 g ķirbja biezeņa
Skābais krējums (ja ķirbis stipri sauss)
===
400 g miltu
4 tējk. cepampulveris
Mazliet sāls
Garšvielas
Piedevas – rozīnes, šokolāde, rieksti vai tml.

Sajauc sviestu, eļļu, cukuru, pieputo pa vienai olas. Pēc tam atdzesētu ķirbi. Atsevišķi sajauc sausās detaļas, tad visu kopā. Cep gatavu.

17. Janvāris 2020

Sklandrausis

Add to Memories Tell A Friend
Mīkla:
250 g rudzu miltu
100 ml ūdens
80 g sviesta
1 ola
2 tk cukurs
1 tk sāls

Pildījums 1:
4-5 kartupeļi
piens, sviests
sāls, ķimenes

Pildījums 2:
7-8 palieli burkāni
skābs krējums
ola
medus/brūnais cukurs
drusku milti (1 ēdk)
sāls

35 min 200°

9. Aprīlis 2018

Medus kūka

Add to Memories Tell A Friend
200 g sviesta
200 g vai mazāk cukura
3 ēd. k. vai vairāk medus
2 tējk. sodas
Uzkarsē, karamelizē, atdzesē.
2 olas
600 g vai vairāk miltu
5-6 ripas sanāks.
Krēmam 1-1,2 litri liesa skābā krējuma + 140 g cukura.
Lielajai formai 5 ripām krējums 1,2 litri. Var likt brūkleņu ievārījumu vienā kārtā, tad mazāk.

21. Februāris 2018

Jogurta kūka ar plāno biskvīta apakšu

Add to Memories Tell A Friend
Biskvīts:
2 olas 
80 g cukura 
30 g olīveļļas 
50 g jogurta 
60 g kviešu miltu 
30 g mandeļu miltu 
šķipsna cepampulvera 
citrona miza 
Olas ar cukuru saputo, cik vien stingri var. Olīveļļu+jogurtu+citronmizu iecilā olās. Samaisa miltus ar cepampulveri, iesijā un iecilā. 170 grādos 12 minūtes cep. 

Jogurta krēms:
600 g jogurta (var grieķu)
300 g ogu
200 g cukura
450 g (vai mazāk) saldā krējuma
30 g želatīna
citrona sula, ja ogas saldas

8. Decembris 2017

Rubrika: es zinu - viss man būs

Add to Memories Tell A Friend
Nezinu, kur citur pierakstīt, lai būtu pierakstīts.
Es zinu – viss man būs.
Arī zvonga,
šamaņu bungas,
kādreiz dzīvē nopīšu groziņu un varbūt arī
uzaudīšu jostu.

5. Decembris 2017

Piparkūku mīkla

Add to Memories Tell A Friend
2017. gada decembra pirmais mēģinājums būs aptuveni šāds:

200 g taukvielu
200 g saldvielu (cukuri dažādās krāsās, medus)
250 g iesala ekstrakta
600 g miltu
2 olas
1 tējk. sodas
"Pipari" – melnie, vircas, muskata, kardamons, kanēlis, koriandrs, ingvers, anīss, krustnagliņas, citrusu miza. Kāda tējkarote no katra.

Taukus sakarsē ar saldumiem (cukurs, medus, iesals), padzisušam pievieno sakultas olas, (vēlams svaigi) maltas garšvielas, pusi līdz 2/3 miltu. Tad, uz galda vai dēlīša mīcot, iestrādā atlikušos miltus.

