Piparkūku mīkla
2017. gada decembra pirmais mēģinājums būs aptuveni šāds:
200 g taukvielu
200 g saldvielu (cukuri dažādās krāsās, medus)
250 g iesala ekstrakta
600 g miltu
2 olas
1 tējk. sodas
"Pipari" – melnie, vircas, muskata, kardamons, kanēlis, koriandrs, ingvers, anīss, krustnagliņas, citrusu miza. Kāda tējkarote no katra.
Taukus sakarsē ar saldumiem (cukurs, medus, iesals), padzisušam pievieno sakultas olas, (vēlams svaigi) maltas garšvielas, pusi līdz 2/3 miltu. Tad, uz galda vai dēlīša mīcot, iestrādā atlikušos miltus.
Ko iesākt, lai būtu piparkūcīgas, nevis "gaiši cepumiņi":
1) dedzināt tauku+saldumu stadijā, kopā ar sodu; kā meduskūkas receptē,
2) cukuru pievienot sīrupa formātā (iz Lapsas Virtuves: "Vispirms jāpagatavo tumšais karameles sīrups. Tieši šis karamelizētais sīrups padarīs piparkūku mīklu patīkami brūnu un piparkūku garšu papildinās ar maigi rūgtenu karameles aromātu. Ber nelielā katliņā 200 gramus baltā cukura un karamelizē, līdz tas pilnībā izkusis un kļuvis tumši brūns. Tad ļoti, ļoti lēnām un pamazām lej klāt 75 ml vārošu ūdeni. Ūdens jāpievieno tādēļ, lai karamele atdziestot nesacietē – lai tā ir plūstoša un viegli iemaisāma mīklā." – minētie cukura/ūdens daudzumi ir uz 1 kg miltu mīklai, tātad saimnieces plānotajam jāņem mazāk, teiksim – 120/45 g).
Runā, ka izmēģināšanas vērtas esot rudzu miltu piparkūkas.
Nez kā ar daļēji kviešu pilngraudu miltiem?
200 g taukvielu
200 g saldvielu (cukuri dažādās krāsās, medus)
250 g iesala ekstrakta
600 g miltu
2 olas
1 tējk. sodas
"Pipari" – melnie, vircas, muskata, kardamons, kanēlis, koriandrs, ingvers, anīss, krustnagliņas, citrusu miza. Kāda tējkarote no katra.
Taukus sakarsē ar saldumiem (cukurs, medus, iesals), padzisušam pievieno sakultas olas, (vēlams svaigi) maltas garšvielas, pusi līdz 2/3 miltu. Tad, uz galda vai dēlīša mīcot, iestrādā atlikušos miltus.
Ko iesākt, lai būtu piparkūcīgas, nevis "gaiši cepumiņi":
1) dedzināt tauku+saldumu stadijā, kopā ar sodu; kā meduskūkas receptē,
2) cukuru pievienot sīrupa formātā (iz Lapsas Virtuves: "Vispirms jāpagatavo tumšais karameles sīrups. Tieši šis karamelizētais sīrups padarīs piparkūku mīklu patīkami brūnu un piparkūku garšu papildinās ar maigi rūgtenu karameles aromātu. Ber nelielā katliņā 200 gramus baltā cukura un karamelizē, līdz tas pilnībā izkusis un kļuvis tumši brūns. Tad ļoti, ļoti lēnām un pamazām lej klāt 75 ml vārošu ūdeni. Ūdens jāpievieno tādēļ, lai karamele atdziestot nesacietē – lai tā ir plūstoša un viegli iemaisāma mīklā." – minētie cukura/ūdens daudzumi ir uz 1 kg miltu mīklai, tātad saimnieces plānotajam jāņem mazāk, teiksim – 120/45 g).
Runā, ka izmēģināšanas vērtas esot rudzu miltu piparkūkas.
Nez kā ar daļēji kviešu pilngraudu miltiem?