Ko iesākt, lai būtu piparkūcīgas, nevis "gaiši cepumiņi":
1) dedzināt tauku+saldumu stadijā, kopā ar sodu; kā meduskūkas receptē,
2) cukuru pievienot sīrupa formātā (iz Lapsas Virtuves: "Vispirms jāpagatavo tumšais karameles sīrups. Tieši šis karamelizētais sīrups padarīs piparkūku mīklu patīkami brūnu un piparkūku garšu papildinās ar maigi rūgtenu karameles aromātu. Ber nelielā katliņā 200 gramus baltā cukura un karamelizē, līdz tas pilnībā izkusis un kļuvis tumši brūns. Tad ļoti, ļoti lēnām un pamazām lej klāt 75 ml vārošu ūdeni. Ūdens jāpievieno tādēļ, lai karamele atdziestot nesacietē – lai tā ir plūstoša un viegli iemaisāma mīklā." – minētie cukura/ūdens daudzumi ir uz 1 kg miltu mīklai, tātad saimnieces plānotajam jāņem mazāk, teiksim – 120/45 g).

Runā, ka izmēģināšanas vērtas esot rudzu miltu piparkūkas.
Nez kā ar daļēji kviešu pilngraudu miltiem?

Piparkūku kūka

Add to Memories Tell A Friend
Izmēģināšanas vērta recepte.
Sacep piparkūku mīklas "ripas" vai citu formu. Teiksim, četras. Pildījumam starp katrām divām kārtām smērē vienādās daļās sajauktu skābo krējumu & maskarponi (+cukurs, puse no krējuma vai maskarpones daudzuma), kā arī ievārījumu.

24. Novembris 2017

Vārītais krems

Add to Memories Tell A Friend
400 ml piena
3 olas (var dažādās kombinācijās. Piemēram, 2 dzeltenumi un viena vesela ola)
100 g cukura
50 g miltu
vaniļa

Pienu uzkarsē. Olas sakuļ mikserī ar cukuru un pēc tam arī miltiem, vaniļu. Lēnām lej klāt karsto pienu, turpinot maisīt ar mikseri. Maisījumu lej atpakaļ katliņā un karsē uz mazas uguns, visu laiku maisot, vai ūdens peldē. Var saiet kunkuļos, bet to var labot ar blenderi.
"Plikam" mazliet miltaina garša, varbūt citrona sula un miziņa var glābt. Ideāli – atjaukt ar putukrējumu (uz pusēm, piemēram). Izcils krēms.

20. Oktobris 2015

Vēja kūkas

Add to Memories Tell A Friend
1 glāze ūdens
1 glāze miltu
100 g sviesta
4 olas

20-25 min 180 grādos

7. Septembris 2012

Šokomuss

Add to Memories Tell A Friend
200 gr tumšas kvalitatīvas šokolādes (var būt ar kriukšķiem vai augļiem vai ko)
50 gr sviesta
100 ml saldā krējuma
4 olas
4 tējk. cukura

Ūdens peldē kausē šokolādi ar sviestu, līdz izkūst. Saputo dzeltenumus ar cukuru, baltumus bez cukura.
Izkausētajai šokolādei pielej saldo krējumu, tad saputotos dzeltenumus, rūpīgi izmaisa. Pašās beigās iemaisa baltumus un lej mazos trauciņos - lēzenās glāzēs, krembrulē trauciņos vai jebkurās citās veidnītēs. Ledusskapī var glabāt pāris dienas, saldētavā līdz nedēļai. Starp citu, tādu saldētu var arī pasniegt (nosaucot par parfē).

Līdz šim ar piedevām neesmu aizrāvusies, bet noteikti klāt der vaniļas mērce, svaigi augļi, bet, manuprāt, kolosāli piederētos cukurotās apelsīnu miziņas. Nākamajā reizē noteikti!
http://chefsimon.com/zestes-oranges-confits.html
http://lesotlylaisse.over-blog.com/article-confire-des-zestes-d-orange-en-images-54040947.html

Tiramisu

Add to Memories Tell A Friend
Sastāvdaļas lielai porcijai (aptuveni 12-15 porcijas):
2 pakas itāļu olu cepumu (Vicenzovo vai citi, saukti par “dāmu pirkstiņiem”)
500 grami Mascarpone siera
5 gab. lielas vai 6 mazas olas
6 ēdamkarotes cukura
tasīte stipras kafijas (jāatdzesē)
200 ml saldā krējuma

Atdala olas baltumus no dzeltenumiem, saputo atsevišķi, es katram putojamam lieku 2 ēdamkarotes cukura. Atsevišķi saputo arī saldo krējumu ar apmēram tikpat daudz cukura.

Tad samaisa mascarponi ar olu dzeltenumiem un putukrējumu, beigās iecilā olu baltumus.

Tikmēr bija jāpagatavo kafija un jāatdzesē līdz istabas temperatūrai, vēl labāk, ja ir auksta, jo tad cepumi neizšķīst. Uz tasīti kafijas pieleju kādas 2 ēdamkarotes konjaka vai brendija.

Taisnstūra formā apakšā liek kārtu sagatavotā krēma, ņem pa vienam cepumus, cik vien iespējams ātri iemērcē kafijā no abām pusēm (tikai tik, lai pieskaras), liek veidnē, noklājot visu platību, virsū kārtīgu krēma kārtu, tad atkal kafijā mērcētus cepumus, un tad atkal krēmu. Beidz ar krēma kārtu, virsū bagātīgi caur sietiņu uzkaisa rūgto kakao pulveri.

Liek uz 30 min. saldētavā – ne ilgāk, tad pārvieto uz ledusskapi. Labāk garšo nākošajā dienā, kad ir labi savilcies vai vismaz pēc stundām četrām.

3. Janvāris 2012

krievu horoskops 2012

Add to Memories Tell A Friend
saimniekam


saimniecei

8. Jūlijs 2010

Add to Memories Tell A Friend
Nākamgad burkānus sēs tikai Saimnieks.
Līst 4. dienu pēc kārtas.
Riebjas retināt.

7. Jūlijs 2010

pirmais lielais dārzenis

Add to Memories Tell A Friend
Apsveicu ar panākumiem. Viss aug griezdamies, pa dienu karsts, vakaros pamatīgs lietus, 2. ravēšanas kārtu vajadzēja sākt jau pirms pāris dienām.
Bet vakar priecājāmies un lepojāmies ar maltīti, kas pagatavota no pirmā pašizaudzētā lielā dārzeņa (loki un redīsi neskaitās) - brīnumskaista pusaugu kabacīša. Atvainojos par banalitāti, bet tik gardu un aromātisku kabaci bubuci es laikam tiešām dzīvē nekad nebiju gatavojusi un ēdusi.

Un šorīt tikpat brīnumaini kā balts naktstauriņš uz krūts mūs sveica pirmais dzeltenais dienlilijas zieds (ar brūnu actiņu).
Tik uz priekšu!


Ar sveicieniem,

mīlestības un harmonijas
pārņemtā saimniece

16. Jūnijs 2010

jūnija kulinārija

Add to Memories Tell A Friend
Bez 3 kilogramiem gaļas, kas vakar tika sastrādāti gulašā un divos lielos viltus zaķos, gribu pierakstīt, manuprāt, lielāko vakarnakts veiksmi - rabarberu un apelsīnu ievārījumu.
Ņēmu uz aci, bet sanāca:

~1,3 kg rabarberu kātu (svars notīrītā stadijā)
1 kg lielu saldo apelsīnu (svars nomizotā stadijā)
0,5 kg cukurs.

Sāku ar sagrieztu rabarberu sautēšanu, tikmēr samizo un diezgan sīki sagriež apelsīnus. No viena vai pusotra apelsīna nomizo plānu mizu (labāk garā strēmelē, jo pēc tam vieglāk izmakšķerēt) un iemet katlā sautēties kopā ar ēdamo saturu. Sautē stundu. Tad pieber puskilo cukuru un atstāj burbuļot vēl apmēram pusstundu. Droši vien var likt burkās uzreiz, bet man nebija spēka vakar mazgāt. Karsēšu vēlreiz un burkošu šodien. Bet kolosāla, pārsteidzoša un neparasta garša! Ideāli saskanīgi produkti, neviens nedominē, jūt gan ap. saldumu, gan rab. skābumu.

9. Jūnijs 2010

gladiolas

Add to Memories Tell A Friend
Tātad mūsu ieeju ir papildinājuši 11 gladiolu stādījumi.
Pa ceļam uz dārzu taciņas kreisajā pusē: 3 Džordži sorosi, 2 Belajas berjozas; labajā pusē: 3 Babočkas un 3 Izjuminkas.

573 'DŽORDŽS SOROSS' Gromov 99 M VR: ziedi gaiši ceriņ violetā ar dažādas intensitātes lavandas iekrāsojumiem zieda augšējā daļā, bet apakšējā zieda daļā lieli ķirškrāsas plankumi ar izplūdušām robežām. Acīs krītoša, pievilcīga šķirne. Blīva un precīza vārpa, veselīga un labi aug.

515 'IZJUMINKA' Dibov 03 EM: ziedi sulīgi citrondzelteni ar nelielu sarkanu marmorētu plankumu zieda centrā. Superkruzuļotie lielie ziedi sakārtoti slaidās ziedvārpās ar 22-23 ziedpumpuriem, no kuriem vienlaicīgi atplaukst 8-10. Labas pavairošanas spējas un veselība.

581/481 'GOLUBAJA BABOČKA' Dibov 97 EM: ļoti tīra debeszila krāsa, ziedi kruzuļoti, ar skaistu violetzilu nelielu plankumu zieda centrā. Ideālas, staltas ziedvārpas uz stingriem ziednešiem. Aug un zied ļoti labi. Izcili dekoratīva un perspektīva šķirne.

Par Belaju berjozu neko neatrodu, nezinu, ko viņš man tur būs pārdevis.

Kā lasīt gladiolu nosaukumus:
Piemēram, 573 'DŽORDŽS SOROSS' Gromov 99 M VR
5 – pirmais cipars nozīmē zieda izmēru collās;
73 – otrais un trešais cipars nozīmē zieda krāsu pēc 99 ciparu skalas:
  • Baltas 00




    Zaļas

    02
    04
    06-tumši
    zaļa

    Krēmkrāsas
    10




    Dzeltenas

    12
    14
    16-tumši
    dzeltena

    Oranžas
    20
    22
    24
    26

    Laškrāsas

    30
    32
    34
    36
    Sārtas
    40
    42
    44
    46

    Sarkanas
    50
    52
    54
    56
    58-gandrīz melna
    Rozā
    60
    62
    64
    66
    68-gandrīz melna
    Ceriņkrāsas
    70
    72
    74
    76
    78-purpura
    Zilas
    80
    82
    84
    86

    Kastaņkrāsas
    90




    Dūmakainas

    92
    94
    96

    Brūnas




    98

Gromov – autors; 99 – reģistrācijas gada pēdējie divi cipari.
Beidzamie burti nozīmē uzziedēšanas agrumu:
  • VE – very early (ļoti agra);
  • E – early(agra);
  • EM – early midle (vidēji agra);
  • M – midle (vidēja);
  • LM – midle late (vidēji vēla);
  • L – late (vēla).
Ziedlapu un kruzuļojuma pakāpes apzīmējumi:
  • R – vairāk vai mazāk krokotas ziedlapas;
  • VR – stipri krokotas un kruzuļotas ziedlapas;
  • VVR – ļoti spēcīgi kruzuļoti ziedi.

Vēl dažas saites:
Fotokatalogs (krievu)
Fotokatalogs un mazliet info (latviešu)
Audzēšana, uzglabāšana un citas praktikas
Audzēšana, uzglabāšana un citas praktikas (Lejkanna.lv)
Gladiolu agrotehnika jautājumos un atbildēs (Gladiolus.lv)


7. Jūnijs 2010

par ikdienu

Add to Memories Tell A Friend
Pēc lieliski pavadītām un gala beigās arī harmoniskām brīvdienām no dārza un visiem pārējiem darbiem vakar vakarā pati sevi pārsteidzu ar to prieku, ar kādu vilku džinsus, pretodu jaku, cimdus un metos dārzā.

Zemenes aug, izgriezu nesmukās lapas. Jāatceras šovakar apmēslot jaunās (Tenīru un mēneszemenes)!
Zirņi, salāti, redīsi, pupas, daži sīpoli aug smuki.
Bietes, pētersīļi, gurķi - gaidām.
Arī 4 jaunie smukie sarkanā bazilika stādi neizskatās dzīvotāji. Bāc, kas tas ir? Stādīšu podā uz palodzes, goda vārds!

Ir beidzot iegādāta laistāmā šļūtene. Savstarpējos cīniņos tika saplēsts dušas uzgalis. Tas nekas. Bet arī bez lejkannām laistīšanas pasākums ir ilgs. Vairāk nekā stundu, šķiet.

Kas vēl tāds svarīgs?

1. Jūnijs 2010

raspodiņi (alchemilla vulgaris)

Add to Memories Tell A Friend

Dēvēts arī par kroku lapu, rasuli, rasu puķi un skreituli. Raspodiņus vāc ziedēšanas laikā. Nogriež ziedus kopā ar stublāju, der arī lapas. Raspodiņi labi žūst istabā, izklāti uz papīra lapas, bet ne tiešā saulē.

Raspodiņu tēja palīdz pret daudzām kaitēm, jo tajos ir daudz sabalansētu vielu. Raspodiņiem ir laba pretiekaisuma un pat pretvēža iedarbība. Tie satur flavanoīdus – antioksidantus, kas sakārto organismu šūnu līmenī. Remdē sāpes un dziedē brūces. Raspodiņa tēju ieteicams lietot pavasarī un rudenī kā organisma attīrīšanos veicinošu līdzekli, kā arī grūtniecības laikā. Tāpat raspodiņa tēju ieteicams lietot cilvēkiem, īpaši bērniem, ar vāji attīstītiem muskuļiem. Regulāri dzerot raspodiņa tēju iespējams ārstēt hroniskus iekaisumus, tas stiprina imunitāti, uzlabo vielmaiņu un attīra asinis.

Raspodiņi ir arī sievu zāle. Šo augu tēja regulē menstruālo ciklu, savukārt grūtniecības beigās palīdz dzemdītei satrenēties dzemdībām, bet pēc radībām sniedz spēku tai sarauties un iztīrīties līdz galam, lai beigtos pēcdzemdību asiņošana. Vecmātes pārliecinājušās, ka raspodiņu tēja arī mazina pēcdzemdību atsāpes — pēcsāpes, kas rodas, dzemdei saraujoties, tās īpaši jūtamas laikā, kad bērniņu baro ar krūti.

Ja raspodiņus dzer kā ikdienas tēju, vienu tējkaroti drogas aplej ar 200 g verdoša ūdens. Dienā var izdzert 2 – 3 krūzes. Ārstniecības nolūkiem (pie sieviešu problēmām, dažādiem iekaisumiem, mēnešreižu traucējumiem) gatavo stiprāku tēju – ņem 1 ēdamkaroti uz 200 g ūdens, vāra 5 minūtes, 20 – 30 minūtes ļauj ievilkties. Dzer pa 1/3 glāzes 3 – 4 reizes dienā pēc ēšanas, jo raspodiņi nedaudz mazina kuņģa sulas izdalīšanos. Ja dzers par daudz, var rasties vēdera aizcietējumi.

31. Maijs 2010

Add to Memories Tell A Friend
"Jau izsens augiem tika piedēvētas dažādas dziednieciskas un burvju spējas. Valdīja uzskats: ja grūtniece pārkāps hiacintei, viņai sāksies spontānais aborts. Savukārt gumijkoks tika uzskatīts par labāko ģimenes saišu stiprinātāju, par bērnu ieņemšanas un dzimstības veicinātāju. To nevar nedz apstiprināt, nedz noliegt, jo zinātniski pētījumi par to nav, taču, ja runā par mūsu mājokļa enerģētisko sabalansētību, gumijkoks izrādīsies viens no mūsu draugiem.

Par
ģerānijas labajām īpašībām ir visvairāk informācijas. Daudzi jau no bērnu dienām atceras šo „ausu puķi”. Tai ir ne tikai anestezējošas īpašības, bet arī lieliski savāc enerģētiskos atkritumus un attīra tos. Mazāk no šīs enerģijas atdod (acīm redzot pašai tā nepieciešama), taču kā enerģētiskais filtrs izmantojama ļoti labi. Istabā, kurā aug ģerānija, vienmēr būs apbrīnojami svaigs un aromātisks gaiss. Īpaši spēcīgas ir ziedošas ģerānijas. Visieteicamākās no visām ir tieši sarkanās."
(no durga.lv)

Vai mums pie ārdurvīm tā, kas podā, ir ģerānija?

Rabarberu kūka

Add to Memories Tell A Friend
Secinājām, ka šī pavasara hits ir rabarberu kūka. Ēd visi un prasa vēl.
Šādās sezonālajās receptēs katru gadu uzkačājos, bet pēc tam aizmirstu.

Tātad:
2 olas
1 glāze miltu
1 glāze kefīra
1 glāze cukura (drusku mazāk)
1/2 glāze mannas
tējkarote sodas
3 lieli rabarberu kāti
Maisu blenderī, piešauju glāzi sagrieztu rabarberu, cepu 20 min 180 grādos.
Tikmēr 3 krietnus rabarberkātus smalki sagriežu, piemaisu pāris karotes cukura, vanilīnu, kanēli, tad lieku biezā slānī uz cepuma un atpakaļ krāsnī uz 10 min. Tikmēr sakuļ pusbundžu sk. krējuma ar 1 olu, cukuru, vanilīnu. Ja pamaz šķidruma, tad var drusku kefīru arī pieliet. Pārlej šķidrumu cepumam un cep vēl 10 min, kamēr drusku sarec.

Atziņas:
Rabarberu nevar būt par daudz!
Slapjas kūkas rullē!
Pēdējoreiz nepaspēju laikā sagriezt rabarberus, tāpēc kādas 10 min ilgāk cepās, sanāca brūna apakša un baudīja vēl lielāku publikas mīlestību.

30. Maijs 2010

Add to Memories Tell A Friend
Lavakar,

Nolēmām, ka jāpieraksta saimniecei svarīgas lietas. Ne ta gluži kalendārs, ne recepšu klade, bet kas nu kuru dienu svarīgs jāpiezīmē.
Mūsu lauks tiek iekopts pirmo gadu. Pagājušajā rudenī tika aparts, šopavasar - nokultivēts. Un pēc tam aptuveni pusotru mēnesi rakšanas rakšanas rakšanas... Raivis rok vairāk, protams, bet es arī mazliet (parādās līdz šim nebijuši dibena muskuļi!). Starp citu, jāizmēra dārza platība, pašiem šķiet liels, bet ciemiņi saka, ka mazs. Uzartais lauks tika sadalīts gandrīz uz pusēm - daļa sakņu un puķu dārzam, pārējā salikti koki un krūmi pārdošanai. Bet par stādiem un biznesu citreiz. Pašreiz esam uzrakuši lielāko daļu no sakņu/puķu dārza, kas arī pa lielam apstādīta.
Turpinājums ar puslīdz precīziem datumiem un šķirņu nosaukumiem sekos!
Powered by Sviesta Ciba